Romania Military

Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari: Când trăiești in “lux” și totul e la “mișto”

This entry is part 1 of 4 in the series Rezerva Armatei

Da dragi prieteni, acea perioadă a anului când vorbim de rezerviști voluntari. În data de 12 iulie, fără surle si trâmbițe, pierdut printre miile de postări cu fete zâmbărețe în uniformă, pe facebook-ul instituției am fost informați și noi că a început recrutarea pentru rezerviști voluntari și a ținut aproximativ o lună. Ca de obicei, al 3-lea an la rând, zero locuri pentru ofițeri și avem doar maiștrii militari, subofițeri și trupă. Desigur că majoritatea locurilor de cadre militare erau pentru cei cu experiență militară, practic subofițeri și maiștri ieșiți în rezervă. Prin urmare, rezerva se mărește practic doar prin soldați si gradați, singurele locuri real accesibile. Frumos și logic, în logica absurdului.

775 de locuri au fost, majoritar de trupă și puține, răzlețe, de maiștri și subofițeri. Într-o logică simplă ar fi trebuit să încercăm și noi să modernizăm corpul ăsta, al maiștrilor militari și să-l transformăm într-o rezervă reală de tehnicieni. Pe toate domeniile, cât mai mulți și cât mai diverși. Cu câteva zeci de posturi scoase, pe specialități complet aiurea și majoritatea disponibile doar celor care sunt deja rezerviști, sunt sigur că vom atinge acest deziderat.

“Lux”.

Păi da, că eu personal mă întreb de ani de zile în situația de securitate actuală, de unde naiba să ai luxul sa nu pregătești nimic pe linie de rezervă. Dar nimic-nimic. Acesta este un lux într-adevăr, eventual un lux generat de o armată activă uriașă a cărei dinamică a personalului asigură necesarul de rezervă de la sine. La 75.000 de mii de militari, din care nu sunt încadrate toate funcțiile, nu pricep sincer de unde ai acest flux de personal.

Aici, pe problema lipsei de personal, aș putea să discut concret și pe date, dacă ministerul ar avea bunăvoința să publice un status, al rezervei. Hai să vedem cum stăm pana la urma, ca poate eu delirez așa, fiind un frustrat. Desigur că totul este secret, super-secret eventual hipersecret.

Americanii, fiind eventual cea mai slabă armată din lume și necunoscând importanța „artei secretului” și-au publicat un astfel de status aici, dar ăștia sunt și mai nebuni: și-au pus totalul deci activ + rezervă. Așa să știe americanu’ de rând ce plătește. Vedeți dom ‘le de aia le pică și elicopterele pe bulevardele noastre.

Sursa date: https://www.statista.com/statistics/239383/total-military-personnel-of-the-us-army-by-grade/

 

“La mișto”.

Mai degrabă mergem către Mihai Mărgineanu aici, că nu pricep cum putem trata “la mișto” un subiect de o asemenea importanță. Rezerva militară după părerea mea este tratată la mișto de cei care peste ceva timp vor deveni ei însăși rezerviști. Sa nu faci pregătire deloc pe linie de rezervă in 15 ani, sa nu mai formezi generații de tineri chiar direct în rezervă prin sisteme specifice care există în toate țările civilizate, mie îmi denotă o lipsă de interes. Mai mult, prin mărețele modificări la legea 270/2015 ministerul a demonstrat că nu este interesat de sursa problemelor, nu remunerația a fost cauza evoluției  dezastruoase a acestui proiect. Sunt multe alte elemente care pun in imposibilitate obiectivă obținerea de rezultate notabile, elemente care le-am dezbătut si răs-dezbătut timp de 4 ani, in 12 articole, din 2017 până în prezent. Până și pisica mea a început să înțeleagă unde-i de fapt problema.

Precizez doar că ce s-a întâmplat in Germania, acel cataclism in zona Köln-ului ni se poate întâmpla și nouă oricând, mai ales dacă am avut strălucita idee sa radem una cu pământul păduri întregi, păduri care absorbeau apa enorm, dar si stabilizau solul.

Revenind, “ la mișto ” mai este și să scoți locuri așa alandala, fără structură, noimă și logică, sau locuri pentru cadre militare însă inaccesibile.

Tot în capitolul “la mișto”, îmi voi aduce aminte permanent de o interacțiune telefonica cu un centru militar pe tema rezervei voluntare chiar pe la începuturi. Am sunat să mă informez și eu, fără să mă prezint cu gradul in (r) ci doar cu numele, ca prostul, si am fost luat peste bombeu de un profesionist de acolo care m-a luat la mișto. Din respect pentru uniforma militară, nu voi reproduce exact ce a spus, deși ar merita-o cu vârf si îndesat. Așa se atrag candidați spre acest tip de serviciu prin dezinteres si miștocăreală. De asemenea reiterez problemele din trecut, majoritar provenind din interiorul sistemului, respectiv încă există persoane care ar trebui să recruteze o astfel de categorie de personal însă este ostila oricărei idei de rezerviști proveniți din altceva decât personal activ. Așadar având în vedere că această atitudine nu se schimbă de ani de zile deja, constatam fericiți ce am simțit și eu prin 2008, egoul unora este pus sistematic deasupra obiectivelor asumate, in speță aici întărirea capacitații de apărare a Romaniei. Căci până la fiare te mănâncă personalul. Desigur aceste persoane nu și-au dat demisia în bloc tot prin 2008 când intra cine voia prin sistem, pe indirectă, și nici când au făcut din trupă, subofițeri sau ofițeri inferiori direct colonei in 2011 si 2012. Atunci orgoliul lor nu a fost atins deloc, orgoliul lor este atins doar de această lege, aplicată prost însă perfectibilă.

Apropo, un front al discuției pe care nu l-am deschis niciodată. Știți că normele metodologice de aplicare există și în cadrul M.A.I. din 2017( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/194968  – NORME METODOLOGICE din 9 noiembrie 2017 de aplicare în Ministerul Afacerilor Interne a prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari). Nu avem nevoie dragi cititori de pompieri, daca tot am vorbit tangențial de cataclisme, nici de jandarmi si nici de puținele alte structuri militarizate care împreună compun ministerul de interne. Din 2017 până în prezent nu au scos niciun loc pentru formare pe linie de rezerva, avantajele fiind optime pentru cei care doresc așa ceva cât și pentru minister. Ministerul primește mână de lucru calificată, ieftină (aproape „moka”) și doritorii se pot încadra în unități din proximitate căci orice oraș are un detașament/grupă de pompieri și/sau o unitate de jandarmi. O oportunitate bună de a reintroduce patrula pe străzi, așa cum este si normal, însă o normalitate care ne ocolește de la desființarea serviciului militar obligatoriu.

De parcă asta nu-i destul, faceți un efort si citiți normele metodologice. Sunt atât de prost scrise încât practic rezervist voluntar in M.A.I. poate ajunge doar unul care deja e rezervist. Este practic un sistem de reeșapare.

Desigur că toate problemele expuse mai sus nu există, la nivel de media, deoarece și aici trebuie sa adresez o problemă: În spațiul mediatic public nu prea există specialiști pe domeniul militar cu mici excepții. Așadar eu vorbesc de jurnaliști cu această specialitate și nu de analiști militari sau alte asemenea. În lipsa acestor specialiști totul pare roz(sau roze), însă pentru ochiul format, domnii care conduc aceste instituții și-au dat examenul în pandemie. În momentul în care efectivele unităților militare sunt egale în stare de urgență, stare de alerta și pe timp de pace, și noi angajam temporar medici, avem o gravă problemă de personal.

Putem deja afirma că iarăși societatea este de vină, că nu vor să fie „ militari de uichend, la mișto așea… ”, parafrazându-l pe profesionistul și stand-up comedianul amator care s-a trezit în postul de recrutor la un BIR.

Concluzionăm deci și acest an în regim mioritic, carpato-danubiano-pontic: Nu „s-a” putut dom’le. Nu „se” vrea. Asta este.

Mă semnez al vostru lt(ret), ca suntem „by default” în ret. Că asta este orice numai rezervă nu, rezervă pe care legea obligă să fie pregătită în caz de…

Series NavigationSoldatul Sveijk aplica statutul rezerviștilor voluntari – Episodul 2022 >>
Exit mobile version