Reinfiintati Divizia 1 Dacica!

 

Sa reinfiintam Divizia 1 Dacica?

 

O parte a acestei divizii a devenit Brigada Multinationala de Sud-Est a NATO incepand cu 2015, restul unitatilor fiind transferate catre celelalte 2 divizii ramase.

Dupa unele surse (inclusiv Wikipedia), unitatile romanesti implicate in MND-SE ar fi :

  • Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (HQ MNC-SE)(sediul la Sibiu))
  • Sediul Diviziei Multinationale Sud-Est (MND-SE)(la Bucuresti))
    • Brigada Multinaționala Sud-Est (MN BDE-SE)) – fosta Brigada Infanterie 2 „Rovine”
      • Batalionul 20 Infanterie „Dolj” – Scorpionii Negri
      • Batalionul 22 Infanterie”Romanati” – Scorpionii Verzi
      • Batalionul 26 Infanterie”Neagoe Basarab” – Scorpionii Rosii
      • Batalionul 325 Artilerie Alutus – Scorpionii de Foc
      • Batalionul 205 Aparare Aeriana „General Gheorghe Parvulescu” – Scorpionii Albastri
      • Batalionul 116 Logistica”Iancu Jianu” – Scorpionii Aurii
      • Contingentul Militar Polonez, Batalionul 38 Infanterie Mecanizata „Stara Zagora” din Bulgaria, Regimentul (1 sau 6) Cavalerie din Italia si Batalionul 2 Pandur din Portugalia. Brigada in total include 6 batalioane si 6 subunitati din Armata Romaniei dar si militari din alte 10 state aliate, adica, peste 3000 de militari.

 

Nu atat transferul unitatilor (6 batalioane de baza, adica 3 de manevra/lupta si 3 de sprijin) catre entitatea multinationala reprezinta o problema, cat simbolistica acestei divizii, preluata doar partial pe emblema MND-SE (unitate care de fapt la origine e fosta Armata a 3a, deci Oltenia – comenduirea Craiova). Mai ales in contextul sarbatorii nationale a Romaniei din data de 1 decembrie, Dacia are o semnificatie aparte.

Emblema brigazii MND-SE

Sa nu uitam ca si la Chisinau, simbolistica dragonului dacic pare sa revina:

Divizia 1 Dacica reinfiintata ar putea sa nu aibe un efectiv complet, similar celorlalte divizii, dar ar putea avea in componenta unitati ale apararii teritoriale si embrioane ale unor unitati alcatuite majoritar din rezervisti. Asta in cazul in care nu am dori sa urmam exemplul polonez, de infiintare a catorva batalioane, pe motiv de incapacitate de recrutare si echipare.

Evolutia in timp a structurii fortelor terestre si a Diviziei 1 Dacica, bazat pe organigramele extrase de pe pagina Wikipedia (cu posibile erori).

1.) A.D. 2009, cand existau doar 2 divizii: 1 Dacica si 4 Gemina

2.) A.D. 2010 – mici modificari date de aparitia embrionului brigazii 18 infanterie Banat, cu batalionul  32 infanterie „Mircea” (Timisoara) mutat de la div. 1 Dacica la 4 Gemina, alaturi de batalionul 191 Infanterie „Radu Golescu” (Arad).

3.) AD. 2011 – aparitia Diviziei 2 Infanterie Getica, subordonand majoritar unitati din partea de est a tarii – Moldova si Dobrogea – (cu un bemol – batalionul 3 aparare AA de la Turda, partea de rachete a batalionului fiind subordonata div. 4?!). Divizia Dacica pastreaza unitatile din partea de sud a tarii (fosta Tara Romaneasca, iar Gemina – Centru-Nord-Vest). Brigada Banat primeste Batalionul de Geniu nr. 53 Deva si Batalionul Logistic Lipova

4.)  AD-2011 – actualizare decembrie – aparitia bazei logistice nr. 3 Roman la div. 2 Getica si mutarea Batalionului de Geniu nr. 53 Deva direct in subordinea Div. 4. batalioanele de politie militara Nr.1 Bucuresti si Targu Mures, ramanand doar bat. 265 Bucuresti. Div. 2 Getica primeste si batalionul 136 de geniu poduri „Apulum” impreuna cu bat. 110 de sprijin logistic. In subordinea directa a Statului Major al Fortelor Terestre, se creaza regimentul de operatii speciale Targu Mures, caruia, pe langa batalionul nr.1 „Vulturii” existent i se adauga proaspatul batalion 60 de parasutisti Buzau, alaturi de pre-existentul batalionul 498 Bacau. In schimb dispare Regimentul 30 de Garda „Mihai Viteazul”, posibil trecut la div. 1 Dacica (dupa cum vedem in 2013), insa nemarcat pe organigrama.

5.) A.D. 2013- Artileria reactiva (3 batalioane) trece direct in subordinea SMFT (alaturi de bat. 84 de achizitie de date si cel logistic nr. 85) iar regimentul de operatii speciale pierde batalionul de parasutisti nr. 60 Buzau dar primeste cel de forte speciale nr. 620 Buzau (reconversie de nume?) si batalionul 640 logistic din Targu Mures. La fel, sunt regrupate 4 batalioane de geniu sub Brigada 10 Geniu Braila. Regimentul 30 de Garda apare in subordinea diviziei 1 Dacica.

Brigada Banat mai primeste bat. 26 de vanatori de munte „Avram Iancu” (Brad), bat. 183 artilerie Caracal si bat. 184 de artilerie AA „Timis” (Giarmata).

6.) A.D. 2017 – dispare Div. 1 Dacica si mai multe unitati sunt trecute in subordinea directa a SMFT (Brigada 1 Mec. „Argedava” si Rgt. 30 de Garda), in paralel cu aparitia brigazii MND-SE.

7.) A.D. 2020 – Brigada 1 Mec. „Argedava trece” in componenta Div. 2 Getica

Se observa practic un numar de unitati „excedentare” pentru structura cu doar 2 divizii, care teoretic ar putea re-forma embrionul Diviziei Dacica, unele putand fi definite ca unitati de „garda”.

O idee de organizare pentru Divizia Dacica ar fi, in linii mari:

  • Brigada 1 Mecanizata Argedava,
  • Brigada de Geniu nr.10 Braila
  • Brigada Operatiuni Speciale (de vazut daca ar fi eficienta subordonarea acesteia din urma unei divizii sau „ruperea” ei in brigada FOS + brigada infanterie/parasutisti impreuna cu batalionul de cercetare „Burebista”; sau pur si simplu crearea unei noi Categorii de Forte -Speciale – pe langa cele Terestre, Navale si Aeriene),
  • impreuna cu o Brigada de Artilerie Mixta (rezultata din reinfiintarea unui batalion de artilerie si reorganizarea prin dizolvare a Brigazii 8 de Artilerie Reactiva cu celelalte batalioane de artilerie clasica repartizate la brigazi),
  • Brigada 9 Mecanizata Marasesti de la Constanta ar putea de asemenea fi transferata aici (2 brigazi mecanizate la Getica’ prin transferarea in schimb a Brigazii 15 Mec. Podul Inalt de la Div. Gemina).
  • Brigada 2 Munte”Sarmizegetusa”

Putem de asemenea presupune ca lasam la SMFT 1 batalion de garda (unitati de garda ar fi necesare in teritoriu, la fiecare divizie, imprastiind astfel Bg 30 Garda in teritoriu), 1 batalion MP, logistica si ce o mai fi un minim necesar, poate si FOS (fara parasutisti). In jurul SMFT se poate crea un embrion pentru o a 4-a divizie, cu rezervisti si structura teritoriala, in principal infanterie usoara.

Referitor la organizarea in teritoriu, tot ce e in Dobrogea se poate transfera tot la Dacica, Div. Getica ar pastra tot ce e in Moldova, iar Div. Gemina ar acoperi zonele Centru-Nord-Vest (Transilvania, Banat, Crisana, Maramures). Se poate crea o brigada VM pentru Vest si Nord, Brigada Banat putand fi intarita cu alte batalioane in schimbul pierderii Batalionului 26 VM, mare parte din Brigada 61 VM putand fi apoi transferata catre Div. Getica.

 

Toata reorganizarea de mai sus presupune crearea a 3-4 batalioane fata de structura existenta, nu este neaparat necesara inlocuirea celor 6 batalioane transferate la MND-SE, putandu-se jongla si cu desfiintari/convertiri/transferuri de unitati existente.

Aceasta este doar o ipoteza de lansat in dezbatere catre cei care cunosc mai bine impactul unei astfel de organizari din toate punctele de vedere.

Posibil sa existe si alte variante, mult mai potrivite, pentru organizarea fortelor noastre terestre.

 

 

Marius Zgureanu

 

(cu multumiri lui LtRez pentru ajutor)

 

Surse:

https://forter.ro/tags/divizia-1-infanterie-%E2%80%9Cdacica%E2%80%9D

https://www.mytex.ro/component/content/article/546-expres/499933-divizia-1-infanterie-dacica-cea-mai-mare-divizie-de-infanterie-a-armatei-romane-s-a-desfiintat.html

Generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, numit comandantul Diviziei Multinaționale de Sud-Est a NATO

 

145 de comentarii:

  1. De remarcat dispariția Regimentului 51 Artilerie Mixta de la Slobozia în organizarea din 2020. Știe cineva ce s-a întâmplat cu unitățile din compoziția acestuia?

    1
  2. Romania are nevoie de minim 100 k ostasi profesionisti pe timp de pace, asta daca cineva acolo sus tine cont si de Basarabia. + 60 k cat avem acum este pistol cu apa, mai ales cand tinem cont de vremurile pe care le traim si mai ales de cele care vin!

    Oastea pe care o ai te ajuta imens cand incepe un conflict. Fara ea pregatita, dotata dpdv tehnic si numeric, nu poti creste rezervistii. Exemplul Ucrainei din 2014 este elogvent!

    8
  3. Imi cer scuze de aceasta postare, dracia asta tastatura de la laptop a luat-o razna. Incerc sa refac postarea.

    • Marius manolache

      Da aveți dreptate si ,ai avem nevoie de multe arme antitanc portabile si de niste rachete stinger la arme antitanc as pune două arme la fiecare pluton sau companie plus patru lunetisti bune antrenați pe companie …..la rachete stinger as pune trei pentru fiecare companie dar din pacate astea sunt scumpe…….da aveți perfectă dreptate

  4. „Felicitări” autorului pentru articol.
    „Sa nu uitam ca si la Chisinau, simbolistica dragonului dacic pare sa revina”
    Cam prea mult NATO în capul autori aici. LUPUL DACIC a devenit ”dragon”. Ca doar așa spun legendele englezești (lupul dacic ajuns pe teritoriul britanic împreună cu soldații daci din armata romană a devenit în basmele populare englezești dragon). Nu mai spunem „mortier” cum s-a spus zeci de ani în ARMATA ROMÂNĂ, spunem ”mortar” că așa spune cică aliatul nostru de peste ocean. Când văd cât de mult încercați să scrieți în romgleză articolele uitând că avem și noi în limba ROMÂNĂ echivalentul acelor cuvinte, îmi aduc aminte de profesorul de limba Română din clasa a XI-a, care ne povestea de ”poeții” de dinainte de WW1 care încercau sa „modernizeze” limba Română. Ca prea era la moda să pari o persoană cultă. Și vă las aici titlul unei poezii publicată într-un ziar din București, prin 1910 fără traducere in limba Romana cu limbajul de atunci: „BELLA MEA BELITĂ EȘTI”. Fiecare înțelege ce vrea.

    13
    • E prea tarziu, limba romana e modernizata deja.
      Apropos, asta e „zicere” de la est de Prut pana spre Moscova, ca noi ne-am departat de limba romana prin frantuzisme.
      Da, lupul dacic, care se vrea de fapt un dragon.
      Cat despre mortar, mai degraba „mortier”, din franceza, provenit la randul sau din latinul „mortarium”

      9
    • Ceva comentarii si la continutul articolului, nu doar la formalisme?

      4
      • Da ar fi o super idee reinfiintarea acestei divizii 1 Dacica in ArmRo si cresterea numarului de batalioane de tancuri in ArmRo la macar 8 maxim 10 repartizate judicios pe teritoriul Romaniei, dar cu reducerea la 45 de tancuri/batalion de la 54 + cresterea efectivelor ArmRo a personalului activ la 100000. 50000 sazicem ar putea fi rezerva+voluntari (militia) precum in Polonia cu antrenament militar.
        Care este structura unui batalion in ArmRo? Cate companii.cate plutoane, cate grupe are si cati soldati/grupa sunt plus gradati si maistrii militari?

    • SI limbi mult mai statornice ca limba romana, au primit o parte de englezisme. Fara a dori neaparat sa ajungem la Caragiale, acest viitorolog al Romaniei, infuzia de englezisme este datorata si epocii internetului. Desigur putem sa reintorducem propunerea raposatului G. Pruteanu: in loc de cravata e bun si de gat legăul.
      In NATO/OTAN in lipsa limbii dace veche, merge engleza si fraceza pana intr-un punct.

      10
    • Mortier?????

      Batranii din familie (artileristi) ii ziceau „brant” … eu am fost invatat sa ii zic „aruncator”

      10
    • Adevarul e ca sunt enervante preluarile astea din engleza, tinuta „combat”, „mortar”, vadeste incultura si permeabilitate la cei care le-au adoptat asa repede, inclusiv in limbajul oficial. Nu-i de mirare ca e situatia care e in armata…

      Apoi mai sunt denumirile unor unitati, cam neinspirate, atat din punctul de vedere al numerotarii (Bg. 61, Bg. 282, Bg. 30??) sau denumirile…de pilda Argedava sau Zargidava, Scythia Minor, Pelendava, Capidava? primele care-mi vin in minte…Chiar n-avem alte nume romanesti mai inspirate dintr-o lunga istorie militara?

      Apoi organizarea pare un pic ruginita. De pilda treaba cu diviziile…noi avem efective de maxim doua divizii si in lipsa rezervistilor nu prea isi au sensul. Apoi, ca arma, in afara de divizii de infanterie sau divizii mecanizate (ca n-avem pur si simplu nevoie de divizie blindata sau aeromobila) nu vad de ce ne-am complica inutil. Alta ciudatenie e terminologia, de pilda sistem la Patriot cand de fapt e vorba in terminologia romaneasca de 1 baterie.

      Nu vad de pilda utilitatea unei brigazi de VM intr-o divizie mecanizata sau a trupelor speciale/parasutisti integrati in divizii. Unul doua batalioane de cercetare-diversiune ar fi suficiente pentru operatiuni mai delicate la nivel de divizie.

      Cred ca maximul de scos din ce avem e de 2 divizii, Gemina (mecanizata) in Transilvania – Oltenia – Vestul tarii (fara VM) si una tot mecanizata in poarta Focsanilor/Moldova, nordul si estul Munteniei (tot fara VM). Specialitatile (VM, cercetare, para/speciali, infanterie marina) maxim nivel brigada. 30 Garda ar putea fi imprastiata si specializata in lupta urbana, 18 cercetare unitate ISTAR si suport artilerie reactiva/aviatie …

      Apoi, bine s-a mai spus aici, armele cavalerie si graniceri ar fi bine sa fie reinfiintate. Necesitatea cavaleriei e dictata de numarul relativ mic de militari si acoperirea unor spatii largi; unitatile de cavalerie ar fi practic batalioane intarite, cu artilerie in organica, care pot actiona independent ca batalioane, fara suportul brigazii/diviziei. Idem cu VM-ul si Inf. Marina ca infanterie usoara specializata.

      Bg. 30 garda ar avea interesant sa aibe mai multe garnizoane, inclusiv ceva unitati de instructie rezervisti ca structura specializata in lupta urbana.

      Idem scolile militare/institutiile de invatamant ar trebui sa fie in paralel structuri de instructie si colaborare cu structurile de rezervisti.

      Granicerii, ei bine aici e o discutie. nevoia e clara pentru ca razboi hibrid si totusi suntem granita a uniunii. Finlandezii au serviciul de frontiera cel care in mod normal actioneaza in zona civila si ceva search & rescue , in ministerul de interne. In timp de razboi, aceste structuri ar trebui sa organizeze rezistenta de guerilla impotriva invadatorului rus; Stiu, e rizibil sa te gandesti ca vamesii nostri ar fi in stare de asa ceva dar ar trebui gandit ceva in zona asta…mai ales ca MAI are si jandarmeria si sunt efective serioase acolo si la IGSU care in timp de razboi / criza ar trebui folosite.

      5
      • Doctrină și tactici, doctrină și tactici…

        2
      • Aici te contrazic, la Vohov era Divizion cu Bateria lansare (6 lansatoare de rachete) si bateria dirijare (cu tot ce insemna radare si tehnica de dirijare), plus alte subunitati de suport.
        Baterie echivaleaza cu companie si divizionul cu batalionul.
        Nu poti sa-l faci cu comandant cu rang de companie pe cel ce comanda un sistem Patriot.
        Adica pe cel ce are in responsabilitate protectia aeriana a unui sfert din Campia Romana, inclusiv Bucurestiul.

        1
  5. Din punctul meu de vedere (civil nu foarte priceput cu 6 luni de armata) organizarea ideala ar fi dupa cum urmeaza:

    Divizia 1:
    – Brigada Meanizata Focsani
    – Brigada Mecanizata Constanta
    – Brigada Infanterie Bucuresti
    – Brigada Infanterie Craiova

    Divizia 2:
    – Brigada Mecanizata Chisinau
    – Brigada Mecanizata Balti
    – Brigada infanterie (neaparat amfibii) Iasi
    – Regiment Garda Chisinau (?)

    Divizia 4:
    – Brigada Mecanizata Timisoara
    – Brigada Mecanizata Bistrita
    – VM Meridionali (batalioane luptatoare 6 +unitati suport)
    – VM Orientali (batalioane luptatoare 6 +unitati suport)

    Deci 6 batalioane de tancuri
    + unitatile suport

    – RIM + Brigada Cahul = Brigada Infanterie Marina
    – Baza aeriana la Suceava (#8)

    – fighter 5 escadrile: SV, BC, C.Turzii, Fetesti, Kogalniceanu
    – elicoptere de atac 4 escadrile AH-1/UH1 + FOS/marines: SV, BC, BZ, Fetesti

    Adica vreo 90,000 soldati si vreo 20,000 civili, maxim 30-35 de generali ca astia cu salariile lor mananca bugetul…sa ma corecteze cineva daca gresesc, dar cred ca avem mai multi generali decat piloti fighter in MAPN…

    In 10-15 ani ar putea duce PIB-ul/bugetul…

    6
  6. Mi-a plăcut articolul . Mulțumesc.

    1
  7. Ah, coane, cu drag! Oricand.
    Ce mi se pare stupid de-a dreptul, pai la 62.000 incadrare(haic a poate s-a dus la 64000) uite acolo efectivele de o divizie. Bine efectivele exista in teroie si lipsul asta de 11000 ii peste tot, smft/smfa/smfn, directii centrale etc. Insa nu s-a pus problema reorganizarii unor unitati cu efective 60% de ani de zile deja. Nu, ii ok, ala tot lt-col a ramas, la batalion cu o companie operationala.
    Si asta ne poate ajuta in reinfintarea unei structuri, si a 4-a eventual daca mergem pe batalioane 1-2 de rezerva la fiecare divizie. Si o unitate de garda poate la fiecare, ca se poate.

  8. Sa refaci o mare unitate de nivel divizie ptr simbolidtica de pe drapelul unitatii mi se pare un pic deplasat. Totusi, lupul dacic apare si pe simbolul brigazii multinationale sud est. In plus, militarii romani atasati acestei brigazi(cei mai multi practic) fac in continuare parte din armata Romaniei. In caz de conflict ei vor lupta ptr Romania nu ptr alta tara nato. Si sa maresti practic cu vreo 20% nr militarilor, cu tot ce implica asta(logistica, dotare, fonduri, etc) mi se pare inutil in acest moment. Plus ca incalcam limitele impuse la nivel nato(75000 militari). Nu mai zic de unde ii iei. Cat despre rezervisti eu zic sa lasam visurile erotice. Cel putin vreo 5-10ani vor scoate anual „la concurs” doar posturi de SMG isti nedorite de cineva. Ofiteri rezervisti au inca o gramada dupa marile disponibilizari de dupa aderarea la nato(apropo, de asta se duc o gramada de bani anual pe fondul de pensie, oamenii aia au fost practic pensionati mult inainte de varsta normala. Si sunt multi rau) . Pana nu vor trece de 60 de ani posturi de ofiteri rezervisti nu vor fi. Asta, asa, sa nu mai viseze unii, ca se vor juca de a armata dupa ce au facut o „universitate” (fabrica de diplome) gen spiru haret.

    3
  9. Se vorbește și în acest material de diverse unități, (regiment, batalioane) ‘de Gardă’. Prezint scuze, dar în experienta mea de pana acum, de pafarist în domeniul organizării militare, unitățile noastre ‘de gardă’ nu s-au remarcat decât prin aspectul mai fățos al militarilor, uniforme stil Al I Cuza și un pas de defilare mai meseriaș.
    Ma gândesc la diviziile de garda sovietice și rusești, nu ar fi cazul ca și unitățile noastre de gardă sa fie în primul rand unități etalon pentru pregătirea misiunilor de luptă (dintre cele mai dificile), dotare, instrucție ‘pe pâine’ și alte alea? Parazile și pasul de defilare în uniforme de opereta ar putea cădea în sarcina unor unități de balerini din ansamblul artistic ‘Doina’, dacă mai exista asa ceva.

    6
  10. Oricat de mult am vrea noi „clasicul::
    Div.1 – Dacica (Bucuresti/Tara Romaneasca+Dobrogea);
    Div.2 – Getica (Moldova);
    Div.3 – Multinationala (Brigada 2 Rovine Oltenia, fosta Armata a 3-a…indiferent unde s-ar afla comenduirea de divizie – Bucuresti sau/si de Corp de Armata – Sibiu);
    Div.4- Gemina (Ardeal+Banat+Crisana+Maramures/SatuMare)…
    …ma tem ca nu e posibil.

    Div.2 Getica e preconizata sa devina Pumnul de Fier pe linia Focsani-Galati/Braila (din cauza asta Bg. 8 e acum ROT, Bg. 282 e „Blindata” – aceasta ar trebui sa aiba 3 batalioane de tancuri in componenta, care sa se intinda si in Baragan), preluand si Valahia/Bucurestiul cu totul.

    Problema pentru mine e doar lipsa unor unitati de manevre/lupta in zona Baraganului, nu numai existenta a celor de sprijin.
    ________________________

    Dincolo de Divizii…eu raman in continuare la ceea ce numesc „Doctrina Q”, standardul – indiferent de pace/razboi – de a avea cate o brigada mecanizata in fiecare provincie „cardinala”-istorica:
    Centru- Ardeal;
    N- Maramures;
    NE- Moldova Iasului/Bucovinei;
    E – Moldova de sud – a Focsaniului/Vasluiului;
    SEExterior – Dobrogea;
    SE – Baragan (ne lipseste acum)
    S – Valahia;
    Capitala -Bucuresti;
    SV – Oltenia;
    Vest – Banat;
    NV – Crisana (ne lipseste acum)

    Ele fiind „dublate” de Brigazi de Rezervisti – Garda Nationala, cu cate un batalion pentru fiecare judet (sector al capitalei) – vedeti modelul Poloniei (promovat insistent aici pe site de LtRez si de mine).

    La care am avea Brigazile de Vanatori de Munte pe post de „descalecari” intre aceste provincii (deci ar mai trebui reactivate inca vreo 3 bg. VM (sa zicem Maramures-Bucovina, Retezat-Parang, Crisana/Apuseni acoperind si NV-ul de mai inainte).
    Iar in Muntii Banatului putand avea batalioane de VM in cadrul Brigazii 18 de acolo, daca nu chiar o brigada VM dedicata.

    Bonus, activarea a doua regimente de artilerie mixta si antiaeriana pe Sibiu-Sebes-Deva (in felul asta acoperind intrarile/iesirile din Defileul Oltului si al Muresului.
    __________________
    Repet insa, aliniamentul nevralgic (dar si de ofensiva) Focsani-Galati/Braila ne obliga sa avem o singura comenduire de Divizie (2 Getica) pentru el, cu zonele limitrofe, in loc sa fie „impartit” intre 2 Getica si 1 Dacica.

    17
    • Gandesti ca si cum am lupta singuri.Insa noi facem parte dintr-o alianta si planurile noastre trebuie subordonate celor aliate.Degeaba planuiesti tu sa rezisti pe aliniamentul X daca aliatul spune ca nu te poate sprijini acolo si trebuie sa faci mai multi pasi inapoi.
      Poate ca e dureros si nedrept sa parasesti la nevoie o parte din tara.Dar mai bine sa pastrezi armata pentru contraatacul aliat,decat sa o pierzi intr-o lupta eroica si fara speranta de victorie.

      4
      • N-am nici cea mai vaga idee ce spui. Pari ca te contrazici.

        Singura chestiune in tot ce sustin eu e armamentul, de exemplu poti sa ai batalioane de MBT-uri pe est si tancuri usoare sau pe roti in vest…

        8
      • „Insa noi facem parte dintr-o alianta si planurile noastre trebuie subordonate celor aliate.”
        Ce-mi plac glumele mele!
        Cum spun unii : „interesul poartă fesul”, sau ” între state nu există prietenie, doar interese”.
        La întrarea în WW1 România avea un tratat semnat cu o alianță.
        La sfârșitul WW1 tratatul nu mai era valabil, am fost lăsați pe dinafară și au urmat alte negocieri.
        Practic în 1916 am avut un tratat care stabilea condiții clare și obiectivele fiecărei părți. La sfârșitul războiului, România a obținut mai puțin decât era stabilit în tratatul semnat și a trebuit să facă eforturi suplimentare la negocieri și anumite concesii pentru a obține mai puțin chiar decât se angajase în tratatul prin care se implica în război.
        Mai dragă, noi suntem nevoiți să facem joc de glezne la nivel tactic, când alții joacă la nivel strategic?
        Uiți unde suntem și că unii și alți au interese pe termen lung și fac tot posibilul să dispărem de aici?
        Rusii sunt în coasta noastră de mult timp, iar dacă se ajunge la război, ucrainienii scapă cu atacuri „ușoare” iar la noi o să fie la rupere, cu distrugerea armatei.
        Pentru toți, suntem „moneda de schimb”, pentru obținerea unor avantaje strategice în alte zone. Conferința de la Yalta? Cine I-și aduce aminte?
        Dacă suntem într-o alianță, planurile strategice se alcătuiesc cu cooperarea noastră, nu cu subordonarea noastră.

        4
    • Poate o sa zambiti, dar cred ca singura metoda de a reinfiinta div.1 Dacica ar fi…sa se reUnim cu Rep.Moldova! E vorba de cele 3 brigazi ale lor.

      Astfel, actuala div.2 Getica ar redeveni div.1 Dacica, in timp ce noua 2 Getica ar prelua brigazile din Iasi, Balti, Chisinau si poate Cahul (desi pozitionarea acesteia din urma in punctul nevralgic ar recomanda-o mai degraba la o subordonare a unei comenduiri din apropiere.

      8
    • Oricât de mult ne-ar displăcea acest gând, planurile NATO de Apărare împotriva unei invazii rusești a României se bazează pe o retragere prin luptă (câtă va fi) pe un aliniament suprapus aproximativ pe linia Apusenilor și a județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, practic o fâșie îngustă la granița cu Ungaria. Armata Română și ce aliați vom mai avea prin zona va trebui sa apere acest aliniament pana la realizarea unei concentrari de forte NATO (citește americane) care sa poată trece la contraatac plecând de pe acest aliniament.
      Din cauza asta toată discuția asta care leagă diverse unitati de diverse locații geografice / ‘dave’ mi se pare un fel de joacă dacopată cu soldăței de plumb de pe timpul lui Frederic cel Mare.

      3
      • Nu vad de ce ar fi abandonat aliniamentul Carpatilor. Raul Olt e iarasi un obstacol serios in cazul in care trec prin poarta Focsanilor. Si pana acolo, e in fata Ucraina, sunt linii de comunicatii intinse, populatie ostila, nu e asa simplu.

        Nu cred ca americanii baga bani in Turda ca sa se retraga in Ungaria…

        10
        • Well, nu e planul meu, nu ma pricep. L-au făcut strategi și planificatori militari de meserie. De ce nu i-aș crede? Aici nu este ca la viruși și vaccinuri, la care se pricepe tot românu.

          2
      • @LM
        Mai ai multe perle din astea?

        13
  11. Ideea aceasta de a reînfiinta o divizie este patriotica,dar nepractica.Riscam sa revenim iarasi la vechile obiceiuri criticate chiar aici,de armata mare,cu insuficienta tehnica militara moderna.
    Dronele astea produc un cutremur la nivel militar si este iminenta o noua reorganizare militara la nivel de unitate,de la companie la divizie.Cu mai multa tehnica ca acum si incomparabil mai multa putere de foc si flexibilitate tactica.
    Nu inteleg de ce la propuneri bagati la gramada brigazi mecanizate,vanatori de munte,BOS si geniu.Ce sa caute o brigada de geniu intr-o divizie,ea are nevoie de un batalion,iar brigada de geniu de aia a fost creata,ca sa actioneze unitar la ordinele comandantilor superiori.
    Ce sa caute intr-o divizie brigada mecanizata si VM ?
    BOS de aia a fost adunata,are rolul ei specific intr-un razboi,nu o poti amesteca cu trupetii.Si ce va veni sa fragmentati Bg.30 Garda in batalioane ?Nu este ea unitate de elita si valoarea ei nu e data de forta combativa la nivel de brigada ?
    Eu as propune sa pastram ce avem,sa le dotam la standarde NATO si sa asteptam noua reorganizare pe care o vor face americanii.

    4
    • „Ce sa caute intr-o divizie brigada mecanizata si VM ?” Uita-te si tu la nemti si polonezi, ei cum pot s-o faca?

      Si da, cum ai zis si tu, geniu ramane o problema, mai degraba ar tebui cate un batalion de geniu la brigada. Actuala brigada de geniu cu batalioane imrpastiate prin toata tara e tocmai rezultatul acestei reorganizari din ultimii ani, prin disparitia Div.1.

      8
      • Pentru ca asta nu inseamna ca e neaparat bine ce fac. Experienta practica a aratat ca in epoca moderna, incepand cu WW2, diviziile au fost de multe ori augmentate sau impartite in grupuri de lupta dupa nevoie.

        Organizarea pe corpuri/divizii era la moda cand existau mari unitati de infanterie, de 30.000 de infanteristi si a mers si in WW2. Dar majoritatea divziilor ori au primit in perioade operationale de varf intariri (infanterie ->blindate, e.g 15 Infanterie britanica cu o bg de tancuri) iar diviziile germane de tancuri operau in grupuri de marime regiment-brigada, mai putin ca o intreaga divizie.

        De aia zic, organizarea pe divizie e desueta, n-are nici o logica in conditiile in care marimea fortelor armate a scazut, teoretic comunicarea/comanda la distanta a crescut ca posibilitati dpdv tehnic si ar putea exista structuri mult mai flexibile, de pilda comandamente de corp la care sa atasezi ce unitati ai nevoie.

        Apoi, sa ai o unitate de vanatori de munte specializata in lupta in zonele montane inalte permanent langa unitate blindata nu are sens cand cooperarea dintre acestea doua ar fi in cel mai bun caz punctuala. VM are misiunea lui la trecatori si nu sa escorteze tancuri; sigur ca o pot face conjunctural si la nevoie dar asta nu justifica o grupare intr-o MU doar ca sa-i zici divizie. Organizarea pe brigazi si comandamente de corp (unde erau unitatile organice de sustinere) era mult mai rationala.

        6
        • pai tocmai, ca vorbeam de brigazi de VM.
          Si asta e un aspect, organizarea pe brigazi vs incadrarea lor in divizie…

          Zice ceva Ghita mai jos.

          Structura actuala de divizie, nu stiu cat de practica ar fi in timp de razboi… poate ar deveni mai degraba corp de armata.
          Doar sa avem si ce sa mobilizam.

          1
    • Uiti ca „divizia” este in primul rand un .. substantiv comun…..

      Asa ca ….. ai divizii si divizii . Divizii in Oroentul apropiat – cca 10.000 . Alea irachiene chiar ca 8.500.
      Divizii americane „normale” cca 30.000 ! D’aia au si „inventat” divizii usoare de cca 17.000 ….

      Sau brigada .. In „mod normal” cica ar fi 2 regimente la brigada.. cca 7000-11.000 . Dar englezii zic brigada la ce ar fi un regiment mai gras- cca 3.500

      Ca ma rpog ar fi organizarea cuaternara si ternara (pe 3 sau 4. 3 grupe – 1 pluton sau 4 grupe la plonton) si desi credem ca sistemu ternar ar fi rusesc ete scatz ntz! Este german din 1918 cand au restructurat armata din sistem cuaternar la ternar , au obtinut mai multe divizii de pifa si au tacat ptr ultima oara .. Ma rog succesul a durat putin (da se zice ca in unele locuri s-a terminat pe motiv de cufureala. Cand leatu german a pus mana pe niste depozite de haleala si a gloftit prea multa carne grasa … asa ca pauza de ofensiva vreo 2-3 zile in care adveresarul a putit sa isi revina. Cred, ca in 89 am patit si eu asta [dupa vre-un an de carne pe sponci am mancat carne intr-o zi cat intr-o luna si cateva zile .. Ce a urmat … cacarea lumii in peste 3 zile])

      4
  12. MApN așteaptă „promoția” de generali din anul 2022, că să aibă scehma completa pentru o divizie de generali. Poate atunci o reînființează.

    4
  13. @M.Z.
    No offence, dar cu articolul asta ai dat-o pe lângă la greu. Te-ai luat după niște date disponibile pe net, care sunt foarte vagi și disparate. am mai explicat, de nenumărate ori, care e treaba cu unitățile puse la dispoziția comandamentelor multinaționale, dar, ca de obicei, am vorbit singur…
    Nu știu, impresia mea e că articolul ăsta a fost făcut ca să fie publicat ceva pe site…
    Părerea mea, hîc…

    10
    • Ma asteptam sa ne dai la gioale. Rau de tot chiar. 🙂
      Dar dau si eu: spune bre, ce puii mei de informatie ai despre „donatia” aia! Varsa tot!

      12
      • @Razvan Mihăeanu
        Nu e dat la gioale, e doar o constatare!
        Ce s-ar câștiga, practic, din chestia asta?
        Ai reînființa un comandament de divizie! Bun.
        Creezi o grămadă de funcții de jmekeri, pe care probabil, zic probabil, nu posibil, le și acoperi cumva. Dornici de funcții mari găsești, si sunt o grămadă de nepoți, cumetri, copii, gineri, etc. dornici de „afirmare”.
        Apoi, transferi cîteva unități existente în subordinea acelui comandament!
        Știți ce înseamnă asta? O tonă de bani cheltuiți fix Dan Pulea! Pe hârtii, ștampile, birotică, controale pe teritoriu la transferul de autoritate, alarme cu ieșire, ca să vadă noul eșalon pe ce se bazează, diurne pentru controlori, o grămadă de oameni mutați de colo-colo, cărora trebuie să le decontezi transport și chirii.
        Adică o grămadă de muncă, degeaba! Fix la ce ne pricepem noi cel mai bine! La nivel combativ nu o să aducă nici un câștig!
        Noi nu avem oameni să le umplem pe astea 2, si voi vreți 3…hai să ne trezim puțin, la realitate.
        Cât despre surpriză, rămâne cum am zis. Când o să devină publică, atunci am să spun și eu.
        Părerea mea, hîc…
        P.S. deabia acum v-am dat la gioale.

        15
        • Sharky, tu spui de o realitate concreta in teren pe care am trait-o live in 2007 cand „neam” profesionalizat. Si nu gresesc cind scriu „neam” profesionalizat.Din ce am discutat cu Marius, ideea de mai sus merge strict cu marirea efectivelor si o noua politica de mobilizare obligatorie, diferente de efective, companii de incrementare ca si al englezi eventual. Asa, rece, ai perfecta dreptate, muti pe Ion pe strada cealalta, dar tot Ion este.
          Stiu, cunosc din pacate ca asta ce facem noi este un exerictiu de scriere, nimeni la nivel de SMG nu doreste o schimbare de paradigma, auzi tu, politici moderne de recrutare si mobilizare. Eh, las’ e bine si asa.
          Da-da stiu delcaratile lui onor’ don’ ge’al(****) Danila, fost sef SMG, ca nu avem suficient pt cei activi, de unde rezerve plus marire de efective. Dar, cred ca esti si tu de acord, am trecut de vremea cand merge si asa si Elțîn vindea arsenal nuclear pe votca. Acum votcarii sunt la distanta mai mica decat as face eu pan’ la Mare.

          7
          • @Lt
            „Stiu, cunosc din pacate ca asta ce facem noi este un exerictiu de scriere, nimeni la nivel de SMG nu doreste o schimbare de paradigma, auzi tu, politici moderne de recrutare si mobilizare.”
            Lt, ăsta e boborul care este, și ăstia-s oamenii.
            Și cu lideri ca Berdilă și Petrescu n-ai nici o șansă de schimbare.
            Părerea mea, hîc…

            6
            • A sosit donatia anuntata de tine…

              1
            • Da Sharky, l-am vazut pe Berdila la un ceremonial acum cateva luni. Si-a brodat stelele pe masca. Se vede si in pozele publice daca te uiti atent. Mai poti cere ceva?
              gl Petrescu, sa fie cu iertare si cu tot respectul pentru grad si functie. Dansul a fost sef de promotie la aft. Poate gresesc, dar cei care sunt sefi de promotie la academii nu a fost za best of za best ci erau intotdeauna cei mai indoctrinati, aia care se bagau cu capul inainte si nu intrebau nimic. Notele ca notele. In fine, poate gresesc, sa fie cu iertare, eu sunt unul care inca mai crede in invatamantul militar.
              „ăsta e boborul care este, și ăstia-s oamenii.” – Dap.

              2
        • Apropo pre-NATO, sunt sigur ca stii ca desfintarile nu au avut intodeauna tangenta cu evaluarea untatilor. Unele au fost desfintate ca pilele celor din proximitate erau mai mari.

          3
          • @Lt
            Știu, Lt, am trecut prin chestiile astea de 3 ori.
            Prima data, in 2000, desființare de mare unitate.
            În ultimii 3 ani, bagat bani la greu acolo, modernizat sala de mese, modernizat comandamentul, schimbat instalatii, schimbat reteaua telefonică. Apoi vine ordin de desființare!
            Prin 2007, cred, resubordonare altui èsalon. Muncă de sclavi, inventarieri, controale, schimbat toată hârțogăria cu noul eșalon, alarme peste alarme.
            În 2010, reînființat unitate nouă în locul celei desființate. Găsit dezastru, muncă de sclavi iar, apoi plecat in țară după tehnica excedentară pe care trebuia să o luăm noi, apoi controale de la eșaloane.
            Apoi, resubordonare iar, de la Divizia 1 la Divizia 2. Si ia-o iar de la început!
            Părerea mea, hîc…

            4
        • Bullshit. Buulllsheeet! Bull fucking shit! Gandire de patrulare in MRAP prin Shitbackistan, atat.
          Problema „hartogariei” o vad tocmai la acest ie-te corp/divizie/brigada NATO multinationale, neamule!
          Da, stiu, o sa zici ca e structura scheletica, de baza, pe care se pot adauga in caz de…exact, tocmai asta e problema!

          Suntem la inaintare, avem aceeasi pozitie geografica estica in cadrul NATO pe care o avea Germania Federala/Vestica in timpul Razboiului Rece. Departe de mine de a compara mere cu pere, dar prezenta NATO in Romania, din momentul intrarii noastre, o vad in continuare extrem de firava! La fel si in Polonia! A trebuit sa dea Rusia peste bot Ucrainei ca sa se trezeasca marmotele din Brusselu’ lu peste prajit ca sa realizeze cat timp au pierdut, vreo 15 ani.

          A avut dreptate Trump – cel putin la faza asta – cu ideea de mutare a unor efective din Germania (6000 de militari din cei 35-36000) catre est, dar au sarit de cur maimutoii aia puturosi de acolo din Jermanica, ca li se duce dracu traiul.

          Ar trebui sa colcaim de NATO, in schimb avem Mihail Kogalniceanu cu 4 caricioplane de fac cu schimbul la cateva luni si o Brigada „multinationala” in Oltenia (in majoritate tot trupe romanesti).
          Cacat!
          Noi si Polonia, ca avangarda (si nicidecum centru sau ariergarda) ar trebui sa fim imbacsiti de trupe, puhoi, nu mizilicurile astea scheletice de pana acum!

          Se roaga Polonia de SUA..baaa, trimiteti o di-vi-zi-e de tancuri aici! V-am facut planu’, prospectul, uite logistica, uite bazele, uite infrastructura, transporturile, etc…va dam 2 miliarde de dolari…
          https://www.politico.eu/wp-content/uploads/2018/05/Proposal-for-a-U.S.-Permanent-Presence-in-Poland-2018.pdf

          SUA di’ colo…”neah”!
          Si ce sa vezi?…booom! Atac la granita Poloniei (tara avangarda NATO) de catre…Bielorusia!

          Auzi la sharky…„am mai explicat, de nenumărate ori, care e treaba cu unitățile puse la dispoziția comandamentelor multinaționale, dar, ca de obicei, am vorbit singur…”
          Cacat!
          Cacat cu perje.
          Asta e prezenta NATO in Romania, tinand cont de pozitia noastra geografica.
          Nu ma intereseaza ca SUA are interese crescande in Asia de Sud-Est din cauza Chinei, atata timp cat ai peste 35000 de militari in Germania si ii tii acolo ca boul baltii in timp ce tara gazda isi face Nord Stream 2 si deci plateste armata Rusiei!..in timp ce americanii ii ofera serviciile militare impotriva Rusiei, basca economia rezultata din prezenta trupelor respective.

          Bai NATO, mutati dracu Germania in Romania si Polonia!
          (asta ar fi trebuit sa fie titlul articolului)

          26
          • @Razvan
            Frățică, aveam pretenții de la tine. Pe bune, chiar aveam. Mă așteptam să fii primul care înțelege ce am vrut să spun! M-ai dezamăgit!
            Știi, de obicei dorințele tale nu prea bat niciodată cu realitatea din teren! Asta e la modul general, nu o lua personal.
            Mă scuzați că v-am stricat visul frumos!
            Părerea mea, hîc…

            5
            • Nu sharky, tu gresesti in continuare; ai gresit si atunci cand ai incercat sa explici de ce au fost mutate de-ampulea unitatile fostei Div.1 la Statul Major al ForTer care n-au avut loc la div.2 si 4.
              Vezi ca intre timp s-au razgandit prostovanii si au mutat inapoi niste unitati la cele 2 divizii.

              Tu nu intelegi insailarea asta, graba lor…degeaba ai explicat-o fara nici un rost, le-ai cautat scuze, folosind vrajeala cu „unitățile puse la dispoziția comandamentelor multinaționale” – alta mancare de peste.
              __________________

              E simplu.
              Noi am intrat in NATO dupa valul din 1999. 2004. Lasand la o parte primii 5 ani, de acomodare, era imperativ ca dupa acea extinderea spre est sa aiba loc propriu-zis, prin personal si armamemnt, logistica, etc. N-au facut-o. Au pierdut ca boii 10-15 ani pana cand au realizat grozavia: Ucraina facuta muci de Rusia. Tupeul de a baga si mai mult batul prin gard.

              Cu alte cuvinte, ce se intampla acum, aici, la noi, trebuia sa se intample in urma cu 10-15 ani. Ceea ce inseamna ca peste – sa zicem 5 ani – o sa vezi dislocate in Romania niste forte si niste structuri pe care nu le crezi posibile astazi. Pentru ca, iti repet, nu suntem in centrul european al NATO ci in avangarda.
              La zid.

              De aceea, toata schimbarea asta la ForTer, cu concentrarea pe Poarta Focsanilor a unor brigazi replofilate pe categorii de arme (ROT cu HIMARS, „Blindata” cu…canci tancuri indeajuns, Geniu, Baza Logistica, atentie si la regimentele de artilerie mixta si cele antiaeriene) in cadrul Div.2 Getica…e de fapt trezirea si revenirea la lucrurile de baza prin zona asta a Europei, lucruri pe care le-ati cam ignorat cand ati fost pentru atata timp forte expeditionare de contra-insurgenta in Irak si Afganistan.
              Back to the basics. Neputand ignora insa nici brigazile mecanizate. Sau necesitatile din zonele lasate de izbeliste, mai ales pe vest.

              Cat priveste Corpul de Armata NATO de la Sibiu, e de fapt Divizia 1 Dacica, care e de fapt e Brigada 2 Rovine, care in componenta sa este cel putin 2/3 tot romaneasca. curat-murdar
              Deci reinfiintati Div 1 Dacica pentru ca deja ii folositi simbolistica aiurea. 😉 Si aduceti unitati „multinationale” pe bune care sa ramana aici, nu doar o companie de polonezi si niste baieti de prin Portugalia, Italia, Turcia, Bulgaria (de fapt e doar o problema de timp, s-a ingrosat gluma).

              15
              • Tocmai realizai ceva: Iasi e doar la 300km in linie dreapta fata de Cluj (comenduirea Div.4 Gemina). Si Bucurestiul doar la 320km. Asa ca luati naiba Brigada 1 Argedava tot la Div.4! Ce puii mei! 🙂 Daca tot ati luat Iasul-Brigada 15…ca sa-l bagati la comenduirea Buzau a Div.2 Getica (230 km in linie dreapta Buzau-Iasi) nu vreti! 🙂

                Of, Doamne, ce bulibaseala! (sau – aducere aminte – Brigada de Geniu la Braila, cu batalioane si de la Satu Mare si Alba Iulia; doua lanturi muntoase, un mizilic). 🙂

                8
              • Aloooo, cabina 3, trage frâna de mână ca ai deraiat rău!
                „Nu sharky, tu gresesti in continuare; ai gresit si atunci cand ai incercat sa explici de ce au fost mutate de-ampulea unitatile fostei Div.1 la Statul Major al ForTer care n-au avut loc la div.2 si 4.
                Vezi ca intre timp s-au razgandit prostovanii si au mutat inapoi niste unitati la cele 2 divizii.

                Tu nu intelegi insailarea asta, graba lor…degeaba ai explicat-o fara nici un rost, le-ai cautat scuze, folosind vrajeala cu „unitățile puse la dispoziția comandamentelor multinaționale” – alta mancare de peste.”
                Nu am încercat să explic nimic de genul acesta!
                Eu doar v-am explicat faptul că nu s-a pierdut nici o.unitate, când plângeați voi pe aici că vai, unitațile noastre sunt la dispoziția Nato si nu mai luptă pentru noi. Si v-am dat și exemple de unități!
                Răzvane, bag de seamă că înțelegi mai puțin decît Zgureanu chestiile astea, desi ai fost militar.
                Pe deasupra, imi pui si vorbe în gură, aiurea!
                Cel mai important, la faza asta, e să înțelegi ce NU se spune.
                Cât despre celelalte presupuneri ale tale, cu Sibiu, Rovine, etc., esti pe lângă total.
                Oricum, am notă de cerințele tale, și acum că sunt rezervist cu vechime, poate mă bag în politică, și dacă ajung ministrul vreodată, o să dau ordin să reînființeze comandamentul.ăla.
                Părerea mea, hîc…

                10
              • „De aceea, toata schimbarea asta la ForTer,cu concentrarea pe Poarta Focsanilor a unor brigazi replofilate pe de categorii de arme (ROT cu HIMARS, „Blindata” cu..canci tancuri, Geniu, Baza Logistica, atentie si la regimentele de artilerie mixta si cele antiaeriene) in cadrul Div.2 Getica…e de fapt trezirea si revenirea la lucrurile de baza prin zona”
                No shit, Shrelock!!!
                Brigăzile alea tot acolo au fost și înainte, nu au aparut acolo ca urmare a trezirii ursului.
                În plus, compari mere cu pere, compaŕînd situația de acum cu cea de la începutul.anilor 2000, când tot NATO era pe relax, singura amenințare era dată de terorismul arab…
                Hai, ne trezim și noi???
                Părerea mea, hîc…

                5
          • @Razvan Mihăeanu
            Te lauda Vlad că ai fost cercetaș! Nu prea pari să înțelegi multe nici tu, esti pe aceeași treaptă cu M.Z. la faza asta!
            „Auzi la sharky…„am mai explicat, de nenumărate ori, care e treaba cu unitățile puse la dispoziția comandamentelor multinaționale, dar, ca de obicei, am vorbit singur…”
            Cacat!
            Cacat cu perje.”
            Ladând la o parte limbajul inacceptabil pentru un admin care (vrea să) se respectă, explică-mi tu, cu vorbele tale, ce e căcat cu perje în ce am spus eu. Coerent, dacă poți, si fară bull fucking shituri!
            Părerea mea, hîc…

            7
          • Razvan Mihaeanu,exista actul fondator NATO-Rusia din 97,care permite stationarea trupelor NATO in tarile ex-comuniste doar o perioada scurta de timp.De aia si prezenta redusa americana pe acest areal.Este cosmarul oricarui comandant sa nu fie atacat cand inlocuieste o unitate,aia au predat echipamentul,iar tu inca nu l-ai receptionat.
            In asemenea conditii nu poti avea in Polonia si Ro stationate divizii.
            Desigur,la nivel NATO exista de cativa ani un consens,ca acest tratat nu mai are sens odata ce Rusia l-a incalcat,doar te pune in dezavantaj.Insa NATO nu e Rusia,sa respecte doar cand vrea tratatele.
            Polonia si-a luat elan abia cand asemenea luari de pozitie au devenit publice,insa si acum NATO respecta tratatul si trebuie o greseala flagranta a Rusie pentru a-l denunta.
            Americanii sa lafaie in Germania pentru ca erau si inainte acolo,deci nu intra sub incidenta Actului fondator NATO-Rusia.Nemtii ar fi si ei incantati sa-si poata stationa o parte din armata in Polonia,sa lupte la nevoie acolo,nu pe pamantul lor.

            2
          • Citind comentariul tov Miheanu pot trage doua concluzii:

            – tov Mihaeanu e viu, ba chiar foarte….cred ca-i foarte clar asta, cu toate ca gurile rele zice ca se cam muiase, este?!
            – desi n-am fost niciodata in stare sa emit asemenea argumente ca ale ‘mnealui din motive greu de expus aici, pot citi si io printre randuri si zic : asemenea reverberatie idelor (desi are dreptate!!) nu poate duce altundeva intr-un final decat la nervi farmati si deziluzii, mai ales cand tu esti mai implicat decat altii care-s platiti sa o faca.

            In rest desi pe politichie in genere nu ne pupam strict pe subiect cred ca are foarte mare dreptate, tre sa ridicam stacheta si sa cerem celor implicati sa gandeasca si sa actioneze la alt nivel decat au facut-o pana acum, daca pt unii poate-i un joc pt tabla de sah pt noi populimea nu prea e.

            In concluzie am dat like

          • Citind comentariul tov Miheanu pot trage doua concluzii:

            – tov Mihaeanu e viu, ba chiar foarte….cred ca-i foarte clar asta, cu toate ca gurile rele zice ca se cam muiase, este?!
            – desi n-am fost niciodata in stare sa emit asemenea argumente ca ale ‘mnealui din motive greu de expus aici, pot citi si io printre randuri si zic : asemenea reverberatie idelor (desi are dreptate!!) nu poate duce altundeva intr-un final decat la nervi farmati si deziluzii, mai ales cand tu esti mai implicat decat altii care-s platiti sa o faca.

            In rest desi pe politichie in genere nu ne pupam strict pe subiect cred ca are foarte mare dreptate, tre sa ridicam stacheta si sa cerem celor implicati sa gandeasca si sa actioneze la alt nivel decat au facut-o pana acum, daca pt unii poate-i un joc pt tabla de sah pt noi populimea nu prea e.

            In concluzie am dat like

            1
        • bine ca ne-am lamurit si ce fac astia din structurile de comanda la noi 🙂

          7
        • Sharky, tocmai ai confirmat ca avem „resursa” pentru inca un comandament, ca unitati ar cam fi de incadrat, hai poate 2-3 batalioane extra 🙂

          Vezi tu, astia nu au adaptat politica de recrutare la realitatea resursei umane. Degeaba incearca sa recruteze soldati si grade mici ca sa umple structura la firul ierbii, cand ar avea de-a gata inca un comandament, chiar ar fi si bataie pe posturi, cu unii reactivati 🙂

          gata cu gluma, mai serios, vezi ce zice si LtRez.

          8
          • @M.Z.
            Nu imi pune vorbe în gură. Sau, mă rog, in tastatură!
            Am zis „probabil, nu posibil, le umpli”.
            Problema e la firul ierbii, nu la comandamente, că nu ăia luptă!
            Si la comandamente, problema e că fiecare șef care vine, mai inventează niste hârtii, niște rapoarte, niște situații, care îngreunează și mai mult starea de fapt, și devin ăia supraaglomerați în hârțogăreală.
            De asta spun că, practic, comandamentul ăsta nu ar ajuta cu nimic. În afară de o denumire.
            Și soldatul luptă la fel, indiferent dacă pe el.îl comandă Dacica, Getica, Gemina, whatever…
            Calitatea luptei e data de calitatea actului de comandă, de tehnica din dotare, de instruirea luptătorilor, de motivația lor.
            Părerea mea, hîc…

            9
            • „Calitatea luptei e data de calitatea actului de comandă, de tehnica din dotare, de instruirea luptătorilor, de motivația lor.”

              Ai spus intr-o propozitie tot ce trebuie spus.

              4
    • Sharky, ideea este tocmai sa clarificam datele alea disponibile, dupa toata alba-neagra jucata de SMFT.
      Am inteles ca unitatile alea nu s-au pierdut si ca structura s-a transformat in MND-SE.
      Datele astea, nu ar fi trebuit sa fe cat de cat clare, ca e pe net sau nu, sau iar e secret de stat?

      Apoi, chiar ti se rupe de denumirea asta, Dacica?

      6
      • Dacă se poate,niște ținute care nu se decolorează și niște bocanci care nu fac bătături.Pot fi denumite și ținută de Tarabostes.Merci 🙂

        21
        • buna asta, sa ne intoarcem la firul ierbii 🙂
          Io zic sa incepem cu nivelul „comati”… apoi doar cei merituosi, batalionul-brigada-divizie de garda, FOS si altii or avea dreptul la nivelul „tarabostes” 🙂

          7
        • @Mihais,

          Asa e boss, tocmai ma gandeam la echipamentul individual printre care armele de aslat cum stam cu stocurile?!!….intuiesc ca multe din cele vechi au fost vandute , americanii recomandand modelele de inceput din 64 pana prin 92, cele intre 92 si 2001 nefiind recomandate avand nenumarate defecte de fabricatie dar tevile si mecanismele relativ ok urmand apoi ca cele dupa 2011 sa fie ok deci stotcul nu cred ca-i super pt ca de aproape 10 ani se vb de o alta arma la un alt calibru deci nu mai era nevoie sa le inlocuiesti cu 1/1, tinutele or fi tot alea post decembriste (sper ca nu alea dinainte), dar castile tot model 73, bocancii, veste antiglont avem suficiente macar pt armata regulata….are careva idee?!!

          Sper ca macar depozitele si uzinele strategice (asa cum is!!) is pazite mai bine-n vremile astea, nu de altceva dar cam au obiceiul sa explodeze si nu numai la noi, au mai fost si pe la altii.

          3
      • Daca ma intrebi pe mine denumirea suna ca dracu. Si DACICA si GETICA, nu fac discriminari 😀

        Doar GEMINA suna a unitate militara.

        3
      • HQ MNC-SE – „Carpati sau Carpatica”
        MND-SE – „Dacia sau Dacica”
        MN BDE-SE – „Rovine”

        Problema rezolvata. E oare chiar asa de greu?
        Fck nomenclatorul NATO de tip comisariat sovietic RAPPSIMGBXWLGBTQSTARDATE2/3,76934!

        • Pai daca te uiti dincolo de etichete gen sovietic, imperialist, necredincios si altele, multe chestii sunt comune pt ca dai in aceleasi probleme cu aceleasi solutii gasite pana acum. Ca talibanii care dupa datul prin masinute au descoperit ca nu-i usor sa guvernezi si tu sa fii ala facut „infidel” de „adevaratii credinciosi”.

          Altfel remarcam si eu similaritatea denumirii exercitiilor americane cu lozincile pre-89. Razboinicul Agil, Sabia Dreptatii, Paznicul cu Sabie etc. Fat Frumos ce sa mai. Si vine ceva similar si cu verzitura europeana.

    • Poti detalia, te rog? Nu intreb ironic, chiar sunt curios.

      1
  14. „Singura categorie de rezervişti unde avem excedent este cea a gradelor mari (locotenent-colonel, colonel, general), dar cea stringent necesară, grade mici şi vârste tinere, cei care instruiesc nemijlocit trupa, nu există.”
    De aici :
    https://m.adevarul.ro/news/eveniment/defensiva-romaniei-amaraciunile-amiralului-militarii-azi-1_607db4245163ec4271273a89/index.html

    Deci cu cine sa faci divizia asta ?
    Cadre exista in supranumar.
    Trupa și tehnică , lipsuri grave.
    O divizie fara dotare și cu efective reduse :
    – face bine popotei , statului major ( ofițeri cu grade mari) mașină la scara, parăzi pompoase.
    – o astfel de divizie nu are capacitate de lupta.
    O știau și rușii încă de la Stalingrad.
    Nu degeaba ofensiva a început pe flancuri unde erau mega diviziile românești fara trupe , armament și munitie în cantități suficiente.
    Un măcel.
    Deci ce rezolva o divizie nou înființată dar cu efective și armament pt. un regiment sau maxim doua ?
    Nu trebuie repetate greșelile din trecut. Trebuie învățat din ele .

    5
  15. @M.Z.
    Discuția asta am mai avut-o odată, când plângeați voi că am pierdut divizia 1 „Dacica”.
    Ce dreaq, le reluam la unul sau doi ani, ca babele?
    Oricum, voi nu sunteți la curent cu unele chestii, și dacă sursele voastre nu vi le-au spus, nu are rost să le spun eu aici.
    Mă gândesc că dacă nu le-au clarificat mințile luminate, nu are rost să mă apuc eu să fac lumină.
    Părerea mea, hîc…

    1
    • Exact, asa e, am discutat.
      Dar cum zici, nu a fost totul clarificat, asa ca am facut articol.

      Articolul inseamna un exercitiu suplimentar, o dezbatere… ca sa mergem dincolo de complacutul cu ce este – care este, pana la noi ordine de la americani, cum zicea un alt comentator.

      5
  16. >Sa nu uitam ca si la Chisinau, simbolistica dragonului dacic pare sa revina

    Lupul dacic a fost mascota lotului olimpic din RM încă la JO de la Londra, în 2012. Iar poza cu pricină e de la festivitatea dedicată Zilei Drapelului de Stat și a fost făcută în 2013.

    Eu când vă zic că o ardeți aiurea fără să aveți habar despre ce se întâmplă peste Prut, vă mai și supărați.

    În rest sunt pentru și cu mâinele și cu picioarele. La capitolul tradiție și istorie militară avem de lucrat foarte mult.

    1
  17. Eu as concepe o ‘divizie’ speciala cu scop intern insurgent……pentru secuime. Specializarea lupta urbana, lupta de gherila si antiinsurgenta!

    Stiu ca avem FOS LA Tg Mures, dar nu e tot aia. FOS-ul are rolul lui mai important cu proiectare mai indepartata decat centru tarii, mai pe la periferie asa….periferia Budapestei! 🙂

    4
    • Pai are SRI-ul baieti specializati in „scarpinat si vitaminizat” gugustiuci interni, ba chiar si externi! Si SIE are „internationali” care cunosc bine capitalele vecinilor!?? Cica baietii astia se agita rar, dar si cand o fac…?E greu de crezut ca vor lasa elemente secuiesti/unguresti sa deraieze mai mult decat e cazul, nicicum nu vor apuca sa treaca la pac, pac! Au incercat unii acum cativa ani, si acum mediteaza la nemurirea sufletului si isi pun intrebari existentiale in puscariile patriei!?

      6
  18. Asta e nume de Pactu de la Varsovia nu de divizie NATO

    1
    • O întrebare. Rusia are nevoie sa invadeze toată România sau sunt interesați doar de Moldova si Dobrogea ?

      2
      • Rusia nu are nevoie de Moldova,Rusia vrea Balcanii.
        Daca Rusia obtine terenu de la E si S de arcu Carpatic,Serbia si Bulgaria pica bonus.Rusia este cu 1picior in mediterana.rusia vrea moldova impreuna cu valahia.
        Pt fratii de peste prut cum ar fi mai convenabil: sa-i anexeze Bucurestiu pe ei sau sa anexeze ei Moldova?!

        2
        • @Bogdan

          Rusia a anexat Crimeia și abia de se ține pe picioare. Doar gândul la extinderea peste Balcani o bagă în comă direct. Asta lăsând la o parte faptul că Rusia e capabilă (deși unii se îndoiesc și de asta) să ducă doar un război nuclear. Orice conflict militar convențional cu NATO, Rusia îl pierde încă înainte de prima ofensivă.

          1
  19. Are si Rechinasul dreptatea lui ….

    https://www.cotidianul.ro/armata-romana-cumpara-1-000-de-blindate-inclusiv-pentru-interventii-in-afara-tarii/

    MApN va cumpăra 1.059 de blindate ușoare care să intre în dotările Armatei pentru intervenții în interiorul și exteriorul țării, potrivit unui proiect de HG postat pe site-ul Secretariatului Gneral al Guvernului.
    3,7 miliarde lei vor fi cheltuite pentru aceste achiziții care sunt necesare, spun reprezentanții Armatei, „având în vedere mediul de securitate internațional precum și diversitatea situațiilor în care este posibil să se intervină cu trupe”.

    Prin contractul multianual de furnizare se vor achiziționa următoarele variante de realizare/configurații:
    a) Autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transport personal);
    b) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare;
    c) Autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată;
    d) Autovehicul tactic blindat de tip ușor desinat transportului echipei anticar dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range;
    e) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm;
    f) Autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm;
    g) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN;
    h) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu;
    i) Autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

    http://sgglegis.gov.ro/legislativ/docs/2021/12/n1457c92xmqkfp06g38_.pdf
    ––––––––––––––––––––––––––––––

    3
  20. Hai că vin sărbătorile, nu mai fiți așa încrâncenați.
    Articolul e precum strigătul împăratului Octavian : ” Varus, give me back my legionar!”. 🙂
    Concluzia: Jana nu e moarta, Jana se transforma! dar Divizie nouă nu o să vedeți cu PSD la butoane.

    3
  21. daca ii luati la bani marunti 70% din acest minister sunt inca in tratatul de la varsovia,
    pana dau astia ordinul de lupta in caz de buleala cantam toti la balaika prin tara…

    5
  22. Eu propun sa reinfiintam si legiunile lui Traian din toti rezervistii aia care se imbulzesc sa fie in rezerva…

    Bagam niste ghilde de fierari sa ne faca armuri si sabii sa avem cu ce sa echipam legiunile.

    10
  23. De unde oameni ? Simplu, din țară. Sa crească salarizarea soldaților și să scadă a generalilor (colonei, etc. + toate funcțiile bine plătite, alea de „bat gradul”). Pensia mai mica, oamenii trebuie sa fie motivați acum, nu la pensie. MAIul are schemă de personal dublă, se poate tăia la jumătate și cine dorește să treacă la MAPN. Cred că minim 1000 de gealați găsim și pe la „servicii”, oricum freacă duda. In plus, bezmeticii ăștia de 20 de ani nu sunt buni toți sa fie ITisti, o parte ar intra in armată. Eu zic că avem resursă interna suficientă, dacă îmi dovediți că nu e așa pot sa furnizeze și câteva locații pentru „import”.

    15
  24. Realitatea este ca suntem intr-o stare grava, nu grea. Are logica sa reinfiintam Diviza I Dacica, pentru ca am avea o structura care la nevoie ar trebui doar „populata” cu rezervisti, din pacate insa de unde tehnica de lupta? Pe de alta parte, asa cum scrie si Sharky, ar fi doar o noua oportunitate pentru functii si grade.
    Intr-o Romanie cat de cat normala ar avea sens sa avem trei divizii, in realitatea noastra cotidiana situatia este cu adevarat jalnica.
    Tot numaram la batalioanele de tancuri cand ele de fapt nu sunt batalioane de tancuri in sensul termenului la nivelul anului 2021.

    7
    • Batalioanele sunt batalioane de tancuri. Doar ca tancurile…nu mai sunt tancuri.
      😀

      2
    • Batalioanele sunt batalioane, funcțiile sunt funcții, salariile sunt salarii…
      Numai că, în caz de bau-bau, toate au fost plătite degeaba!

      1
    • George GMT avem nevoie de armată obligatorie sau o armată care sa angajeze pe o anumită perioadă de timp tineri care nu au perspectivă unui loc de muncă,cei care ar trebui sa facă pușcărie pentru mici delicte încadrați în armată , anumite zone ale țării ar fi binevenite aceste unități cu soldați în termen sau angajați în serviciu militar ,nu poți acorda 60-70% din bugetul armatei pentru salarii și dotarea care știm cum e ,20%. arma tancuri va dispărea la un moment dat. Trebuie să eficientizăm resursa economică,atât la armată la interne. Nimeni nu spune concediați toții pe baza de contract dar nu e ok ce se întâmplă . Ar crește și sentimentul patriotic al unora dintre minorități ,am economisi și banii care ar merge automat sper dotarea armatei care nu se face in ritm susținut. Ar fi inerent greu la inceput dar pe parcurs putem îndrepta anumite lucruri. Grecia are o armată extraordinară de 200.000 soldați și armata e obligatorie și ei spun că economisesc banii publici fata de o armată profesionistă. Acum eu spun că treptat în 5-10 ani ar trebui să creștem armata sa avem o armată activa 84-95000 soldați .Să facem lucrurile în interesul național, putem face și noii in interiorul țării cu ajutorul unor firme anumite produse pentru armată. Și noii vorbim despre armată dar noii importăm din Serbia pulbere,deci cat credem că îi interesează pe cei care ne conduc. E părerea mea . Acum injurați-mă dar nu e normal ca un angajat la stat sa ia 1000 de euro și tu la privat 1400 lei și să plătești din săracia asta niste salarii sa ne împrumutăm sa numai producem nimic.

      1
      • Mici delicte, si tu ii inarmezi? Vrei sa ajungi la mari delicte? :))

        4
      • @cipri „George GMT avem nevoie de armată obligatorie”

        Armata obligatorie este super pentru a te lauda ca ai armata pe timp de pace pe timp de razboi in schimb….nu.

        ” Grecia are o armată extraordinară de 200.000 soldați și armata e obligatorie ”

        Eu zic sa cauti despre ultimul razboi al Greciei ca a mers tare „bine”

        ” și ei spun că economisesc banii publici fata de o armată profesionistă. ”
        Grecii spun multe…
        Greece was condemned by the European Commission on Tuesday for falsifying data about its public finances and allowing political pressures to obstruct the collection of accurate statistics.
        https://www.ft.com/content/33b0a48c-ff7e-11de-8f53-00144feabdc0

        1
      • @Cipri
        Noaptea minții la domnu’ Ciupri. Abia am scăpat de rahatul ăla de armată obligatorie. Minoritățile nu vor avea crescut niciun sentiment patriotic pentru România. Dacă te referi la unguri, vor prefera să dezerteze, fiind cetățeni maghiari in majoritate, dacă te referi la țigani, ori nu poți să ii instruiești ori nu ii poți recruta că nu au acte. Vezi ce decizie au luat americanii după Vietnam – – fără soldați care nu terminat liceul.

        3
    • Ai grija, ca daca duci la limita ei logica gandirea asta, ajungi la conl\cluzia ca armata e degeaba.

      1
      • Armata Romana are ca scop incetinirea si oprirea rusilor nu castigarea razboiului.

        Si cu 5 militari incetinesti mai mult decat cu 0 nu crezi ? eu zic ca gandirea asta de genul armata e degeaba e o labareala romaneasca…

        2
    • @george Eu mereu am considerat invers fata de ce se zice p’aici.

      Decat 100 de divizii goale mai bine 1 mai grasa. Problema cu multe unitati din era patrulelor prin desert e ca au pierdut din capacitatile clasice si au devenit mai usoare si mai subtiri. Nu zic de Romania ci de NATO ca regula. Cam toti s-au folosit de anti insurgenta sa taie.
      Ma uit la englezi care se folosesc de limbaje din astea penale „do more with less” , „reform”, „expeditionary force” si „deployable and letal” ca sa taie posturi constant.

      Prefer sa ma stiu intr-un batalion bine echipat si cu rezistenta decat in 3 batalioane cvasi goale.

      Acum sa revenim la cazul concret Romanica.
      Daca strangi armata romana la un loc cu tot ce functioneaza si poate efectiv sa lupte cate divizii crezi ca strangi?
      Fara sa stiu prea multe cred ca din astea 2 divizii si un pic de acum stangi 75% dintr-o divizie.
      Eu inteleg si ce ati vrut voi sa ziceti sa se faca o divizie nu doar din pix.

      Daca mai adaugi 10 divizii maine crezi ca o sa creasca capacitatea reala de lupta ? Diviziilea alea o sa fie 100% infanterie usoara ? Nu tu companii logistice nu tu companii de transmisiuni nu tu suport nu medici nu nimic….doar prosti cu akm in mana in blugi ca nici uniforme nu au astia putini de acum.

      Nu sunt in stare sa atraga rezervisti, nu sunt in stare sa doteze armata asta slim de acum, nu sunt in stare sa dezvolte o doctrina amarata ci doar copy paste-uri nerusinate si complet tampite si lista e aproape infinita.
      Marirea birocratiei nu va ajuta efectiv armata.
      Sa aduca intai structurile de acum la combat effectivness & readiness crescute si mai vorbim de extra….

      Problemele actuale inaintea maririlor de efectiv pentru ca atunci vor avea si mai putini bani de a rezolva problemele si mai multe probleme.

      10
      • sa nu fiu inteles gresit…ar fi super sa avem 3 divizii…si 20 din partea mea dar sa fie divizii reale si din anul asta nu de la 1916.

        2
        • Robi,
          sa zicem ca acum nu reusesc sa acopere 60% din efectiv, la structura asta de 75.000. La 80.000 oare reusesc sa pastreze procentajul si sa incadreze mai multi?
          Poate daca urci pe hartie spre 100.000, oare in real te apropii de 60.000?

          Clar ca nu va fi direct proportional, dar va tinde macar asimptotic? ?

          Pana nu se rezolva partea de recrutare, toate structurile astea raman pe hartie, forme fara continut.

          • E o problema de HR pana la urma, trebuie majorate veniturile astfel incat cererea sa creasca, o organigrama mai supla/simpla la conducere (nu are sens sa creezi un nou comandament decat cand/daca absorbi armata MD, la ce avem acum nu e cazul), mai putini generali, salarii mai mari pentru soldati/subofiteri/ofiteri.

            Cand salariile oferite vor fi corecte in raport cu piata muncii vom avea 100% posturi ocupate;

            Daca se doreste se poate…fonduri sunt dar in dulcele stil balcanic sunt prost utilizate ca sa fiu politicos…tara asta fara guvern/parlament ar prospera mult mai repede…

            1
          • eu am impresia ca tu gandesti ca la o corporatie si nu in companii,regimente. o divizie implica enorm de multe structuri.

            hai sa o luam de la coada si pentru o clipa sa ignoram tot ce v-a zis sharky despre realitatea din teren poate asa se intelege ceva.

            deci armata romana nu are astazi suficienti oameni pregatiti si suficienti bani sa ii instruiasca si sa ii doteze corespunzator.
            cresterea acelor efective nu va face ca aia care pot sa lupte real sa creasca si ei ca numar ci dimpotriva echipamentul va fi si mai imprastiat si va dilua capacitatea putinelor unitati functionale.
            platesti 75.000 de salarii si iti ocupa deja mult din buget daca ajungi sa platesti 100.000 cat iti va ocupa ? chiar ca ajungem la arcuri in dotare.
            apoi multi nu inseamna si buni. cum cresti rata de recrutare ?? scazi standardele ? atunci auch….cresti salarii ? iar ramai fara bani.
            nu e chiar asa de simplu si nu se poate crea inca o structura fara sa ii se aloce si fonduri ! altfel e doar o forma fara continut.

            hai sa zicem ca eu cu tine suntem intr-un grup de cercetare si dam nas in nas cu rusii care beau o apa plata dam prin radio confirmam bandit, coordonate bla bla bla. primim inapoi ordin sa raspundem cu foc doar daca suntem descoperiti pentru ca n-au ce sa trimita sa ne ajuta si sa stam cu presu pe cap. practic i-am descoperit degeaba, noi ne-am facut misiunea ne-am riscat viata dar batalionul nu are cum sa raspunda pentru ca din alea 10 piese de artilerie 5 s-au transferat la divizia aia nou infiintata, 2 nu functioneaza si ultimele 3 n-au mai fost bani si le-au bagat la fier vechi ca aveau inca nu’s cate mii de salarii de platit.
            oportunitate ratata si maine trebuie sa ne batem si cu rusii aia care erau in offsaid dar asta e ca nu s-a putut face nimic.
            te va face sa te simti mai bine ca undeva mai exista alti prosti ca noi in noua divizie si aia avand aceeasi soarta ?

            eu as face lucrurile altfel si anume:
            ->majorare la bugetul mapn cativa ani ca sa faci achizitii pentru fortele existente -> daca vad ca imi permit pastrez majorarea aia dupa ce i-am facut boboc pe aia existenti si mai ingras porcul cu inca o divizie.

            voi vreti invers si cumva sa se rezolve de la sine restul si asta se poate doar prin futerea tuturor implicati cum va zice sharky si rezultatul va fi doar o fudulie sa ne laudam ca avem 3 divizii pe hartie.

            daca luati exemplul mult prea sfant si pupat in dos pe site-ul asta si anume polonia ei intai au dotat pe aia existenti in cateva decenii si abia acum se gandesc la majorari de efective.

            si ca sa inchei mai e ceva la care nu cred ca te-ai gandit orice structura va avea nevoie de multe functii bine platite asa ca acea crestere salariala nu va fi proportionala cu numarul ci va fi semnificativ mai mare si asta doar daca ti cont de salarii sunt multe alte cheltuieli implicate pe o parte vi le-a zis sharky mai sus. eu zic sa ii cititi mai atent mesajele.

            6
            • Da, corporatist, recunosc 🙂

              Niste chestii:

              1. In momentul de fata ar trebui sa fie armament deja pentru aia 75.000 cat sunt pe hartie, ca efectivul asta nu e de ieri de azi. Ca echipamentul e vechi, e alta discutie. Faptul ca tu ai in real doar 60% din efectiv, ar putea insemna ca si utilizeaza 60% din echipament (nu intotdeauna aplicabil
              in proportie directa). Ce am propus eventual de infiintat, erau vreo 3 batalioane: VM, para si parca refacerea unuia de artilerie. VM si para au preponderent armament usor, artileria nu cred ca ducem lipsa de stocuri (desi Sharky/ Iulian ziceau ca si echipamentul unitatii desfiintate a fost casat, daca am inteles bine). In rest batalioanele sunt tot aceleasi.

              2. La fel si bugetul, chiar daca bugetezi pentru 75.000, platesti doar 60% la executie, ca atata personal ai in real, doar nu faci plati fictive?

              3. Ideea era ca niciodata nu atingi 100% incadrare la personal, nici la aia civilizati. Asa ca daca obiectivul tau e o cifra fixa, 75.000 in cazul nostru, trebuie sa prevezi in schema de personal un plus in % ca sa iti compenseze faptul ca nu vei atinge niciodata cazul ideal. Iar la noi suntem foarte departe de asta.

              4. Clar la recrutare e o problema, si asta trebuie rezolvata de urgenta, indiferent de structura cu sau fara divizia aia. Am propus si o varianta cu un procentaj anual „voluntar la termen scurt”, cu avantaje fiscale pentru cei care fac cateva luni de serviciu militar, o parte dintre acestia putand apoi opta pentru serviciul profesionist, daca au „chemarea”. Daca nu, inapoi in civilie sau poate macar statut de rezervist. Chestia e ca baza de recrutare se va tot ingusta, demografic vorbind, fara a mai vorbi de calitatea candidatilor (care e legata si de educatie acasa si in scoala – alta discutie).

              5. Daca structura de comanda e asa o pacoste, atunci clar raspunsul e sa nu mai cream inca una. Pe de alta parte, structurile existente se descurca cu unitatile arondate, sau in caz de razboi (cand ar trebui sa fie incadrati si rezervistii si ce o mai fi) ar fi supraincarcate? 2 divizii pentru flancul asta al NATO imi pare tare subtirel… hai 3, daca pana la urma se completeaza MND SE, si nu suplimentar tot din efectivul nostru, care e deja alocat.
              Ca si supraincarcarea sistemului decizional la varf, mai ales in razboiul modern unde se lucreaza in timp real, datacentric, cu volum mare de informatii si decizii rapide, e un risc, unul mare (da, noi nu suntem inca acolo, dar ca obiectiv, la nivel 2030 ar trebui sa fim). Nici cu initiativa la nivelul de jos nu suntem inca obisnuiti, si atunci tot decizia de sus se asteapta…

              In rest, daca nu ne fixam niste obiective si nu schimbam ceva, si peste 10 ani vom fi tot cu 75.000 pe hartie, tot cu 60% real, tot cu aceeasi calitate a personalului si poate doar cu ceva mai mult echipament modern, dar pe care nu suntem capabili sa il utilizam la deplinul sau potential. Sa astepti sa mai primesti echipament si pe urma sa vezi cum te poti dimensiona, e un fel de mers „lateral”. Exista proiectii de buget multianuale cu diverse scenarii, exista perspectivele demografice (deloc imbucuratoare) si exista si o analiza clara a nevoilor pentru a acoperi flancul nostru.

              Sa rezolvi pe rand hibele, asteptand cate 5-10 ani pentru fiecare etapa, nu e o solutie, pe cand crezi ca ai terminat, situatia e cu totul alta decat aia pentru care te-ai pregatit. Va trebui facut totul aproape in paralel, altfel nu ajungem niciunde.

              Bine, cum la noi orice idee buna ajunge de nerecunoscut odata ce trece prin „sistem”, atunci mai bine nu facem nimic in afara de cele pentru care americanii ne strang de ceva…

              4
              • „. Faptul ca tu ai in real doar 60% din efectiv”

                eu cred ca nu ai citit ce am scris
                Daca strangi armata romana la un loc cu tot ce functioneaza si poate efectiv sa lupte cate divizii crezi ca strangi?
                Fara sa stiu prea multe cred ca din astea 2 divizii si un pic de acum stangi 75% dintr-o divizie.

                nu am zis ca nu au cati sunt pe statul de plata ci din aia care sunt forta de lupta reala e mult mai mica. restul nu au capacitatea de a lupta eficient.

                https://www.idb.org/what-is-military-readiness/

                https://www.jstor.org/stable/168759

                uite si un exemplu de lack of mai public si mai documentat ca la noi.

                https://dsm.forecastinternational.com/wordpress/2019/01/31/germanys-military-readiness-woes-continue/

                „Bine, cum la noi orice idee buna ajunge de nerecunoscut odata ce trece prin „sistem”, atunci mai bine nu facem nimic in afara de cele pentru care americanii ne strang de ceva…”

                chestie e ca de data asta ideea era deanapoda. trebuie facut invers intai dotate si instruite fortele existente ca sa aiba combat readiness si effectivness crescute si apoi stabilit ce si cum trebuie supradimensionat.

                divizia aia noua o sa fie cum? tot preponderent infanterie ?
                pus pe picioare fortele actuale apoi in functie de necesitati si de doctrina trebuie adaugat ce este necesar nu invers facem divizia si apoi vedem noi cu ce o dotam si de unde aducem personal si mai la coada ce facem cu ea….
                degeaba ai 3 divizii daca forta lor de lupta e mica. va focusati pe ceva ce nu aduce nimic ca si capacitate de lupta reala dar creste costurile semnificativ.
                inca 15 000 de infanteristi fara nici un fel de echipament, suport,utilaje, logistica or sa fie fix pix in lupta dar vor fi un efort financiar semnificativ pe un buget deja incarcat cu salarii.

                „Sa rezolvi pe rand hibele, asteptand cate 5-10 ani pentru fiecare etapa, nu e o solutie, pe cand crezi ca ai terminat, situatia e cu totul alta decat aia pentru care te-ai pregatit.”

                nu te supara dar altfel nu ai cum. pana si merica,rusia si china fac tot asta pentru ca nimeni nu poate sa vada in viitor sa afle cum se va lupta razboiul de maine.
                de aia au construit battleshipuri pana tarziu si sua si japonia in al doilea razbel pentru ca nu stiau ca sunt deja decedate.

                3
                • ba tocmai ca am citit, dar am luat doar exemplu pentru exercitiu 60% ca sa nu fiu rau.

                  Si da, daca ar fi sa fie, tot infanterie, usoara, ca nu ai bani de altceva pe termen scurt. Ce am scris ca pur exemplu in articol?

                  „inca 15 000 de infanteristi fara nici un fel de echipament” – eu ziceam de inca maxim 3 batalioane… Sau te referi la aia voluntari cu termen scurt? Sau la rezervisti?

                  2
            • Eu gandesc ca un civil, corect, nu am pretentia ca sunt un geniu militar.
              Cu siguranta sunt diferente dar esenta ramane: daca banul e cheltuit prost nu prea conteaza cat de mare e bugetul;

              Decat sa am 1 director de vanzari + 1 director adjunct vz + 2 asistenti si doar 4 agenti vz, adica 8 in total, prefer sa am doar 1 director + 1 asistent si 7 agenti adica 9, in acelasi buget salarial. Eu cred ca a doua varianta ofera performante mai bune. Cam asa e si cu personalul in armata…poate gresesc.

              Am spus ca nu e necesar sa faci un nou comandament la ora asta: „nu are sens sa creezi un nou comandament decat cand/daca absorbi armata MD, la ce avem acum nu e cazul”

              Nu ma compar cu Polonia, tarile care au intrat in UE si NATO mai devreme au un avantaj cert. Le tot spun cunoscutilor sa compare Romania cu Polonia/Ungaria etc de acum 4-5 ani daca vor sa fie o comparatie cat de cat corecta, economic in primul rand dar nu numai.

              Buget de stat/la fel si PIB e enorm (ca valoare nominala) fata de acum 4-5 ani sa zicem, bani sunt, utilizarea lor e problema si la MAPN si prin alte ministere…

              3
              • nu e problema boss eu nu sunt vreun inteligent care sa detina adevarul suprem.
                sunt de acord si cu ce spui tu ca aia putini bani sunt cheltuiti fara cap dar asta e alta problema.

                eu n-am comparat polonia cu noi ca armate ci ca maniera in care au facut lucrurile. au pus pe picioare armata care o aveau si apoi au venit cu idei de marire de efective.
                daca faceau invers isi taiau singuri din banii pentru achizitii ca nu pica cu bani in plus din cer si dura mai multe decenii sa ajunga unde sunt azi
                care era beneficiul? o armata mai mare dar mai slaba….

                4
            • Scuze, acum vad ca defapt lui MZ i-ai raspuns nu mie…

  25. https://monitorulapararii.ro/ministrul-apararii-recunoaste-ca-romania-are-militari-pregatiti-dar-nu-sunt-dotati-cu-echipamente-moderne-cand-un-conflict-intre-ucraina-si-rusia-sta-1-39865

    Intr-un fel tangential cu subiectul.

    De retinut ce spune gura pacatosului ,,„Trebuia acum 7-8-10-15 ani să luăm avioane şi nave, pentru că şi în zona asta stăm destul de slab, avem nevoie încă de foarte multe achiziţii.”

    Sau, ,,MApN vrea multe brigăzi, dar nu le poate dota cu tehnică modernă

    Conform Cartei Albe a Apărării, România are ambiţia să păstreze şapte brigăzi de manevră, ceea ce ar însemna peste 20 de grupuri de luptă de nivel batalion, dar dacă vorbim de dotare, observăm că aceste grupuri nu sunt echipate cu mijloace performante.

    Avem doar trei batalioane cu transportoare moderne Piranha 3 şi 5, iar în ritmul acesta vor trece decenii până şi celelalte vor primi vehicule blindate noi. Nu avem tancuri modernizate, artilerie autopropulsată, drone de atac, mijloace moderne anti-aeriene. Forţele Terestre române sunt singurele din regiune care nu au elicoptere de atac, de exemplu.”

    Cumva vad raspunsul la intrebarea articolului, MAPN vrea, noi vrem, Mihaeanu, Lt , MZ si tot poporul aproba dar nu prea-i putere…..ca au fost unii cu gurile lor de ciori lacome iar noi restu creca prosti sa nu zic altfel

    4
  26. Mie doar o chestie-mi da cu virgula, avem oameni pregatiti dara fara tehnica moderna….OK, cum s-au pregatit acei oameni , pe simulatoare Gowind, F35, Abrams?!!!… sa ma lamureasca careva totusi.

    4
  27. Salut azi avem nevoie de o restructurare a statului român.E nevoie de a face o reformă a sistemului bugetar,a pensiilor speciale,nu se poate pierde atâția banii publici și a ne împrumuta încât să trăim din împrumuturi. Trebuie să fie eficiență a banului public.Oricum nu interesează pe nimeni , conducerea statului îi interesează de a acapara banii publici și nu interesul național. Avem nevoie de o armată de cel puțin 100.000 de soldați care sa poata fi mobilizați în orice moment. Dar de unde dacă armata numai e obligatorie,unde pregătire militară când resursa umană numai există. Pierdem populație și pe cine interesează?. Forța de rezervă de unde dacă nu au banii pentru politicieni , totul depinde de banii . Nu critic dar realitatea e tristă.Noii așteptam să primim de la americani gratis F16 ?. Toții banii publici merg in orice altceva decât pentru interesul național.Dar pe cine interesează. Oare fostele cazărmi mai există ?. Ar trebui armata obligatorie și cei angajați pe contract diminuati încât să putem avea macar o forță de rezervă permanenta cu un minim bugetar. Dar realitatea e tristă în România ,sate dispărute, populație îmbătrânită cui îi pasă .?.

    1
  28. Sa se refaca, primesc, dar, in afara de dragon, ce jucarii le dai? Adica avem acuma asa un surplus de tehnica, de ne si ramane dupa ce s-au dotat toti trupetii cu ce le rebuie, plus instructia aferenta, si nu stiu? Pai acuma avem o armata de doua divizii dotata cu materiale moderne de un regiment strainez, si mai vrem o divizie? O adunare de maimute inarmate cu AK-uri nu fac o armata, doar o gasca mare de maimute cu kalasnikoave…

    2
  29. Apropos de mortar, mortier, brand, și originea lor, din engleză, din franceză sau germană : pe Robert Schuman, sau pe baronul Haussmann, unde îi trecem? La francezi sau la germani? Și mai aproape de noi, pe Herman Oberth, unde il clasam?

  30. Ca cica ca cum armata cheltuie prea mult pe solde …

    Da voi cum vreti sa fie o armata de profesionisti?!
    60% pe salarizare? Ieftin braga ! In 1990 Fortele de Autoaparare japinze chketuiau pe salarizare „doar” 90% !!! Si, ca orice companie serioasa din Japonia, plateau si a 13a solda!!!! (si bugetul militar era doar 1% .. Ce-i drept ca suta aia era MARE!)

    Si apropos „patrulare in MRAP prin Shitbackistan” (Razvan) sau cum zice robi „Problema cu multe unitati din era patrulelor prin desert e ca au pierdut din capacitatile clasice si au devenit mai usoare si mai subtiri. Nu zic de Romania ci de NATO ca regula. Cam toti s-au folosit de anti insurgenta sa taie.” cestia este ca atata „cooperare” in domeniul peacekeaping te duce la sitiatia ca ai trupe pregatite (onclus prin ditare) ptr rolul, scuzati termenul „reactionar”, de jandarmerie coloniala ..

    Nu este cazul sa imi „explicati” ce si cum sau ca pe mine ma manipuleaza polcovnicu cel sobru (la bautura nu la dame!).

    Bun , inteleg ca este „un pret politic” care are scopul lui… De accord cu acest rationament…

    Insa nu ma putea avea o .. brigada, divizie „de cooperare internationala” ceva la 4.000 oameni dotati ptr misiuni din astea de „jandarmerie coloniala” – adica transportoare usore, MRAP si catvea tancuri pe roti gen B1 Centauro (in genul adica nu neaparat macaronezu) la care anexam si niste profi de araba, pastuna, somaleza samd plus bine maniere locale iar restul sa fie pregatiti exlcusiv ptr razboi ? Da razboi aici in Evropia nu in zone tribale de trei boale?

    Nu de alta da parca 4.000 ar cam ajunge . Mai ales ca ar fi „de calitate” , adica ar stii sa zica buna ziua in limba locala, sa stioe cum sa se poarte adica ar deveni ceva comun ca sa se auza de la aliati „Noroc ca aveam pe Popesti cu noi care in 36 de ore mai cu vorba buna mai cu 14,5 au calmat situatia!!”

    A si in gnl.
    trebuie bani!
    adica ECONOMIE !
    Si cum sa va zic asta e alta batalie .. ca nu este chiar normal si bine sa impprtam haleala de miliarde! Ca nu e voba doar de „puturosnie” ci si de organizare.. Adica turcii au . Bulgarii au. Polonezii au. Organizare si ne exporta noua .. galeala iar producatoru roman sta cu marfa nevanduta!! Si mai am exemple. na de o pilda – ce fac uzinele noastre de pulberi?

    3
  31. Lucrurile sunt simple. Cineva lucrează la destructurarea statului România. Probabil Rusia + Ungaria (nimic nou). Dacă de la politicieni nu am nici o speranță mă aștept că poate măcar printre generalii români sa mai existe ceva …oaie. Se vede de la o poștă ca drumul pe care suntem duce intr-o singură direcție…Dezmembrare.
    Toate structurile de forță ale statului român sunt afectate de incompetenta si corupție iar lucrurile astea sapă direct în fundația României ca stat.
    De ce avem nevoie de atâtea servicii (al poliției,al jandarmeriei,al justiției,al armatei, intern,extern) plus o jandarmerie supra-dimensionata plus politie locala total incompetenta?Rezultatele sunt evident sub-mediocre. Luați oameni din aceste structuri si trece-ti la Armată sau daca refuză…out.

    3
  32. Io zic sa ne ocupam de VM intai, ca suntem pe minus…

    Pana la urma, cu bani faci orice. Da’ din pacate, avem politicienii pe care-i avem.

    Mai urmeaza Stanescu sa-si puna nevasta ministru, copiii parintii si bunicii. Si uite asea, s-a cam dus pe….. tara asta.

    1
  33. Salut prieteni dragii avem nevoie de o armata mai numerica fata de ceea ce avem acum , plus o rezerva disponibila. Cu un minim efort s-ar putea creste numarul soldatilor , acum de unde iei in caz de nevoie niste soldati care sa poate sustine un efort de razboi, de unde rezerva ?. Nu stiu s-ar putea gasi o solutie Israel,Grecia,Coreea de Sud au armata obligatorie si nu exista termene de comparatie umana.Unde sa emigreze etnici maghiari, ?nu te teme de 30 de ani nu au emigrat, nu o vor face. Exista atatia tineri care nu au loc de munca,da cei care au mici delicte sa aiba posibilitate de a se integra in armata decat a cheltui statul banii cu ei in puscarii, iti dau exemplu tanar de 18 anii a furat o sticla de suc si o bluza dintr-un market si ia dat 9 luni cu executare, deci se poate daca ar dori a se face.Nu spun armata obligatorie dar e clar ca in forma asta cu ce platim noii la niste soldatii care numai a soldatii nu arata unii , sa nu vorbim despre cei din M.A.I , avem nevoie de a creste numarul armatei. Resurse bugetare indreptate spre dotare nu inspre salarii,pensii speciale.Sub umbrela armatei s-ar putea face niste cursuri de calificare , ajutatii a se integra tinerii decat a platii mii de euro unor jucatorii de fotbal care stau bine ms in liga 2. Da unii etnicii dupa ce au facut armata au invatat limba romana , au devenit mandri ca au realizat acele 12 lunii de armata si nu m-am referit strict la maghiarii, avem si alte etnii in tara de exemplu ucrainenii ,eu am cunoscut care nu vorbeau limba ro desi nascuti, crescuti, mers la sc in RO. Si ce va stresati atat doar discutam, nu e nevoie de agresivitate ? De ce ar fi o mizerie serviciul militar obligatoriu sau voluntar ?In acest moment ne pierdem sentimentul patriotic, scoala ne indobidoceste, admistratia publica ne fura, statul la fel si o mare parte a banilor publici sunt indreptati inspre sistemul bugetar si pentru protejati si privilegiile unora dintre bugetarii.Soldatii care nu pot fugi o tura de teren, sa nu iti spun de faptul ca unii nici nu trec baremele fizice si sunt platitii cu mii de lei ,deci ce ar fi daca am avea armata voluntara sau armata obligatorie sa dai o solda mult mai mica decat le-o oferi acestor angajatii ai statului, si nu gestionam eficient nimic in tara asta.

  34. Avem o tara , ce facem cu ia? cum ridicam nivelul de trai , cum eficientizam economia, admistratia, bugetarii, armata,invatamant, cum atragem banii in tara, cum dezvoltam regiunile tarii, cum crestem infrastructura, cum modernizam societatea ? Cum achitam datoriile publice ? Cum apreciem tara asta , cum ne respectam fiecare intre noii, cum respectam mediul inconjurator , unde te uiti vezi doar gunoaie si murdarie,cum ? Daca nu invatam la scoala ,acasa, la biserica, in societate.Numai o sa comentez , daca nu e in concordanta cu ceea ce va place imediat , tine de educatie a ne respecta. Cat despre Unirea cu Moldova nu se va face sa fim seriosi, nu doresc moldovenii,si apoi de unde banii ,cum vom administra problemele cu Rusia , cine va sustine , noii eco-militar-diplomatic suntem zero.Dorim unire dar realitatea e cam aiurita, avem azi o tara deci ce vom face cu ia?Cum crestem productia agricola, sustenabiltatea tarii , dar cui ii pasa, 38 de milioane de lei acordate pentru partide , si avem copii care se culca flamanzi, avem scolii cu wc care sunt afara si noii renovam scolii in o alta tara , pentru ca Republica Moldova e o alata tara din pacate , am avut copil inecat in wc ,fosa septica dar nu vedem asta si ne dam rotunzii ca vezi cine suntem, am avea nevoie de o armata obligatorie si redusi cei pe baza de contract si demarate programe de dotare mai mari incat sa avem o armata moderna tehnic. Azi oare ce avem in dotare si suntem in NATO de anii bunii da ce ar avea daca am avea inca pentru o perioada PM Md 1963 , incat sa putem inlocui in dotare si acestea , avand un buget mai mare pentru dotare nu pentru buget. Fiecare cetatean ar trebui sa respecte legile si sa respecte pe cel de langa el, unde suntem oare ca societate vezi bine , cum privim tara , nu e ok , zero iubire fata de tara .

    • Adevarat ca avem copii care se culca flamanzi, pacat ca nu se vorbeste despre faptul ca parintii lor oameni cu putere de munca traiesc din alocatia acestor copii sau mai rau ii trimit sa lucreze cu ziua in locul lor in multe dintre cazuri.

  35. Infintati Divizia de Olteni urgent. Suntem pierduti fara ei, cand se apuca de povestit fuge muscalul.

    1
    • obligatoriu o brigada de panduri „Tudor Vladimirescu” (chiar asa i-as numit)

      chiar daca e si de trista amintire, n-are rost sa fie tarat numele eroului popular numai de unitatea de prizonieri din WW2

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *