Romania Military

Sistemul de rachete ZRN-01″STOKROTKA DAISY”

 

ZRN-01

ZRN-01 apartine celor de la WB Group, fiind dezvoltat in colaborare cu firma ucraineana UkrOboronProm, fiind prezentat la MSPO anul acesta. Sistemul este destinat a lovi in modul sol-sol concentratii de trupe, vehicule, puncte de comanda iar in mod sol-aer tinte care se deplaseaza lent la mica altitudine, cum sunt elicopterele sau UAV-urile.

Pentru aceasta, camionul 6×6 de tip Autobox STAR 226M2 a fost echipat cu o platforma de lansare pentru containere B8V20 cu rachete neghidate 80 mm RS-80P, dar cu focoase programabile Artem diferite in functie de modul sol-sol si sol-aer. Raza de actiune este de 7km impotriva tintelor terestre si de 4 km impotriva aeronavelor, tragerea fiind ghidata prin interconectarea cu un radar capabil sa vada tinte cu suprafata redusa (UAV-uri) pana la 6km, un sistem optronic GS400 si cu un sistem automat de control al tragerii de tip Topaz, al celor de la WB Group.

Sistemul este operat de un echipaj de 3 oameni si are o elevatie verticala -10 la +80° si rotatie de aproape 360°, cu exceptia directiei cabinei.

Ideea nu este o premiera, avand la origine o improvizatie utilizata de armata ucraineana in luptele din Donbas in anii trecuti: un MTLB configurat cu lansator 9K35 Strela-10 pe care au fost montate containere de aviatie B-8V-20 (folosite pe MI-8 si MI-24) pentru  rachete S-80. Sistemul integreaza un mod de tragere sol-sol, avand o acuratete redusa comparativ cu sistemele MLRS dedicate insa se pare ca a fost conceput din cateva motive:

MTLB cu lansatoare S-8

Caracteristici racheta S-80:

Calibru: 80 mm
Lungime totala: 1570 mm
Masa totala: 11.3 kg
Masa capului exploziv: 3.6 kg
Viteza: 610 m/s
Raza de actiune: 1300 – 4000 m

Forta motor racheta combustibil solid: 5,8kN

S-80 a intrat in serviciu in 1984, folosind o gama larga de capete de lupta: HEAT anti-blindaj, inalt-exploziv cu fragmentatie, fumigen, incendiar, munitii anti-pista S-8BM, S-8DM exploziv amestec aer-combustibil.

Raza de actiune eficienta a istemului initial este estimata in tragere directa la 2km, in timp ce cea maxima, la 4km, in tragere indirecta.

Ideea este chiar mai veche decat pare! Altii, in disperare de cauza, au folosit inclusiv lansatoare S-5 (cal. 57mm) tot de aviatie: UB-32-57.

In Afganistanul anilor 80

In Irak

In Libia

Tot pe o Toyota, tot in Libia, dar mai spre Ciad… (nu o sa propun Duster 🙂 )

Rachetele S-5 neghidate, cu un cap de lupta de doar 0.8-1,8kg sunt utile doar in situatii in care se vrea limitarea pagubelor colaterale, fiind relativ ineficiente actualmente la orice altceva decat antrenament. Comparand cu capetele de lupta ale rachetelor Grad, care cantaresc intre 18.4 kg si 25 kg, ne poate da o idee a eficientei in utlizarea lor ca si MLRS. Ca si o paranteza, la care vom reveni mai jos, o versiune ghidata laser semi-activ sau IR a S-5 ar putea schimba radical eficienta unei astfel de rachete cal. 57mm, care cu o raza de actiune de pana la 4km in versiune veche, neghidata (posibil 6-7km cu noi motoare), ar putea deveni o alternativa si mai ieftina decat S-8, utila impotriva unor tinte mai mici sau slab protejate. In plus, americanii de la Naval Air Warfare Center Weapons Divisions lucreaza de ani buni la o versiune mai scurta, mai usoara si ghidata inertial/EO/laser semiactiv de racheta cal. 57mm, denumita Spike, care cantareste doar 3kg (5 kg cu tot cu lansator), in timp ce sirienii folosesc versiunea clasica S-5 neghidata cu lansatoare portabile improvizate, cantarind probabil 5kg racheta + 3kg lansatorul.  Spike-ul american poate lovi nu doar blindate usoare ci si drone si elicoptere, la distante de 2-3km maxim:

Spike „cel mic si american”

Un alt plus pentru noi ar fi faptul ca ne place in mod deosebit racheta S-5, probabil mai mult din cauza faptului ca nu avem racheta mai ieftina la indemana pentru exercitii, fiind folosita la greu pe MIG-21, IAR-99 si Puma Socat:

MIG-21 Lancer „sprituind” cu S-5

 

Cu o treapta mai sus, ca si calibru intermediar standard NATO – cel de 70mm, sud-coreenii de la Hanwha Corporation au avut o idee similara acum mai bine de 5 ani: un MLRS cu 40 lovituri multirol, nedirijate in prima faza. Masa capului de lupta pentru cal.70mm variaza intre 1kg si 2,2kg, in timp ce S-80 ajunge la 3,6kg.

Hanwha 70mm – Sursa: militaryphotos.net

Revenind la S-8, ulterior ucrainenii au mers mai departe, prezentand UGV-ul 8×8 Phantom 2, care putea fi echipat cu un singur lansator S-8, folosind insa de aceasta data rachete S-8 modificate, cu bataie marita si capabile sa lucreze si in mod sol-aer…

Phantom-2

Pentru a ne apropia de incheierea discutiei despre sistemul ZRN-01, se poate spune ca ii mai lipseste ceva

O sugestie au facut-o mai indirect, americanii de la Arnold Defense cu lansatorul Fletcher pentru rachete cal.70mm, care pot fi… ghidate. Rusii, cu kit-urile Ugroza, au pus si ei ideea in practica de ceva timp, dar destinata aproape exclusiv loviturilor aer-sol.

Fletcher pe SUPACAT LRV600 la DSEI

 

Dar noi stim, ca sa fim mai directi, ca solutia este STAR-80L , integrat si pentru tragerea de pe elicopter!

… racheta care, apropos, este in productie, dar nu pentru armata noastra!

Pentru o solutie completa ghidata, ar ramane de modificat STAR-80L pentru modul sol-aer, prin schimbarea ghidajului in unul laser „beam-riding”, similar cu cel al RBS-70 sau Startsreak, lasand locul in partea frontala pentru un cap exploziv mai adecvat tintelor aeriene. Mai exista in pregatire si o varianta americano-coreeana a Hydra ghidata, cu ghidajul bazat pe imagistica IR, care ar fi o capacitate trage-si-uita, utila in special impotriva roiurilor de drone si atacurilor de saturatie.

Cu tot cu kit-ul de ghidaj APKWS/ DAGR, rachetele cal. 70mm costa spre 30.000$/bucata in timp ce o Hydra nedirijata este cam de 10 ori mai ieftina, la 2800$/bucata. Ca si deductie logica, cel mai probabil un STAR-80L s-ar incadra intr-o marja similara de pret, adica 20-30.000$/bucata.

De asemenea, este foarte probabil ca urmand evolutiile Cirit/DAGR si altor concurenti, israelienii de la Elbit sa introduca cat de curand in lista de optiuni pentru STAR-80L si o versiune de motor cu raza extinsa (deja avut in vedere si in cadrul colaborarii cu ATK pentru GATR-L-ul american): 8-15km.

Apoi, la calibrul superior, cireasa de pe tort ar putea fi calibrul 122mm/S-13, utilizata in special in lovituri la sol, care datorita incarcaturii de lupta 21-32kg ar putea deveni o versiune mai usoara a TOS-1/ Buratino, dar cu o raza de actiune extinsa la peste 6km si avand optiunea de precizie crescuta, prin ghidaj. Dar asta e deja alta poveste…

TOS-1/ Buratino

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Armamentresearch

ArmyRecognition

Defence24

Janes

Tehnomil.ro

Exit mobile version