S-a dus dracului si miracolul chinezesc

Dovada ca in economie, la fel si in viata, scurtaturile si “smecheriile”nu sunt recomandate iar un sistem economic intr-un fel capitalist nu merge manan-n mana cu o dictatura politica de tip comunist.

De-a lungul ultimilor ani tot felul de analisti si scriitori faceau apologia economiei chineze si deplangeau sfarsitul lumii pentru civilizatia vestica in lupta ei cu China, tarile BRICS, Rusia, samd, fara sa ia in considerare ca o tara nu se schimba peste noapte, iar asiaticii si cei din BRICS nu pot depasi in cativa ani o economie occidentala( SUA +UE) care a ajuns aici pe baza unor piloni foarte seriosi.

 

Rusia

Ei bine miracolul revenirii economiei rusesti sub era Putin s-a spulberat odata cu prabusirea pretului titeiului si s-a dovedit inca o data ca o economie centralizata si de comanda, mancata de coruptie nu poate niciodata sa stea pe proprile sale picioare, fiind perfuzata permanent cu banii din vanzarea resurselor Rusiei.

Asadar tot un fel de URSS dar mai mic…

Odata ce principalul produs de export – binomul gaz-petrol – a luat-o la vale, Rusia a inceput sa gafaie, pentru ca sa fim seriosi rusii nu prea au alta economie decat gazul-petrolul si industria militara. Iar prognozele pentru pretul titeiului in urmatorii cinci ani sunt toate foarte triste pentru Moscova, atat timp cat americanii extrag de 6 ori mai mult petrol decat in urma cu cativa ani, au un imens surplus pe zona gazelor naturale si nu se intrevede nici o intentie de a scadea ritmul extragerii (asta in timp ce rezerva federala de petrol americana este plina ochi), peste doar cateva luni se prevede ca productie mondiala de petrol va fi cu un million de barili pe zi mai mare decat cererea.

Pe de alta parte Iranul este gata sa reintre in forta  pe piata petrolului si este foarte doritor sa intre pe cea a gazului din Europa, iar Teheranul este cu adevarat un jucator de temut, cu rezerve de gaze si petrol colosale. Persii au nevoie doar de bani pentru infrastructura si o piata deschisa. Iranul poate vinde chiar si in pierdere tinand cont de nevoie disperata de valuta, asadar inca un motiv pentru care pretul petrolului nu prea mai are cum sa creasca ci doar sa scada abrupt.

 

China

Ei bine, scriam in urma cu ceva timp ca economia chineza nu-i chiar asa stralucitoare cum pare si are legate de picioare o multime de pietre de moara:

  • Sistemul aproape sclavagist al fortei de munca (si putin performant pe termen mediu si lung), un sistem retrograd care nu permit cresterea puterii de cumparare a pietei interne, adevarata forta a economie chinezesti candva in viitor
  • Sistemul politic de comanda care nu rimeaza deloc bine cu o economie de piata datorita distorsiunilor masive generate in piata
  • Datoria agregata a Chinei (publica + privata + autoritati locale), datorie care este pur si simplu imensa ajungand la peste 270% din PIB, mult mai mare decat cea a SUA sau a UE, astfel ca mitul cum ca Beijingul ar detine datoria americana este doar un mit
  • Banii ieftini injectati chiar cu forta de guvernul de la Beijing doar pentru a avea crestere economica cu orice risc
  • Neglijarea pana la bataie de joc la adresa IMM-urilor si „zeificarea” marilor corporatii, care mari corporatii avand acces la bani ieftini cu nemiluita au „uitat” sa-si mai ajusteze productivitatea.
  • Acum aflam ca bursele chinezesti (Shanghai si Shenzhen) s-au prabusit cu 30% intr-un timp foarte scurt (trei saptamani). Motivul o reprezinta vanzarile in marja a actiunilor, o metoda cu adevarat tampita si exceptional de riscanta, metoda care a dus la Marea Criza de la sfarsitul anilor “30 din lumea occidentala.
  • Panica este atat de mare pe piata chineza incat peste 500 de companii listate pe cele doua burse si-au retras de la tranzactionare actiunile. Capitalul “inghetat” astfel inseamna nu mai putin de 2.4 mii de miliarde in actiuni blocate la tranzactionare!

Aceasta metoda permite unora care nu au bani reali sa devina investitori la bursa, de fapt nu investitori ci speculanti, doar ca nu speculeza pe banii lor ci pe bani imprumutati. Practic poti detine dreptul de propietate asupra unor actiuni platind doar o fractiune din pretul lor de piata, mergand pe idea ca valoare lor va creste in viitor si le va vinde in profit. Doar ca pentru a acoperi pretul actiunilor se face un credit scurt, acoperit cu valoarea actiunilor.

Aceasta metoda este practic un pariu pe o evolutie buna a respectivelor actiuni, un fel de” futures” mai speculativ.

Problema la aceasta metoda vine din faptul favorizeaza o volatilitate a pietei dincolo de bunul simt economic sau mai rau, daca piata merge prost pentru respectivele actiuni, speculatorul nu mai are bani de unde sa inapoieze imprumutul, marcheza pierderea prin vinderea actiunilor la un pret mai mic. Un alt neajuns al acestei practici este permisivitatea pietei care permite oricui sa „joace” pe bursa, cu bani putini sau pe credit si astfel „Bursa pentru fiecare” a ajuns acum locul de adunare al unor oameni (foarte multi) care n-au habar despre ceea ce fac, intra repede in panica si aici beleaua.

Cu cat piata scade mai mult cu atat panica se extinde iar ordinele de vanzare cresc odata cu scaderea abrupta a pretului actiunilor, pentru ca fiecare este disperat sa vanda cat mai poate la cel mai bun popsibil pret. Si uite-asa se duce dracului bursa pe mana unor speculatori.

Anormalitatea este data de faptul ca pretul actiunilor aflate in scadere abrupta nu are nici o legatura cu performanta reala a respectivei companii. Aceasta metoda este una cu adevarat cancerigena pentru ca permite unor speculanti sa riste pe pielea altora si sa devalorizeze astfel un capital care nu le apartine.

Mai apare si problema ca nu sti exact de la cine te imprumuti si astfel intreaga bursa poate fi rasturnata cu o suma de bani foarte mica raportata la nivelul de capitalizare al pietei.

Ei bine tocmai asta se intampla acum in China si aceasta scadere arata de fapte problemele imense ale economiei chineze cuprinsa de coruptie, de etatism, de lipsa flexibilitati normale intr-o economie de piata si prinsa in clestele cumplit al unei datorii enorme, datorie care poate bloca cu totul sistemul financiar. Pana acum Banca Centrala a Chinei a anuntat un ajutor de peste 40 de miliarde de dolari pentru franarea volatilitati, dar 40 de miliarde se pot dovedi o picatura intr-un ocean (3 trilioane de dolari pierdere) daca panica nu se potoleste…

Eu personal nu sunt familiarizat cu bursa chineza si sunt sincer mirat ca s-a aceptat vanzarea in marja cand toata lumea stie ca acest tip de tranzactie este foarte riscanta…

Chinezii s-au cam speriat, presedintele Xi Jinping anuntand reforme ecomice interne tocmai pentru a creste piata interna, singurul motor de cretere economica real pe care China poate paria pentru o dezvoltare sustenabila.

 

BRICS

Nici nu cred ca mai este nevoie sa spun ca aceste tari, “viitorul planetei” 🙂 , sunt vai mama lor, poate cu exceptia Braziliei, dar si Tara Cafelei are probleme sociale de nu-si vede capul, ar restul sunt cam la fel de amarate.

De Rusia si China am vorbit mai sus.

Africa de Sud ma si mira ca se mai numeste tara, cand de fapt este o colectie de zone bine pazite cu mitraliera, acolo unde albii inca nu au plecat, in rest numai tara si popor nu pot fi numiti oamenii care traiesc acolo.

India. O tara care habarnuare cati cetateni traiesc pe pamantul ei, rupta pe caste, cu enorme si insurmontabile probleme sociale si economice.

Si cand te gandesti ca astia cinci amarati si vai de ei aveau de gand sa creeze un fel de banca mondial a lor, o moneda proprie, sa dea jos dolarul, sa bata bine euro, etc 🙂 de te si intrebi daca vorbeau serios sau doar se imbarbatau unu’ pe altu’.

Cati dintre cei care citesc aceste randuri ar fi de acord sa vanda euro si dolari si sa-si tina economiile intr-o moneda „garantata” de Rusia, China, India, Africa de Sud si Brazilia?!

Asadar deocamadata nici un pericol la orizont pentru binomul UE+SUA, dar si dureroase…dureri de cap pentru Rusia si China.

 

GeorgeGMT

100 de comentarii:

  1. Erau umflati artificial si chinezii.

  2. Probleme de supraindatorare sunt peste tot. Practic daca iei fiecare tara in parte vei vedea ca aproape toate sunt indatorate si cu deficit. Sistemul actual de aruncare a problemelor la altii nu merge si solutia, din viitor, este o disparitie a monedelor, oprire comertului international si blocare a economiilor. Daca nu se intervine (de catre cine?), urmeaza confruntari locale, globale, finale…
    Sistemul general nu functioneaza pentru ca deja toata lumea este interdependenta prin comert, geopolitica, facebook, turism. In 50 de ani se va ajunge la integrare completa, iar problema unuia va fi a tuturor… si Doamne, lumea are probleme!
    Daca vede altcineva solutia alta decat razboi generalizat, sa o argumenteze.

    • Asta cu supraindatorarea este reala si in acelasi timp nu este.
      Practic tarile lumii folosesc in pararlel doua monede: moneda lor nationala si titlurile de stat, care titluri de stat sunt libere la tranzactionare, flotand pe piata la fel ca o moneda.
      Practic nimeni nu se mai asteapta ca respective;le titluri sa mai si fie vreodata rascumparate, ele fiind deja folosite pe post de moneda sau ca garantie pt obtinerea de imprumuturi.
      Acest sistem creaza insa inflatie, care inflatie – in realitate – nu este o devalorizare a banilor ci o crestere artificiala a valorii de piata a activelor. Practic pentru acelasi bun sau serviciu platesti din ce in ce mai mult, trebuie sa muncesti mai mult.

      Pentru ca inflatie este de fapt o devalorizare continua a muncii prin scaderea puterii de cumparare. Din acest motiv oamenii sunt fortati sa muncesaca din ce in ce mai mult, sa se pensioneze din ce in ce mai traziu.

    • Mai pe romaneste in curand se va incepe inghetarea activelor rusesti prin toata UE…
      Cu alte cuvinte, gaspadin Putin situatia necesita enorm de multe baxuri de hartie inginereasca….

    • Am ramas si eu cu gura cascata! Le-a pus sechestru si pe conturile din afara Romaniei.

      • Da 🙂 )))
        Pai firma mama a inregistrat imprumuturi fictive catre „fiica” din Romania pentru a o drena de resurse financiare si a scoate permanent rezultat negativ sau unul pozitiv foarte redus, evitand plata impozitelor.
        Mecanismul trebuie retinut pentru ca nu sunt singurii care fac asta.
        Ar trebui verificati si distribuitorii de energie electrica si gaze, bancile etc pentru ca mai mult ca sigur practica si altii sportul asta.

        Auzi, domne, olandejii cei corecti …………….

        • capatu` satului

          este pana la urma rezultatu` politicii intelepte si a ingaduintei statului fata de activitatea unor persoane specializate in inmatricularea unor societati in paradisuri fiscale (de fapt smenu` din bujetu` de stat) – a fost o cercetare a unui domn palavramentar pambucianu`…cercetare oprita la timp;

          de regula, toata marile investitii zise rusesti de la noi sunt de fapt investitii realizate nu de societati rusesti ci de societati inregistrate in paradisuri fiscale – si ne plangem ca nu incasam sau avem un grad redus de colectare;
          firmele astea au in general trecere la primu` minister al tarii care apare pe la tembeliziuni si ne spune ca sunt create locuri de munca si nu putem sa oprim din furat – regretabila afirmatie cand vine din partea unui absolvent de drept, sau poate o fi fost stang;
          mai bine bine nu incasam nimik din datoria petromoidia, lukoil, etc. decat sa oprim furaciunea de multe mld. de ieuro,
          banii normal ca ajung la cine trebuie guitatv, etc.,
          armata, drumuri, etc. n`avem nevoie, lasa sa aiba rusii ca ei au nevoie, noi avem conducatori capabili, monumente ale naturii; bine ca au fost votati de monstruoasa coalitie – a mai fost una si pe vremea lui Cuza,

          pai aproape toti pestii mari (contribuabilii mari) au actionari societati inregistrate in paradisuri fiscale;

          metoda este destul de veche, primu` cunoscut care`mi vine in minte este don profesor cresa la seral phelix – in acest caz este vorba de fapt de returnarea in tara a unor sume a caror nastere este incerta sau foarte cunoscuta serviciilor noastre care n`au facut nimic numai vreo 25 de ani;

      • Mai exact 2 miliarde de euro. Sechestru pe conturile lor din UK si Olanda. Daca se dovedeste frauda si se confisca banii, atunci sa vezi Lovereala Romania-Rusia-UE/SUA. Cred ca lui Putin ii zboara presul de sub picioare, nu mai mere nici cu bani adusi la buget prin evaziunea fiscala a firmelor rusesti din afara tarii, orchestrata cu maestrie de serviciile lor secrete, nici cu alte smecherii. Si uite asa finanata Putin dezvoltarea programelor militare, razboaiele din afara tarii si gaurile negre numite Transnistria, Osetia, Abhazia, Dombas, Nagorno-Karabah e.t.c. A zburat puiul cu ata, gaspadin Putinei! 🙂

  3. Eu tot stau si ma intreb… la cine este dator x sau y ? Adica trebuie sa existe cineva care sa colecteze aceste datorii, nu ?

    • Gogu' de la cazane

      Daca mai are de unde si de la cine… Asta este sistemul bancar fractionar in care poti imprumuta pe altii de cateva ori mai mult decat banii pe care ii ai in banca, In functie de specificul fiecarei tari poate fi de la doua, trei ori pana la zece ori.
      E plin internetul de explicatii si critici. Iata un mic documentar:
      https://youtu.be/XUiFs3-tiLY

    • In realitate lumea se joaca nu cu bani ci pormisiuni ca „banii virtuali” vor si fi inapoiati candva, ca vor fi transformati in bani adevarati prin cresterea economei mondiale.
      Daca nu exista crestere toti banii astia virtuali se vor transforma direct in inflatie, adica erodeaza valoarea unor active reale.

  4. Dupa parerea mea, articolul este excelent si pune punctul pe i. Sper sa fie si bine documentat.

  5. se zice ca In disputa a intervenit insa premierul Victor Ponta, care s-a declarat nemultumit de sechestrul impus de procurori in cazul prezumtivei evaziuni de 230 de milioane de euro de la Lukoil, afirmand ca acolo sunt 3.500 de angajati care trebuie sa isi primeasca salariile iar actionarii nu „fugeau cu conductele in Rusia”. Dar din 2 miliarde euro sechestru plateai salarii nu numai la 3500 angajati si ramaneai si cu conductele

  6. „Datoria agregata a Chinei (publica + privata + autoritati locale), datorie care este pur si simplu imensa ajungand la peste 270% din PIB, mult mai mare decat cea a SUA sau a UE, astfel ca mitul cum ca Beijingul ar detine datoria americana este doar un mit”

    „Australia, Canada, France, Germany, Italy, Japan, Spain, South Korea, UK and US — had total debt of almost 350 percent of GDP in 2011

    If Portugal, Ireland, Italy, Spain and Greece, the countries worst hit by the debt crisis in Europe, are included, total debt was almost 400% of GDP.

    Japan and the UK were over 500 percent, and the United States and Germany were both at about 279 percent. If asset-backed securities, which many analysts include in total debt, are included, US total debt would have been 360 percent.”

    http://www.forbes.com/sites/jackperkowski/2014/01/21/chinas-debt-how-serious-is-it

    Bre in rahat pana peste ochi suntem cu totii… Analiza matale este una exclusiva pe BRICS cand de fapt problema principala e a sistemului financiar anglo-saxon extrem de toxic si care a reusit performanta sa ingroape in datorii totul precum se vede si in analiza celor e la Forbes.

    Cu cat situatia e mai de rahat cu atat tarile BRICS vor fi mai motivate sa iasa din acest sistem. Si dupa ele vor urma si altele din disperare.

    AIIB ca proiect global e o frectie… dar disperarea statelor lumii e atat de mare ca si frectia asta pare minunata.

    • Si uite asa bre @watchere se spulbera sperantele tale in materie de chinezarii… Eu iti spuneam candva ca tigrul chinezesc este doar poleiala… dar tu nu si nu… cu tovarasu’ @Vector pe post de secund…Tu iti dai seama, 3000 de miliarde $ /€ in 30 de zile,ce mai conteaza in ziua de azi ca sunt € sau $… Nu o sa aiba bani chinezii sa-i plateasca gazu’ lu’ taica Putin….Da’ las ca apeleaza la banca BRICS … aia cu 100 de miliarde, de care tot pomeneai pe aici…Auzi criza de supraproductie in China… nu mai cumpara nici draqu’ gumari…
      Ca tot ziceati voi pe toate partile ca Obama este cel mai slab presedinte… ei uite ca fara sa traga un foc de arma a pus pe butuci fabricile de gumari chinezesti…
      Asa i se intimpla aluia lacom… ba active moca prin Grecia, ba teren arabil prin Ucraina, Africa… Sa-l vedem pe tov Putin cum mai finanteaza sutele de portavioane, milioanele de super mega avioane Praf Ka generatia 5…
      Ai rabdare sa vezi cand multinationalele vor muta productia in SUA sau UE…atunci sa te tii…planul este deja facut….
      Bah… tovarasi, pretini si alte lighioane de pe blogu’ asta… sa va intre bine in cap ce scriu acum… De marea finanta internationala nu scapa nici draqu’, exista o singura sansa sa scapam de ea: un asteroid din ala mare sa vina peste noi iar radarele astora sa fie toate inchise in momentul ala…

      • Baroane tigrul chinezesc o sa mearga inainte ca vor fi turbulente si pentru ei nu am contestat niciodata dar directia va fi aceeasi Turbulente au mai fost in Asia dupa lovitura lui Soros si economiile asiatice si-au revenit.

        Ca muta SUA si UE productia… e kkm tarziu zis pentru ca Asia factory e deja independenta pe toate segmentele. Daca faceau asta acu 10 ani poate era ceva.

        „sa va intre bine in cap ce scriu acum… De marea finanta internationala nu scapa nici draqu’”
        Absolut corect! As zice ca daca noi nu ii vrem ei ne vor 🙂

        De exemplu decidentii de la Bruxelles au hotarat ca daca banca matale are probleme e responsabilitatea matale sa vii cu banu sa acoperi gaurile. 🙂

        http://www.reuters.com/article/2015/05/28/us-eu-banks-bailout-idUSKBN0OD14Z20150528

        Creditors acopera si termenul de depositors.

        Astept asteroidul ala de zici matale de el 🙂

        • Bre @watchere
          Matale nu ai inteles bine conditiile desfasurarii acestui razboi economic…
          1ª-Ala care vine cu planurile ala comanda… aia din fabrica X din Pekin doar muncesc…pe bani putini… aaaaaaaa… ca mai fura un pic de tehnologie si chinezii si scot nush ce clona cu mult mai ieftina este deja de notorietate
          2ª- Ce va face China cand in fabricile lor vor fi fabricate doar produse slab competitive ? Cele de inalta calitate vor fi produse in SUA si UE… Va mai scoate cateva clone si aia e… Descultii vor cumpara… stifturi chinezesti… 🙂
          3ª-Marea finanta internationala este constituita in principal din oameni de afaceri grupati in statele UE + SUA… Astia fac afaceri in familii mai mult sau mai putin vizibile de cel putin 500 de ani… Acum 100 de ani chinezii se bateau pe 3-4 linguri de orez… In astia 500 de ani familiile astea europene / americane au strans bani si proprietati de se blocheaza calculatoarele astora doar la simpla enumerare… Si vin familiile chinezesti cu maxim 100 de ani de experienta in afaceri sa controleze globul… Ca pana la urma cam asta este bataia pestelui… Cine va controla globul? Marile familii europene / americane sau marile familii chinezesti…. Doar simplele plusari cu bani in cazul Greciei ar trebui sa dea de gandit multora… Doar vreo cateva sute de miliarde fara sa clipeasca…. Ca toata poulimea a sarit cu profundoru’ in sus ca banii vin de la bugetu’ UE …. Rahat cu apa rece…Banii sunt din alte surse, contribuabilul trebe sa fie constient ca trebe sa plateasca , chiar daca nu va plati prea mult din buzunaru’ propriu…Ce am spus pana acum a fost esalonu’ 1, detinator al marilor concerne
          In esalonu’ 2 avem triadele chinezesti strunite si adaptate nevoilor „internationale” de chiar serviciile secrete chineze, diaspora chinezeasca ermetizata chiar de catre ochii albastri chainizi… Toata diaspora asta produce bani numarati bob cu bob chiar de catre serviciile chinezesti, in mare parte ajung chiar in China… Cum se rascoala vreun chainid si nu mai vrea sa plateasca taxele automat invata pluta in geamantan…
          De partea europenilor / americanilor avem mafia… controlata chiar de catre serviciile occidentale… Sa nu te faci ca ploua cand citesti chestia asta… Mai bine controlezi mafia decat sa o distrugi, daca o distrugi data viitoare vei scoate mult mai multi bani din buzunar ca sa o distrugi… + ca mafia indiferent de stat din lumea asta este o importanta sursa de informatii…
          Aviz amatorilor care inca mai cred in gogosi gen ” starpirea mafiei”… Mafia asta europeana / americana are radacini adanci chiar in Evul Mediu… Danseaza la un loc cu marile familii europene / americane inca de pe vremea formarii marilor loje oculte moderne din Europa… Pana la urma mafia asta este doar bratul care trebuie murdarit… nimic altceva, gasesti aceleasi chestii indiferent de stat…
          4ª-Tu chiar crezi ca daca maine chinezii vor pune stapanire pe intreaga economie globala peste un an va fi mai bine pentru populatia globului? Te inseli, astia sunt mai zgarciti si mai avizi de putere si bani decat multe alte natii… Macar marile familii europene / americane au strans destul si se mai gandesc din cand in cand la omul de rand (vezi democratia europeana / americana care nu poate fi comparata cu scavagismul chinez), in schimb daca maine chinezii stapanesc economia globala, poimaine lucram in fabrici chinezesti 12 ore cu 1 yuan pe ora…
          5ª- Tot razboiul asta economic inseamna marile familii europene / americane+ mafia euro/ americana VS marile familii chinezesti + triadele totul in mana Partidului Comunist Chinez…
          6ª- La un alt nivel acest razboi se poate traduce si in alt fel: marile societati secrete euro / americane VS societatile secrete asiatice…

          • Baroane ca sa folosesc o expresie ce mi-a fost adresata… matale „pari destul de inteligent”. E o gluma in discutia de fata 🙂

            Familiile anglo-saxone (care au de multe ori radacini suedeze) de care vb matale:
            – au mutat productia in Asia;
            – au decimat cu buna stiinta clasa mijlocie din Vest;
            – au indatorat toate statele vestice la nivele absolut aberante;
            – au transformat sistemul financiar intr-o casino global;
            – au transformat capitalismul dintr-un sistem bazat pe capital intr-unul bazat pe datorii;

            Prin tot ceea ce au facut in esenta au tradat rasa alba, asta daca tot vorbim de competitie globala.

            Istoric vorbind :
            – au lichidat familia regala rusa si au instituit bolsevismul in Rusia. Comunismul ca experiment planetar le apartine. (asta nu ii scuza pe rusi)
            – au hotarat la Yalta de care parte a baricadei vom sta noi romanii
            – reeducarea din inchisorile comuniste a fost ordonata tot din zona lor. Beria isi dorea aparitia „omului nou” intr-o generatie. Rezultatul insa a fost ca in loc de „omul nou” au produs martiri si sfinti.

            Asa ca s-a inteles ca reeducarea nu se poate face cu biciu si au pornit un nou experiment social folosind reteta: consum + comfort la schimb cerand renuntarea la valorile umane, familiale nationale si religioase pe motive de political correctness, libertatea minoritatilor sexuale, terorism, hatespeech etc.

            Parerea familiilor despre romani exprimata prin ideologul Friedriech Engels:
            „Romanii sunt un popor fara istorie… destinati sa piara in furtuna revolutiei mondiale… ei sunt suporteri fanatici ai contrarevolutiei si vor ramane astfel pana la extirparea sau pierderea caracterului lor national, la fel cum propria lor existenta, in general, reprezinta prin ea insasi un protest contra unei marete revolutii istorice… Disparitia lor de pe fata pamantului ar fi un pas inainte.”

            Doua citate pentru un minim suport la ce am scris mai sus.

            Aleksandr Solzhenitsyn:
            „You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the “Russian Revolution.” It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators.”

            Ioan Ianolide (detinut politic) – 1985:
            „Deţinutul simte că într-un viitor previzibil puterea comunistă va fi anihilată.Şi totuşi el e trist şi îngrijorat.Trist este pentru că vede că aceia care au avut puterea comunizării ţării se profilează ca stăpâni şi ai lumii ce va veni.
            Este îngrijorat pentru că înţelege că se deschid perspectivele unei tiranii mondiale fără oponenţi şi fără precedent. Viţelul de aur, zeul străvechi se arată azi ca o uzină atotputernică în spiritul omenirii. Lumea se închină maşinii. E o pseudo-religie a dogmelor materiale, a sensului material şi a finalităţii neantice. Statul care va avea monopolul armelor sofisticate, al ingineriei genetice şi al tehnicii de determinare a conştiinţelor va fi atotputernic şi va nimici omenirea. Nimeni nu garantează libertatea oamenilor în această civilizaţie, nimeni nu poate guverna forţele tehnologice în această civilizaţie.
            De aceea omenirea trăieşte pe culmile disperării”

            • Sistemul financiar este un casino global inca din evul mediu. Ce se intimpla astazi se intimpla si la Londra si la Paris si la Venetia acum 700 de ani. Lumea vindea si cumpara datorie suverana si privata, facea ponturi cu diferint monede si tot felul de pariuri cu pe comoditati. Singurul lucru care sa transformat este abiliatea de a tranzactiona 24 de ore pe zi cu ajutorul tehnologiei si evident de a pune in practica teorie matematica (formule Monte Carlo, etc.) pentru a reduce riscurile asociate si eveident de a scoate un profit cat mai mare.

              • As zice ca ideea e partial adevarata.
                Speculatiile financiare in evul mediu desi in esenta sunt similare cu ce se intampla acum exista diferente majore in ceea ce priveste complexitatea produselor, viteza la care se tranzactioneaza, numarul paritcipantilor, si mai ales volumul speculatiilor raportat la GDP-ul global.

                Astazi doar primele 9 banci americane detin 292 trilioane produse derivate la un GDP global de 80 de trilioane.

                • De unde sumele astea fabuloase? La sfrasitul anului trecut intreaga piata de derivate avea o valoare de un strop sub $21 de trilioane: http://www.bis.org/statistics/dt1920a.pdf.

                  • Sursa e aici si o mica corectie la postarea mea cifra era 228 :
                    http://demonocracy.info/infographics/usa/derivatives/bank_exposure.html

                    Tu te referi la market gross value care e mai potrivita pentru evaluarea valorii contractelor la momentul actual. Ei se refera probabil la notional amount care reflecta mai corect riscul sistemic reprezentat de aceste produse.

                    Conform pdf-ului tau valoarea totala(notional amount) e undeva la 630 de trilioane. Practic de aproape 8 ori mai mare ca GDP global.

                    • Unde vezi tu asta fratello? Primul rand iti spune clar valoarea totala a pietii. Notional amount? Suma teoretica? In ce univers paralel? Aici vorbim de realitate. Daca Bank of International Settlements care este „the clearance house” la scara mondiala pentru astfel de tranzactii nu stie valoarea tranzactiilor care trec prin ea cine crezi ca le stie? Demonocracy.info? Serios?

                    • Sursa e preluata si de businessinsider:
                      http://www.businessinsider.com/9-banks-combine-for-over-200-trillion-derivatives-exposure-2012-4

                      In evaluarea riscurilor nu conteaza gross market value ci diverse formule care toate incep cu notional amount. Nu am pretentii de cunoscator de aia am si zis ca probabil au folosit notional amount.

                      In plus nu se refera doar la derivate OTC ci si si la ETD.
                      http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2012/03/derivs%20by%20bank.jpg

                      Confuzia apare si din limbaj care e cam neclar si duce la interpretari.

                    • Cum poti sa ai expunere la risk mai mare decat portofoliul de investitii si active pe care il detii? Evaluarea riscului este bazata pe natura si valoarea portofoliului de investitii si active pe care le detii. Cum poti ajunge la riscuri cu o valoare de trilioane cand marea majoritate a bancilor citate de cretinetii astia pe care te bazezi au un portofoliu a carui valoare reprezinta undeva pe la a saptea sau a opta parte a cifrelor inventate de astia. Nu exista nicio formula magica pentru asa ceva, dar daca iti bati cuie in cap ajungi la tot felul de aberatii, mai ales cand te apuci sa debitezi prosteli, iar ei habar nu au cum sa citeasca un raport anual care iti explica alb pe negru riscurile si cum au fost ele calculate. Este totusi delicios cum ei ajung la riscuri de trilioane, iar dupa aia citeaza faptul ca au fost fortati de guvern sa se imprumute cu cateva sute de miliarde pe ici pe colo, de parca asta ar ajuta cu ceva la riscurile de sute de trilioane care le vad ei. Eu zic ca astia au si o mica problema cu contabilitatea primara.

                    • Cum poti sa ai expunere la risk mai mare decat portofoliul de investitii si active pe care il detii?

                      „JP Morgan’s total assets are $US1.5 trillion while its exposure to derivatives is $US70 trillion.”
                      http://www.abc.net.au/news/2014-06-12/kohler-controlling-derivatives/5515666

                      „Evaluarea riscului este bazata pe natura si valoarea portofoliului de investitii si active pe care le detii”

                      „Derivatives are, in fact, a zero-sum game – for each party that makes money on a transaction, another loses money. As such, derivatives risk is alive and well – with $223 trillion in bets outstanding, most counterparties probably hope that nothing goes wrong.”
                      http://www.forbes.com/sites/halahtouryalai/2013/03/28/risk-is-back-americas-big-banks-are-knee-deep-in-derivatives/

                      Nu sunt specialist in domeniu dar prima sursa bate destul de mult cu ce spun si cei din acest post.

                    • Notional value se refera la „pariuri” care au fost propuse de anumite partide si nu neaparat si aceptate de o contra partida. Poti sa propui ce fel de pariuri vrei, dar trebue sa-ti si acepte cineva pariul si de aici si diferenta intre „cleared transactions” si „non-cleared transactions”. Ce a fost aceptat si intradevar devine un risc este semanlat in tranzactiile BIS. Daca astia tot vorbesc the Office of the Comproller of the Currency ar fi mai bine sa bage un ochi la ultimul raport si sa vedem cu adevarat care este expunearea bancilor americane: http://www.occ.gov/topics/capital-markets/financial-markets/trading/derivatives/dq115.pdf . De la pagina 8 devine interesant.

                    • Cred ca sensul derivatelor cleared e altul, si se refera la produsele derivate tranzactionate pe o de piata mai reglementata.
                      http://isda.derivativiews.org/2012/04/24/the-bilateral-world-vs-the-cleared-world/

                      Din documentul celor del OCC (pagina 9)
                      „… while virtually none of the FX derivatives market is
                      cleared.” Ar insemna ca derivatele alea nu le cumpara nimeni.

                      Calculul expunerii pe produse derivate se face cu toate produsele derivate:
                      „The global exposure is the absolute value of the notional exposure of each individual derivative after applying any hedging and netting benefits of longs and shorts” (pagina 9)
                      https://www.jpmorgan.com/cm/BlobServer/is_napfms2013.pdf?blobkey=id&blobwhere=1320663533358&blobheader=application/pdf&blobheadername1=Cache-Control&blobheadervalue1=private&blobcol=urldata&blobtable=MungoBlobs

                      Nu voi mai insista cu alte postari in discutia asta.

                    • Numai cita pentru ca citezi fara sa intelegi ce inseamna acele lucruri iar afirmatia ca bancile americane are avea in portofoliul lor produse derivate de valorile citate de tine este eronata iar raportul respectiv confirma acest lucru.

                    • Ma vad nevoit sa imi incalc promisiunea. 🙂

                      „Numai cita pentru ca citezi fara sa intelegi acele lucruri”
                      Deci dupa ce de-a lungul discutiei ai combatut sursele citate de mine la sfarsit concluzionezi ca de fapt eu nu inteleg ce vor ele sa spuna? 🙂

                      Poate asta e fraza cheie care clarifica lucrurile si explica in mod destul de clar ca toti cei pe care i-am citat au dreptate prin faptul ca iau un calcul o criza gen 2008 ca trigger in evalurea riscurilor:

                      „…notional exposures are not net exposures – until the chain breaks. When that happens, one’s notional exposure is his net exposure.”

                      http://thenextturn.com/bail-ins-local-bank-part-2-derivatives-time-bomb

                    • Notional exposures = bullshit. Nu poti sa fii expus unui risc pentru un pariu care nu este aceptat. You either clear a bet and it becomes a legal contractual agreement or you don’t. Nobody carries „off the books” bets that are worth hundreds of trillions of dollars for the simple reason that there’s not enough money in the world to cover such a spread and nobody in their right mind places bets for which you cannot cover the spread.

            • Pai si ti se pare @watchere ca marile familii asiatice sunt mai prejos decat marile familii europene in materie de experimente pe state? China este cel mai elocvent exemplu: sclavagism rafinat prezentat sub poleiala comunismului… Reeducarea este prezenta la cote paroxistice in societatea chineza… poti sa incepi cu diversele forme ale picaturii chinezesti (nu ma refer doar la mijlocul de tortura numit picatura chinezeasca), pe cand in blocul vestic nu gasesti forme de reeducare…
              Eu zic ca totusi marile familii europene au inteles in anumite limite ca fara oameni educati si mai ales multumiti nu prea poti face mare lucru in ziua de azi, pe cand marile familii chinezesti continua sa foloseasca metode barbare pentru a struni masele…Deocamdata marile familii europene au inteles ca bagatul gunoiului sub presh nu este cea mai buna optiune… pe cand marile familii chinezesti refuza sa inteleaga anumite aspecte ale societatii moderne… Sunt destui homosexuali si in China chiar din antichitate dar … fenomenul nu este recunoscut … se prefera ascunderea sub presh… exista terorism si in China cea mareata… dar toata lumea ascunde enorm de multe lucruri despre uiguri si alte etnii care fac parte din marele imperiu cu ochii oblici…
              China asa zis moderna in care totalitarismul este in continua crestere, dar de dragul banilor majoritatea se fac ca nu vad…. Daca ar fi asa democrati precum se dau chinezii, nu ar interzice accesul la informatie , vezi cazul google si altele… Deocamdata societatea vestica nu a interzis accesul la alte motoare de cautare, in schimb cenzura chinezeasca functioneaza din plin… Daca nu te temi de poporul tau atunci de ce utilizezi cenzura????
              Cand am spus marile familii m-am referit la cu totul altceva decat ceea ce cunoaste marea majoritate… In timp ce toata lumea isi concentreaza atentia asupra familiilor cele mai bogate de pe glob, mai exista si alte „familii” cu mult mai puternice decat aceste familii bogate…Este vorba de „familiile” care au acces la mult mai multa informatie… Cine detine informatia stapaneste situatia! Adevarata bogatie este informatia, banii sunt doar produsul utilizarii optime a informatiei. „Copii de suflet” ai acestor „familii” sunt serviciile secrete moderne, bastarzii sunt reprezentati de exact acele familii care sunt prezentate drept cele mai bogate din lume…. Nu poti construi o avere impresionanta fara acces la informatii pretioase, automat trebuie sa platesti un pret pentru aceste informatii… Mana utilizata in scopuri nu tocmai nobile la toaleta este reprezentata chiar de catre lumea mafiota, fie europeana / americana sau chinezeasca…

              • @Dany
                De acord cu tine in ce ai zis, doar ca un anumit aspect pe care l-ai prezentat poate fi inselator:
                ” marile familii europene au inteles in anumite limite ca fara oameni educati si mai ales multumiti nu prea poti face mare lucru in ziua de azi, pe cand marile familii chinezesti continua sa foloseasca metode barbare pentru a struni masele…”
                In ambele societati scopul in sine este controlul populatiei, decat ca in Europa/America s-au dezvoltat solutii mai rafinate de a face acest lucru.
                Este o iluzie sa dai impresia oamenilor ca au acces la informatie, sunt educati si liberi, cand in schimb controlul, cei drept intr-un mod mai subtil, este cat se poate de puternic.
                Cel mai mult ma fascineaza un anumit aspect, foarte multi oameni muncesc pana la epuizare in companii pe care le detesta si ajung apoi cu banii munciti sa isi ia lucruri inutile in mod obiectiv, dar care sunt aprobate de societate ca fiind cool (Pare similar cu ideea din „Fight club”).
                In general daca privim diverse aspecte ale societatii observam situatii similare, in care oamenii fac din conventie sociala anumite lucruri, fara un scop obiectiv, iar aceste lucruri le consuma mare parte din timp.
                Interesant este ca acel cineva care poate sa stabileasca si sa urneasca conventiile sociale spre directia dorita poate indirect sa controleze oamenii.
                In cazul asta si termenii de educatie si bunastare devin relativi, fiind influentabili. Pentru noi de exemplu bunastare inseamna un trai decent, avand parte de bunuri materiale care satisfac anumite nevoi, si de o anumita senzatie de libertate. Dar oare asta e bunastarea si implinirea unui om vorbind obiectiv, sau accesul la informatie cu adevarat? Eu cel putin cred ca esentiala este informatia.
                In concluzie pot spune ca metodele acestea mai rafinate sunt mult mai periculoase.Una e sa observi un lucru evident, ca in China, anumite ca oamenii sunt tratati ca niste sclavi. Alta e cand ai impresia ca ai libertati depline si ca fiecare lucru pe care il faci e din proprie vointa, ca ai acces la informatie etc.
                Ideea in principiu este ca acele lucruri enumerate de tine ca facand parte din civilizatia noastra, occidentala. Educatia, libertatea, acces la informatii, sunt doar niste iluzii.
                Dar dincolo de toate nu putem sa ii blamam nici pe acesti oameni care conduc, intr-un fel sau altul, lumea. Majoritatea oamenilor au o tendinta sa se plafoneze pe lucrurile de baza si sa nu caute progresul pe anumite trepte superioare, se comporta ca orice alta turma de animale, adoptand gandirea majoritara pentru a-si asigura o pozitie in societate.
                Cei care au gandit mai departe de atat sunt din cam toate aspectele de laudat.

                • Bre @Lev
                  Esenta libertatii se afla in interior, daca o cauti in exterior este posibil sa pierzi timpul de pomana… Acest lucru il spun marii ganditori ai lumii sub diverse forme, eu doar intaresc ce spun ei…
                  Controlul maselor a inceput inca din epoca de piatra ajungand la formele rafinate din ziua de azi
                  Atita timp cat exista oameni usor impresionabili va exista si controlul maselor, necesitatea de a controla este ceva natural pentru oameni, se manifesta inca din frageda pruncie…
                  Vorbesti de China… facem o paralela intre Romania anului ’89 si China actuala? Majoritatea chinezilor in acest moment sunt la fel de orbi precum romanii in ’89…

                  • „Esenta libertatii se afla in interior, daca o cauti in exterior este posibil sa pierzi timpul de pomana… Acest lucru il spun marii ganditori ai lumii sub diverse forme, eu doar intaresc ce spun ei…”
                    Ai dreptate, cand scriam comentariul de mai inainte chiar ma gandeam sa dau la un moment dat exemplul lui Marin Sorescu si operei sale, Iona.
                    Ideea este exact aceeasi, degeaba Iona a tot incercat sa spintece burtile pestilor in care era fiindca mereu era altul mai mare, adica oricat ai incerca sa devii mai liber, mai independent mereu o sa apara noi bariere care o sa te constranga( la un moment dat si cerul il aseamana cu burta unui peste), adevarata libertatea se afla in interior ( reprezentat in opera prin simbolul spintecarii propriei burti, si spundand ca totul este de fapt invers).
                    La nivel de populatie chinezii sunt cam in aceiasi situatie, dar nu asta e relevant, la nivel de conducere este important ce se intampla, iar acolo sunt grupuri de interese cu adevarat puternice, la noi in schimb mereu conducatorii au fost niste milogi pe la porti straine.
                    Oricum, China chiar daca reuseste sa ajunga unde si-a propus, nu va fii spre binele populatiei, planeta noastra nu isi permite inca 1,35 de miliarde de oameni sa traiasca la standarde inalte.Si asa ne distrugem planeta intr-un ritm alarmant.
                    Apropo, tu ai amintit de familiile europene/americane ca avand monopolul puterii, in ce situatii intuiesti ca s-ar afla familiile conducatoare din Coreea de sud si Japonia? oare Chaebolul de exemplu reprezinta cu adevarat puterea, sau sunt doar un paravan controlat tot de americani la fel cum si alti miliardari sunt?

                    • @Lev
                      Inca de prin Evul Mediu se constata o structura diferita fata de ceea ce se prezinta oficial:
                      Cam cum vad eu „lantul trofic”… 🙂
                      1ª-„Familiile” care detin informatia (nu sunt necesare relatiile de rudenie ), sunt construite pe scheletul unui serviciu secret, au departamente de informatii, manipulare, dezinformare, dispun de retele intinse de informatii si influenta construite in zeci de ani. Sunt invizibile dar prezente peste tot unde se adopta marile decizii, lucreaza cu obiective pe termen lung si mediu, zeci sau sute de ani… Toate popoarele care au supravietuit Evului Mediu dispun de asa ceva, aceste „familii” fiind agentul care a asigurat supravietuirea poporului respectiv. Au capacitatea de a prevede si influenta evenimentele majore pe plan global
                      2ª- Organizatiile secrete (internationale grefate pe crestinism) gen templieri, diverse ordine monahale si militare, cu „puisorii” de mai tarziu gen francmasoni, rozacrucieni, teosofistii, Clubul de la Roma, Bildenberg si inca alte cateva zeci de organizatii sub diverse denumiri reprezinta „rodul” aliantelor acestor prime familii, au (inca!) departamente de informatii, manipulare si dezinformare. Au incercat si incearca sa devina independente de 1º, dar calitatea informatiilor pe care le detin nu le va permite aceasta independenta in viitorul apropiat. Conflictul dintre 1º si 2º a generat o parte din razboaiele moderne. Capacitate redusa de influentare a evenimentelor globale.
                      3ª-Familiile bogate financiar- reprezinta o extensie subordonata 1º si 2º, depind in mare masura de informatiile acestora, sunt „calul de bataie” si „tapul ispasitor” prezentat atunci cand lucrurile nu merg bine, multinationalele si concernele actuale sunt creatiile lor. In ultimii 50 de ani, aceste familii incearca sa se doteze cu propriile servicii de informatii.In continuare platesc „tribut” celor de la punctul 1º si 2º
                      4ª-Statele nationale asa cum le vedem noi astazi, cu guverne, servicii secrete oficiale, armate etc reprezinta creatia celor de la punctul 1º, aflate mereu sub tirul celor de la punctul 2º…
                      5ª-Mafia prezenta in orice stat reprezinta o sursa de informatii fantastica pentru serviciile secrete oficiale, bratul cu care se manipuleaza diverse probleme periculoase, in anumite state aceasta mafie reprezinta chiar coloana vertebrala a statului respectiv, o parte din membrii acestei mafii pot fi transformati foarte usor in viitori teroristi.
                      ***********
                      China … In acest moment isi dau seama ca nu este de ajuns sa fii puternic financiar… mai trebuie si altceva… nu sunt de ajuns Triadele si serviciile secrete oficiale pentru a suplini lipsa de informatii valoroase… Lipsa unor retele de informatii de inalt nivel constituie handicapul chinezesc, practic au plecat pe „drumul de o mie de li” legati la ochi si cu urechile astupate…
                      Japonia… controlata aproape in totalitate de „familiile americane” (nu alea bogate financiar), mai ramane ceva extrem de ambiguu, ceva care a pus punctul pe „i” chiar in cazul WW2…Sa nu uitam ca unul din mentorii lui Hitler era adeptul unei secte ultrasecrete din Japonia (Haushofer) ulterior „sinucis” cand a vazut rodul ideilor lui…
                      Coreea de Sud… Multinationalele lor sunt bratul financiar care ar trebui sa uneasca cele doua state … Degeaba sunt bani cu nemiluita daca nu sunt capabili sa influenteze evenimentele

              • Baroane eu sunt de acord cu ce scrii matale in mare parte.

                Dar indiferent ce au facut familiile asiatice nu scuza ce am scris mai sus referitor la familiile europene.

                Noul model al elitelor este de a se debarasa de nationalism / rasa. Adica nu mai tzii cu ai tai ci ii slugaresti pe toti cat mai bine ca sa fie cat mai saraci si obedienti si tu sa detii CONTROLUL. Se doreste un om fara trecut si fara valori fara identitate iar un om care nu stie cine este si la ce se raporteaza e un om terminat!

                Barbatul viitorului:
                http://www.buzzingbetty.com/neon-roberts-caught-between-his-mother-medicine/men-in-skirts-coming-to-your-high-st/men-in-skirts-dailymail-co-uk/

                In ultimii 30 de ani , la ordinul lor, dinspre Vest au curs rauri de bani inspre Est. Este cel mai mare transfer/jaf de bogatie din istorie la adresa rasei albe. Si acu ne povestesc despre ca pierdem competitia globala ?! 🙂

                Sistemul bazat pe datorii instituit in ultimii 25 de ani e doar un model prin care cei putini si foarte bogati sug de seva economica toate celelalte clase sociale.

                Inclusiv imigratia negrilor asiaticilor in Europa in numere impresionante e un atentat la ADN-ul rasei albe. Prostia care o vezi cu cotele de africani care le primim fiecare tara este parte a aceleasi politici. Tovarasii de la Bruxelles nu se gandesc ca in fiecare an or sa vina alti imigranti?! Ii gazduim pe toti?!

            • si pe ce culmi ai vrea sa traiesti ? :))

    • @Watcher. Imi pastrez cifrele folosite acestea fiind la nivelul anului 2014. Ca sa fiu corect pana la capat cifrele mele se refera la „economic output”, dar am folosit termenul de PIB ca sa fie mai usor de inteles pt toata lumea, desi intre cele doua exista unele diferente.

      Eu am scris inca de la inceputul lunii mai despre acest pericol enorm:

      http://www.rumaniamilitary.ro/editoarial-china-are-o-problema-noi-toti-avem-una

    • AIIB – aprindere, initiere, intermediara si brizanta – DA, situatia e Exploziva, domnii mei 😉

  7. – George, aceasta corectie (majora din prisma scaderii intr-un timp asa de scurt) a bursei Chinezesti se datoreaza in principal cresterii de 150% in ultimul an, practic asistam la o marcare de profituri, marea majoritate sunt in castig si probabil doresc sa-si retraga profitul cat inca mai ecsista, deocamdata este o panica de moment nimic iesit din comun.
    – legat de datorie, chinezii detin bonduri americane de vreo 2.500 miliarde dolari iar aceasta datorie nu cred ca a fost scazuta cat s-a calculat cei 270% datorie din PIB, poate ma insel, nu mai tin minte exact cum se calculeaza datoria dar este cert ca ei detin cea mai mare parte din bondurile americane.
    – legat de vanzarea in lipsa faci o mica confuzie, short sellingul si pariul pe contracte futures…short sellingul inseamna sa vinzi niste actiuni pe care nu le detii când anticipezi ca o sa scada acea actiune dar PRIMA data trebuie sa imprumuti acea actiune de la cineva care o detine iar cel care detine actiunea va fi recompensat cu o dobanda din partea celui care vrea sa faca short selling. In nicio bursa din lume NU poti vinde o actiune pe care nu o detii.
    – contractele futures sunt intr-adevar pariuri facute in marja, ca la cazinou, pariezi negru sau rosu si daca ai nimerit culoarea castigi. De ex cu 3.000-4.000 euro marja poti vinde contracte valorand 100.000 euro

    • Incearca $1237 de miliarde. Japonia detine $1244 de miliarde. Partea cea mai mare a datoriei suverane a SUA este detinuta de alte entitati ale guvernului federal si ea alcatuieste $5040 de miliarde. $6013 miliarde este valoarea totala a datoriei suverane a SUA detinuta de entitati straine.

    • @Cristian. Nu am scris ca poti vinde o actiune pe care nu o detii ci ca poti devaloriza un capital care nu este al tau, in speta valoare de piata a unei companii.
      Practic te joci cu actiuni pe care nu le-ai platit, totul mergend pe o speculatie de moment.
      Eu personal as interzice cu desavarsire astfel de practici care nu aduc absolut nici un castig pietei in anasmablu si lasa loc unor speculanti sa creze probleme.

      • balint stefan

        domnu` George, asta chiar este o operatiune interzisa.
        in State faci puscarie pentru asa ceva..

        • E pe dracu faci parnaie.

          Vanzarea in lipsa nu e ceva rau.Nu e decat cumpararea celeilalte marfuri pe baza de credit.Adica pt. ca titlul de DOW,Dax,Kospi etc… sa scada,moneda la care este raportat indicele/actiunea/marfa creste.Operatia asta se face din Grecia antica.

          Speculatia iar nu-i ceva rau,cata vreme piata e lasata libera.In primul rand pt. ca un market maker nu pune la dispozitie toate actiunile unei companii.In al doilea pt. ca speculatorii asigura lichiditate,deci un pret cat de cat corect.In al treilea rand pt. ca ofera stabilitate pretului unei actiuni/marfuri etc….In momentul in care lichidezi o pozitie de vanzare in lipsa-short pt. coneseuri 😀 ,practic cumperi marfa respectiva.Cumparand marfa impiedici pretul sa se duca la zero.Altfel,fara vanzare in lipsa,in momente de panica,oscilatiile ar fi gigantice.Iar falimentele mai dese.Pt. ca s-ar limita artificial o balanta +- naturala a pretului.
          In al patrulea rand,manipularea in piata exista.Mai nou e facuta de stat si e facuta prost,cu efecte mult mai nocive pt. publicul larg decat ar putea avea vreodata cel mai malefic cartel privat.In al cincilea,sunt convins ca nu se duce nici unul sa-i dea banii unuia care vinde in lipsa,dar marfa respectiva creste,iar el pierde bani in favoarea celor care au cumparat.

          • De acord Mihai, doar ca acest tip control – pt ca de fapt aste e – al unui activ (actiune) cu banii imprumutati si totul pe termen foarte scurt, nu este chiar o operatiune care sa slujesca foarte mult pietei.
            Acest tip de afacere este speculatie pura si pe cale de consecinta este foarte volatila. Basca ca imprumutul este pe termen foarte scurt – o zi, o saptamna.
            N-am nimic impotriva contractelor futures in toate formele lor, doar ca vanzarea in marja este prea periculoasa.
            Ca si cum ai sta in casa cu zece mamba negri, facand banii de pe urma veninului lor si sperand ca nu te vor musca niciodata 🙂 .

            • balint stefan

              este inselaciune
              in felul acesta pui in pericol atit societatea, a carei actiuni spui, ca le detii si vrei, sa le vinzi, cit si pe acela la care ii spui, ca ii vinzi actiuni, pe care de asemenea, nu le detii.
              si in principal pui in pericol piata actiunilor.
              sint multi ani de puscarie, plus o amenda consistenta si interdictia de a mai profesa in domeniu.
              la capitolul asta americanii sint foarte stricti.

              • Balint, nu este nici o inselaciune vanzarea actiunilor pe care nu le detii. Aceste actiuni le imprumuti de la proprietar in schimbul unei taxe(dobanda) pe o perioada de timp dar esti obligat sa le restitui inapoi proprietarului de drept când iti inchizi pozitia(cumparare actiuni).

                • balint stefan

                  Exercitiu tactic:
                  aveti o campanie care imi face concurenta
                  sinteti listat la bursa
                  va merge bine
                  ce fac eu?? atentie! prin intermediari!!
                  investesc o suma modica
                  dau impresia ca detin actiuni si influenta in compania dvs.
                  gasesc pe cineva si il pacalesc cum ca ii vind compania dvs.
                  zvonul se extinde partenerii dvs., creditorii dvs., debitorii dvs., afla, si intra la idei,
                  incep sa vinda actiuni, va cer creditele inapoi, amina plata datoriilor…
                  cursul actiunilor companiei o ia la vale …
                  am prezentat o situatie schematica, simpla.
                  nu va actiona o persoana, de obicei sint mai multe persoane.
                  au bani, au determinare.
                  la final poate vor fi prinsi si pedepsiti
                  dar dumneavoastra nu veti mai avea companie de succes..
                  credeti-ma, sint avocat, stiu cum se face.
                  dar este ilegal si riscant.

                  • Balint, esti pus pe glume 😀
                    1. Structura actionariatului unei companii listate la bursa este publica pe saitul respectivei burse.
                    2. Orice actionar mai semnificativ, care detine mai mult de 5% dintr-o sociatate listata, este OBLIGAT sa raporteze vanzarea/cumpararea si a unei singure actiuni.
                    3. Nu inteleg cum poti sa influentezi o companie listata la bursa investind chiar si o suma modica prin intermediari.
                    4. Daca ati investit o suma modica si aveti influenta in compania mea inseamna ca sunteti o Persoana Initiata si trebuie sa raportati fiecare cumparare/vanzare a unei actiuni.
                    5. Cum puteti sa pacaliti pe cineva ca imi vindeti compania daca eu detin sa zicem 80% din actiunile companiei listate la bursa iar dvs detineti sa zicem 1-2-3 sau 10% din acea companie. O astfel de speta bazata pe zvonuri si pacalire intra sub incidenta manipularii bursiere si este pedepsita cu închisoarea in majoritatea cazurilor.
                    6. De ce ar vinde partenerii mei de afaceri actiunile doar pe baza unui zvon daca compania este una solida financiar( profit mare, fara datorii majore la banci si cu active circulante foarte mari)?
                    7. Vad ca tot n-ai inteles definitia short sellingului, mai citeste odata ce ti-am scris mai sus sau cauta pe net definitia.
                    Short sellingul se face printr-un Depozitar Central, o casa de compensare.
                    Daca imprumut 1 milion de actiuni si le vand pe bursa la scadenta TREBUIE sa rascumpar din piata acel 1 milion de actiuni si sa-l restitui proprietarului de drept plus o dobanda. Cel care face aceasta miscare castiga/pierde diferenta intre pretul de vanzare si cel de rascumparare.
                    8. Ai vazut prea multe filme 😀

                    • balint stefan

                      cind este respectat cadrul legal, da.
                      dar eu ma refeream la manevrele ilegale
                      nu orisicine poate face asa ceva
                      este vorba despre oameni pentru care 1 milion in orisice valuta nu inseamna nimic
                      nu pot da detalii despre o asemenea operatiune.
                      si nici nu cred ca dl. George mi-ar permite sa umplu spatiul cu o speta de acest gen.
                      totusi, daca insistati, puteti gasi in arhiva ziarului New York Times asemenea cazuri.
                      de asemenea sint site-uri juridice, ale barourilor statale americane precum si compendium-uri se spete ale universitatilor, va recomand Harvard Law Scool, unde va puteti satisface curiozitatea
                      sint in engleza, din pacate
                      cu multa stima.

                    • Ce manevre ilegale poti face daca esti un actionar minoritar cu cateva procente dintr-o companie si eu detin sa zicem 80% din actiuni si le blochez la Depozitarul Central.
                      Tu probabil te referi la situatia cand cineva detine 30-40% dintr-o companie si incearca o preluare ostila dorind sa ajunga la pachetul de control de 51% actiuni prin manipulare si dezinformare, asta-i alta mancare de peste.
                      Cu stima inchei subiectul ca am deviat cu mult discutia de la specificul saitului.

            • George,sunt speculatii si speculatii.In sine nu e nimic rau in a specula o oportunitate.E baza economiei libere si a evolutiei daca vrei.Daca vorbesti de aspecte ilegale/imorale e alta discutie.
              Tranzactiile in marja iar nu-s ceva diabolic.Subestimezi importanta lichiditatii pe piata.Iar astea asigura lichiditatea.Vorbim de tranzactii facute cu viteza internetului pt. ca asta e lumea in care traim.Daca eram acum 100 de ani cand dadeai ordin brokerului prin telegraf iti puteai permite o lichidate mai scazuta.

              Legat de volatilitate chiar te invit sa compari volatilitatea din criza de acum cu cele trecute.E mult mai mica.Evident e mare comparat cu perioadele de normalitate.Insa cea mai mare volatilitate e produsa de interventiile bancilor centrale si ale politrucilor.Iar saracirea populatiei e comisa tot de astia.Socialismul pt. bogati e facut tot de astia.Alterarea pietei libere,idem.

              Nu zic ca la nivel privat nu se incearca diferite triseli.Dar astea se rezolva cu masuri administrative,gen interzicerea HFT.Iar efectul lor e redus.Nu reduc nivelul de trai al omului neimplicat.

            • George- o mica completare- short sellingul(vanzarea actiunilor in lipsa) nu se face in marja. Doar contractele pe diferenta CFDuri si contractele futures se pot tranzactiona in marja si scuze ca am intervenit inca odata. Defapt asta incercam sa zic si aseara in rezumat dar m-am luat cu vorba si am uitat ideea de la care am pornit. 😀

              • Nu vinzi nici o actiune in lipsa. Este pur si simplu un pariu pe nivelul pretului unei actiuni pe o perioada determinata. Poti efectua de asemenea un „options put” daca detii actiuni prin intrarea intr-un contract care te obliga sa-ti vinzi actiunile pe o perioada determinata, daca ele ating un anumit nivel, sau poti efectua un „options call” care iti da dreptul (dar nu pbligatia) de a cumpara o actiune, o obligatie, o comoditate, etc. la un anumit pret pentru o perioada determinata. Restul sunt derivate unde pariezi dea dreptul pe pretul actiunilor, obligatiunilor, monedelor, comoditatilor, etc. fara ca nici una din partile contractante sa aiba o astfel de activa.

                • Vanzarea in lipsa m-am referit strict la situatia in care tu NU detii acele actiuni, apoi imprumuti niste actiuni si le vinzi pe piata spot. Este evident ca la bursa pe spot nu poti vinde ceva de nu detii, cu restul sunt de acord. Inchei subiectul ca ne bate George pt devierea discutiei de la specificul saitului.
                  PS: Baga si tu o stire cu bombe, tancuri, avioane pana nu suntem banati 😀

                  • Nu ai ce sa imprumuti. Un astefl de tranzactie nu exista si daca are exista ar fi ilegala. Exista derivate unde pur si simplu pariezi pe pretul unei actiuni pe o perioada determinata.

                    • Short sellingul si derivatele(CFDuri si contractele futures) sunt chestiuni total diferite, nu au absolut nici o treaba una cu cealalta, multi fac aceasta confuzie. Short sellingul este imprumutul unei actiuni si vanzarea ei in piata spot. CFDurile si contractele futures sunt strict pariuri(rosu/negru, creste/scade) si care se fac in marja. Chiar ca-i ultima remarca pe acest subiect. Respect

                    • „Short selling” este un pariu pe pretul unei actiuni unde evident pariezi ca actiunea va scadea pe o perioada determinata, iar la sfarsitul perioadei, irespectiv de pretul actiunii esti obligat sa o cumperi/rascumperi. Daca pretul scade evident aici este profitul tau pentru ca pretul de rascumparare al actiunii va fi mult mai mic in comparatie cu vanzarea initiala. Nimic alteceva daca o alta metoda din multe pentru ati acoperi riscurile.

  8. Ceva coincidenta, cu blocarea bursei NYSE, si alte porcarii????.Balaurii zic ca nu exista nici un ciber atak la nivel ” inalt”.Cum dracu sa se blocheze un sistem care functiona mai mult decut perfect???.Miroase din camara de linga bucatarie.

  9. SA SE DUCA DE TOT! O tara cu un sistem politic profund imoral (cum e cazul Chinei sau Rusiei) nu are ce cauta pe podiumul economiilor mondiale! Eu consider China ca fiind o amenintare mai mare pentru U.E. sau S.U.A. decat Rusia, cel putin pe termen lung. Sper sa intre in colaps cu totul (chiar daca vor fi efecte negative majore pe tot globul, tot China va fi cea mai afectata), numai bine se muta o parte din productia de electrocasnice, textile, jucarii 🙂 etc. in prin tarile consumatoare de astfel de produse (deci se creeaza locuri de munca in tarile acelea, care sunt mai prietenoase), iar restul se muta in tari cu impact global minim (Thailanda, Bangladesh etc.). Nu mai vorbesc de faptul ca atunci rusii chiar ca nu o sa mai aiba cui sa vanda gaz. Sa se duca Shanghaiul si Shenzhenul si pe minus daca se poate!

  10. Domnul cu articolul este desigur un taliban al euroatlantismului! Eu nu sunt adversar al acestui bloc dar il privesc cu prudenta! Desigur caderea pretului petrolului si implicit a gazelor afecteaza bugetul Rusiei dar nu o prabuseste! Rusia are o cota de piata in vanzarea de armament de 29% adica vreo 50 miliarde dolari anual ! SUA ramane prima! SUA au este adevarat rezerve de petrol imense dar nu vor prabusi pretul pentru ca se vor lovi pe ele! El este acum de circa 56 dolari pe unitatea de masura! Rusia are nevoie este adevarat pentru echilibru de circa 80-90 dolari pe unitatea de masura! Au si ei rezerve imense in nordul inghetat! Cu tehnologiile este insa o problema! Rezolvabila in viitor! China va intari legatura cu Rusia! Si la randul ei este bine pozitionata in America de Sud si Africa! Americanii mizeaza pe un nou Keynesism! Inspirator dl Krugman! Vindem armament si spalam hartia verde! La orizont mai e un pericol! Aplicarea Vulturului Bicefal care scoate dolarul din multe areale ale lumii! Este idee ruseasca! Pentru mine nu este bine ce se intampla in lume! Din nici o parte!

    • Nu chiar taliban dar fan da. In privinta inlocuirii dolarului de catre Rusia, China &Co, cred ca am fost suficient de clar. Nici o tara din lume nu va accepta ca moneda de rezerva una controlata prin mijloace netransparenta de catre doua dictaturi – China si Rusia. Nu ti-ai tine economiile in ruble si yuani?! Nu cred…
      Pe de alta parte dolarul nu este chiar singur pe lume, avand de partea sa si Yenul japonez. Iar daca ne uitam mai bine UE ar putea oricand sa aduca euro la nivelul unei monede recunoscute pe plan mondial, ori pozitia UE este mult mai buna decat a Yuanului sau a rublei, elasand la o parte ca rubla se sprijina numai pe titei si gaze (mai in primavara o luase la vale cu 50%) iar Yuanul se sprijina de fapt pe munca sclavilor chinezi, adica pe exporturi ieftine.

  11. Tot ce se intampla pe bursele chinezesti cred ca a fost o marcare de prifit care a dus pe bursa la o mica oprire sau chiar o scadere usoara asa cum e normal cand se marcheaza profitul penteu ca dintr-o data multi bani care mizau pe crestere au fost retrasi. Urmatorul pas e atunci cand vad acest lucru investitorii mai mici si foarte mici, astia sunt in general cei care fac specula, care nu au habar si care vor sa se imbogateasca rapid si mai in toate cazurile nu au informatii despre ce joaca marii investitori si de aceea intra in panica atat de grav afectand intreaga bursa dupa intrarea lor in panica pentru ca sperie si pe altii.
    Acum ca bursa a luat-o la vale si panica s-a produs, sa ne asteptam sa scada si mai mult bursele pentru ca toata lumea va miza pe scadere si vor dori sa faca cat mai multi bani din aceasta scadere ori sa se imbogoteasca din asta ori sa acopere pierderea cand a cazut bursa, deci toti vor da ordine de SELL si fara StopLoss, lasand totul la liber si frecandu-si mainile de scaderea si mai accentuata pe care ei o creaza si distrug tara si mai rau.
    Parerea mea e ca bursele chinezesti trebuie inchise pana la oprirea caderii, la fel si platformele de trading.

    • Pare mai degraba marcare de pierdere si retragere de capital. Totul a luat-o razna cand dobanda Bancii Cetrale de la Beijing a fost coborata si coroborat cu asteptarile pietei, cu dobanzile mici la imprumuturi si cu „veselia” de dinainte de cadere, datoriile, etc, au facut ca daca unul singur „s-a aruncat” sa creeze un efect de domino, pe o piata oricum intinsa la maximum.

      Panica arata ca de fapt cresterea pe bursele chinezesti din ultmimii ani s-a facut fortat prin „pomparea” unor sume colosale, fara ca valoare reala acompaniilor sa creasca si ea odata cu valoarea de bursa. Practic au pompat aer gol si l-au denumit valoare.
      Eu raman foarte mirat ca Beijingul nu a sesizat din timp pericolul, o astfel de schema fiind foarte vulnerabila atat la socuri naturale interne cat mai ales la atacuri speculative externe, pentru ca fiecare marcare de pierdere pt cineva este de fapt castigul altcuiva, sau a fost castig cu ceva timp in urma cand compania respectiva a luat de pe bursa bani ieftini oferind in schimb actiuni fara valoare sau cu o valoare mult umflata.

      Intotdeauna cineva castiga in astfel de cazuri 🙂 .

  12. Acum ca sumt in colaps chinezii o sa fim cu totii afectati pentru ca va.fi afectat comertul la nivel mondial, acestia fiind cei mai mari exportatori de produse finite si cei mai mari importatori de resurse naturale plus ca au si o seriej de investitii in Asia, Africa si America de sud care vor extinde criza de la una statala la una globala.
    Cel mai rau scenariu este inceperea conflictelor, si ma refer aici mai ales in Asia si Africa pentru ca pana acum toate statele asiatice s-au inarmat si au dat impresia ca pacea in regiune este imbracata intr-un balon de sapun.
    Consider ca va avea efecte globale aceasta criza, precum cea Nord Americana din anii pecedenti care inca nu s-a vindecat de tot, criza ce a afectat destul de mult si Europa ce a ramas blocata in mare parte inca.

  13. Ca tot avem si o criza a noastra, grecia, trebuie amintit ca astia au vandut santierele navalle chinezilor, si erau printre industriile care functionau in grecia.
    Sincer nu vad bine aceasta criza, ne va afecta mai mult decat cea greceasca iar pe greci ii vad si mai rau datorita crizei chinezesti, mai ales cand vor intra in panica europenii si investitorii straini care vir dori imediat sa acape de o tara putreda la toate nivelele si care i;ar putea tragea injos, in acel moment grecia va fi aabandonata si mi-e teama ca nu-si va reveni prea curand.

  14. Cu toate evenimentele ce au lic in prezent, ctiza neincheiata din Europa, criza din China care va fi precum un tsunami asupra intregii lumi si criza greaca, e de urmarit evolutia economica a TURCIEI din urmatoarea perioada, tara care desigur seafla langa noi.

  15. Daca criza Chinei e adevarata…atunci problema Greciei e doar un val intr-un pahar cu apa. Va fi haos pe toate pietle. Pe zi ce trece ma tot gandesc ca o casa la munte, o fantana buna, cateva animale prin cotete si esti mai bine decat in piata bursiera. Ce nu pot sa stapanesc ma sperie….sincer…
    pana nu va exista o echitate sociala, toate bancile si bursele vor cadea..ptr. ca nu e firesc si normal.

    • Eu am tot sfatuit pe toata lume, pe aici pe blog, de cate ori am avut ocazia sa evite jocurile pe bursa – daca nu sunt specialisti – si sa-si vada de viata prin alte metode de economisire .
      Eu nu va sfatuiesc nici sa va tineti banii nici macar in aur, pt ca si aurul este supus jocului. Tinteti vere banii cash sau investiti in lucruri cu care sunteti familiarizati.

      • nici cash-ul ala nu e cine stie ce…hartii fara valoare in caz de ceva

        aurul o sa aiba valoare indiferent de situatie, o sa valoreze ceva, pe cand hartiile nu prea

        dar totusi, cele mai bune investitii sunt in pamant + arme, si vorbesc foarte serios, armele nu isi pierd niciodata din valoare, ba din contra 🙂
        vara trecuta m-am intalnit la buftea cu un baiat destept care si-a bagat banii in muschete si arme de epoca…cand am auzit cati bani face cu inchiriatul lor pentru filmari m-a luat durerea de cap 🙂

        • @ vioniribu 🙂 casc si eu gura ca oricum nu inteleg nimic din limbaju vostru, da asta cu investitia in lucruri familiare tare imi e draga 🙂 Deabia astept sa ajung acasa si sa-i mai trag o unsoare si cateva de reglaj la padure 🙂 ! Ca in ea mi-e baza in aceasta lume supusa framantarilor!
          Cumparati arme si aur ca alea e baza fratilor! 🙂

    • Pe termen lung asta cred ca e solutia: revenirea la pământ, la rădăcini, departe de haosul financiar.

  16. Eu as vedea oaresce perspective mai valoroase de dezvoltare economica in Brazilia si Africa de Sus, asta insa daca reusesc sa scape de problemele lor si sa uite de Rusia si restul amaratilor. Brazilia poate coopera bine cu Americile, iara Africa de Sud cred ca trebuie si poate sa stea bine sa se dezvolte in zona lor traditionala, alaturi de Australia si Noua Zeelanda, plusand putin pe Asia de Sus-est si Africa. Nu au ei ce cauta sa se asocieize cu India si Rusia! Cred de asemenea ca este imperios necesar ca anul 2020 sa ne prinda cu piata comuna UE/SUA/Canada(poate si Mexic) deschisa…cu un acord functional de liber schimb. Acest acord poate sa devina motorul dezvoltarii economice si politice a acestor zone pentru urmatorul secol. Sa nu pierdem trenul, ca apar hienele!!! 🙂

    • Brazilia are intradevar cele mai multe sanse, dar probleme sociale foarte mari, Africa De Sud se dezintegreaza pe zi ce trece, cine s-o faca o tara puternica, aia 20 de milioane de bantustanezi?!

      • Nu, aia cateva milioane dotati cu sida in instalatie, care traiesc in ghetouri si fac copiii ca pe banda
        RAS va deveni poligon de testare a medicamentelor si vaccinelor pentru companiile din intreaga lume, va deveni zona zoster cu toate resursele lor de aur si de pietre pretioase si cum se afla intr-o extremitate a continentului sa nu va mire ca nu o sa se traga gard de la un capat la celalalt la granita cu ei.

      • Sud Africanii au gresit atunci cand au preluat conducerea politica a tarii de la albi, imediat dupa abolirea regimului de Apartheid, in 1994. Desi albii au pastrat conducerea armatei, serviciilor, finantele si economia, nou venitii de culoare nu au avut nici pe departe competentele in a conduce tara aceia. De atunci a inceput declinul RSA. Daca Apartheidul nu avea niciodata loc, poate astazi erau departe. Au preferat sa tina majoritatea oamenilor intr-un sistem de semisclavie, iar apoi acestia au avut acces, dintr-o data, la cel mai inalt nivel al puterii unei tari mari si dezorientate. In ritmul asta se alege praful repede. Daca albii plecau din RSA, astazi erau precum Ghana si Congo. Nu neaparat pentru ca rasa aia nu e capabila, ci pentru ca nu au oameni pregatiti si educati corespunzator. Sansa lor era sa accepte o tranzitie la randul lor, pana sa preia fraiele puterii. Asta i-ar fi facut mai adaptabili la schimbari. Unii s-au trezit in fruntea tarii, crezand ca ea se conduce tot cu sloganuri anti apartheid! Eu am o parere mai buna despre RSA, datorita implicarii active a minoritatilor etnice, religioase si rasiale de acolo, in special cea alba si a evreilor, precum si a potentialilor dusmani si amenintari directe. Asta este una dintre legile geopoliticii in dezvoltarea unei tari. Asta a fost si sansa Americii sa se dezvolte, nu a avut dusmani potentiali directi, ci mai degraba inferiori si multa apa in jur…..precum e si cazut Africii de Sud. E drept, ca e nevoie de timp pentru rezolvarea bubelor vechi(rasism) si mai ales a celor noi……criminalitate ridicata, boli multe, mai ales BTS, discrepanta mare intre saraci si bogati, echilibrarea politicilor sociele, imigratia din tarile africane sarace si tot asa. In schimb pentru India nu vad alternativa…nici pentru Rusia sau China, din diferite motive! 🙂

  17. Tilea Marius, Ludus, Mures

    O analiza corecta si la obiect. Se stia de ceva timp care va fi deznodamanul si mai devreme sau mai tarziu se va intampla. Ei bine acum este doar inceputul crizei in China, ceea ce va urma va fi mult mai dramatic decat prăbuşirea financiară declanşată în 2008 (Lehman Brothers).

  18. Un studio foarte detaliat despre datoriile tarilor il gasiti la aceasta adresa:

    http://www.mckinsey.com/insights/economic_studies/debt_and_not_much_deleveraging

    • La asta ma gandeam si eu, dar uite surpriza… Grecia a acceptat planul european. Nu le-a mers cacialmaua. Partea cea mai amuzanta e ca e posibil sa nu fie chiar offtopic 🙂

  19. GEORGE poti sa imi dai mai multe detali,despre proiectul romanesc de racheta antinava nn86.

  20. Sub acoperirea breaking-news-urilor si a propagandei inversunate de fatada :
    http://www.debka.com/newsupdatepopup/11876/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *