Romania Military

Romania vs Polonia in cursa Patriot

Si din nou Bucurestiul este pe locul doi din doi concurenti, altfel am fi pe locul zece daca ar fi zece concurenti.
Aceasta analiza a aparut in presa poloneza, noi doar spicuim din ea.

Astfel avem avantajul, cred polonezii, ca noi am putea sa primim Patriotul mai repede decat ei, insa motivele nu sunt deloc imbucuratoare ci pur dambovitene, adica noi nu vrem offset ci dam banul gheata si primim sistemele, care sisteme nici ele n-ar fi chiar cele mai moderne.

Noi am depus primii LofR si nu ne-am complicat cu nici un fel de discutii, n-am incercat sa dezvoltam ceva negocieri competitive, fara procedura de selectie, noi am cerut pur si simplu sisteme Patriot, urmand ca americanii sa hotareasca pentru noi ce model, ce racheta, adica un fel de “nene vreau si eu niste Patriot de cati bani am”.

Alte “avantaje” romanesti: “Cererea de la București se referă la un sistem mai redus și mult mai simplu. Cerințele poloneze privind sistemele de apărare aeriană Wisła cu rază medie de acțiune, bazate pe racheta Patriot, au avut deja o reputație așa-numit ‘legendară. Se poate spune că o configurație ambițioasă negociată de fostul guvern a devenit și mai complicată, după deciziile conducerii actuale a Ministerului Apărării din Polonia. Astfel, de la anunțul făcut în timpul expoziției MSPO din Kielce, în septembrie anul trecut, referitor la transmiterea LoR poloneze, au trebuit să treacă șapte luni, pentru a permite lui Antoni Macierewicz să anunțe un progres formal: finalizarea procedurii de solicitare a autorizației guvernului SUA.

România, pe de altă parte, nu cere altceva decât sistemul Patriot în forma sa actuală, care poate fi livrat direct de la unitatea de producție din Androver, lângă Boston. Bucureștiul nu dorește să achiziționeze un radar super-modern de 360 de grade, un sistem de comandă centrată pe rețea și un alt tip, mai ieftin, de efector modern (adica racheta SkyCeptor – versiunea Stunner realizata de Raytheon).”

“Radarele de scanare sectorială (120*) și rachetele GEM-T sunt perfect acceptabile pentru autoritățile române – opțiuni respinse de către Varșovia. În loc de efectorii de mai sus, Polonia ar dori să achiziționeze rachetele SkyCeptor, fabricate de Raytheon, în colaborare cu compania israeliană Rafael. Și asta în timp ce cererea Bucureștiului este semnificativ mai mică decât cea făcută de Varșovia, românii achiziționând patru până la opt plutoane (12-24 lansatoare), nu șaisprezece, așa cum se întâmplă în cazul solicitării polonezilor.
În ciuda faptului că FMS este o procedură interguvernamentală, producătorul are încă multe de spus în cadrul procesului de negociere. Iar românii, deși amploarea solicitării pe care au făcut-o este mai mică, oferă relativ mai mult renumitului producător de rachete din Massachusetts.

Raytheon nu trebuie să pregătească un nou radar, va rămâne în continuare capabilă să-și vândă rachetele, iar rachetele formează cea mai mare parte a costului atribuit sistemelor antiaeriene. Mai mult, compania nu trebuie să delege lucrările legate de suita de comandă unui alt producător – Northrop Grumman. Acesta este un alt element de valoare al sistemului livrat, de asemenea, de către Raytheon. Astfel, compania ar putea fi înclinată să accepte, în primul rând, solicitarea românilor.”

Dar cel mai important lucru

România (conform polonezilor) renunță la acordul de compensare.

„Și aceasta este cea mai importantă durere de cap care nu a fost inclusă în cererea românească. Acordul de compensare polonez, fără vreo intenție de a schimba acest lucru, impune ca peste 50% din valoarea contractului să provină din industria internă și acest lucru ar fi posibil numai dacă industria primește un transfer de tehnologie, începând cu rachetele și terminând cu radarele. Toate sunt incluse în prețul contractului și rămân în sfera de responsabilitate a furnizorului, Raytheon, garantat de guvernul SUA.

România, chiar dacă industria de apărare internă este destul de impresionantă, a renunțat la offset. Reprezentanții industriei de armament din România condamnă acest lucru însă guvernul a decis că, astfel, achizițiile ar fi mai rapide și mai ieftine. Acesta este un calcul logic, deoarece stabilirea capacității industriale de co-fabricare a armamentului avansat necesită timp suplimentar și este, fără îndoială, costisitoare – offsetul trebuie să fie cumpărat și nu este oferit gratuit de nimeni.”

Adica dam patru miliarde si ceva de euro si nu cerem nici macar o fabrica de chibrituri!
Ok sunt de acord ca nu prea avem ce integra din Patriot dar putem cere altceva in loc, in industria civila. Macar invetsitii compensatorii de 50% si tot ar fi enorm pentru industria noastra.

“Polonia ar aștepta mai mult.

În prezent, ambele țări se află într-o situație oarecum similară: au plasat solicitările oficiale către guvernul SUA și așteaptă răspunsul. Românii au dreptul să primească răspunsul înaintea Poloniei și pot încheia, de asemenea, un contract mai simplu față de cel al Varșoviei.
Acest lucru nu ar trebui să fie împiedicat de cererea de finanțare a afacerii prin utilizarea fondurilor guvernamentale de finanțare militară străină (FMS) ale Statelor Unite, aceasta fiind o procedură de rutină. Polonia ar putea aștepta mai mult, având în vedere că cererea depusă este mult mai complicată. În plus, Varșovia va trebui să negocieze și să semneze un acord de compensare, extins anul trecut – pentru acoperirea a 69 de locații, în loc de 57. Nici românii și nici polonezii, nu cunosc cota din sistemele Patriot ce pot fi oferite oferite celor două națiuni.

Bucureștiul menționează suma de patru miliarde de dolari, care reprezintă aproape jumătate din fondul alocat programului de modernizare pe termen lung care tocmai a fost anunțat. Polonia a anunțat că achiziția va fi acoperită cu o sumă de 30 miliarde PLN, echivalentul a aproximativ 7 miliarde de dolari. Cu toate acestea, încadrarea polonezilor în acele bugete rămâne o enigmă.

În cazul în care ambele națiuni vor putea să discute cu oficialii de la Washington, este puțin probabil ca acest contract polonez să fie semnat anul acesta, așa cum a anunțat un oficial polonez al Ministerului Apărării. Polonezii nu vor fi deloc mulțumiți în perspectiva livrării sistemului de apărare antirachetă în România înainte de Polonia întrucât acesta va fi văzut ca un eșec și o lovitură critică pentru guvernul polonez condus de partidul „Lege și justiție” (PiS) având în vedere că sistemele de apărare aeriană au fost considerate prioritare în cadrul achizițiilor din domeniul apărării.”

Sursa: Defence24. pl si Politika.pl

In concluzie: daca vom cumpara in sfarsit un sistem de aparare antiaerian cu raza medie/lunga acesta va fi un sistem pe care americanii se deja se pregatesc sa-l modernizeze masiv: nu vom beneficia de noua arhitectura de comanda deschisa dezvoltata de NorthropGrumman (IBCS), nu vom beneficia de racheta mai ieftina SkyCeptor de la Raytheon si nici de noul radar d 360*, iar ca totul sa fie complet vom da banii precum tarile din Golf, fara investitii, fara offset asa cum am mai facut si in cazul Pirahna IIIC, al rachetelor AT Spike (ambele loturi achizitionate), fregate etc.

De fapt sa gasim un exemplu de offset este aproape imposibil…
La sfarsit putem doar constata ca polonezii stiu din nou sa cheltuiasca banii, se bat ca nebunii pentru industria lor (Raytheon a oferit realizarea rachetei SkyCeptor in Polonia), in timp ce noi aruncam pur si simplu banii pe geam, cumparand un sistem deja batraior si fara nici un fel de compensatie. Bineinteles ca in acest context noi vom fi primii serviti, dar din pacate nu-i nimic bun aici…

De exemplu polonezii au de gand sa primeasca primele sisteme cu actualul radar care acopera doar 120*, dar incepand cu al treilea sistem vor noul radar de 360*. polacii mai vor sa fabrice ceva in tara, offset etc, lucruri cu totul straine liderilor nostri.

Si aici trebuie sa facem cuvenita precizare; de aceasta data MApNul n-are absolut nici o vina si nici o treaba cu offsetul sau orice alte investitii compensatatorii. Armata vrea sistemele cat mai repede cu putinta si cu asta basta, offsetul este treaba intregului guvern…

De aceasta data avem chiar privilegiul sa-i vedem pe polonezi la lucru din primul rand de scaune, noi si ei mergand practic umar la umar spre aceiasi (in linii mari) achizitie si acum vom vedea foarte clar si diferentele dintre noi si ei.

RoMilitary a tot dat exemplul Poloniei acum se vor vedea insa si mai clar diferentele uriase dintre Bucuresti si Varsovia si poate vom intelege in sfarsit de ce Polonia este unde este si de ce noi n-avem nici autostrazi, nici industrie militara, nici cine stie ce economie.

Pentru ca vorba fostului sef al SMG – condamnat definitiv pentru coruptie –  dl Dobritoiu, direct din import este mai rentabil.

Nu mai am nici macar energia sa scriu un articol mai acid, sa-i injur etc…

GeorgeGMT

Exit mobile version