Romania Military

Se caută urmaș pentru Stoltenberg

 

Cum stăteam așa și citeam pă Feisbuc, hop ditamai știrea !

Iohannis în cărți pentru șefia NATO !

Na, să se mai ducă la schi și pe banii lor, mi-am zis.

 

Acum, vorbind serios, pe 1 octombrie 2022, expiră mandatul lui Stoltenberg la șefia NATO, acesta urmând să preia funcția de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.

 

Evident, au început discuțiile privind succesorul iar numele vehiculate, în funcție de sursă, sunt:

Theresa May – fost ministru de interne și premier britanic, Federica Mogherini – fost inalt reprezentant UE pentru politică externă, Mark Rutte – premier olandez, Dalia Grybauskaite – fost comisar european și președinte lituanian, Kaja Kallas – actualul premier estonian.

Și, desigur, Robo ……

Nu voi intra in detalii privind biografiile prezumtivilor candidați – există o tonă de informații pe net – ci mă voi limita la câteva aspecte care, în opinia mea, ar putea influența șansele lor de a obține nominalizarea.

 

Teresa May – 65 ani, membră a Partidului Conservator, ar fi persoana potrivită să tempereze fanteziile sexuale privind armata europeană și ar fi o garanție a continuării liniei verticale a NATO în relația cu Rusia.

 

Federica Mogherini – 48 ani, simpatizantă a lui Putin, o catastrofă de comisar de politică externă, înclinată spre concesii în dosarul iranian și în privința sancțiunilor împotriva Rusiei.

 

Mark Rutte – 54 ani, politician experimentat dar cu o atitudine arogantă și conflictuală în relația cu est europenii, în special Polonia și Ungaria, dar și în relația cu Romania. Puncte pozitive: nu este adept al fanteziei sexuale numită Armata UE și a sprijinit intervențiile lui Trump privind creșterea cheltuielilor europenilor pentru apărare.

 

Dalia Grybauskaite – 65 ani, atlantistă convinsă, o atitudine intransigentă în relația cu Rusia.

 

Kaja Kallas – 44 ani, necunoscută, a exprimat atitudini ferme privind amenințarea rusească, susținând anularea proiectului North Stream și transferul obuzierelor autopropulsate Pzh2000 estoniene către Ucraina. Cam necoaptă pentru poziția de șef NATO (bine, șeful NATO e SUA ) și cam prea avântată în relația cu Rusia, pentru a fi pe placul nemtilor, francezilor, italienilor și altor fani ai lui Putin.

 

Klaus Iohannis – 62 ani, incolor, inodor, insipid, probabil cel mai slab președinte român de până acum. Pe plan extern, să fie bine să nu fie rău, ar putea fi un secretar general călduț, care nu iese din rând, dar perioada în care trăim necesită mai mult decât un puturos care abia se miscă și abia vorbește. Când nu e plecat la schi.

 

La evaluarea opțiunilor mai trebuie ținut cont de un factor:

Funcția de secretar general adjunct este deținută de un român, Mircea Geoană, mandatul acestuia expirând abia în octombrie 2023.

În această situație, aproape sigur, secretarul general nu va fi un est european ci se va alege între Theresa May și Mark Rutte, cu Theresa May avand cel putin sprijin american, canadian și est european. Foarte probabil, al Norvegiei și al flancului sudic (din Portugalia în Turcia).

În situația în care Geoană își depune mandatul (să se ducă unde, să facă ce?), s-ar deschide posibilitatea alegerii unui est european în funcția de secretar general, caz în care variantele ar fi Robo și Dalia Grybauskaite, probabil opțiunea mergând spre Robo (miaua care suge la două mă-sa – și cu anglo-americanii și cu nemții).

 

Personal, aș opta pentru Theresa May.

Dacă se decide să fie un est european, lituanianca ar fi opțiunea mea.

 

Idei ? Propuneri ?

 

Cristian Ganciu

Exit mobile version