Romania Military

Reinfiintati Divizia 1 Dacica!

 

Sa reinfiintam Divizia 1 Dacica?

 

O parte a acestei divizii a devenit Brigada Multinationala de Sud-Est a NATO incepand cu 2015, restul unitatilor fiind transferate catre celelalte 2 divizii ramase.

Dupa unele surse (inclusiv Wikipedia), unitatile romanesti implicate in MND-SE ar fi :

  • Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE)(sediul la Sibiu))
  • Sediul Diviziei Multinationale Sud-Est (MND-SE)(la Bucuresti))
    • Brigada Multinaționala Sud-Est (MN BDE-SE)) – fosta Brigada Infanterie 2 „Rovine”
      • Batalionul 20 Infanterie „Dolj” – Scorpionii Negri
      • Batalionul 22 Infanterie”Romanati” – Scorpionii Verzi
      • Batalionul 26 Infanterie”Neagoe Basarab” – Scorpionii Rosii
      • Batalionul 325 Artilerie Alutus – Scorpionii de Foc
      • Batalionul 205 Aparare Aeriana „General Gheorghe Parvulescu” – Scorpionii Albastri
      • Batalionul 116 Logistica”Iancu Jianu” – Scorpionii Aurii
      • Contingentul Militar Polonez, Batalionul 38 Infanterie Mecanizata „Stara Zagora” din Bulgaria, Regimentul (1 sau 6) Cavalerie din Italia si Batalionul 2 Pandur din Portugalia. Brigada in total include 6 batalioane si 6 subunitati din Armata Romaniei dar si militari din alte 10 state aliate, adica, peste 3000 de militari.

 

Nu atat transferul unitatilor (6 batalioane de baza, adica 3 de manevra/lupta si 3 de sprijin) catre entitatea multinationala reprezinta o problema, cat simbolistica acestei divizii, preluata doar partial pe emblema MND-SE (unitate care de fapt la origine e fosta Armata a 3a, deci Oltenia – comenduirea Craiova). Mai ales in contextul sarbatorii nationale a Romaniei din data de 1 decembrie, Dacia are o semnificatie aparte.

Emblema brigazii MND-SE

Sa nu uitam ca si la Chisinau, simbolistica dragonului dacic pare sa revina:

Divizia 1 Dacica reinfiintata ar putea sa nu aibe un efectiv complet, similar celorlalte divizii, dar ar putea avea in componenta unitati ale apararii teritoriale si embrioane ale unor unitati alcatuite majoritar din rezervisti. Asta in cazul in care nu am dori sa urmam exemplul polonez, de infiintare a catorva batalioane, pe motiv de incapacitate de recrutare si echipare.

Evolutia in timp a structurii fortelor terestre si a Diviziei 1 Dacica, bazat pe organigramele extrase de pe pagina Wikipedia (cu posibile erori).

1.) A.D. 2009, cand existau doar 2 divizii: 1 Dacica si 4 Gemina

2.) A.D. 2010 – mici modificari date de aparitia embrionului brigazii 18 infanterie Banat, cu batalionul  32 infanterie „Mircea” (Timisoara) mutat de la div. 1 Dacica la 4 Gemina, alaturi de batalionul 191 Infanterie „Radu Golescu” (Arad).

3.) AD. 2011 – aparitia Diviziei 2 Infanterie Getica, subordonand majoritar unitati din partea de est a tarii – Moldova si Dobrogea – (cu un bemol – batalionul 3 aparare AA de la Turda, partea de rachete a batalionului fiind subordonata div. 4?!). Divizia Dacica pastreaza unitatile din partea de sud a tarii (fosta Tara Romaneasca, iar Gemina – Centru-Nord-Vest). Brigada Banat primeste Batalionul de Geniu nr. 53 Deva si Batalionul Logistic Lipova

4.)  AD-2011 – actualizare decembrie – aparitia bazei logistice nr. 3 Roman la div. 2 Getica si mutarea Batalionului de Geniu nr. 53 Deva direct in subordinea Div. 4. batalioanele de politie militara Nr.1 Bucuresti si Targu Mures, ramanand doar bat. 265 Bucuresti. Div. 2 Getica primeste si batalionul 136 de geniu poduri „Apulum” impreuna cu bat. 110 de sprijin logistic. In subordinea directa a Statului Major al Fortelor Terestre, se creaza regimentul de operatii speciale Targu Mures, caruia, pe langa batalionul nr.1 „Vulturii” existent i se adauga proaspatul batalion 60 de parasutisti Buzau, alaturi de pre-existentul batalionul 498 Bacau. In schimb dispare Regimentul 30 de Garda „Mihai Viteazul”, posibil trecut la div. 1 Dacica (dupa cum vedem in 2013), insa nemarcat pe organigrama.

5.) A.D. 2013- Artileria reactiva (3 batalioane) trece direct in subordinea SMFT (alaturi de bat. 84 de achizitie de date si cel logistic nr. 85) iar regimentul de operatii speciale pierde batalionul de parasutisti nr. 60 Buzau dar primeste cel de forte speciale nr. 620 Buzau (reconversie de nume?) si batalionul 640 logistic din Targu Mures. La fel, sunt regrupate 4 batalioane de geniu sub Brigada 10 Geniu Braila. Regimentul 30 de Garda apare in subordinea diviziei 1 Dacica.

Brigada Banat mai primeste bat. 26 de vanatori de munte „Avram Iancu” (Brad), bat. 183 artilerie Caracal si bat. 184 de artilerie AA „Timis” (Giarmata).

6.) A.D. 2017 – dispare Div. 1 Dacica si mai multe unitati sunt trecute in subordinea directa a SMFT (Brigada 1 Mec. „Argedava” si Rgt. 30 de Garda), in paralel cu aparitia brigazii MND-SE.

7.) A.D. 2020 – Brigada 1 Mec. „Argedava trece” in componenta Div. 2 Getica

Se observa practic un numar de unitati „excedentare” pentru structura cu doar 2 divizii, care teoretic ar putea re-forma embrionul Diviziei Dacica, unele putand fi definite ca unitati de „garda”.

O idee de organizare pentru Divizia Dacica ar fi, in linii mari:

Putem de asemenea presupune ca lasam la SMFT 1 batalion de garda (unitati de garda ar fi necesare in teritoriu, la fiecare divizie, imprastiind astfel Bg 30 Garda in teritoriu), 1 batalion MP, logistica si ce o mai fi un minim necesar, poate si FOS (fara parasutisti). In jurul SMFT se poate crea un embrion pentru o a 4-a divizie, cu rezervisti si structura teritoriala, in principal infanterie usoara.

Referitor la organizarea in teritoriu, tot ce e in Dobrogea se poate transfera tot la Dacica, Div. Getica ar pastra tot ce e in Moldova, iar Div. Gemina ar acoperi zonele Centru-Nord-Vest (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures). Se poate crea o brigada VM pentru Vest si Nord, Brigada Banat putand fi intarita cu alte batalioane in schimbul pierderii Batalionului 26 VM, mare parte din Brigada 61 VM putand fi apoi transferata catre Div. Getica.

 

Toata reorganizarea de mai sus presupune crearea a 3-4 batalioane fata de structura existenta, nu este neaparat necesara inlocuirea celor 6 batalioane transferate la MND-SE, putandu-se jongla si cu desfiintari/convertiri/transferuri de unitati existente.

Aceasta este doar o ipoteza de lansat in dezbatere catre cei care cunosc mai bine impactul unei astfel de organizari din toate punctele de vedere.

Posibil sa existe si alte variante, mult mai potrivite, pentru organizarea fortelor noastre terestre.

 

 

Marius Zgureanu

 

(cu multumiri lui LtRez pentru ajutor)

 

Surse:

https://forter.ro/tags/divizia-1-infanterie-%E2%80%9Cdacica%E2%80%9D

https://www.mytex.ro/component/content/article/546-expres/499933-divizia-1-infanterie-dacica-cea-mai-mare-divizie-de-infanterie-a-armatei-romane-s-a-desfiintat.html

Generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, numit comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO

 

Exit mobile version