Romania Military

Saudiții la doborât de drone

arabia saudita f-15 qasem houthi

A display shows Iranian unmanned aerial vehicles components at Joint Base Anacostia-Boling in Washington, D.C. May 2, 2018. The display accompanies a multi-national collection of evidence proving Iranian weapons proliferation in violation of United Nations resolutions 2216 and 2231. (DoD photo by EJ Hersom)

Vorbeam nu demult despre impactul pe care dronele l-au avut în conflictul din Nagorno-Karabah, articol care poate fi recitit accesând acest link. Armenii nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de probleme. De curând a apărut pe The War Zone – The Drive un articol în care un avion F-15 al Arabiei Saudite doboară o dronă houthi, de proveniență iraniană. Este vorba de Qasef-1 despre care puteți citi mai multe aici. Sau de Qasef-2K.

Saudiții fac exact ce spuneam eu în celălalt articol: folosesc aviația ca să doboare drone. În cazul de față este vorba de un F-15 și de o rachetă (AIM-120C Amraam sau AIM-9X Sidewinder) ceea ce, așa cum remarcă și autorul articolului citat, nu este chiar cel mai eficient (din punct de vedere economic) mod de a doborî drone. Vorbim de un avion cu un cost estimat al orei de zbor de 29000 USD/oră și de rachete al căror cost variază între 400 000 și 1 000 000 USD per rachetă. Totul pentru o dronă al cărei cost estimat este de câteva zeci de mii de USD.

Saudiții nu sunt singurii în această situație, israelienii au folosit (ca și saudiții de altfel) rachetele sistemului Patriot în același scop. Bineînțeles, dacă o astfel de dronă îți distruge un tanc de 4 – 5 milioane, atunci costurile nu mai par atât de exagerate. Nici sistemul Iron Dome care folosește racheta Tamir (preț estimat de circa 50 000 USD/rachetă) pentru a doborî rachetele Hezbollah nu este cel mai eficient mod de a intercepta rachete balistice neghidate dar beneficiile sunt mult mai mari: orașele sunt protejate iar civilii s-au obișnuit cu ideea. În plus, rata de succes a Iron Dome este suficient de bună pentru a nu genera pierderi umane și materiale de nesuportat.

Aviația poate fi folosită în același scop și pentru a doborî rachete de croazieră, marea lor majoritate fiind subsonice. Probabil că metoda poate avea succes și împotriva rachetelor supersonice.

Până la apariția unor metode ceva mai ieftine, dronele sunt și rămân o amenințare asimetrică, eficientă economic pentru cel care le folosește dar relativ ușor de contracarat de o armată convențională care deține controlul propriului spațiu aerian (are aviație de vânătoare și un stoc rezonabil de muniție). Cel puțin după cum arată lucrurile acum.

Nicolae

Exit mobile version