Romania Military

Se strange latul?

Sau minciuna fata cu realitatea! Marinarii americanii de pe USS Cook nu si-au dat demisia in bloc (asa cum minteau ivanii ca s-ar fi intamplat 🙂 ), in urma survolarii navei lor de un jaf sovietic de Suhoi 24, dar…

                                              Soldatii rusii „eliberatori”, ca de obicei

 

Soldații ruși vor să plece din Moldova

70 la sută dintre militarii Grupului Operativ al Trupelor Ruse, dislocat în stânga Nistrului, au cerut Moscovei permisiunea de a părăsi regiunea secesionistă.

Prezența pe teritoriul R. Moldova a devenit o povară pentru militarii ruși, dau de înțeles sursele noastre din cadrul Comisiei Unificate de Control. În urma conflictului ruso-ucrainean, aceștia s-au trezit izolați în stânga Nistrului, fără a mai avea posibilitatea să plece acasă, deoarecere reîntoarcerea lor în republica fantomă a devenit imposibilă. Din aceste considerente, susțin sursele noastre, 70 la sută dintre soldații Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) au solicitat Ministerului Apărării de la Moscova să fie transferați la unități militare de pe teritoriul Federației Ruse.

Situația respectivă s-a creat după ce, în mai 2015, Rada Supremă de la Kiev a denunţat cinci acorduri de cooperare tehnico-militară cu Rusia, inclusiv acordul privind tranzitul trupelor ruse spre Transnistria. Astfel, având acces interzis în Ucraina, ostașii ruși puteau ajunge în stânga Nistrului doar prin Aeroportul Chișinău. Dar și aici, în ultimii ani, aceștia sunt reținuți și deportați. De exemplu, din octombrie 2014 până în iunie 2015, notează presa rusă, accesul în țara noastră a fost interzis pentru aproximativ 100 de militari ruşi. Potrivit surselor noastre, există și cazuri în care, pentru a evita controlul de la aeroport, aceştiai pleacă din Rusia în România și intră în Moldova, trecând Prutul pe cale terestră. Mai mult, atât autoritățile RM, cât și cele ale Ucrainei, au declarat că nu vor permite aviaţiei ruse utilizarea spaţiului lor aerian pentru aprovizionarea militarilor pe calea aerului.

Menționăm că GOTR este compus din două batalioane de circa o mie de militari, care asigură securitatea depozitelor de muniții ale fostei Armate a 14-a din depozitul din Cobasna, unde s-ar afla circa 19-21,5 mii de tone de muniţii. Aceste trupe sunt dislocate ilegal în regiunea transnistreană, după ce Rusia și-a încălcat angajamentul luat la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, prin care s-a obligat să-și retragă armatele și tehnica militară din stânga Nistrului până în anul 2003.

În prezent, în RM au acces doar militarii ruși din forțele de menținere a păcii și numai în cazul în care Chișinăul este informat în prealabil despre sosirea acestora.

Altă problemă este că, din moment când Ucraina, fiind atacată de Federația Rusă, a introdus interdicții de circulație pentru militarii ruși, pentru o parte din ei a apărut un disconfort evident. Circulă zvonuri cum că există acorduri între Republica Moldova și Rusia privind rotația militarilor ruși care fac parte din batalionul de pacificare. Ceilalți militari ruși care încearcă să vină pe teritoriul R. Moldova sunt interceptați la Aeroportul Internațional Chișinău și trimiși înapoi acasă. Și vă dați seama că pentru marii învingători în Marele Război pentru Apărarea Patriei aceasta este o procedură cam frustrantă. Probabil, s-a mai adăugat și factorul devalorizării rublei rusești, ei deja nu mai sunt așa de bogați, și, în asemenea situație, e clar că ar putea să apară motive pentru niște gânduri mai pesimiste. Cei de la Tiraspol s-au grăbit să anunțe că nu există nicio problemă, că în loc de militari ruși veniți din Rusia ar putea fi înrolați în aceste unități militare subordonate Rusiei cetățeni ruși originari din stânga Nistrului. Faptul că Rusia a atacat Ucraina și proiectul Novorossia a falimentat a creat foarte multe probleme pentru Rusia în zona de est a Republicii Moldova. La 29 martie 2014, nimeni altul decât Vladimir Putin l-a telefonat pe președintele Obama și a menționat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri, ceea înseamnă că proiectul Novorossia a eșuat și Rusia și-a dat seama că în cazul Transnistriei s-a pomenit ca o maimuță care a băgat laba într-o gaură din gard și a apucat o portocală, dar acum nu știe cum să scoată laba.

Sursa: timpul.md

Exit mobile version