Romania Military

Rusii au o problema

Pantsir M

Cu Pantsirul, veste cu adevarat ingrijoratoare vine pentru fortele navale, acolo unde varianta navalizata abia ce a fost lansata la apa la bordul unei navei. Adica abia l-au lansat si se gandesc la retragere?

Necazul vine pe doua paliere, primul este cel terestru, acolo unde Pantsir si variantele sale modernizate reprezinta baza sistemului de aparare chiar in Rusia. Desemnat ca fiind “point defence”, Pantsir-ul are un loc foarte bine definit in sistemul rusesc de aparare antiaerian integrat rusesc. El este “garda de corp” pentru S 400 ca si pentru obiective militare sau civile de mare importanta strategica.

Sigur, Rusia dispune de Tor, Buk sau Tunguska, dar fiecare are o alta specialitate, unele sunt mai noi, altele mai vechi si oricum nu sunt chiar complet interschimbabile.

Al doilea palier al dezamagirii este marina militara unde varianta navalizata – Pantsir M – care tocmai ce a fost inaugurata la bordul navei “ Shkval” (din clasa “Karakurt”) in aprilie 2018.

Si ca supararea sa fie completa, Pantsir M ar trebui sa inlocuiasca, ca sistem CIWS cu “experienta”, mai batranul Kashtan M, in intreaga flota ruseasca. S-au bagat banii cu galeata intr-un sistem care acum pare usor desuet.

Ori acum, se pare, vor trebui sa gaseasca o alta solutie.

La modul general, rusii se plang in primul rand de radar care are probleme cu achizitia tintei atunci cand este atacat cu munitie de mici dimensiunui (drone sau bombe ghidate), in timp ce marina se plange de costul foarte mare al variantei “M” ca si de eficienta sa redusa. Fortele aeriene ruse se chinuie la o noua varianta – “SM” – la care se incearca remedierea problemelor observate.

Un alt neajuns este si faptul ca radarul poate incadra doar patru tinte concomitent, ori in aceasta perioada, cand un atac la saturatie este regula, cam orice inamic poate arunca un roi de drone sinucigase, sau mai multe bombe ghidate.

Dar, pentru ca intotdeauna exista un “dar”, pe langa tehnica ce mai trebuie periata (daca informatiile despre nemultumirile rusesti se dovedesc reale) nu trebuie uitat nici faptul ca, poate, sistemul in sine a incasat mai mult decat poate duce. Poate ca modul sau de utilizare in lupta n-a fost chiar cel gandit de proiectantii sai, poate a fost lasat singur, expus, dat peste cap de razboiul electronic desfasurat impotriva lui. Nu stim daca Pantsirul din Siria a avut langa el si dispozitivele de razboi electronic care ar fi trebuit sa fie.

Pana la urma, orice arma, luata individual, poate fi invinsa daca este scoasa din matricea tactica in cadrul careia a fost proiectata sa lupte.

Iar apararea anti-aeriana moderna este poate cel mai integrat sistem de arme din dotarea unei armate.

PS Veste buna pentru noi, daca se va confirma ca rusii nu sunt multumiti de “P”, macar si pentru ca in caz de ceva, ivanii vor fi mult mai circumspecti in a-si scoate navele din port si a le trimite in fata Constantei. Daca nu ai incredere in propria ta aparare anti-racheta atunci nu mai esti chiar atat de curajos si stai sub protectia antiaerienei de la mal…

PPS Si ca sa completam titlul, nu numai rusii au o problema ci, odata cu ei, si iranienii, sirienii guvernamentali, algerienii, irakienii, iordanienii (daca vor cumpara sistemul), cetatenii din Oman, Vietnam si UAE, cu totii posesori ai Pantsir-ului in diferitele sale variante.

GeorgeGMT

Exit mobile version