Romania Military

Programul Scorpene a prins viteza

Dupa nenumarate intarzieri si probleme de tot soiul, India a reusit sa accelereze ritmul de constructie si lansare la apa a submarinelor Scorpene, saptamana trecuta cel de-al treilea din seria de sase – INS Karanj – a fost lansat la apa, cu alte doua aflate in diferite stadii constructive in santierele navale Mazagon Dock Limited din Mumbai.

Cea de-a doua nava, INS Khander, lansata in ianuarie 2017, se afla in probe pe mare si se asteapta ca la jumatatea lui 2018 sa fie operationala.

Programul a inceput inca din 2005 dar prima nava, INS Kalvari, s-a alaturat flotei abia in decembrie 2017, dupa ce intregul program a suferit foarte multe intarzieri provocate mai ales de transferul de tehnologie si pregatirea fortei de munca, totul garnisit cu mari probleme in asimilarea in industria locala a componentelor pe care India s-a hotarat sa le produca loco…

Valoarea intregului program a fost initial de 3,75 miliarde de dolari, nimeni nu stie cat va costa pana la sfarsit. Dar se pare ca marina indiana este multumita de produs, drept urmare se pregateste pentru modernizarea navelor deja lansate in sensul ca se are in vedere ca toate cele sase submarine sa fie dotate cu sistem de propulsie de tip AIP, planurile initiale prevazand ca doar ultimele doua sa detina AIP. AIPul este si el produs loco…

Acum, daca luam doar costul initial, de 3,75 miliarde de dolari, si-l impartim la sase observam ca un Scorpene construit in India face cam 625 milioane de dolari, o suma sa recunoastem nu foarte mare, doar ca vorbim de dolarii din 2005, cat va costa intregul program adus la zi ramane de vazut.

PS Tot vorbim de preturi, Suedia a platit ceva peste 800 milioane de euro pentru cele doua nave din clasa A 26.

PPS Daca tot vorbim de submarine, putem observa ca preturile nu sunt deloc de natura sa bage spaima in noi, cel mai probabil ca am putea achizitiona lejer trei nave noi cu o suma sub un miliard si jumatate de euro. Mai apoi trebuie ceva dinero pentru echipaje, pregatirea bazei de operatii etc, dar nici acolo nu vom sari din pantofi la vederea facturii.

Astfel ca, in linii mari, programul ne este in mod clar foarte accesibil…

GeorgeGMT

Exit mobile version