Romania Military

Sistemul anti-aerian ucrainean

Kinjal, poza de pliant

Stim ca functioneaza, face fata atacurilor aeriene rusesti si desi o “superputere” precum Rusia ar fi trebuit de mult sa-i scoata pe ucraineni de pe “piata muncii”, ei bine, lucrurile nu stau deloc asa, apararea anti-aeriana si anti-racheta ucraineana este vie si foarte zburdalnica, spre foarte sincerul regret al rusilor.

Si dupa un an si noua luni de razboi putem sa tragem unele concluzii, atat despre tehnica de lupta occidentala cat si despre ceea ce ofera rusii.

In primul rand sisteme cu raza medie, precum NASAMS si IRIS T, au dovedit o eficienta cu totul de necrezut, datele venind din surse diverse arata acelasi lucru: ambele sisteme anti-aeriene si anti-racheta au o eficienta de 100%. Practic fiecare racheta lansata si-a doborat tinta, ceea ce este sa fim realisti foarte greu de crezut, dar, repet, toate sursele indica acest procent cu totul neverosimil.

Este adevarat ca in cazul NASAMS si IRIS T discutam mai ales de tinte putin sau deloc manevriere, rachete de croaziera, elicoptere sau drone, dar cu toate acestea procentul de 100% nu poate fi sub nici o forma minimalizat, este o cifra pe care nici proiectantii celor doua sisteme nu cred ca au sperat-o vreodata, cu atat mai mult impotriva unui inamic precum Rusia.

Dar adevaratul soc a venit in cazul Patriot, mai multe astfel de sisteme (Patriot 2) sunt la datorie in Ucraina, iar rezultatele sunt uimitoare, Patriotul ucrainean reusind sa doboare aparate Su 35S, cel mai performant avion militar rusesc, precum si mai multe rachete hipersonice Kinjal – 15 rachete in noiembrie 2023, conform datelor ucrainene si zeci de rachete balistice.

Kinjal dupa o intalnire neprogramata cu Patriot PAC 2 GEM

Oficial, bateriile Patriot apara Kievul, dar neoficial mai fac si excursii spre linia frontului.

Cel mai cunoscut succes al Patriot a fost pe 13 mai 2023, atunci cand in regiunea ruseasca Briansk au fost doborate in succesiune rapida (cateva minute) cinci aeronave rusesti: 1x Suhoi Su 35S, 1x Su 34 si trei elicoptere, din care unul Mi-8 si doua mai speciale Mi-8MTPR-1, aeronave dedicate razboiului electronic.

Cinci dintr-o lovitura in interiorul spatiului aerian rusesc.

Kievul nu a comentat atunci mai nimic despre eveniment si n-a oferit detalii, dar mai de curand stim ca in acel atac-ambuscada, ucrainenii au folosit sistemul Patriot PAC 2 si rachete PAC 2 GEM, rachete cu o raza de +120km.

Ucrainenii au fost inventivi, sa spunem asa, pentru ca in mod oficial sistemele Patriot aparau Kievul si cel mai probabil ca rusii nu se asteptau ca sisteme atat de importante sa fie aduse pana aproape de linia frontului, astfel incat in ziua cu pricina surpriza a fost totala si extrem de neplacuta.

Si aici trebuie sa intelegem ca un sistem precum Patriotul nu este doar foarte scump ci este si foarte vanat de rusi, astfel incat, daca radarul de ghidare al Patriot ar fi fost probabil in functiune, rusii l-ar fi recunoscut si ar fi atacat pozitia cu tot ce aveau la dispozitie, ar fi tinut avioanele si elicopterele la sol etc.

Astfel ca cel mai probabil – nu este nici o noutate tactica aici – spatiul aerian rusesc era baleiat de alte sisteme radar ucrainene, sisteme cu care rusii erau deja obisnuiti, pentru ca degeaba ai radarul activ daca nu ai cu ce sa ataci avioanele care zboara in zona de responsabilitate.

Dar in ziua respectiva lucrurile au degenerat si au luat apararea ruseasca prin surprindere. Cele cinci aeronave faceau parte dintr-un grup si odata ce un radar ucrainean le-a reperat, bateriile Patriot au fost scoase din camuflaj si aduse in stare de lupta folosindu-se date de la alte sisteme radar.

Abia cand totul a devenit clar, radarul bateriei Patriot a fost activat, rachetele lansate, ghidate de radar spre tinte, cinci aeronave distruse imediat.

Mai apoi Patriotul ucrainean s-a retras rapid.

Un alt Suhoi Su 35S a fost doborat tot de Patriot deasupra Marii Negre dupa evenimentele din Briansk.

Ori aceste succese arata cel putin doua lucruri: ucrainenii incep sa prinda curaj si incep sa foloseasca bateriile Patriot si “in deplasare”, le duc in secret aproape de linia frontului. Nu se stie cand si nici cat de des, dar atunci cand ajung fac prapad.

Pe de alta parte, putem constata ca Patriot PAC 2 ajunse in Ucraina sunt extrem de eficiente desi sunt sisteme mai batrane si in nici un caz de ultima generatie. Cu toate acestea Suhoi Su 35S, cel mai avansat avion de lupta rusesc, dotat cu cele mai performante sisteme de razboi electronic, nu face fata Patriotului care nu este de ultima generatie.

Dar marele soc a venit in succesul sistemului american in fata rachetelor hipersonice Kinjal, rachete care teoretic n-are trebui sa poata fi doborate de rachetele PAC 2 GEM si cu toate acestea sunt doborate. Iskanderul M rusesc cade si ea victima unei rachete anti-aeriene, pentru ca americanii nu au livrat Ucrainei PAC 3 MSE, racheta dedicata distrugerii de tinte balistice.

Si atunci nu putem decat sa constatam ca cele mai noi avioane si cele mai periculoase rachete din arsenalul rusesc pot fi doborate de un sistem Patriot dotat cu o racheta mai veche si ramane sa ne intrebam daca rusii vor avea curajul sa aduca in raza Patriotului ucrainean Suhoi Su 57.

Si daca au curajul ce va fi daca va ajunge statistica la capitolul avioane doborate?!

Si la sfarsit doua consideratii:

Sistemele cu raza lunga sunt tinte principale pentru inamic si de aici incolo vedem ca daca vrei sa apuci sa lansezi si mai apoi sa si traiesti a doua zi ai nevoie de echipaje extrem de bine antrenate, care sa fie capabile sa lanseze la secunda si apoi sa se miste catre o alta pozitie extrem de repede. Si asta nu-i un lucru usor de obtinut sau lesne de pastrat. Mai putem observa ca este foarte util ca sistemele cu raza lunga sa fie cat mai bine protejeate impotriva dronelor, rachetelor de croaziera, avioanelor care vin la joasa altitudine cu sisteme cu raza medie si scurta. Mai este nevoie de un numar mare de radare independente care sa fie integrate in sistemul de lupta anti-aeriana si care sa ofere rachetistilor date precise si in timp real, permitand astfel ca radarul bateriei sa fie activat doar pentru secventa de lansare si conducere a focului.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version