Romania Military

Razboi pentru doua zile…

Rafale cu doua rachete de croaziera Scalp

Dupa care mergem acasa, bem un vin, mancam ceva pentru ca fapte de vitejie cu ce sa facem daca nu avem cu ce arunca spre inamic? Sa dam cu pietre?

Cam asta este zilele acestea dilema existentiala a marinei de razboi franceze care – ce s-o mai rotim ca tot nu intra – n-are munitie. Discutam aici despre rachete de croaziera, rachete anti-aeriene, torpile.

Problema este veche si cunoscuta de ani de zile, rapoarte ale comisiilor parlamentare au tot atras atentia ca munitia existenta este cea “strict necesara” dar, chiar si asa, in caz de scandal de mare intensitate, navele de razboi franceze ar trebui s-o ia catinel, catinel catre portul lor de baza, pe motiv ca ar ramane cu lansatoarele goale.

Problema a fost din nou adusa in atentie de Comisia Senatoriala pentru Afaceri Externe si Aparare odata cu discutiile pentru bugetul pe 2022.

Dar lucrurile se vor remedia, sustine amiralul Pierre Vandier – Seful Statului Major al Fortelor Navale Franceze – astfel: prin 2025 vor avea stocuri suficiente de munitie de artilerie, pana prin 2030 vor avea destule rezerve pentru munitia complexa (rachete, torpile). Dar, sustine amiralul francez: “These missiles are expensive, their construction time is counted in years and they have a limited lifespan. Maintaining the stock is therefore expensive. ”

Si are perfecta dreptate, munitia este foarte scumpa, nici stocarea sa nu este deloc ieftina, iar daca ai bafta si nu mergi la razboi, trebuie s-o arunci la sfarsitul duratei de viata.

Iar situatia este ingrijoratoare nu numai in cazul marinei ci si in randul trupasilor de rand, o vizita a comisiei senatoriale la Regimentul 2 al Infanteriei Marine a relevat exact aceeasi problema: munitia complexa este cu totul insuficienta. „Complex ammunition was a real point of attention,” a declarat senatoarea Catherine Dumas, in timp ce un alt senator francez a completat: ”Our trip to Le Mans enabled us to illustrate this issue of investment and preparation for high intensity. Ammunition, in particular complex ammunition, is insufficient.”

Nici in cazul munitiei simple, pentru arme de asalt, lucrurile nu sunt multumitoare. Senatoarea Hélène Conway-Mouret: “This concerns ammunition for training and also for combat. The range extends from bullets to missiles. We are on a crest, we have what is strictly necessary. However, we should have additional stocks, if by chance the need arises one day. ”

“New equipment is sometimes delivered without the ammunition to make it work… The situation is gruesome! For training, substitution systems are in place. But, questions arise. It’s like buying a car without gasoline”, senatoarea Gisèle Jourda.

Ministerul apararii de la Paris sustine insa ca situatia nu este chiar atat de ingrijoratoare pe cat pare, pe motiv ca in caz de urgenta, stocurile pot creste rapid cu ajutorul aliatilor Frantei. Senatorul Cédric Perrin raspunde insa ministerului: “We know that today’s allies are not necessarily tomorrow’s. Even our American allies, on some occasions, have had different priorities than ours. We can imagine anything and, on these questions, it is above all a question of having strategic and capability autonomy.”

Tot respectul pentru membrii Comisiei Senatoriale pentru Afaceri Externe si Aparare, oamenii stiu despre ce vorbesc, o fac deschis, in public si dau dovada de mult bun simt.

Insa situatia Frantei nu este nici pe departe singulara in cadrul NATO Europa ci mai degraba o normalitate. Adevarat ca este o “normalitate” cu totul anormala si are legatura cu sumele reduse alocate apararii, dar in acelasi timp, asa cum explica senatoarea Catherine Dumas, costurile munitilor complexe creste din ce in ce mai mult, iar bugetele apararii nu pot face efectiv fata, nu sunt suficienti bani pentru stocuri.

Despre cresterea costurilor cu noile sisteme de armament am discutat si noi pe site in mai multe ocazii si este o mare problema pentru absolut toata lumea: europeni, americani, rusi sau chinezi. Nimeni numai are stocurile din timpul Razboiului Rece si nimeni nu si le mai permite pentru ca pretuirle au explodat pur si simplu.

Inainte sa radeti de francezi, sa le aratam cuvenitul respect, totul public, nu se feresc, astia sunt, atati bani au.

Iar pe de alta parte incercati sa va ganditi cat costa “un plin” de rachete pentru o fregata in 1990 si cat cat cost acum o singura rachete SM 2. Pentru Romania, lucrurile sunt la fel, o singura racheta Patriot 3 MSE ne-a costat cateva milioane de dolari. O singura racheta si atunci despre ce stocuri de razboi putem discuta aici?!

Cu doua rachete cumparam un tanc si ne mai ramaneau si bani…

PS Iar situatia este cum este in Franta, tara care isi produce cea mai mare parte din tehnologia militara din dotare, care o fi situatia in tarile care importa atat tehnica de lupta cat si munitiile?!

PPS Iar pe de alta parte, nu mai suntem in situatia din cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand – odata pornita – industria reusea sa produca cantitati mari de munitie si tehnica. Astazi lucrurile nu mai merg asa si este nevoie de luni de zile pentru un avion de lupta, armamentul are un grad foarte ridicat de complexitate.

GeorgeGMT

 

P.S.

Cateva exemple de preturi de echipamente si munitii din inventarul francez…

Munitii:

Echipamente:

Exit mobile version