Romania Military

Rusia ar putea ceda Transnistria Ucrainei

Asa cum scriam si noi in articolele „Un nou Kaliningrad pe Nistru” si „Rusia vinde Basarabia si cumpara Transnistria. Va cumpara Bucurestiul?!”, Rusia nu va lasa din mana Transnistria sub nici un motiv! Cum Romania nu se arata interesata de cederea respectivei regiuni catre Rusia, Moscova cauta solutii si isi impinge in fata aliatii. Astfel Ucraina ar putea fi mijlocul prin care Noul Kaliningrad din sudul Europei sa devina realitate. Mai intai sub forma de zona libera, mai apoi cine stie, poate chiar teritoriu rusesc.

Pozitia strategica a Tiraspolului, in fata flancului sudic al NATO, in fata bazelor militare americane din Romania, nu poate scapa militarilor rusi, iar solutionarea diferendumului dintre Chisinau si Tiraspool nu se poate face decat prin cedarea oficiala a controlului regiuni separatiste catre Rusia. Din punctul meu de vedere nu exista nici o varianta, alta decat cea dorita de Moscova, in problema transnistreana, iar Romania este oricum mult prea slaba pentru a-si impune vointa .

Numai ca, datorita indolentei si moliciuni noatre, pe partea de politica externa, Rusia va obtine Transnistria pana la urma, din pacate Bucurestiul si Chisinaul nu vor obtine absolut nimic! Nici macar sa negociem nu stim, daca tot pierdem ceva, macar sa nu-l pierdem pe degeaba, iar in privinta Tiraspolului, Moscova, sunt sigur, este gata sa discute si sa dea ceva la schimb, iar acel ceva s-ar putea numi Republica Moldova.

 

Ucraina şi Federaţia Rusă examinează posibilitatea înfiinţării unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei – scrie presa ucraineană. O discuţie pe această temă a avut loc între şefii diplomaţiei de la Kiev şi Moscova. Miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi respectiv Leonid Kojara au discutat, zilele trecute, când s-au întâlnit la Cernăuţi, despre crearea unui unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei – scrie publicaţia ucraineană „Korrespondent“.

Este vorba despre un proiect prezentat la sfârşitul anului trecut la Ministerul de Externe al Rusiei şi la Administraţia Prezidenţială a Ucrainei de către fostul preşedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Mărăcuţă. Proiectul respectiv prevede crearea unui spaţiu economic liber în zona regiunii Odesa şi a Transnistriei, ceea ce înseamnă, de fapt, „revenirea regiunii transnistrene la Ucraina“ – subliniază ziarul. „Poate fi vorba de Zona Economică Transnistria, considerată ca fiind zonă comună a regiunii Odesa şi a Transnistriei. Dacă aceasta va fi creată, iar acest lucru va depinde în mare măsură de poziţia Chişinăului, situaţia din regiune va reveni la normal“ – a declarat o sursă din Administraţia Prezidenţială a Ucrainei.

Publicaţia mai notează că toamna trecută, la Moscova, la o reuniune a Comitetului Dumei de Stat pentru Comunitatea Statelor Independente, preşedintele autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, Evghenii Şevciuk, a declarat că Ucraina blochează tranzitul de mărfuri pe teritoriul său. Oficial, Lavrov şi Kojara au discutat despre soluţionarea conflictului transnistrean. Deşi după întâlnirea cu omologul său ucrainean, ministrul rus a remarcat faptul că încă nu au fost stabilite premizele pentru o soluţionare politică a chestiunii transnistrene, o sursă din Ministerul de Externe de la Kiev a declarat pentru ziarul „Novaia Gazeta“ că „premize poate nu există, dar există un plan pentru rezolvarea problemei, pe marginea căruia se discută“.

 

Adevarul

 

 

 

Nezavisimaia Gazeta: În anul 2012 Rusia a reconfirmat că nu are de gând să-şi retragă forţele militare din Republica Moldova

Anul 2012 a fost unul de cotitură pentru Transnistria, atât sub aspectul negocierilor privind reglementarea transnistreană, cât şi din punctul de vedere a perspectivelor regiunii, constată într-o analiză cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta

Potrivit publicaţiei de la Moscova, la începutul anului 2012 în urma schimbării liderului de la Tiraspol şi venirii la putere a lui Evgheni Şevciuk au crescut speranţele Chişinăului de a soluţiona conflictul în baza condiţiior părţii moldoveneşti. „Argument pentru asemenea aşteptări au servit şi paşii întreprinşi de noul lider transnistrean, care a deschis accesul mărfurile moldoveneşti pe piaţa regiunii, a negociat deblocarea transportului de mărfuri pe cale ferată şi a făcut mai transparentă zona de securitate controlată de către forţele de menţinere a păcii”, scrie cotidianul rus.

Aceşti paşi erau salutaţi de UE şi Statele Unite, iar Şevciuk era tot mai des vizitat de germani, suedezi,polonezi, şi alţi oaspeţi din Europa. „În consecinţă Chişinăul, a început să-şi făcut planuri pentru integrarea Republicii Moldova în UE, împreună cu Transnistria”, notează Nezavisimaia Gazeta. „După şase luni, a devenit clar: dacă Moldova vrea să se integreze UE, o poate face fără Transnistria. „Despre acesta a declarat deschis Rusia. La început despre dreptul regiunii de a-şi decide soarta, în caz de schimbare a statutului Republicii Moldova”, a declarat Serghei Gubarev, reprezentantul special al ministerului de Externe al Rusiei. „Din punct de vedere a dreptului internaţional Republica Moldova şi Transnistria – sunt subiecte absolut egale”, – a subliniat Gubarev. În susţinerea regiunii a sărit şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a dat asigurări că Moscova nu îi va lăsa la izbelişte pe transnistreni, şi care a declarat la Chişinău că pacificatorii ruşi vor rămâne în regiune „atâta timp cât este necesar.”  Rusia a mai anuntat ca va relua finanţarea Transnistriei precum şi că îşi va reechipa forţele de menţinere a păcii. „Moscova a arătat clar că: Rusia nu are de gând să-şi retragă prezenţa militară din regiune, în condiţiile în care la 200 de km distanţă – în România – NATO are o bază militară”, mai constată cotidianul Nezavisimaia Gazeta.

 

Adevarul

 

 

 GeorgeGMT

 

 

 

Exit mobile version