Romania Military

RBU 6000 pe uscat

Impresie artistica

Iti faci cruce si speri la ce-i mai bun, mai ales atunci cand nu intelegi ce face ala din fata ta. Pentru ca atunci cand nu intelegi ai toate motivele sa-ti fie frica, daca vecinul a descoperit ceva nemaivazut si nemaiauzit si tu te uiti ca pisica-n calendar?!

Ei bine, dupa tancurile dotate cu “cotete” pe turela,  “inovatiile” rusesti contiua, spre sincera noastra stare de perpelexitate.

De aceasta data rusii au luat pur si simplu un lansator de rachete anti-submarin, faimosul deja RBU 6000 (avem si noi lansatoare RBU pe navele noastre) si l-au cocotat pe un transportor de trupe senilat MT-LB. De ce?!

Inainte de razboiul din Ucraina, armata rusa era creditata de absolut toata lumea cu un numar imens de piese de artilerie (obuziere, tunuri sau lansatoare de rachete sol-sol). Ca erau moderne sau din anii “60, nici numai conteaza, cert este ca le aveau si in niciun caz nu se intrevedea nevoia unei astfel de masinarii demne poate de un razboi de prin Africa, Libia sau Siria, acolo unde apar tot felul de ciudatenii cocotate pe masini.

Dar la rusi? RBU 6000?

RBU 6000 este un lansator de rachete anti-submarin, desi termenul de “racheta anti-submarin” nu este chiar corecta aici, “racheta” referindu-se doar la faptul ca incarcatura de lupta (bomba de adancime) este propulsata catre zona-tinta de un motor reactiv. Mai apoi motorul se desprinde si incarcatura se scufunda liber – neghidata – pana la adancimea prestabilita inainte de lansare unde explodeaza frumos.

Se lanseaza mai multe astfel de incarcaturi, cateodata setate pentru adancimi diferite, maximizand astfel sansele de lovire a submarinului inamic. Ideea in sine nu este ruseasca ci apartine Royal Navy in cel de-al doilea razboi mondial, atunci cand britanicii au inventat “Ariciul” – “Hedgehog”, un lansator multiplu de bombe de adancime.

Rusii au perfectionat “ariciul” britanic si si-au dotat navele cu el, sistemele de tip RBU fiind foarte des intalnite la bordul navelor sovietice, chiar si cate doua unitati per nava. Ciudat este ca rusii sunt singurii care au mers si dezvoltat acest tip lansator multiplu pentru vanatoarea de submarine, tarile membre NATO renuntand la astfel de sisteme de ceva timp.

Revenind la RBU 6000, rachetele acestuia au o raza foarte redusa, fata de un lansator clasic de rachete tactice, si un numar relativ mic de rachete – 12 unitati. Raza RBU 6000 este de 4,5 km, cu 23,5kg de explozibil per racheta. Din punctul de vedere al preciziei, lucrurile nu sunt foarte clare cu atat mai mult cu cat acest tip de rachete nu au fost proiectate sa fie foarte precise ca nu era nevoie de asa ceva.

La bordul navelor, sistemele RBU sunt incarcate automat, urcate pe un transportor blindat acest lucru revine echipajului si muschilor sai puternici, lucru destul de dificil cand discutam despre o racheta cu o masa totala de 119kg.

In plus, o instalatie RBU 6000, cantareste cam +3 tone goala, daca adaugam si rachetele – 1,5 tone, ajungem la o masa totala de aproximativ 5 tone pentru un vehicul care in mod clar nu a fost proiectat sa transporte asa ceva, cu atat mai mult cu cat masa MT-LB este in jur de 12 tone.

Ca sa va faceti o idee despre ce discutam, MT-LBul este un vechiul blindat usor, amfibiu, cu un echipaj de trei militari si care poate transporta pana la 11 soldati sau un maxim de 2 tone de incarcatura. Poate tracta o masa de maximum 6,5 tone fiind folosit de rusi pe post de tractor in destule ocazii. Si rusii, relaxati, i-au cocotat tocmai sus pe plafon cinci tone de marfa…

Intrebarea este: de ce si mai ales ce avantaje ar fi sa folosesti rachete anti-submarin impotriva tintelor terestre? Au ramas rusii fara lansatoare de rachete tactice clasice?!

Se mai pune si problema stabilitatii ansamblului MT-LB/RBU 6000, atat timp cat pe langa masa de aproximativ 5 tone, RBU are o lungime de 2 metri, o inaltime de 2,25 metri si o latime de 1,75 metri, adica fereasca Dumnezeu de drumuri cu hartoape, pentru ca de excursii amfibii nu mai putem discuta oricum. Nu ca s-ar rasturna MT-LBul, dar ar zgaltai RBU-ul asa de tare ca bine nu i-ar fi.

In fine, inovatia merge mana-n mana cu razboiul, se stie asta, dar rusii au venit pana acum cu niste idei macar ciudate si destul de greu de banuit ca ar fi si eficiente.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version