Romania Military

PT-16, noul tanc polonez

2016-08-27 (33)

Eh, probabil nu chiar atat de nou, caci in ultimele doua decenii polonezii au avut pe planseta tot felul de variante, evident majoritar inspirate de T-72/PT-91, cum ar fi PT-94 Goryl sau PT-97 Gepard/ PT-2001. Dar de aceasta data este probabil ca implicarea Rheinmetall si a altor parteneri in programul de modernizare Leopard 2 PL sa-si spuna cuvantul, dand acces la suficiente elemente tehnologice care sa permita un pas important si pentru un tanc polonez. Iar efectul vizibil este aparitia unui prototip, aceasta fiind si diferenta semnificativa fata de proiectele anterioare, prototip denumit PT-16.

Deocamdata se considera ca respectivul tanc va fi destinat mai mult exportului, polonezii bazandu-se in viitorul apropiat pe versiunea modernizata a Leopard2, si anume varianta PL. Cel putin asa a fost prezentat, suplimentarea lotului de Leopard 2 dupa retragerea din uz a PT-91 fiind anterior atribuita lui PL-01, ca si declaratie de intentie. Insa PL-01 nu prea poate spera sa se compare ca si blindaj si putere de foc cu PT-16.

PT-16 in fundal…

            Dupa toate aparentele, PT-16 este o evolutie a PT-91 “Twardy”, sasiul fiind asemanator, dar semnificativ imbunatatit. Noua turela este una cu placi sudate (similar cu evolutia T-72 – T90), echipata cu un tun cu teava lisa de cal. 120mm produs de Huta Stalowa Wola (HSW), tun produs probabil in versiune locala sub licenta straina (Rheinmetall, KMDB, Giat/Nexter sau Ruag fiind posibili parteneri). Tunul va fi capabil sa foloseasca munitia Rheinmetall cal. 120 x 570 mm de tip APFSDS si DM11 HE, prin intermediul unui autoloader cu caruselul plasat in spatele turelei (posibil similar cu cel al T-84 BM Oplot) al carui provenienta nu se cunoaste deocamdata, insa polonezii avand o oarecare experienta cu sistemul de pe T-72 si mai nou, in cooperare, cu cele de pe prototipurile tancurile usoare Anders sau PL-01.

Modulele de protectie suplimentara

Tancul beneficiaza de blindaj compozit de noua generatie, blindajul suplimentar al turelei este si el consistent, posibil o varianta a AMAP-ului celor de la IBD Deisenroth folosit la conceptul Leopard 2 Evolution, compania germana contribuind la blindajul lui Rosomak-M 8×8 si la modernizarea blindajului lui Leopard 2 PL (blindajul acestuia este produs partial in Polonia).

Modul optic aflat pe lateralul turelei

Partea frontala a sasiului seamana cu cea a T-72/PT-91, ingloband probabil o versiune a blindajului compozit dezvoltat pentru acesta, peste care s-au instalat module suplimentare de protectie. Se sustine ca blindajul frontal de baza are o grosime similara celui al PT-91, probabil folosind placi compozite dezvoltate ulterior pentru a suplimenta cu 16 cm protectia acestuia, iar blindajul suplimentar ar adauga inca 60mm la grosimea protectiei. Blindajul turelei este superior net celui existent pe PT-91, vehiculandu-se o valoare a protectiei frontale de 1000mm RHA vs HEAT (cel mai probabil), cea contra penetratoarelor cinetice fiind usor inferioara.

Module compozite de protectie suplimentara sunt instalate si in partea superioara a sasiului. In fine, constructorii sustin ca protectia totala oferita de blindaj este apropiata de cea a Leopard 2A5… de vazut cat de apropiata!

Blindajul turelei

Tancul va avea un motor de 1000CP in prima instant, posibil unul de provenienta sarbeasca de 1100CP dar limitat la 1000CP, ceea ce spune ceva despre masa totala a tancului, care va fi probabil pana in 50 de tone.

Trenul de rulare si partile inferioare ale sasiului sunt protejate de fuste cauciucate.

Turela teleoperata

Turela este dotata cu o statie de arme telecomandata ghidata de sistemul de vedere al comandantului, acesta nedetinand o cupola ci doar cateva blocuri optice pe plafon. Tot pe turela se afla pe lateral fata deoua blocuri de cate trei senzori, posibil destinati avertizarii la iluminare laser.

 

Video interviu si prezentare PT-16:
https://www.youtube.com/watch?v=F5C6ZUF7tbc

 

Din cele prezentate, se observa ca si proiectul tancului usor Anders a fost reanimat, beneficiind de un facelift cu o solutie noua de blindaj.

Anders cu facelift

Proiectul acestui vehicul de lupta al infanteriei parea sa fi fost abandonat acum cativa ani. Anders este un MLI cu motorul plasat frontal, coca din otel sudat si blindaj compozit suplimentar.

Vedere laterala Anders

Fiind echipat cu o turela similara cu a Rosomak IFV, adica Oto-Melara HITFIST-30P cu tun cal. 30 mm Bushmaster II al Aliant Techsystems (ATK), mitaliera coaxiala si lansator de rachete Spike, Anders va concura cu MLI Borsuk pentru inzestrarea polonezilor. Turela este protejata suplimentar cu module ceramice israeliene (Rafael) pentru a atinge protectie STANAG 4569 level 4 (contra 14.5 mm perforant) iar corpul are protectie STANAG 4569 level 3 (protection contra 7.62 mm NATO AP) pana la nivel 5 (contra cal.25 mm ).

Tot PT-16… cam cum o arata la final

Un TR-125 „revival” cu un pachet comun cu polonezii, si cu implicare Rheinmetall, parca nu mai suna asa rau…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://defence-blog.com/army/poland-develops-new-pt-16-main-battle-tank.html

http://below-the-turret-ring.blogspot.fr/2016/08/back-from-dead-anders-and-pt-16.html

 

 

 

 

 

Exit mobile version