Romania Military

SAUR2, TBT si economia nationala, sau de ce nu ne permitem sa importam armament!

Economia ca stiinta nu este chiar fizica cuantica, cu toate acestea un numar impresionant de cetateni nu pricep o iota, desi poate ar trebui, mai ales cand  este vorba de propria lor supravietuire.

Baietii nu pricep ca un produs dezvoltata in tara, este de fapt mult mai ieftin, global vorbind, decat ceva importat. Nu pricep avantajele de a fi producator pe armele tale, de a avea slujbe si bani.

Dar sa revenim la problema Moreniului si a SAUR 2. Ca sa nu fiu acuzat ca sunt partinitor, desi numai un tampit total, cu acte in regula, nu ar fi partinitor aici, voi lucra cu cifre publice, cunoscute de noi toti.

Astfel, americanii au avut si ei ideea intaririi podelei transportorului lor de tip Stryker, modificand podeau in forma de “V”, pentru a rezista exploziei minelor. Lasand la o parte ca nu poti compara un TAB cu un MRAP, in vecii veciilor amin, poti sa-i faci tu orice podea vrei: in forma de “V”, de “W”, sau de “?” , ca tot transportor ramane, neatingad niciodata performatele de protectie anti-IED, ale unui MRAP dedicat, dar intersant este aici suma pe care Varu’ Sam, sa-l tie Dumnezeu prieten cu noi, a bagat-o saracu’ in transportorul lui: 58 de milioane de dolarei FIX, numa’ dezvoltarea solutiei cu podeaua in “V”!

Alt examplu. Piranha cumparate de noi din Elvetia…TAB-uri bune si moderne pana la urma, stricate tot de imbecilitatea alor nostri, dar revenind la protectia anti-balistica suplimentara, mai ales in spinoasa problema a IED-urilor talibane, ai nostri ca brazii au strigat “evrika” si au anuntat veseli ca vor cumpara kit-uri balistice individuale, a o suta de mii de euro, pentru fiecare transportor dislocat in TO. Of course ca n-au cumparat nimic, si Piranha se umplu de praf prin A-stan, ca sunt scumpe rau de adus inapoi, iar de folosit, nu au fost niciodata. Ideea pe care trebuie s-o retineti aici, este suma per transportor: una suta mii de euro!

Aaaa si am uitat sa va povestesc ca faza cu kit-urile balistice functiona doar in regim desertic si nu puteau fi folosite de exemplu in Tara, pe motiv de flotabilitate: kit-ul susnumit era atat de greu, ca se ducea dracului transportorul direct pe fundul raului/lacului/balti, pe care ar fi trebuit s-o traverseze.

Numai ca avantajele unei podele in “V” sunt nediscutabila, astfel ca si fabricantul roman ofera acesta optiune pentru SAUR 2. Diferenta este ca pretul modificarii nu depaseste cateva zeci de mii de dolari pe una bucata transportor. Fara kit ballistic de o suta de mii de euro, fara 58 de milioane de dolari numai pe cercetare-dezvoltare! Acesta este doar unul din avantajele industriei proprii…Si evident, al nostru SAUR pluteste chiar si cu podeaua in “V”.

Acum nu incerc sa acreditez ideea ca un Stryker DVH cu podea in “V” ar fi la ca SAUR-ul nostru. Cel mai probabil tehnologia americana este mai eficienta, mai aratoasa, etc, numai ca,  daca sistemul nostru este undeva la 70-80%, si este, din eficienta americanului, tot renteaza si asta datorita faptului ca noi nu vom avea nici cu o zi inainte de sfarsitul lumii, banii pe care ii au americanii, asadar va trebui sa fim destepti.

Am dorit aici sa va arat doar cateva exemple a ceea ce  inseamna sa ai o industrie militara proprie, sa-ti poti “mesteri” armele pe bugetul si pe gustul tau. Ganditi-va ca am fi intr-un posibil conflict. Ei bine, atunci Moreniul ar produce TAB-uri la foc automat, 7 zile din 7, 24 de ore pe zi, chiar sub bombardament. Mai bune sau mai slabe…oricum ar fi mai bune decat nimic. Atunci nu ar mai conta banii! In schimb daca le-am importa, am sta pe granite cu mana facuta streasina dupa TAB-uri, care pot veni sau nu. Daca am avea diponibilitati valutare, am cumpara TAB-uri, daca nu, am merge pe jos…

In privinta avantajelor economice, deja m-am plictisit sa tot vorbesc. Cine pricepe bine, cine nu….Intr-o economie nationala singurul lucru care conteza cu adevarat este numarul de slujbe, iar mai apoi calitatea lor. Nu-i totuna daca lucrezi intr-o fabrica de tancuri, ca muncitor specialist, sau vanzator in hypermarket, nici ca venituri, nici ca viitor al locului de munca. Investitiile in comert sunt foarte volatile: astazi sunt, maine au disparut, pe cand investitiile si mai departe locurile de munca, din industrie, au o valoare adaugata mult superioara, ofera salarii mult mai marii si perspective stabile pe termnen lung…

Cine pricepe, bravo lui, care nu-l duce minte, ei bine, inca se mai deschid hypermarket-uri. Iar cei care cred ca am ideei fixe si bat campii…sper sa nu ramaneti someri prea curand, dar daca s-ar intampla acest lucru, dupa cateva luni in care v-ati cauta de lucru si nu ati gasi nimic, probabil ca imi veti da dreptate: locurile de munca merita orice efort, pentru a fi pastrate in Tara!

Si acum o informatie cu care v-am ramas dator, referitoare la poza cu SAUR 2 si sistemul AA Crotale! La insitentele unui prieten, si a insistat nu gluma, m-am interesat, iar acum va spun si voua: de indata ce SAUR 2 va termina procesul de omologare, sistemul va fi oferit Armatei Romane, integrat pe SAUR 2. Acesta este intentia Moreniului si producatorului francez al sistemului Crotale. Deocamdata am inteles ca s-au facut teste de gabarit si manevrabilitate cu SAUR avand turela montata la greutate standard.

Deocamdata lucrurile sunt in grafic, mai trebui doar putin rafinate…

 

GeorgeGMT

Exit mobile version