Romania Military

S-a dus dracului si miracolul chinezesc

Dovada ca in economie, la fel si in viata, scurtaturile si “smecheriile”nu sunt recomandate iar un sistem economic intr-un fel capitalist nu merge manan-n mana cu o dictatura politica de tip comunist.

De-a lungul ultimilor ani tot felul de analisti si scriitori faceau apologia economiei chineze si deplangeau sfarsitul lumii pentru civilizatia vestica in lupta ei cu China, tarile BRICS, Rusia, samd, fara sa ia in considerare ca o tara nu se schimba peste noapte, iar asiaticii si cei din BRICS nu pot depasi in cativa ani o economie occidentala( SUA +UE) care a ajuns aici pe baza unor piloni foarte seriosi.

 

Rusia

Ei bine miracolul revenirii economiei rusesti sub era Putin s-a spulberat odata cu prabusirea pretului titeiului si s-a dovedit inca o data ca o economie centralizata si de comanda, mancata de coruptie nu poate niciodata sa stea pe proprile sale picioare, fiind perfuzata permanent cu banii din vanzarea resurselor Rusiei.

Asadar tot un fel de URSS dar mai mic…

Odata ce principalul produs de export – binomul gaz-petrol – a luat-o la vale, Rusia a inceput sa gafaie, pentru ca sa fim seriosi rusii nu prea au alta economie decat gazul-petrolul si industria militara. Iar prognozele pentru pretul titeiului in urmatorii cinci ani sunt toate foarte triste pentru Moscova, atat timp cat americanii extrag de 6 ori mai mult petrol decat in urma cu cativa ani, au un imens surplus pe zona gazelor naturale si nu se intrevede nici o intentie de a scadea ritmul extragerii (asta in timp ce rezerva federala de petrol americana este plina ochi), peste doar cateva luni se prevede ca productie mondiala de petrol va fi cu un million de barili pe zi mai mare decat cererea.

Pe de alta parte Iranul este gata sa reintre in forta  pe piata petrolului si este foarte doritor sa intre pe cea a gazului din Europa, iar Teheranul este cu adevarat un jucator de temut, cu rezerve de gaze si petrol colosale. Persii au nevoie doar de bani pentru infrastructura si o piata deschisa. Iranul poate vinde chiar si in pierdere tinand cont de nevoie disperata de valuta, asadar inca un motiv pentru care pretul petrolului nu prea mai are cum sa creasca ci doar sa scada abrupt.

 

China

Ei bine, scriam in urma cu ceva timp ca economia chineza nu-i chiar asa stralucitoare cum pare si are legate de picioare o multime de pietre de moara:

Aceasta metoda permite unora care nu au bani reali sa devina investitori la bursa, de fapt nu investitori ci speculanti, doar ca nu speculeza pe banii lor ci pe bani imprumutati. Practic poti detine dreptul de propietate asupra unor actiuni platind doar o fractiune din pretul lor de piata, mergand pe idea ca valoare lor va creste in viitor si le va vinde in profit. Doar ca pentru a acoperi pretul actiunilor se face un credit scurt, acoperit cu valoarea actiunilor.

Aceasta metoda este practic un pariu pe o evolutie buna a respectivelor actiuni, un fel de” futures” mai speculativ.

Problema la aceasta metoda vine din faptul favorizeaza o volatilitate a pietei dincolo de bunul simt economic sau mai rau, daca piata merge prost pentru respectivele actiuni, speculatorul nu mai are bani de unde sa inapoieze imprumutul, marcheza pierderea prin vinderea actiunilor la un pret mai mic. Un alt neajuns al acestei practici este permisivitatea pietei care permite oricui sa „joace” pe bursa, cu bani putini sau pe credit si astfel „Bursa pentru fiecare” a ajuns acum locul de adunare al unor oameni (foarte multi) care n-au habar despre ceea ce fac, intra repede in panica si aici beleaua.

Cu cat piata scade mai mult cu atat panica se extinde iar ordinele de vanzare cresc odata cu scaderea abrupta a pretului actiunilor, pentru ca fiecare este disperat sa vanda cat mai poate la cel mai bun popsibil pret. Si uite-asa se duce dracului bursa pe mana unor speculatori.

Anormalitatea este data de faptul ca pretul actiunilor aflate in scadere abrupta nu are nici o legatura cu performanta reala a respectivei companii. Aceasta metoda este una cu adevarat cancerigena pentru ca permite unor speculanti sa riste pe pielea altora si sa devalorizeze astfel un capital care nu le apartine.

Mai apare si problema ca nu sti exact de la cine te imprumuti si astfel intreaga bursa poate fi rasturnata cu o suma de bani foarte mica raportata la nivelul de capitalizare al pietei.

Ei bine tocmai asta se intampla acum in China si aceasta scadere arata de fapte problemele imense ale economiei chineze cuprinsa de coruptie, de etatism, de lipsa flexibilitati normale intr-o economie de piata si prinsa in clestele cumplit al unei datorii enorme, datorie care poate bloca cu totul sistemul financiar. Pana acum Banca Centrala a Chinei a anuntat un ajutor de peste 40 de miliarde de dolari pentru franarea volatilitati, dar 40 de miliarde se pot dovedi o picatura intr-un ocean (3 trilioane de dolari pierdere) daca panica nu se potoleste…

Eu personal nu sunt familiarizat cu bursa chineza si sunt sincer mirat ca s-a aceptat vanzarea in marja cand toata lumea stie ca acest tip de tranzactie este foarte riscanta…

Chinezii s-au cam speriat, presedintele Xi Jinping anuntand reforme ecomice interne tocmai pentru a creste piata interna, singurul motor de cretere economica real pe care China poate paria pentru o dezvoltare sustenabila.

 

BRICS

Nici nu cred ca mai este nevoie sa spun ca aceste tari, “viitorul planetei” 🙂 , sunt vai mama lor, poate cu exceptia Braziliei, dar si Tara Cafelei are probleme sociale de nu-si vede capul, ar restul sunt cam la fel de amarate.

De Rusia si China am vorbit mai sus.

Africa de Sud ma si mira ca se mai numeste tara, cand de fapt este o colectie de zone bine pazite cu mitraliera, acolo unde albii inca nu au plecat, in rest numai tara si popor nu pot fi numiti oamenii care traiesc acolo.

India. O tara care habarnuare cati cetateni traiesc pe pamantul ei, rupta pe caste, cu enorme si insurmontabile probleme sociale si economice.

Si cand te gandesti ca astia cinci amarati si vai de ei aveau de gand sa creeze un fel de banca mondial a lor, o moneda proprie, sa dea jos dolarul, sa bata bine euro, etc 🙂 de te si intrebi daca vorbeau serios sau doar se imbarbatau unu’ pe altu’.

Cati dintre cei care citesc aceste randuri ar fi de acord sa vanda euro si dolari si sa-si tina economiile intr-o moneda „garantata” de Rusia, China, India, Africa de Sud si Brazilia?!

Asadar deocamadata nici un pericol la orizont pentru binomul UE+SUA, dar si dureroase…dureri de cap pentru Rusia si China.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version