Soldatul Sveijk aplica statutul rezerviștilor voluntari – Episodul 2022

This entry is part 2 of 4 in the series Rezerva Armatei

Încă un episod din epopeea aplicării acestei legi, de o complexitate deosebita, echivalenta cel puțin cu limba chineza, nesimplificata.

Pe de alta parte mă gândesc la faptul ca marele I.Le. putea fi doar roman, mă rog aromân dar scria despre adevărate momente de romanitate. Ca nu puteam demonstra o mai mare competenta si stabilitate politico-militar decât in plin război la granița Romaniei, cu un stat care amenința militar Romania aproape zilnic, sa umble vorba prin târg ca vrem sa schimbam ministrul fix al apărării. Si tot „pe surse” ni se spune ca am găsit pe înlocuitor, unul care l-a lăsat pe primul ministru al Japoniei, fie-i țărâna ușoara, cu ochii in soare pentru un scandal la partid. Ca el in mintea lui era premierul partidului si nu al Romaniei. Cu asta da carte de vizita te duci la NATO. Daca eram un olandez răutăcios, ca au fost ei in trecut cu noi, îl si întrebam la mișto la o reuniune pe ministrul pe surse „to-be”, daca se întâmpla ceva, va găsim la birou sau mergem direct la Muzeul Satului?

Si anul acesta am avut o tura de rezerviști, si spre deosebire de ani trecuți am avut locuri pentru ofițeri, maiștri si subofițeri pe lângă deja arhicunoscutele locuri de soldați. A mers brici recrutarea, de s-a prelungit perioada de selecție din motive de perfecțiune, si ministrul deja ne anunța ca nu mai puteau sa stăvilească apetitul social pentru rezerviști voluntari, știți voi celebra declarație cu cei 5000 de doritori.

https://www.news.ro/social/ministerul-apararii-nationale-prelungeste-procesul-de-recrutare-pentru-rezervistii-voluntari-sunt-disponibile-871-de-posturi-pentru-care-s-au-inscris-482-de-candidati-pana-la-data-de-3-iunie-1922404808422022061120733686

Ministerul Apărării Naţionale prelungeşte procesul de recrutare pentru rezerviştii voluntari – sunt disponibile 871 de posturi pentru care s-au înscris 482 de candidaţi până la data de 3 iunie”

Mi-a plăcut nespus acel moment când cineva din minister, cinste lui, pentru exactitate ne-a împărtășit noua societății civile(si mai puțin civile) cifrele recrutării. Negru pe alb.

A mers treaba desigur ca ceasul elvețian, am rupt si aici normele. Se poate ca la prelungire sa mai fi venit o încă ceva doritori, estimările mele poate 700, din care nu toți trec probele sportive si medicale. Deci nu s-au ocupat locurile din rațiuni matematice.

Lăsând acest aspect la o parte, problema esențială pe care am sesizat-o in anii trecuți, este ca nu avem nici o dinamica si mobilitate, absolut necesare unei politici de resurse umane sănătoase. Adică, daca sunt dorite mai multe profile anume, nu știu, tehnice, specialiști orice, trebuie completat in scurt timp cu locuri pe acele profile astfel încât sa nu pierzi oameni valoroși. Atenție ca vorbim de rezerva aici, si nu de altceva. Daca vorbesc prea abstract, sa luam un exemplu banal – ai 10 locuri pentru subofițeri, transmisiuni/telecomunicații. Ai 15 candidați, toți cu profil tehnic. In urma selecției, 12 sunt admiși. Si se ocupa cele 10 locuri. Vii la o săptămâna maxim distanta si mai completezi încă 2 locuri. Nu ii trimiți pe ăștia la soldați, politie militara, conducător câine (la jandarmi asta-i funcție de subofițer).Ca poate nu-i plac câinii si îl mai si musca dracului. Atât trebuie făcut. E chiar simplu. Știu ca pare ca acest exemplu este la limita stupizeniei dar va garantez dragi cititori ca doar pare.

Am avut si aceasta discuție acum ceva timp cu un ofițer superior, ca încerca sa scoată castanele managementului defectuos din foc cu mana bugetara. Atâtea locuri sunt, ca ala-i bugetul si le cer unitățile si nu structura centrala. Ceri domnule cu marja de eroare încă 100 si le scoți doar la completare, lasă-mă cu autonomia decizionala ce sa-ti spun, fix in armata. Ca nu s-au ocupat toate niciodată, deci pasați bugetul pe anul viitor si tot așa din 2017 deja.

Însă si aici apare o problema, corecta, cea a necesitații existentei unui corp robust de soldati-gradati rezerviști voluntari. Nu poți într-adevăr avea 150 de sublocotenenți si 100 de soldați, ca nu funcționează așa un sistem militar, argumentabil si făcând un trolling la distanta, nu se poate nici cu 1500 de generali. Însă desigur acolo nu-i problema. Si aici intervine o situație pe care orice manager privat de resurse umane ti-o rezolva in 3 secunde. Daca vrei sa ai un focus mai mare pe zona de soldați, dai o bonificație substanțiala, specific pentru anumite specialități la semnare. Repet, nu am inventat noi apa calda, sistemul asta exista de mult in US Military – https://www.goarmy.com/benefits/money/bonuses-earning-extra-money.html#:~:text=Army%20Reserve%20enlistment%20bonuses&text=Qualified%20Army%20Reserve%20recruits%20may,combined%20with%20other%20enlistment%20bonuses.

Revenind, așa se explica si rezultatele din acest an, undeva pe la 30% estimativ, conform calculelor mele. Le confirmam sau le infirmam când dau drumul la cifre. Daca le vor da.

Mai complicat este sa punem aceste evoluții in contextul de securitate. Este prima data când scriu un articol din acesta serie când la câteva sute de km de granița avem război, nu hibrid, nu-nu, convențional, clasic, cu tancul, avionul, artileria si vaporul. Și infanterie. La 50 de km de țărmul Romaniei mai plutește răzleț cate o mina. Asta este contextul dragi cititori si nu cel pre 2022, ala in care avertizam cu spume la gura ca un nebun prin acesta serie ca oastea este, dar nu prea este. Au avertizat si colegii de redacție ca pe lângă oameni, mai lipsește si tehnica, tocmai ca sa mergem spre dezastru, la sigur, pe doua paliere. Daca printr-o minune am primi pușcoace, tancuri si alte acarete de la americani, sa fim siguri ca nu avem oamenii care sa le manevreze.

Ar mai fi de notat ca practic asta este noua forma de „a face armata”, daca nu vrei sa devii militar activ, adică profesionist.

Anul acesta, poate mai mult ca in alți ani mi-am dorit sa vad niște rezultate mai bune. Cunosc si in acest an tineri care au încercat. Si au reușit, au fost declarați admiși… si acum sunt pe tușa. Au vrut subofițeri/maiștrii si/sau ofițeri pe anumite specialități si s-au trezit nerepartizați iar mai apoi repartizați…. la soldați. Ca daca te vrei o specialitate tehnică, mi se pare absolut normal sa fi repartizat soldat, arma intendenta, specialitate ajutor de bucătar. Ca după dracu mai completezi cererea aia cu opțiunile. Nici pe specialități precum infanterie nu am stat mai bine, locurile fiind răzlețe si concentrate geografic in anumite zone. Nu au fost nici locuri de specialiști, ca măcar acești tineri sa poată fi repartizați daca au pregătire într-un anumit domeniu. Daca va amintiți anul 2018, atunci au fost in jur de 2800 de locuri, unități de lupta, sprijin, si chiar specialiști. Dar atunci au fost alte probleme, funcțiile erau prevăzute cu grade destul de mari, făcând-le inaccesibile pentru cei fără pregătire militara anterioara si grade in rezerva apropiate postului. (Citiți dragi cititori fraza asta de doua ori, vedeți cate condiții de eliminatorii sunt, si estimați cate persoane calificate si interesate s-ar putea recruta). Deși inițial am fost revoltat de prezenta specialiștilor socotind necesar in primul rând unități de lupta, daca se poate face o adaptare aici sa preluam pe cei cu pregătire in anumite domenii, sigur, îmi pun cenușă in cap. Dar, am rezolvat-o si pe aia, nu au mai scos pentru specialiști nimic, si atunci când au scos, au scos cu grade de maior, accesibile unui căpitan sau locotenent deja in rezerva. Idem pentru subofițeri, de la plt. adj. (!) in sus.

Ideal, si asta a fost propunerea mea, măcar in schema ar trebuie sa apară unitățile teritoriale.La momentul asta cred ca maxim companii am putem avea ca state de organizare si nu ca efective desigur, infanterie de principiu, sa putem prelua acești doritori. In subordinea centrelor militare ar fi util. Dar nici aici nu trebuie sa reinventam apa calda, unitățile de dorobanți ne pot fi model. Desigur dragi cititori, eu vorbesc, eu propun, eu mă agit degeaba.

Si in aceste condiții de criza si periclitare a securității Europei așa cum nu s-a mai văzut din întunericul celui de-al doilea Război Mondial, mi se pare absolut normal ca ministerul sa respingă oameni declarați admiși pe chestii de tehnicalitate. Caci ecce homo, al dracului de treaba după ce ai investit in educația ta, ai terminat un ciclu măcar de studii superioare cu munca, te-ai angajat intra-un domeniu competitiv, muncești cu tehnologia zilei de mâine… nu vrei mai omule sa te faci ajutor de bucătar in armata.

Ca sa fie situația si mai grava, nu învățam nici din trecut nimic, deși a trecut peste noi ditamai pandemia ca T80-ul, nu am văzut un proiect consolidat pentru medici militari, rezerviști, care vor pregătire. Ca mai trebuie si astfel de specialități si deja ar trebui sa vedem exerciții cu dislocare si operaționalizare a unor unități medicale. Am glume bune, așa-i?

Constatarea mea după marile speranțe dickinsiene si încheierea contractului primului ciclu de rezerviști, este ca legea este aplicata pur si simplu cu rea credință.  In definitiv acesta lege a devenit un mijloc de reeșapare a unor persoane care au activat in sistem, iar pentru cei care nu au pregătire anterioara singurele opțiuni reale si nu matematice sunt cele de soldați rezerviști, chiar daca ai terminat o medicina, o politehnica orice ar fi. Logica unei astfel de legi este cu totul alta, primordial de a mari rezerva, ori cum faci asta cu deja rezerviști pe care ii respecializezi pe alte arme si specialități militare. Mai grav, ăștia cu (r) la coada nu își pot continua pregătirea așa „by default”, cu o cerere amarata si o serie de analize, nu ei trebuie sa ocupe un loc, de multe ori complet aiurea geografic si tot de multe ori, locuri pe care ar trebui sa fie formați civili.

Încheiam apoteotic cu distanta galactica intre realitatea operativa si de la firul ierbii pe care am prezentat-o si ceea ce vad responsabilii zilei. Declarații general cu 4 stele (r), prim ministru al Romaniei, Nicolae Ciuca:

https://www.g4media.ro/video-nicolae-ciuca-intrebat-despre-recrutarea-rezervistilor-voluntari-demersul-nu-si-a-atins-obiectivul-este-nevoie-de-mai-multa-comunicare-si-mai-multa-prezentare-a-tot-ceea-ce-inseamna-un-astfel.html

„Din discuțiile avute, primul demers, pe primul proiect de lege, numărul a fost absolut mic față de estimările pe care le aveam. S-au produs modificările legislative în sensul motivării celor care ar putea să opteze. În momentul de față există un număr de 3-4 ori mai mare decât cel care se realizase în prima formă a legii, el nu și-a atins obiectivul și din ceea ce am discutat este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers, care sunt beneficiile, activitățile, modalitățile de a putea să te înscrii la un astfel de statut”,

PS.

Bai fraților cu grade pe umeri si fără, in al 12-lea ceas, luați pe toți care pot si vor pe profile similare celor cerute, ca sa folosească ceva din ceea ce fac in viața de zi cu zi.  Nu-i formați pe alte profile complet aiurea in corpuri militare in care nu au ce caută. Doamne ferește, daca pușcă mămăliga aici va fi noul Babilon si se vor vorbi toate limbile lumii civilizate, NATO, ori noi avem încă probleme elementare cu limba engleza si o franceza ca in vremurile apuse… de unde mon cher?

ma semnez al vostru lt(rez)

 

 

Series Navigation<< Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari: Când trăiești in “lux” și totul e la “mișto”Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari – episodul 2023. >>

23 de comentarii:

  1. Din pacate situatia din armata este o copie a situatiei din structurile civile ale romaniei. Mai marii armatei ii apara osul din fata si nu ii intereseza de restul lucrurilor. Despre nivelul pregatirii se vede din ce lucruri deosebite apar de la nivelul lor. Nu se va schimba nimic multa vreme. Poate o situatie deosebita sa le schimbe metehnele desi nu cred.

    5
  2. … off da nimeni nu a citit cu atenție ce scrie pe deciziile alea de respingere?Scrie asa frumos… nu esti bun pt.formele respective de pregătire/invatamant..
    Dar ca soldat esti perfect.. adica la razboi esti bun ca soldat… nu ca specialist in domeniu pregatit in civilie.
    Asa ca astia care au luat probele tehnice sunt buni de alergat cu arma.. iar aia care au luat probele sportive sunt buni la lupta cu tehnica si creierul…pe scurt armata nu vrea civili specialiștii in domeniul respectiv ca sa nu raneasca dusmanul si mimeaza ca recruteaza si ii face pe toti soldati ca de fapt si astia nu mai sunt.

    Probabil cine a facut regulamentul a stiut ce face…

    Si pe final las si eu videoclipul asta

    https://youtu.be/yErKTVdETpw

    9
    • Bine a zis cineva pe site acum 3 zile, noi evaluam pistolarul din grupa de infanterie, cu un ofiter tehnic si cu subofiter de la financiar identic. Pai stai un pic, cum?
      Uite asa.
      SI da, sunt reale fazele, administrator de sistem trimis la soldati, ajutor de bucatar.

      5
      • E cum.. cu regulamentul in mana si daca treci de toate probele.. ti-o dau la medical la final (ca daca esti tocilar ai si ochelari… exceptie medicii.. ei au voie). Au nevoie fara ochelari sa vezi in cine tragi (ca nu stii cum aia nu conteza), important sa nu ai ochelari la concurs si dupa poti sa ii pui.

        4
        • Diopria este maxima admisa 2.5. Dar da, ti-o trag la medicale pentru la medicale nu exista bareme pe varsta. Daca esti deja in sistem, nu-i problema poate sa-ti iasa si avioane la analize ca te reprogrameaza.
          Nu ma porniti si cu spitalele militare si acolo clocaie o adunatura de idioti si bareme care iti spun clar faptul ca medicina ca știința este relativa daca esti „in sistem”.

          8
  3. Deci armata nu e interesata de cunostintele noastre pe care le folosim zi cu zi? Exista zeci de mii de IT-isti care pot ajuta armata si statul, exista mecanici, ingineri, doctori, etc.
    Exista abilitati si tehnica civila care pot fi folosite cu succes. O forta neregulata de MTB-isti, enduro moto sau auto, alergatori montani, trekkeri, oameni de munte (sa ne amintim de dezastrul din 1916 cand nemtii ne-au flancat pt ca armata noastra nu stia potecile si drumurile de- munte de la granita), cu totii pot ajuta chiar si doar cu informatii, iar o parte cu actiuni de gherila. Nu vor deveni toti Rambo, dar pot transmite o informatie care se poate dovedi vitala la nevoie

    7
    • Pai da,dar de ce ai vrea sa faci asta cu statul? Uita de asa ceva cu 80% din purtatorii de uniforma.

      Si ca sa zic de o caprarie proasta:”Care stiti ,ma,engleza? -Eu domnule gradu… Bun,ia treci cu matura…”

      Ca sa faci forte neconventionale trebuie sa faci o pregatire mai outdoor.Ori ce au facut rezervistii astia e spre deloc.Nu ca activii stiu sa intre intr-o cladire in caz de lupta in localitate.Sau sa treaca strada.

      Ce se poate face cu categoriile alea de oameni,din care se vor strange un 100000 de baieti si fete cu ceva hotarare in ei,e ce au facut ucrainenii in 2014,cand toti galonatii lor au decis ca au alte urgente decat razboiul.La noi dupa primul sut in cur,pe care l-am lua din cauza incapacitatii sefimii de a decide ceva (pt ca dca decizi,raspunzi) ar urma ”faceti ce stiti voi,baieti”.Dupa care urmeaza meritocratia in actiune.Cand scapi de toate javrele.Mai intai de facto,candva poate si de jure.

      La noi,din fericire,nu mai e 1941,cum e inca la rusi.Cand orice bou incompetent ordona ”INAINTEEE”,dar el statea bine merci inapoi.Asa incat de bine de rau,selectia naturala va favoriza pe aia care au inclinatie spre a lupta si inca cu economie de sange.

      7
      • Noroc cu NATO asta, ca daca nu boul care ordona „Inaintee” poate primea si un baston de maresal de la un presedinte etern.

        10
      • @Mihais, dar crezi ca ar fi util asa ceva? Ca ma gandesc ca poate visez eu avioane si filme americane, eu fiind civil neinstruit, recunosc 🙂
        Din cate am vazut ceva de genul asta se intampla acum la UKr, civili in combinatie cu SOF, dupa doar cateva luni de pregatire. imi imaginez daca ar fi facut asta de ani de zile ….

      • La noi, e de ajuns ca stiu sa defileze, asta e baza, si sa salute regulamentar, la o intercalare cu un ghieneral, in rezerva, caporalul i-a spus cu respect, sa traiti…d-le general, la care, mumia ii raspunde…domn, e tactu!…. tovarase, i-as fi spus eu…si un șut unde nu-l bate soarele, din pacate, armia e plina de tovarasi din astia, ca de altfel…doctrina si mintile, luminatilor de toate gradele si varstele, cu mici exceptii!

        2
    • Pentru a ajunge sa te gandesti la ideeile pe care le enumeri iti trebuie sa fi peste medie. Problema este ca acolo sus majoritatea sunt sub medie. Banul si viata buna sa mearga in rest nu e problema lor. Cand vad ca si marii generali iesiti la pensie incep sa isi dea cu parerea acum iar cand erau in functie erau la fel ca cei de acum imi vine sa plang.

      3
  4. Sa dea draci în ei dacă se face un concurs între ăștia și o trupa de pasionați airsoft, ii perpeleste airsoft-iști de nu mai știu de capu lor… La toate capitolele ma refer (strategie, arta camuflajului, etc.)

    18
  5. Lucrurile sunt asa simple si unii le complica mai mult sau mai putin cu intentie. Mi-e greu sa cred ca-i vorba de prostie si atunci ma gandesc ca motivu-i altu’. Si anume tinerea armatei intr-o stare de incertitudine si noncombat pe toate planurile.

    Aici de vina-i politicul (legislativul), care nu-i in stare sa puna dreaq un articol intr-o lege care sa specifice clar ca specialistu’ merge pe functie de specialist, ca de aia a facut o pregatire si are o experienta in munca pe care o face, restu se specializeaza din mers si in functie de necesitati. Aici ii bagi ca soldati.

    Ministeru’ de somn tace, pentru ca probabil locurile de specialisti sunt rezervate pentru PCR.

    De putut orice se poate, da cu talambi in palavrament nu.

    3
  6. Multe chestii pot sa inteleg dar ce au facut anul asta nu. S-au agitat, au scos posturi, au inceput recrutarea devreme din mai… si…. fiss. Nimic.

    4
    • Lentule, ție îți pasă, lor nu. Asta-i tot.
      Au impresia că dacă vin gunoaiele din stepa tot le mai pica și lor ceva. Vorba-i sfântă: ” Nu avem noi atâtea topoare câte cozi aveți voi!” Aproximativ citatu’, spre rușinea mea nu cunosc suficient limba prietenilor.

      4
  7. Fain articol ! Eu cred ca punem problema putin gresit .
    Noi , ca niste oameni civilizati gandim ca suntem intr-o tara cu aspiratii de civilizatie ,democratica intr-o comuniune occidentala liberala ,cu un drum liniar ascendent spre a ajunge din urma tarile civilizate …
    Hai sa ne punem problema putin de-andoaselea :
    Suntem o tara inca comunistoida [fsn-ul inca la putere cu puteri depline in momentul de fata ] construita de niste tradatori nemernici sovietozauri care au ucis oameni la revolutie dandu-le ordine sa se impuste intre ei ,care de atunci distrug premeditat orice sistem democratic -liberal , occidental ,privat , concurential , in lupta lor cu propria tara in timp ce se se tin cu ghearele ca animalele de functii si scaune de unde pot sa jefuiasca , facandu-si legi care sa-i absolve de vina folosind justitia si media de masa doar pentru propria aparare si propaganda ,punand in functii cei mai incompetenti si aserviti corupti si santajabili oameni si incercand pentru asta asocierea cu toti mafiotii pentru a-si satisface lacomia ,fiind tolerati de occidentali din lipsa de altceva mai bun…ca boboru ii tot alege . Si asta e pura realitate , nu o distopie
    Ei , care sistem vi se pare voua ca seamana acum cu ce se petrece in tara asta de 30 si ceva de ani in civilie ca si in aramata ca de altfel in orice structura care ar trebui organizata macar cu bunul simt elementar ?
    Nu cred ca trebuie sa ne miram de starea de fapt , ”operatiunea” decurge conform graficului !

    9
    • Merci, si tu ai dreptate din pacate. Insa asta inseamna ca noi astia cu vise umede euro-atlantice vom fi condamnati la la status-quomunismum. Si eu mi-am pierdut suficient din viata in acest purgatoriu. Gata.
      Si in logica asta incepi sa cauti case de inchiriat in Germania, Elvetia sau daca nu esti cu muntele si iti place soarele si plaja, Italia, Spania.
      Dar si aici ii declicul cu afirmatia de mai sus, pai daca le place atat de mult comunismul, si autohtonismul de neam prost, de ce vor doar masini-cazan germane cu motoare de 3000 cel putin, vacante la all inclusive prin Frante, Monacouri si alte bazaconii, deci vor vestul luxuriant. Si atunci in logica mea, ei vor si si p’a in cur si cu sufletul in rai.

      4
  8. Țineți minte un lucru: la noi se poate, INSA nu se vrea.
    Simplu că buna ziua…

    4
  9. Am fost in programul rezerviștilor voluntari, însă am hotarat sa îmi dau demisia.
    Am fost incadrat ca soldat, eu având studii superioare și experiență în specialitatea studiilor. Nu am considerat că mă regăsesc în sistemul militar, și mai ales, nu am considerat că mi se potrivește rolul de soldat gradat rezervist.
    Personal, va recomand celor cu studii și experiența în domeniul studiilor, sa mergeți la ofițeri.
    Personal, sunt dezamăgit de MAPN și de ce am văzut în această instituție…

    3
  10. Domnule Locotenent rez. vă adresez o mica întrebare și vă rog să îmi dati un răspuns, mai ales că ați făcut parte din MaPN.
    Bun.
    Nu considerați că ar fi un lucru foarte bun sa avem un program pentru rezervisti in genul celui canadian?
    Acolo, am văzut că alegi unde vrei sa te pregătești, in ce regiment, în funcție de domiciliul tau. Faci antrenamente in weekend. In fiecare weekend câteva ore.
    La noi, de ce nu se poate face acest lucru? Adică, eu daca locuiesc în Timișoara, sa nu fiu nevoit, daca vreau sa devin rezervist voluntar, sa fac pregătirea de 7-8 săptămâni în București. Pentru un om cu familie, cu copii, cu anumite obligații, acest lucru este imposibil…
    Plus că nu e normal, îi favorizezi pe cei care au domiciliu aproape de locul de instruire.
    Ar fi normal cred eu, ca in funcție de domiciliu, sa faci și pregătirea și astfel să îți și alegi unitatea Militara in care sa fii repartizat.
    Am impresia că la noi, totul se face in bătaie de joc și nu pot sa înțeleg de ce se întâmplă acest lucru. Se puteau face lucruri foarte bune cu aceasta lege, doar că nu se vrea… Cred că dacă se voia, aveam acum mult mai mulți rezerviști voluntari.
    Și nu, nu mă interesează banii. Pentru mine alte lucruri ar conta.
    Mulțumesc mult.

    1
  11. Apropia, are cineva habar, anul asta vor mai exista recrutări pentru rezerviști voluntari, sau doar anul viitor?
    Merci.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *