Romania Military

Sisteme SHORAD: Falcon

Prezentare generală

Sistemul Falcon, o coproducție Lockheed Martin, Diehl Defence și Saab, a fost prezentat recent, la IDEX 2019. Colaborarea a fost inițiată în 2016, Lockheed Martin oferind sistemul de management și control al focului – Sky Keeper, Saab radarul Giraffe 4A iar Diehl Defence interceptorul Iris-T SLM (Surface Launched Medium Range).

Falcon este promovat ca fiind un sistem cu arhitectură deschisă, înlocuitor al bătrânului Hawk și nu numai.

“Our international customers are looking for the next generation short and medium range air defense solution. Falcon is threat driven and ready now,” a spus Scott Arnold – Lockheed Martin vice president and deputy for Integrated Air and Missile Defense. “Falcon is a great example of working with our customers to identify potential gaps and find rapid-response solutions to take on today’s evolving threats.”

O baterie Falcon standard este formată din centrul de comandă și control Sky Keeper, un radar Giraffe 4A și trei unități de lansare dotate cu câte opt interceptoare Iris-T SLM lansate vertical (lansarea verticală pare viitorul), pentru un total de 24 de interceptoare pentru fiecare baterie. Evident, toate aceste elemente de sistem sunt instalate in containere de 20 ft, conforme ISO, montate pe camioane și, tot evident, noi unități de lansare pot completa bateria.

Datorită arhitecturii deschise, producătorii pot integra relativ ușor și alte tipuri de rachete interceptoare iar sistemul însuși poate fi integrat într-o rețea de apărare antiaeriană mai vastă.

Primul partener avut în vedere de consorțiu sunt Emiratele Arabe Unite care urmează să înlocuiască sistemul Hawk aflat în dotare dar și alte țări din Orientul Mijlociu sau Europa. Venind de la Scott Arnold, probabil că și noi suntem vizați ca potențial client.

Componentele sistemului Falcon Sursa: Diehl Defence

Interceptorul

Interceptorul este produs de Diehl Defence și este vorba despre racheta Iris-T – Infrared Imaging System-Tail/Thrust Vector Controled. Este o rachetă foarte modernă, dezvoltată de Diehl Defence pe baza cerințelor de realizare și operaționalizare a unui interceptor care să completeze capabilitățile rachetei PAC-3 MSE ATBM. Iris-T SLM a fost selectată ca al doilea interceptor în cadrul viitorului sistem german de apărare antiaeriană TLVS (Taktische Luft Verteidigungs System – alternativa germană la MEADS), sistem care urmărește asigurarea unei apărări antiaeriene stratificate. Decizia Diehl Defence de a produce această rachetă a fost luată ca urmare a cererii Bundeswehr-ului, care avea nevoie de un înlocuitor pentru sistemele Roland și Hawk, care au ieșit din serviciu.

Versiunea inițială a Iris-T SLM este o rachetă aer-aer care este integrată pe Eurofighter Typhoon, F-16, F-18, Panavia Tornado şi Saab Gripen.

Capul de ghidare este foarte modern, performant şi cu o foarte bună rezistenţă la contramăsuri, inclusiv împotriva celor bazate pe fascicule laser – DIRCM. Capul de luptă este dotat cu un senzor de proximitate radar. Manevrabilitatea rachetei este și ea la cote înalte datorită tracțiunii vectorizate și design-ului aerodinamic, permiţând tragerea peste umăr, așa cum puteți vedea în clipul de mai jos:

„Development and production of seeker heads focus on passive and active electro-optical sensors over the entire wave length range. Dual-colour seeker heads allow target acquisitions in greater distances and in difficult scenarios. Intelligent processing of sensor and image signals is essential for EMC resistance and precision in the target. Scalable electronics support development of modular missile architectures.”

Raza de acțiune a Falcon Sursa: Diehl Defence

Datorită motorului rachetă mai puternic, versiunea SLM – Surface Launched Medium Range are o rază de 40 km și urcă până la altitudinea de 20 km, păstrează ghidarea IIR (Imaging Infrared) dar primeşte data link, sistem de navigaţie inerţială şi GPS. Testele și tragerile de calificare efectuate în Africa de Sud au fost realizate la cererea Bundeswehr-ului și au demonstrat și raza minimă de acțiune, estimată la mai puțin de 1 km.

Ce mi s-a părut cu adevărat notabil ar fi faptul că Iris-T SLM se remarcă prin rezistența la contramăsuri și un catalog foarte bogat de ținte, după cum se poate observa și în imaginea de mai jos.

Catalogul de ținte al Iris-T SLM Sursa: Diehl Defence

Racheta se păstrează pe întreaga durată de viață (estimată la 30 de ani) într-un container certificat ceea ce aduce evidente avantaje pe partea de depozitare și întreținere.

Radarul

Radarul sistemului provine de la Saab, modelul Giraffe 4A, un radar AESA ce lucrează în bandă S. Cuvântul magic, pentru că am văzut că-i la modă este: nitrură de galiu -GaN.

Acoperă un câmp de 360° şi are o rază de detecţie de peste 200 km. Poate fi folosit împotriva unei categorii extinse de ţinte, de la cele mai lente până la cele mai rapide şi poate fi folosit şi în rol C-RAM. Este dotat cu ceea ce Saab numeşte Automatic Sense & Warn şi poate urmări mai mult de 800 de ţinte simultan.

Radarul este proiectat să opereze atât în mediu marin cât și terestru cât și în cele mai extreme condiții meteo, de la deșert până la climat arctic. Saab îi laudă fiabilitatea, spunând că este proiectat să funcționeze peste 2500 ore fără probleme majore, reparația tipică durând mai puțin de 45 de minute.

O altă trăsătură evidențiată de fabricant este funcția de detecție a obiectelor care zboară jos, încet și au dimensiuni reduse, așa cum sunt dronele.

Radarul Saab Giraffe 4A Sursa: Saab

Radarul este evident mobil, după cum de altfel rezultă și din poza de mai sus.

Sistemul de management și control al focului

Sistemul de control al focului se numeşte Sky Keeper, este produs de Lockheed Martin şi este capabil să urmărească mai mult de 800 de ţinte simultan şi poate ataca simultan 24 de ţinte. Sistemul poate administra și ataca și mai mult de 24 de ținte cu condiția adăugării de noi unități de lansare, suplimentare.  

În cazul Falcon, Lockheed Martin va fi principalul contractor şi integratorul întregului sistem. Sky Keeper are la bază sistemul LEAPP – Land Environment Air Picture Provision al Marii Britanii despre care am mai vorbit cu altă ocazie, un sistem dezvoltat de Lockheed Martin UK pentru sistemul antiaerian al Marii Britanii.

Unul din atuurile Sky Keeper este capacitatea de a crea o imagine cuprinzătoare a campului de luptă mulţumită unui sistem de comunicaţii furnizat de Harris ce primeşte informaţii din toate mediile. Fiind componenta BMC4i a LEAPP, Sky Keeper se află în serviciu din decembrie 2014 iar versiunea sa Sense and Warn a fost folosită cu succes în Irak şi Afganistan în misiuni de detecţie a proiectilelor cu traiectorie balistică. Iar acum va fi folosit și pentru Falcon.

În imaginea de mai jos sunt evidențiate capabilitățile sistemului:

Capabilitățile Sky Keeper foarte elocvent ilustrate Sursa: Lockheed Martin

Unele concluzii

Intrăm oare în epoca rachetelor ghidate IIR? Sistemul Falcon folosește și el tot o rachetă ghidată IIR ceea ce arată o mare încredere în tehnologia capului de ghidare al rachetei, dublat totuși de un data link, un sistem de navigaţie inerţială şi un GPS. În afară de sistemul VL Mica, care și el folosește și o rachetă ghidată IR, nemodificată însă față de versiunea sa aer-aer, germanii de la Diehl Defence au preferat să adapteze racheta lansării verticale de la sol, motorul mai mare permițând performanțe similare sistemelor cu rază medie de acțiune în timp ce performanțele rachetei în ceea ce privește raza minimă de angajare a țintei (sub 1 km) permit utilizarea Falcon și ca sistem SHORAD.

Componentele sistemului Sursa: gbp.com

Merită cred menționat faptul că Diehl Defence a vândut relativ recent unui client nord african un sistem antiaerian bazat pe rachetele Iris-T SLM, respectiv Iris-T unde sistemul de management – Tactical Operations Center este furnizat de Airbus, comunicațiile de Rohde & Schwarz iar radarul este furnizat de Hensoldt. În aceeași notă, remember Siret?

Ajunși la al treilea articol despre sisteme SHORAD, nu pot să nu remarc faptul că toate sistemele noi sunt gândite astfel încât să poată integra orice rachetă sau orice radar își dorește clientul și, mai departe, orice sistem SHORAD poate fi integrat într-o rețea națională sau chiar internațională de apărare antiaeriană.

În cazul sistemului de față avem o rachetă foarte modernă, Iris-T, atât în versiunea SLS (rază scurtă) cât și în versiunea SLM (rază medie), o rachetă care a fost deja integrată pe F-16 astfel încât, în cazul unui eventual contract de achiziție, va putea folosi și aviației.

Un alt avantaj în acest caz particular ar fi deschiderea companiei germane Diehl Defence de a transfera tehnologie în cazul unui contract, iar aici surpriza mea a fost foarte mare aflând că, pe lângă integrarea montajului final și a întreținerii, germanii de la Diehl Defence și-au arătat deschiderea și disponibilitatea de a transfera construcția motorului rachetă în România.

Conform informațiilor la care am avut acces, se pare că Diehl Defence este deschisă cooperării industriale cu România, care ar urma astfel să devină coproducător al rachetei Iris-T SLM, rachetă pe care germanii o vor introduce în curând în dotarea propriei apărări antiaeriene. Putem fi cu toții de acord că o astfel de cooperare ar însemna un salt tehnologic uriaș pentru industria românească.

 

Nicolae Hariuc

 

Surse:

https://www.diehl.com/defence/en/products/guided-missiles/#iris-t-sl

http://www.deagel.com/Artillery-Systems/IRIS-T-SLM_a002642001.aspx

https://saab.com/land/istar/multi-role-surveillance-system/giraffe-4a/

https://www.lockheedmartin.com/en-gb/products/skykeeper.html

https://www.janes.com/article/86580/falcon-has-the-uae-in-its-sights-idex19d3

Lockheed Martin-led team unveils Falcon air defence weapon system

IDEX 2019: Lockheed Martin, Diehl and Saab unveil Falcon ground-based air defence (GBAD) system

Exit mobile version