Romania Military

Soldatul Svejk se uita la salata bulgareasca

rezerva armatei

Nu exista bucurie mai mare pentru noi decat sa ajungem undeva si sa putem spune din toti rarunchii: uite ba ca la altii ii mai nasol.

Asa ca m-am gandit sa-i fac o bucurie soldatului Sveijk, asa spre sfarsitul perioadei de concedii de vara si inceputul perioadei de concedii de toamna-iarna. Saracul Sveijk a obosit de la alba-neagra…. (https://www.rumaniamilitary.ro/soldatul-svejk-aplica-statutul-rezervistilor-voluntari-soldatul-svejk-s-a-apucat-de-alba-neagra) deci cred eu isi poate lua concediul bine meritat.

Deci cu vecinii bulgari sa fie atunci povestea, insa as vrea totusi sa mentionez un aspect din capul locului. Merge mai rau, da, insa discutiile pe care ei, bulgarii, le poarta ii vor duce spre ceva pozitiv. Nu aceeasi senzatie o am la noi, oricate discutii s-ar purta. La fel cum ne-au dat clasa la fondurile UE, autostrazi si turism, si in domeniul militar ne vor surclasa in ceva timp. In linii mari, pe parte de dotare, incep sa ne explice vecinii cum sta treaba, adica au dat 1.2 mld $ pentru 8 F-16 in varianta block 70, care vor fi livrate incepand cu 2024. La capitolul “to be”, deci de ce se mai intereseaza bulgarii, mai avem si transportoare blindate in valoare de 600 mil euro plus doua noi fregate(!?).

Pe langa asta, un angajament ferm fata de marele Orange pentru 2% fara fite contabile cand anulezi licitatia si o muti pe anul viitor cu tot cu bugetul alocat.

Cam asa stau vecinii in linii mari. Pe parte de personal, si aici vroiam sa ajung, desigur ca au si ei o rezerva voluntara. Sa fiu clar inteles, noi nu am inventat apa calda, noi nici macar nu am fost primii din regiune care au proiectat o forma de rezerva voluntara. Ungurii functioneaza pe un proiect similar din 2010 si vor sa isi tripleze efectivele pana in 2026. Bulgaria are si ea in functiune un astfel de program din 2015. Deci noi, ca de obicei, am fost ultimii care am inteles ca si acest program de rezervisti, pe langa faptul ca e util, mai este si o necesitate.

Ca de obicei, bulgarii s-au miscat mai rapid insa si cifrele lor sunt mai dezastruoase decat ale noastre. Partea interesanta si de retinut este ca bulgarii publica acest aspect. Lipsa de personal pentru activi este in jur de 20% si la rezervisti 83%. Cand spui lipsa de personal 83% in rezerva inseamna macar ca ai o structura de rezerva cat de cat creionata. In concret, sunt 337 de rezervisti voluntari la bulgari in acest moment. Chiar locurile pentru 2019, 1288 in total au fost anuntate in februarie (! -> februarie, nu august, da?). Se accepta inscrierea in program pana in luna octombrie a anului 2019. Posturile scoase sunt pentru toate categoriile de personal militar

Mai in detaliu, pentru un articol, un reporter s-a inscris in cadrul acestui proiect si si-a exprimat opinia in legatura cu cele traite.

In primul rand constatarea jurnalistului, devenit ofiter rez. de marina, este ca perioada de pregatire este insuficienta, echipamentul folosit este vechi, atat de vechi incat se dezintegreaza in maini. Mai putin varianta lor de PM, fabricata ce sa vezi in 1964. Intr-adevar acesta nu s-a dezintegrat si a executat toate cele 17 focuri necesare. Desigur ca si rezervistul spune ca este insuficient si nu poti discuta realmente despre abilitate dobandita dupa 17 focuri. La cluburi de tir sportiv private macar 20 de focuri executi. Jurnalistul mai relateaza si despre oamenii care fac parte din acest proiect, niste tineri intre 18 si 22 de ani motivati de patriotism si dobandirea oricarui fel de experienta in munca, secondati de niste doamne pe la 40 de ani, motivate de “bani”. Pe de alta parte subliniaza aportul pozitiv in cultura militara al tinerilor ofiteri, mai ales cei venind cu experienta serioasa in diferite domenii din civil (!!!).

Mai interesant este ceea ce s-a ridicat ca problema iar surprinzator ministerul lor al apararii doreste modificarea cat mai rapida a legii care reglementeaza aceste aspecte.

Acum ministerul lor al apararii a luat act de nemultumiri si deja a propus solutii, una din ele mi-a sarit in ochi. Este vorba de compensarea financiara a angajatorului astfel incat angajatul sa nu aiba de suferit.

Ca sa fie imaginea de ansamblu si mai clara, am cautat legea bulgara si pregatirea se face timp de 25 de zile pe an si contractele sunt pe 5 ani. Financiar, pentru fiecare an, rezervistul primeste o solda de baza aferenta gradului (pe an!) la care se adauga plata pentru luna in care este fizic la unitate adica 75% din solda activa. Pentru cei care prin contract isi asuma disponibilitatea de a participa la misiuni in afara granitei, suma creste. Si aici e un punct foarte important, daca imparti la 12 luni, lor le da cu mult mai bine decat 10% pe luna ca la noi. Si? Ce s-a intamplat? Sunt mai multi? Din contra si am zis asta de la inceput, nu acel 30% schimba ceva la noi cand sau daca vor modifica legea 270/2015. Dar faptul ca ministerul nostru insista cu obstinatie pe acest subiect mie cel putin imi spune doar ca are alte motive in spate. La fel si insistarea pana la modul obsesiv ca cei care doresc varianta serviciului militar in rezerva vor fi soldati-gradati r.z. si doar atat. Posturile de cadre sunt sublime dar lipsec cu desavarsire. In fapt, aici discutam de blocarea individului, fie ca are potential sau nu, in corpul soldatilor, fara o posibilitate reala de a urca treptele ierahiei militare. Oare de ce este “neatractiva” acesta optiune de serviciu militar? Hmmm? Ghici ciuperca, ce-i?

De ce e asta relevant pentru noi? Luati ce spun pe inventar, isi vor rezolva problemele mai repede ca noi si vor avea in functiune o structura mai clara si utila decat noi.

Fereasca sfantul ca marele Orange si NATO se sa uite peste elementele de rezerva din aceste tari si sa ceara un exercitiu de mobilizare.

Ma semnez al vostru lt(rez)

Sursa:

https://balkaninsight.com/2019/08/27/expanding-military-service-in-bulgaria-is-it-worth-it/

http://www.comd.bg/en/acts/armed-forces-republic-bulgaria-reserves-act

https://www.defensenews.com/global/europe/2019/07/10/bulgaria-approves-draft-deals-to-buy-f-16s-in-record-defense-procurement/

Exit mobile version