Romania Military

Scutul anti-racheta! Rusii, americanii si noi pe la mijloc…

Scutul antirachetă în Europa: o protecţie excesivă?

Sistemul american de apărare antirachetă în Europa: de cine protejează şi pe cine ameninţă? Washingtonul afirmă că scutul antirachetă este o linie de apărare a aliaţilor europeni de atacurile cu rachete ale Iranului şi RPD Coreea. Şi nu este îndreptat împotriva Rusiei. În acelaşi timp, SUA nu doresc să coopereze cu Moscova în acest domeniu.

Evident, Rusia nu intenţionează să aştepte până când americanii se vor răzgândi şi pregăteşte măsuri de răspuns. „Marele joc” continuă. Iată opinia maestrului internaţional de şah, Vladislav Tkaciov.„Situaţia din jurul construirii de către SUA a unor noi obiective ale scutului antirachetă în Europa de Est, ne face să ne amintit concomitent de câteva principii de şah. Să începem cu aceea că acesta este un caz clasic când „ameninţarea este mai puternică decât executarea ei”. Adică, nimeni nu ştie sigur dacă rachetele americane de interceptare vor putea doborî rachetele balistice ruseşti, dar însăşi existenţa unei astfel de posibilităţi poate schimba echilibrul de forţe între cele două superputeri nucleare. Şi nu numai între ele.

Dacă Rusia forţată să reacţioneze are de gând să amplaseze complexele nucleare tactice „Iskander” în regiunea Kaliningrad, aceasta este deja o ameninţare directă pentru o bună parte a Europei. Nu ştiu dacă politicienii moderni au citit lucrarea clasicului şahului Aaron Nimţovici „Sistemul meu”, însă „principiul supra-protecţiei” formulat în ea se pare că este cunoscut bine. Referitor la această problemă, asta înseamnă că, chiar şi în absenţa în viitorul apropiat a unui conflict militar potenţial, ţara nu poate funcţiona normal în situaţia unei posibile distrugeri totale. Desigur, americanii şi partenerii lor din NATO încearcă să convingă lumea că sistemul lor de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Dar amplasarea obiectivelor noi pe harta de şah a Europei, demonstrează contrariul.

Indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din acest an din SUA, este puţin probabil că orice administraţie americană doreşte o escaladare a tensiunii în relaţiile cu Moscova. Ca atare, atunci nu este păcat să nu ne amintim şi ultima maximă de şah, pentru ziua de azi: „pionul nu merge înapoi”. După cum se ştie, pionii se mută doar înainte, schimbând pentru totdeauna peisajul partidei. Iar obiectivele NATO construite în apropierea graniţelor Rusiei îşi vor pune amprenta pentru mult timp pe ordinea de zi a politicii mondiale. Şi în această luptă, chiar dacă va fi o remiză, atunci ea va avea loc numai după o nouă spirală a cursei înarmărilor”.

 

 

In acest timp, americanii…

SUA au testat cu succes racheta de interceptare SM-3 tip Block 1B.

Forţele Navale ale Statelor Unite au desfăşurat cu succes testarea celei mai noi rachete prevăzute pentru dotarea sistemului european de apărare antirachetă, relatează Pentagonul. Racheta de interceptare de generaţia a doua Standard Missile-3 (SM-3) tip Block 1B a sistemului antirachetă Aegis, lansată de o navă americană în zona Insulelor Hawai, a nimicit o rachetă balistică de rază scurtă de acţiune.

Foto: EPA

Potrivit Agenţiei de Apărare Antirachetă, aceasta a fost prima testare a celei mai noi rachete de interceptare şi a sistemului perfecţionat Aegis BMD 4.0.1 cu bază navală. Conform datelor Agenţiei, în total, în cadrul programului de apărare antirachetă Aegis s-au desfăşurat 27 de teste ale rachetelor de interceptare, dintre care 22 au fost reuşite.

În cadrul sistemului european de apărare antirachetă, Statele Unite vor amplasa la baza din Spania patru distrugătoare dotate cu sistemul multifuncţional de dirijare Aegis.

 

Vocea Rusiei

 

Exit mobile version