Razboiul electronic: un AZUR plutitor

070529-N-0684R-061

Full option

Performantele in lupta anti-submarin ale fregatelor T22 sint binecunoscute, acestea fiind concepute ca nave ASW pur-sange, cu putine concesii facute celorlalte tipuri de misiuni. Mult mai putin discutata este o capacitate unica, cel putin in cadrul Royal Navy, a fregatelor din clasa Broadsword (Type 22), a carei disparitie, odata cu retragerea ultimelor unitati Batch 3, a fost serios resimtita de britanici.

Ca orice alte nava moderna occidentala, T22 dispune de sisteme de suport si contra-masuri electronice destinate auto-protectiei, in principal fata de rachetele navale inamice. Chiar daca echipamentele care se gasesc inca la bordul celor doua nave romanesti sint depasite, dupa standardele Royal Navy, ele sint inca mult mai capabile decat orice alt echipament similar instalat la bordul navelor mostenite de dinainte de ’89.

Era prevazut ca, la momentul vanzarii, echipamentele ESM (in principal), dar probabil si ECM ale T22 sa fie aduse la standardul curent al RN, dar nu exista indicii ca lucrul acesta s-a si intamplat, cel mai probabil dotarea este inca aceeasi ca cea din momentul retragerii din serviciu. Ce face diferenta intre T22 si o fregata ASW (sau multi-rol) “obisnuita” este existenta unui complex sistem COMINT, a carui instalare a fost posibila datorita dimensiunilor generoase ale T22.

Sistemul este rezultatul unei cooperari exclusive americano-britanice si are rolul de a intercepta comunicatiile radio adverse, permitand atat misiunile clasice COMINT dar aducand, in unele cazuri, si capacitati OTH-T.

Fregatele britanice actionau astfel ca nave de cercetare electronica “deghizate” in fregate ASW, utilitatea lor fiind dovedita atat in Razboiul din Golf cat si in timpul interventiei din Libia, ultima aparitie dinaintea retragerii din serviciu. Rezultatelor obtinute au fost atat de bune incat, pentru o perioada, s-a pus sub semnul intrebarii decizia de scoatere din serviciu, RN considerand capacitatea COMINT a T22 ca esentiala.

Decizia de retragere a fost insa mentinuta si s-a decis ca in locul lor sa fie folosite noile distrugatoare T45, care vor fi dotate cu o noua generatie de echipamente destinate interceptiei comunicatiilor.

Fregatele T22 la bordul carora a fost instalat sistemul COMINT original apartin ultimilor doua loturi (Batch 2 & 3), cele doua unitati romanesti facand parte din lotul 2.

Ca si in cazul echipamentelor ESM/ECM de auto-protectie, fregatele romanesti nu au primit o modernizare nici la nivelul echipamentului COMINT, ci dimpotriva, o parte din instalatii au fost eliminate. Astfel, este clar ca cel putin componentele VHF au fost inlaturate iar din unele fotografii ar rezulta ca au fost demontate si unele elemente ale aparturii distribuite ce lucreaza in benzile inferioare de frecventa.

Varianta "in mizerie" - Sursa: Observator.ro

Varianta “in mizerie” – Sursa: Observator.ro

Totusi, o parte a componentelor externe este inca prezenta pe navele romanesti si, in functie de prezenta sau absenta echipamentelor de procesare a semnalului, acestea ar putea inca detine capacitati COMINT. Programul de modernizare a fregatelor ar trebui sa includa pe langa senzorii principali si armament si o aducere la zi atat a sistemelor ESM/ECM cat si a celui COMINT.

Data fiind natura foarte speciala a tehnologiei, va fi foarte greu de obtinut o modernizare la nivelul COBLU (Cooperative Outboard Logistics Update), existent pe Batch 3 sau SSEE (Ship’s Signal Exploitation Equipment), prevazut a fi instalat pe T45 dar criza din aproprierea granitelor Romaniei s-ar putea sa-i sensibilizeze pe aliati, care nu ar mai trebui sa trimita cate un Burke prin Bosfor de fiecare data cand vor sa afle ce vorbeste Flota Rusa a Marii Negre, si acest ar putea si sensul anuntului modernizarii uneia dintre fregate si a submarinului Delfinul, care, se auzea la un moment dat pe surse, ar fi avut deja achizitionate anumite echipamente pentru strangerea de informatii, nava urmand sa aiba mai mult un astfel de rol, decat unul clasic de vanator de nave. (nota RoMilitary)

 

Tehnomil.net

51 de comentarii:

  1. Epopeea copailor continua…

    „o parte din instalatii au fost eliminate. ”
    Pai e clar ca au fost eliminate, ca doar le-au vandut chele. Tre sa stii sa-ti gasesti proshtii.

    Si indiferent ce se intampla nu lasau aia echipamentele CELE MAI SENSIBILE, respectiv astea de SIGINT, ESM-ECM, pe mana romanilor. Nu le-au lasat nici macar Harpoanele si SeaWolfurile…

    Daca or sa mai puna vreodata ceva pe ele in secolul XXI, nu cred ca or sa primeasca echipamentele high-end ci numai ceva castrat, din aceleasi motive, ca nu lasa aia echipamentele sensibile pe mana noastra.

    Avem copai cu tunuri fara sistem de control al focului, niste torpile Stingray si niste Pume pacifiste cu radare de search-and-rescue fara fire control-and-update.

    Ne ajung, ca noi nu ne vom bate decat cu piratii.

    De pe navy.ro , Marasestiul in actiune: „Nimicirea unei ambarcaţiuni suspecte de acte de piraterie -Tunul de 76mm a fost vedeta zilei-„

  2. Se justifica financiar modernizarea fregatelor noastre cu tehnica de ultima generatie?Nu este mai ok sa se cumpere corvete multirol, noi?

    • Pai nu prea se justifica. Ar trebui casate si cumparate nave mai mici, cu echipaje reduse, moderne.

      • Stateam si ma gandeam: daca retragi Marasestiul si una din fregatele 22 disponibilizezi suficiente posturi in marina ca sa poti infiinta un al doilea batalion de infanterie marina, fara sa fii nevoit sa cresti efectivele.
        Ca sa supraveghezi toata zona de nord a Dobrogei, cu Dunarea, Delta si zona lagunara mi se pare prea putin un batalion.
        Daca modernizezi una din 22-uri, o poti utiliza, ca solutie temporara pentru misiuni internationale pentru ca oricum o tii degeaba in Marea Neagra

        Cand vom achizitiona corvetele, probabil vor prelua echipaje de la Tetaluri.

        • Bre, matale visezi la inca un BIM insa in…Bugeac? 🙂 )) Si io!..ca sa supraveghezi Delta pe doua flancuri, nordic si sudic…iar la Cetatea Alba (ma rog, nici chiar in liman, ca nu e adanc) infiintezi inca o baza a RoNavy, ce puii mei!..ca sa ne scuipam peste Limanul Nistrului cu aia din Odesa (indiferent ce or fi, ucrainieni sau rusi)…
          😛

          • @Razvan Mihaeanu
            Nu, dac-o fi sa se intoarca Bugeacul inapoi, infiintam acolo al treilea batalion de infanterie marina, ca sa avem si noi, ca oamenii, o brigada.
            Pai nu?

            • O brigada de infanterie marina e cam multisor pentru noi…

              • @George
                Ideea cu brigada este strict legata de o reintoarcere a Bugeacului si extinderea litoralului.
                Pentru faza actuala, decat sa tii 500 si ceva de oameni pe doua nave, una neinarmata, alta semiinarmata, tinte mari pe care le pierzi din doua rachete, in primele minute ale unui conflict, ar fi de preferat sa ai un al doilea batalion de infanterie marina, mai greu de ucis 🙂 si care te-ar si costa mai putin.

                • @Eroul Bula. Noi nu avem nici astazi Infanterie Marina in sensul strict al termenului, ci doar un batalion de infanterie mai special. Infanteria marina este o unitate destul de ofensiva si are nevoie de o logistica mai deosebita, de la nave de debarcare la elicoptere de sprijin, fiind in acelasi timp destul de scumpa.
                  Cred ca in ipoteza lansata de tine, nu infanteria marina – si in nici un caz formarea unei brigazi – ar fi chemata sa apere litoralul.
                  USMC de exemplu sau infanteria marina britanica sunt forte expeditionare nu dedicate protejarii litoralului propriu.
                  Din acest punct de vedere ma gandesc ca nu ar avea rost sa crestem numarul de batalioane IM.

                  „Decat sa tii 500 de oameni…” – ai dreptate, dar mai bine iti cumperi niscai rachete anti-nava/AA mobile, nave mici multirol pentru delta, rachete AT portabile. Fortele care ar actiona in Delta ar fi infanterie clasica.

      • Acuma, ca tot am dat-o in diverse, parc-ar merge un batalion de vanatori de munte la Borsa, in Maramures si unul la Caransebes ca zonele astea sunt cam chelite.
        Si un batalion de tancuri la Lipova.

        • 🙂

          O iei dupa mine cu organizarea Fortelor Terestre pe principiul „brigazilor regionale”?..Care sa aiba cel putin un batalion de infanterie, unul de vanatori de munte, unul de tancuri si unul de artilerie si unul de geniu si… Hahaha!

          Oltenia, Banat, Crisana, Maramures, Ardeal, Bucovina, Moldova, Dobrogea (BIM in loc de Vanatori de Munte), Baragan/Buzau, Valahia centrala…yeap, astea 10 sunt…

          …intr-un univers paralel ferit de „rupti in fund defense”…

          • @Razvan Mihaeanu
            Nu m-am gandit la o organizare regionala a armatei cu m-am uitat pe harta.
            Pentru frontiera muntoasa de la nord, incepand de pe langa Suceava si terminand in Maramures este prea putin un singur batalion de vanatori de munte.
            La fel, in zona Banatului de munte, cu frontiera Cazanelor, nu ai nicio unitate specializata. Cele mai apropiate sunt cea de la Brad (care are zona ei – Muntii Apuseni) si cea de la Curtea de Arges (foarte departe).
            In privinta batalionului de tancuri, daca tot ai doua de infanterie la Timisoara si Arad ce rost are sa faci ghiveci cu infenterie si vanatori de munte cand poti sa infiintezi un batalion de tancuri (Lipova / Lugoj) si sa ai in Ardeal o a doua brigada mecanizata care sa se ocupe, in cazul asta, de Poarta Muresului, la fel cu Brig 81 Mec se ocupa de Poarta Somesului.
            Asta cu organizarea pe brigazi regionale as vedea-o utila pentru organizarea unor structuri gen Garda Nationala sau alte formatiuni care sa-organzieze rezistenta in caz de invazie.

  3. Subiect serios, interesant si mai ales important.
    Comentarii asa si asa :), totusi cam putine ca nu se vinde cioara de pe gard.
    Eu inclin sa cred ca exista niste echipamente pe corabiile alea :D.

  4. Dac-ar fi dupa mine n-as pune sistemele alea pe fregate.
    Cum le utilizau britanicii este alta poveste. Nave oceanice care se plimbau pe distante mari, prin Atlantic, si, de cate ori ajungeau pe langa nave / baze rusesti sau baze ale prietenilor (Cuba de ex.) mai puneau de o interceptie.
    In ligheanul Marea Neagra punctele de interes sunt la doar 3-400 km de litoralul nostru si ieste mai ieftin si mai sigur sa tii echipamentele la uscat, eventual mai dispersate.
    Cand ai o singura nava modernizata (cum se preconizeaza) si pui si echipament de razboi electronic pe ea cat va dura pana vor afla „prietenii” cu ce se ocupa nava? Ce masuri vor lua? Ai bani sa pui armament antiaerian modern si mult pe ea?
    Daca mai functioneaza Emil Racovita, sa modernizeze echipamentele de pe ea, eventual mai folosim si alte nave care nu bat la ochi.
    Pe fregata pui echipamente ECM moderne destinate propriei aparari apoi astepti sa vezi cand faci rost de bani sa pui la apa corvete noi.

  5. Devine serioasa treaba! :)))

    http://www.timesnewroman.ro/life-death/11938-manevre-militare-nato-in-marea-neagra-romania-a-trimis-un-spargator-de-seminte-in-zona-crimeei

    Dar sa revenim, navele alea ar putea fi echipate cu sprijin NATO si trimise in patrulare pe oceane nu neaparat prin Marea Neagra. Informatii interesante pot veni de oriunde. Evident am intrat in clubul select al vanzatorilor de ciori.

  6. Tot ce trece de 3000 tone e tinta plutitoare intr-o piscina gonflabila cum e Marea Neagra. Rusii se dau koyoshi cu Mockba da’ aia e doar un burete trist de Harpwn, err, Harpoon-uri.

    Pentru Marina Romana, tre’ concentrare pe aspectele supraveghere (SIGINT/ELINT/ESM), anti-aeriene si anti-submarin. Antinava e de interes secundar; aia se poate face cu amplasamente terestre si ceva la FA (in ideea ca ne tragem si noi ceva mai multe zburatoare secolu’ asta).

    • Moskva o fi cum zici tu da numai daca are in fata o grupare navala bine dezvoltata si moderna, compusa din cel putin 5-6 nave.
      Flota Ro, chiar daca cele doua fregate ar fi fost modernizate, este o gluma in fata unui monstru precum Moskva care ar elimina-o in doar cateva zeci de minute. Eu n-as desconsidera deloc un astfel de crucisator…

      • Da si nu. Moskva in sine e destul de puternica, dar intr-o balta precum MN e ca un rechin tigru intr-o cada. O asemenea nava e usor de tinut departe de coasta proprie cu ajutorul unor amplasamente de containere antinava (ex. HarpoonMk.II/III sau care o fi ultima versiune cu raza de 280+ km). Intr-o inghesuitura gen MN nu prea ai spatiu de manevre tactice avansate.

        • Corect, eu ma refeream la o infruntare intre Moskva si FN Romane in largul marii, dincolo de bataia unor prezumtive baterii de coasta.

          • Pai… ce-ar cauta FN dincolo de bataia containerelor de coasta? Ca doar nu ne ducem sa facem desant in Sevastopol. 😀

            • @Nicu

              mai sti cui ii vine vreo idee ca in ww2? 🙂

            • Pai…conform doctrinei ar cauta sa asigure navigatia libera catre si dinspre Constanta pe culoarele maritime si garantarea suveranitatii in zona economica exclusiva, care este ceva mai mare decat bataie unei rachete cu lansare de la sol.
              La ce dracu avem nave oceanice, sa le tinem pe bratele Dunarii ascunse cand incepe showul?!

              Dar intrebarea ta are sens, noi nu avem nevoie de nave atat de mari.

              • Pai patrule de suveranitate ca sa parlesti braconierii bulgari/turci care-ti dau ciordeles la calcan nu faci cu fregata oceanica de 4.000 de tone, ci cu avizo-ul. Fregatele astea sunt pur si simplu prea scumpe ca sa le arunci la mardeala. E simplul adevar. Conversia lor in nave anti-aeriene/anti-submarin/detectie electronica (cu o picatura de anti-nava, acolo, sa fie) e cea mai rationala solutie (avand in vedere ca, daca tot le avem, e ilogic sa le dam la casat tocmai acum).

    • eu cred ca fortele navale ar trebui sa se concentreze sa sa aiba acolo un submarin capabil sa execute toate misiunile, sa aiba vreo 3-4 SAAR 72 si multe vedete shaldag echipate in diferite variante, vreo doua divizioane…alta sansa nu am avea…intr-adevar, fregatele noastre sunt niste tinte plutitoare…as pastra doar una pentru misiuni internationale…

  7. Cred ca de aceea ne-ar trebui un submarin sau doua noi ca sa avem și noi posibilitatea unui atac surpriza.

  8. Ia citit aici o analiza a MApN, cu ocazia implinirii a 10 ani de NATO:
    http://adevarul.ro/news/eveniment/dupa-deceniu-aderarea-nato-romania-si-a-consolidat-profilului-strategic-1_5336b3310d133766a852eb9e/index.html
    In esenta:
    – al saptelea Spartan vine in 2014-2016 (!?);
    – MIG-urile vor face politie aeriana pana in 2020;
    – 500 milioane Euro vor fi alocati pentru modernizarea 22-urilor (!). De banii astia cumperi 2 SAAR S-72 full combat si una OPV;
    – fonduri importante pentru modernizare Delfin;
    – va incepe productia de SAUR2;
    – aia cu 600 de Shadow 600 cred ca e greseala 🙂 )))

    • wtf???????????????????????????????

      500 mil pentru alea……………………………………….

      si arma aia „NOUA” de asalt……………..mai bine lua dracu licenta pentru ceva din vest, sau tine ak-urile de acum ca tot aia e…numa’ cand vad receiveru’ de AK simt cum m-i se urca in gat….

      plus ca sa inlocuiesti toate armele de asalt inseamna niste zeci de milioane bune probabil…

      daca tot o ardem cu americanii mai bine luau licenta pentru AR 15 si ca o cerinta speciala sa aiba mecanismul tip hk416 cu gaz sau cum dracu ii zice, cum tot vad pe net ca isi fac americanii acasa si poti sa o folosesti ca un hk416 in orice tip de „enviorement” fara problemele clasice ale M4…

      • Short-stroke piston. Elimina problemele cu gunoiul pe care le au armele cu sistem direct impingement (stil M16).

        • mersi 🙂

          acum mi-au sarit toate piulitele

          de ce nu vad Gustav AT pe lista aia?
          de ce nu vad vreo 200 Leopard 2 macar?
          de ce nu vad niste rachete serioase cu raza lunga sa ii tii pe aia in casa sub fustele soacrelor?
          de ce nu vad vreo 20 elicoptere de atac?
          LAROM 270MM?
          etc etc

          nu spun ca toate odata, da’ cand bagi 500 mil in 2 nave care o sa fie scufundate daca scapa unu din siberia sticla pe panou….

          Fortele terestre si de atac aerian iar raman in curu gol, baga bani in fortele navale in stil prostesc (nu spun sa nu trebuie dracu, da macar sa ii foloseasca calumea), toate astea te duc cu gandu’ la sabotaj…..

          • @mc fiecare are problemele lui 🙂 dobritoiu o freca ca daca avem 16 avioane e totul bine, si in schimb sa luam 12 elicoptere de atac…asa ca ne-am ales cu fiarele portugheze, dar ciuciu elicoptere…acum asta o freaca cu frecatele alea 🙂 dupa ce pleaca si asta o sa ne trezim ca a dat o vopsea pe frecate in valoare de 500 de milioane si a plecat

      • cred ca aia 500 de milioane sunt si pentru t-22 si pentru delfin…probabil…
        deci spartan nu pupam anul asta…mig-urile alea o sa se dezmembreze…deci o sa fie cum am spus, o escadrila de F-16 si una de MiG-21…dupa probabil cand scot mig-21 baga a doua escadrila de F-16…incepe productia de SAUR 2…ok…dar cate si cand? daca baga comenzi dalea de 10 transportoare pe 5 ani e clar…tot ce stim este ca vor sa cumpere 50 de TBT-uri pana in 2020…asta include si saur? sau e separat? astia nici nu stiu cum sa ne informeze

        acum pana in 2020 eu cred ca ei ar trebui sa vada cum fac sa avem:
        -300 de transportoare cu care sa poti sa mergi la lupta(adica aia 70 de zimbrii+30 de Piranha+200 de TBT/Saur 2)
        -delfinul si o fregata cu harpoon, sea wolf si alte nebunii
        -vreo 5-8 elicoptere navalizate
        -24 de F-16 si sa inceapa achizitia a inca 24 pana in 2024
        -54 de leo 2 + 54 de TR-85M1….oricum asa ca o paranteza am auzit din auzite 🙂 ca au inceput sa faca niste inspectii la tancuri si au gasit prapad…cica nici macar toate TR-85M1 nu pornesc la prima cheie…acum nu stiu daca informatia e adevarata…sper sa nu fie…
        -hawk operational si macar doua baterii de patriot

        asa ar trebui sa ne arate o lista cu ce vor sa fac…si ce am scris eu mai sus e realizabil 100%…as putea zice ca e minimul pentru ca Romania sa inceapa sa isi revina

        • Breeeeeee…după atîția ani, tot continui să mă minunez de cîți visători se perindă p-acilea…Ce dreaq oameni buni, treziți-vă…asta e gargară de an electoral, o să intre ăia 500 de milioane în frecatele alea cum intră Pamîntul în Federația Stelară!
          bagă jmekerii cîteva texte patriotice, și ceva pdf-uri, pe care fraierii le halesc cu lingura mare, cîțiva jmekeri mai mici se umflă în pene, că üite, dom”le, ne mai bagă și pe noi în seamă”, și uite așa se mai sifonează niște bani pentru partide că na, bătaia pe ciolan e mare, și dacă nu ești la putere nu prea mai de unde să mai ciordești legal…Io unul m-am lecuit de minciunile ăstora…pînă nu văz produsul finit funcțional și operativ, nu mai crez nimica…
          Părerea mea, hîc…

    • Ok haideti sa le luam pe rand:
      -500 milioane pe alea doua fregate, este corect, astea erau estimarile
      -arma de asalt, nu exista nici un prototip iar intrarea in dotare este macar discutabila acum
      -SAUR 2 exista promisiunea ca anul acesta sa fie achizitionate sub zece bucati, desi sansele sunt mai mult pur teoretice, pana acum nici o miscare
      -Shadow 600 🙂 😉 pai am avut 12 cu totul, e sigur o mare greseala de tipar, in rest bla-bla si bani aruncati pe geam.

      Cu 500 de milioane de euro ne puteam cumpara rachete AT portabile, rachete anti-nava pentru coasta, TAB-uri moderne, rachete AA cu raza scurta si medie (contractul VL MICA + Mistral costa doar 220 de milioane), puteam incepe achizitia de sisteme AA cu raza lunga, puteam cumpara camioane pentru armata, etc, etc…
      Bani aruncati in apa marii in timp ce principala arma AT a infanteriei este tunul de 100mm, iar la AA inca mai avem operationalele „parasutele” alea de S-60.

      • daca ne uitam ca oamenii normali, nu chioras ca unii, la ce vecini avem, Tucia + rusia, nici nu stiu de ce dracu ne batem capu’ cu barcile…eu as sta pe mal la butoane si care se apropie e PA, scurt….auzi 500 mil E in barci cand infanteria e tinuta din donatii si umbla cu uniformele gaurite……………………….sdkgfnwerlgbwerjg

        • Cam asa e… Dar daca avem amirali tre sa avem si o flota nu?!

        • Turcii nu-s copii rai, exceptand faza cu mangleala pe parte de pescuit (de care nu-i prea poti lecui in viitorul apropiat-mediu). Da’ trebuie sa scape de Erdogan, ca omu’ cam sufera de retard.

          Fratele urs, insa… Ai-ai-ai…

          Insa da, armata de uscat e vai norocu’ ei, iar 500 milioane de euro ar cumpara mai multe si mai variate in echipamente pentru pifani decat in barcutze. Dar, deh, sa dai tzapa armatei de uscat se practica si pe la case mai mari, asa ca nu avem de ce a ne considera mai ‘speciali’… 0_o

      • O singura problema am cu sumele acordate pentru aparare AA. VLMICA sunt scumpe rau de tot. Este undeva intre 1,5 si 1,8 milioane $ racheta.
        Daca tot vrem sa luam de la francezi mai bine luam Crotale NG cu TV1Mk3. Sistemul complet iese undeva la 7 milioane $ si este mult mai versatil, pentru instalare pe diferite platforme mobile. Mistralurile le-as lua ca sunt performante.

        • erata: Crotale NG cu VT1 Mk3

        • Bre io as prefera MICA in lansatoare verticale multifunctionale (ma refer aici la lansatoare). Crotale NG e bun, da e un fel de CIWS, pe cand Mica sunt rachete AA multirol, ultraperformante. Prin 2008 cand au testat sistemul impotriva rachetelor de croaziera a fost un mare succes, de fata fiind si ofiteri romani, basca ca rachetele Mica pot fi lansate si de la bordul avioanelor si pot fi instalate si pe camioane sa inlocuim dracului odata CA-95ul.
          Avantajului Crotale-ului ar fi ca poate fi operat si independent dispunand de radar propriu…

          Daca am avea si noi democratie ca in Crimeea la un…referendum io as alege Mica 🙂 .

          • Marius Zgureanu

            VL Mica si Crotale nu prea sunt in aceeasi categorie…

            Crotale, in varianta de baza are 76kg si poate atinge 11-16 km raza de tragere cu plafon intre 6000-9000m, cap de lupta de 13kg.

            Mica VL are 112kg bucata, plafon maxim 11000m, focos de 12kg, raza de actiune +10km (80 km cu lansare din aer).
            Intre concepte e diferenta de aproape 20 de ani…

            • Pai stiu, tocmai de aceea as prefera Mica cu lansare verticala pe nave si pe camioane, poate si pentru avioane. Este un sistem de arme exceptional de eficient, scump ca orice lucru facut in Franta, dar super-bun.

          • @George
            Acuma, ca tot am intrat in campanie pentru referendum …..
            Exista publicate chiar aici diagramele cu raza si plafonul maxim pentru fiecare.
            Diferenta de plafon este insesizabila iar la raza VLMICA bate cca 20km fata de 15km VT1 Mk3. Pentru asta sa cumperi o racheta de trei ori mai scumpa mi se pare prea mult.
            E drept ca pot fi folosite si pe avioane dar ma indoiesc ca ne vom dota F-16 cu rachete frantuzesti cand castigul americanilor la tranzactie provine exact din modernizari si livrarea de armamente.
            In plus, Crotale are deja o istorie in utilizare pe nave, inclusiv NG-ul, mai compact decat varianta initiala. L-am vazut instalat pe corvete clasa Qahir.
            Ce-mi mai place la sistem, in afara de independenta data de radarul propriu, este faptul ca pot lucra coordonat, pana la 4 sisteme, pentru area defence, angajarea tintelor fiind facuta de sistemul cel mai bine pozitionat pentru interceptie.
            In varianta navala, iti da posibilitatea coordonarii apararii AA pentru navele mici, gen missile boats care nu pot incarca sisteme de rachete mai mari.

            • Probabil ca pretul arata si un sistem de senzori mai smecher. Tu esti mare fan Crotale 🙂 , si mie imi place mai ales ca a fost testat dpdv al gabaritului pe SAUR 2, avem asadar o discontinuitate in Forta 🙂 .
              Io zic sa facem referendum.

    • Marius Zgureanu

      Macar de-ar fi adevarata aia cu productia de Saur2.!
      Daca dau 500 mil. euro pt. T-22 inseamna ca le fac dotarea completa 🙂

    • Daaaa, marele intelept proamerican Geoana care stie ce masuri trebuie luate pentru a ne intari pozitia.
      Daca e asa de prooccidental, ce mortii mamii lui cauta in primavara lui 2009 (in an electoral) sa se duca in Rusia pe ascuns (de doua ori) ca sa faca anticamera pe la diversi responsabili rusi (politici, FSBisti ?)
      Nici nu si-a pus problema ca a facut o prostie vecina cu tradarea si bazaia, anul trecut, sa obtina sprijin pentru a deveni secretar general NATO.
      Un tembel vrednic de o flegma intre ochi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *