Romania Military

Razboiul electronic: un AZUR plutitor

070529-N-0684R-061

Full option

Performantele in lupta anti-submarin ale fregatelor T22 sint binecunoscute, acestea fiind concepute ca nave ASW pur-sange, cu putine concesii facute celorlalte tipuri de misiuni. Mult mai putin discutata este o capacitate unica, cel putin in cadrul Royal Navy, a fregatelor din clasa Broadsword (Type 22), a carei disparitie, odata cu retragerea ultimelor unitati Batch 3, a fost serios resimtita de britanici.

Ca orice alte nava moderna occidentala, T22 dispune de sisteme de suport si contra-masuri electronice destinate auto-protectiei, in principal fata de rachetele navale inamice. Chiar daca echipamentele care se gasesc inca la bordul celor doua nave romanesti sint depasite, dupa standardele Royal Navy, ele sint inca mult mai capabile decat orice alt echipament similar instalat la bordul navelor mostenite de dinainte de ’89.

Era prevazut ca, la momentul vanzarii, echipamentele ESM (in principal), dar probabil si ECM ale T22 sa fie aduse la standardul curent al RN, dar nu exista indicii ca lucrul acesta s-a si intamplat, cel mai probabil dotarea este inca aceeasi ca cea din momentul retragerii din serviciu. Ce face diferenta intre T22 si o fregata ASW (sau multi-rol) “obisnuita” este existenta unui complex sistem COMINT, a carui instalare a fost posibila datorita dimensiunilor generoase ale T22.

Sistemul este rezultatul unei cooperari exclusive americano-britanice si are rolul de a intercepta comunicatiile radio adverse, permitand atat misiunile clasice COMINT dar aducand, in unele cazuri, si capacitati OTH-T.

Fregatele britanice actionau astfel ca nave de cercetare electronica “deghizate” in fregate ASW, utilitatea lor fiind dovedita atat in Razboiul din Golf cat si in timpul interventiei din Libia, ultima aparitie dinaintea retragerii din serviciu. Rezultatelor obtinute au fost atat de bune incat, pentru o perioada, s-a pus sub semnul intrebarii decizia de scoatere din serviciu, RN considerand capacitatea COMINT a T22 ca esentiala.

Decizia de retragere a fost insa mentinuta si s-a decis ca in locul lor sa fie folosite noile distrugatoare T45, care vor fi dotate cu o noua generatie de echipamente destinate interceptiei comunicatiilor.

Fregatele T22 la bordul carora a fost instalat sistemul COMINT original apartin ultimilor doua loturi (Batch 2 & 3), cele doua unitati romanesti facand parte din lotul 2.

Ca si in cazul echipamentelor ESM/ECM de auto-protectie, fregatele romanesti nu au primit o modernizare nici la nivelul echipamentului COMINT, ci dimpotriva, o parte din instalatii au fost eliminate. Astfel, este clar ca cel putin componentele VHF au fost inlaturate iar din unele fotografii ar rezulta ca au fost demontate si unele elemente ale aparturii distribuite ce lucreaza in benzile inferioare de frecventa.

Varianta “in mizerie” – Sursa: Observator.ro

Totusi, o parte a componentelor externe este inca prezenta pe navele romanesti si, in functie de prezenta sau absenta echipamentelor de procesare a semnalului, acestea ar putea inca detine capacitati COMINT. Programul de modernizare a fregatelor ar trebui sa includa pe langa senzorii principali si armament si o aducere la zi atat a sistemelor ESM/ECM cat si a celui COMINT.

Data fiind natura foarte speciala a tehnologiei, va fi foarte greu de obtinut o modernizare la nivelul COBLU (Cooperative Outboard Logistics Update), existent pe Batch 3 sau SSEE (Ship’s Signal Exploitation Equipment), prevazut a fi instalat pe T45 dar criza din aproprierea granitelor Romaniei s-ar putea sa-i sensibilizeze pe aliati, care nu ar mai trebui sa trimita cate un Burke prin Bosfor de fiecare data cand vor sa afle ce vorbeste Flota Rusa a Marii Negre, si acest ar putea si sensul anuntului modernizarii uneia dintre fregate si a submarinului Delfinul, care, se auzea la un moment dat pe surse, ar fi avut deja achizitionate anumite echipamente pentru strangerea de informatii, nava urmand sa aiba mai mult un astfel de rol, decat unul clasic de vanator de nave. (nota RoMilitary)

 

Tehnomil.net

Exit mobile version