Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari: soldatul Svejk s-a apucat de alba neagra

Si uite ca dupa chinurile facerii avem deja locurile anuntate. Nu comunicam nimic, da nimic-nimic in afara unei glume de 1 aprilie si de o (una bucata) declaratie a ministrului pe acest subiect. Dar atat, ca sa nu vorbim mult ca-i scump. In plus mai apare si misto-ul cazon in loc de raspuns coerent pe Facebook, la intrebari adresate in mod repetitiv de persoane interesate. Si aici sa fac o paranteza: recrutarea, fie ca se face pe feizbuc, fie ca se face clasic (tete-a-tete), este de doua tipuri. Ai un interesat de cariera militara care are cunostinte despre domeniu, indiferent ca are o ruda in sistem, sau pur si simplu mai dai peste unul inteligent cu care iti face placere sa discuti. Mai apoi ai varianta numarul doi, un candidat adus acolo de maica-sa sau vine dupa ce a ‘auzit’ ceva si iti este aproape imposibil sa te intelegi cu el. Daca iti pricepi menirea ca recrutor, de nici unul nu faci misto, oricat de superior te crezi tu, oricat de expert te crezi tu. De ce? Pentru ca acum nu esti la unitate, nu faci misto de ‘biba’, ci esti interfata de comunicare a ministerului si cand faci asta dovedesti doar neprofesionalism. Si ca sa nu fie dubii ca nu ai ce cauta in functia respectiva, le mai si lasi astfel de remarci scrise pe Facebook, pe pagina oficiala de recrutare.

Trecem mai departe si citam aici, ca noi lucram doar cu materialul clientului, ceea ce ministrul ne-a comunicat in aprilie:

“Recrutarea rezerviştilor voluntari rămâne o prioritate pentru MApN. Pentru 2019, avem bugetate peste 3.500 de posturi pentru această categorie de personal, pentru care pregătim procedurile legale pentru recrutarea candidaţilor. În câteva săptămâni sperăm să putem comunica deja pe canalele de promovare a carierei militare toate informaţiile de care au nevoie cei care doresc să opteze pentru această categorie de militari ai Armatei României”, a scris, pe Facebook, Gabriel Leş.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că ulterior stabilirii nominale a structurilor militare care urmează să încadreze rezervişti voluntari, repartiţia posturilor de rezervişti voluntari pe garnizoane, tipuri de funcţii, arme şi specialităţi militare va fi materializată şi transmisă structurilor specializate din minister pentru demararea procesului de recrutare şi selecţie.

“În urma numeroaselor semnale venite din partea persoanelor care reprezintă potenţiali candidaţi, #MApN a decis iniţierea unui proiect de lege care să modifice şi să completeze Statutul, astfel încât acest segment – al rezerviştilor voluntari – să devină mai atractiv pentru public şi actul normativ să-şi atingă scopul pentru care a fost emis”, a conchis Gabriel Leş.”

Repet, deci asta ne-a spus domnul ministru, nu eu, nici Nea Geroge, nici Iulian, nici Razvan, nici Marius. Si avem anuntul, citam sursa:

“Ministerul Apărării Naţionale continuă procesul de recrutare pentru rezerviștii voluntari

Ministerul Apărării Naționale organizează, între 1 și 23 august, o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Astfel, pentru anul 2019 sunt disponibile peste 1.300 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), în unităţi militare din 20 de judeţe – Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.

Procesul de recrutare şi selecţie se desfăşoară în baza Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015.

Pentru înscriere, cetăţenii se pot prezenta atât la sediul centrului militar zonal/judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cât şi la oricare alt centru militar zonal/judeţean sau de sector, în situaţia în care locul de muncă sau reşedinţa temporară diferă de localitatea de domiciliu.

Cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar în Armata României vor completa o cerere de înscriere.Totodată, vor avea asupra lor următoarele documente, astfel:

  • a) actul de identitate, în original şi în copie;
  • b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
  • c) acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
  • d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
  • e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la centrul militar, persoanele vor fi informate cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală și unitatea militară/centrul de instruire în care se va executa programul de instruire iniţială, în cazul candidaţilor proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară.

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către arme/servicii şi specialităţi militare pentru care aceştia prezintă abilităţi şi aptitudini.

Pentru alte detalii suplimentare, recomandăm prezentarea la sediul centrelor militare zonale/judeţene sau de sector. Adresele poştale şi datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet la adresa http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact sau http://www.mapn.ro/contact/index.php.”

Pai stati un pic domnilor, vorba marelui Arghezi in discutie cu Dej, pai una vorbim si alta fumam. Asta-i un fel de alba-neagra cu persoanele interesate, desi vad ca sunt putine la numar oricum.

Va mai zic una, asa pe surse, si daca gresesc scriu erata, o pun pe site, o printez pe un a4 si o mananc. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Sunt niste domni ofuscati rau pe ideea de rezervisti voluntari si mai ales de ideea de cadru militar rezervist voluntar. Pai cum, don’le, ce scoala au facut astia sa-i faca asa subofiteri, ofiteri. Trecand peste lezarea orgoliului, ma intreb de ce nu au fost revoltati domnii cand prin 2008 lt(rez) Alexandru Gheorghe si altii (subsemnatul) urlau ca intra oameni in sistem fara pregatire sau minima inclinatie spre domeniu. Dar aici este vorba de rezerva totusi, o rezerva care se contureaza in tot blocul NATO, mai putin la noi. Acum fie NATOistii astia sunt speriati gratuit, fie sub acel “profesionalism” cantat si rascantat de institutii se gaseste situatia din 1939. Am iesit subpregatiti si subechipati atunci in uragan si ne-a costat 45 de ani de intuneric.

Inca o dovada ca eu unul imi bat gura degeaba aici de doi ani de zile si cei de la minister aplica aceeasi masura de ani de zile cu rezultate sub orice critica. La final un mare strateg crede ca situatia se schimba cu acel 30%. Dap, se vor inghesui oameni care au o cariera civila pentru acel 30%. Bravos asupra irefutabilitatii logicii. Si ma intreb ce tip de om este acela nemotivat de 10% din solda activa, dar unul motivat furibund de acel urias 30%.

Impresia mea este ca ministerul aproba locuri fara a avea nici cea mai mica viziune structurala si nici un fundament ierarhic. Se scot multe locuri pentru soldati insemna doar faptul ca acestia pot fi arondati oriunde neexistand necesitatea, deci munca, oboseala, ca cineva sa gandeasca structural. Sa exemplific, ca i-am pierdut si pe domnii iexperti (vorba lui Gargamel): Scoateti la concurs pe judet o structura de rezerva. Grupe, plutoane, companii! Sau ii prea mult de munca? Si instruiti-i ca atare. Ati scos posturi de soldat de infanterie cu sutele si nici un post de subofiter sau ofiter de infanterie in acelasi judet. Structural ce inseamna asta? Ca sa inteleg si eu, ca-s tare de cap si recunosc. Nu insemna sa-i faceti pe toti ofiteri, eventual maresali ca pe un anume domn ministru. Inseamna sa existe sansa astfel incat ministerul sa ia ce-i mai bun de pe piata. Evident ca vor fi multi la concurs pentru un post de ofiter, cei care se claseaza pe locul 2-3 pot fi indrumati spre a deveni intai subofiteri si apoi in timp ofiteri. Cu putina bunavointa aveti premisele unui succes pe care vi l-am consultat si rasconsultat, gratis, in 9 articole pe tematica asta pana acum. Si uite si al zecelea.

Toate astea in timp ce polonezii vin cu 17 brigazi de infanterie, 53.000 de oameni din care au incadrat deja aproximativ 20000 de functii. Ma intreb uneori daca suntem bine la cap, asta deja nu mai poate fi numita nici macar incompeteta, nici rea intentie. Vedem zilnic, cu precadere in ultima vreme inalta expertiza a structurilor de forta, de la un dat cu stangul in dreptul in situatii critice, la fuga de responsabilitate.

Am inteles, nu dorti prin acest proiect o gura de oxigen in sistem, oameni noi cu alta viziune.

Pe final, domnilor care administrati acest proiect in mod ridicol-defectuos, nici clasa nu o treceti la o scoala unde se preda comunicare, management de proiect si resurse umane.  Daca vi se pare critica radiografia asta stati sa vedeti ce urmeaza dupa ce recruteaza iarasi 10%.
 

Ma semnez al vostru lt(rez)
 

Serios, recrutare faceti la Neversea si Untold? Mai, voua va place Armin van Buren si ati vrut sa intrati moca.

78 de comentarii:

  1. Sistemul cred ca au o teama de cei care vin din exterior care au facat cate ceva in civilie le e frica ca astia nu tac si au ceva de spus…. Eu asta vad cauza de se joaca ei de alba neagra

  2. Ca de obicei orice idee buna ori proiect bun ajunge la un blocaj sistematic.

  3. Nu mai prostii au facut anul asta pe toate planurile. Nu putea fi diferit aici.

  4. „da ce au bă ăștia cu noi vere ,ei nu știe că e concedii luna asta?”
    ” numai poți apăra țara și furniza liniștit niște securitate la umbra gardului că apare ei cu inițiative si întrebări…”
    „ce bă voi credeți că armata e așa cum vedeți voi in fimele americănesti ‘reați ai dracului de elemente dușmănoase,las că intrați voi pe mâna mea….eu m-am călit pe ogoarele patriei bă nu ca voi toată ziulica pe eterneți !”
    „trăiti dom’ comandant,ceva defilari si dezveliri de coroane azi…trimit acu’ dupe prea sfintia sa preotul unitatii sa ne organizeze un tedeum de ala fain si dupa ne asezam la masà.nici nu stiu cum va descurcati cu atata treaba pe cap cu americanii astia si aliatii din natou pe capul nostru toata ziulica.mai vine omul dar mai si pleacà ba americanilor,ne descurcàm noi cu rusii pe aici…ce in ’68 cand a dat comandatul suprem al armetii drumul la lasere erati pe aici?!”

  5. Am vazut o reclama in metrou sambata seara cand veneam de la protest.
    „Loveste la tinta, alege cariera militara” sau ceva de genul asta. Poze demne de propaganda anilor 70-80. Vai de putzulica noasta daca astia fac si tactica pe campul de lupta.

  6. Umila mea părere este ca ar trebui sa fie constituite subunități de rezerviști infanteristi, la nivel de județ, însă funcțiile de ofițer și subofițer, la aceste subunitati, sa fie asigurate de militarii de cariera. Ca sa fii un bun subofițer ai nevoie de instruire temeinica de cel puțin 1 an de zile iar ca ofițer, măcar de 2 ani, cum era în trecut, în perioada de pana în anul 1948. Dacă plutonul sau compania nu are la comanda, ofițeri și subofițeri de calitate, inclusiv câțiva militari profesioniști în poziții cheie, ca și comandanți de grupa, praful se alege de acea subunitate care se va comporta ca și unitățile românești la Turtucaia.

    • Este total gresit (o greșeală capitala) sa ai subunități sau unități formate doar din rezerviști.

      • Intreb cum functioneaza un astfel de sistem? Sa vad daca am inteles bine:
        Implict rezerva inseamna pregatire periodica, cand spui cadre militare de careira, insemna activi, da? Deci trupa sa fie rezervisti si cadrele activi? Perioadele cand rezervistii un sunt in pregatire ce faci cu personalul activ care asigura comanda unitatii de rezerva?

        • Este total gresit sa am subunități formate în exclusivitate doar din rezerviști. Trebuie sa existe subunități și unități de profesioniști, începând de la soldat și terminând cu funcția cea mai mare de comanda, însă având efectivul redus iar la nevoie, aceste subunitati și unități sa ajungă la efectiv complet prin alăturarea rezerviștilor. Pentru instruirea rezerviști lor, pe timp de pace, trebuie create unități destinate acestui rol, formate din cei mai buni profesioniști. Ar fi o mare greșeală sa am mai ales pe timp de război, pluton, companie, batalion, regiment, brigada, divizie, formate exclusiv din rezerviști.
          Toate subunitățile și unitățile militare ar trebui sa fie implicate continuu, în activități de instruire. Un bun infanteristi ar trebuie sa fie în același timp, un bun cercetaș, genist, NBC(ANM cum era în trecut) vânător de tancuri, lunetist, servant de aruncător de mine, tun de câmp, AT, lansator portabil de rachete AT și AT,conductor de TAB și MLI. Asa ceva înseamnă mult timp însă când ești cadru militar pentru o perioada de minim 25 de ani, ai timp sa te specializezi.

          • Aici sunt mai multe probleme puse la un loc dupa prerea mea. Depinde pe ce idee functionezi si ne raliem la NATO, la sistemele functionale de acolo. Am pierdut literalmente secole incecand noi, sa reinventam apa.
            Asadar tot dupa parerea mea, ca discutam aici si imi face mare placere sa discut aceste subiecte, putem avea asa:
            1. Ai un model american sa spun dar importat in polonia, finlanda si alte tari in care ai structura de rezerva pana la un animit nivel de regula mari unitati, brigada/divizie. La US merege pana la corp de armata respectiv armata. Dar la nivel EU merge cam pana la esalon divizie. Acum, unitatile respective se ocupa in principal de aparare teritoriala, inlaturarea efectelor dezastrelor naturale. Pot fi unitati chemate in sprijinul celor active in anumite conditii.
            2. Al doilea model ar fi unul sa spun britanic, dar care a fost aplicat cu succes in franta, germania, spania. Adica rezervistii sunt arondati la unitati la nivel maxim de regiment si actioneaza in cadrul acelor unitati in sprijinul celor active. Unele structuri logistice spre exemplu lucreaza cu o incadrare la niel de baza logistica cu efective de regiment cu functii incadrarte 40% cu rezervisti.
            Asta nu-i un moft sau o fita sau ceva ci este o metoda moderna de a balansa niste costuri. Armata activa, profesionista de peste 100.000 de oameni spre exemplu devine incetul cu incetul un lux. si atunci fie de dezarmezi voluntar asa cum au facut-o unele tari europene fie vi cu un sistem de genul.
            Citeam despre sistemul de pregatire/formare pre 1948 si in opina mea, deci strict parere, nu cred ca mai poate fi implementat sau reimplementat in Romania actuala. Nici nu poti sa tii inca o armate de cadre activi strict pentru instruirea unor rezevisti. Evident de la un anumit nivel chiar in structurile de rezerva exista cadre active, in SUA cei care ocupa functii prevazute N.G.(National Guard) cu gradele de la colonel in sus prevazute partial ca find active. Deci este nevoie sa existe o permanenta acolo si cu asta sunt de acord.In prezent instruirea rezervistilor voluntari se face la aceleasi scoli de aplicatie unde se instruiesc persoanele active. La fel legea obliga la exercitii de mobilizare si pegatire continua toata rezerva nu doar cea voluntara. Evident ca nu se respecta aceste dispozitii.
            Acum problema distincta pe care o vad eu si de ce spune achiar la inceput ca avem un amalgam de situatii.
            Nu cred ca-i posibil sa ca infanteristul sa fie de toate. La baza toti suntem infanteristi de la pilot la contabil. Insa nu poti sa ai persoane chiar atat de versatile.
            Cat despre pregatire, eterna mea vorba, ba altii zboara in luna si noi putem face 3 metrii de drum, tradusa astfel: altii formeaza piloti, parasutisti etc in rezerva si noi nu suntem in stare sa avem o companie de rezerva( https://www.afrc.af.mil/News/Article-Display/Article/1662567/a-step-by-step-on-becoming-an-afrc-pilot/ – aici avem pe siteul Cmd. US Airforce Reserve, cum poti deveni pilot )
            Ca sa finalizez teoria asta, ar trebui sa ne asumam ca si polonezii ca vrem sa formam unitati de infanterie usoara poate si putin geniu in anumite colturi ale tarii, as spune si sa nu mai chemam vanatori de munte veniti de o saptamana din T.O. sa puna saci la eternii sinistrati.In principal sa separam rolurile.

            • Ar mai fi o nisa, modificarea usoara si a rolului jandarmeriei, mai mult catre cel de sprijin militar pentru anumite unitati… Apropos, ei cum stau cu recrutarea si „rezervistii”? 🙂

              • Usoara modificare a rolului jandarmeriei ar fi chiar desfiintarea ei, acolo-i un cuib de vipere in care la conducere sunt ofiteri ce inainte de ’89 se ocupau de securitatea statului, mai bine zis trupele de opresiune.

                Intr-un cuvant jandarmeria de azi nu-i altceva decat securitatea de ieri, mai trebuie amintit si ca acestia au fost si sunt forte de interventie de partea clasei conducatoare indiferent de regim si nu actioneaza de partea cetateanului pentru a-i asigura paza si ordinea, deci nu-nteleg cum ar putea aceste forte de partea populatiei in caz de conflict.

                Despre controlul cetatenilor asupra institutiilor statului nici nu poate fi vorba, presedintele fiind garantul bunei functionari a acestora, noi populimea neavand niciun rol.

                • Ofiterii aia au iesit din sistem, cel tarziu in vara anului 2017, prin pensionare.Dupa ce misiuni are azi Jandarmeria, nu se justifica existenta ei.Cadrele si actualele sale atributii ar trebui trecute la Politie.

                  • Cu desfintarea, mda, desi am dubii. As zice da cu o usoara ezitare si traditia jandarmeriei pre 1948 adaptata azi inseamna o structura de politie militara la nivel de SMG(AP). Nu stiu in ce masura modeul francez sau italian poate fi aplicat dupa ce am vazut in ultimul timp. Poate pur si simplu anumite modele din vest nu pot fi replicate la noi.
                    @serghey, eu mai repet ce am spus si pe alt topic. Asa arata un presedinte constitutional. Nu va place, perfect, sa schimbam constitutia.Nici mie in mod evident nu-mi place.
                    Base a fost tare, eu nu zic ba, dar pentru el constitutia a fost cartulia care i-a tinut masa dreapta. Base a facut ce a vrut muschii lui avand interpusi de la guvern, la parlament, curtea constitutionala, la structuri de forta.
                    Presedintele este garantul „doar” a independentei, unitatii si integritatii teritoriale, adica ii capul ceremonial al armatei si mai nou nu-si poate alege nici macar seful de stat major si mai poata mobiliza armata cu acordul parlamentului.
                    Mai este mediator si vegheaza la buna functionare a bla-bla. Aici mie personal mi se pare suprema umilinta, ii mediator dar nu poate emite un punct de vedere pe mediere si sa-l trasnforme intr-un ordin executiv ca si presedintele SUA. „Vegheaza” de rupe la buna functionare a autoritatilor publice dar nu poate demite pe nimeni in afara de consilierii sai. Un ministru ceva, un director, un sef de politie, nimic. Nici pe soferul sau nu-l poate demite ca-i SPP-ist. Presedintele francez poate demite guvern si parlament.
                    Astia in 90 au facut o constitutie ca sa evite un nea nicu pe rit nou si nimic mai mult. Ca de vroiam ceva serios si nu comunism reesapat, aveam o constituie buna de tot din 1923.

                    • Germania și Austria se descurca excelent fără instituții cum sunt Jandarmeria și Carabinierii. Fiindcă este voința politica în acest sens. La noi nu exista voința politica pentru a exista doar o singura instituție, moderna, eficienta, cu atribuții pe linie de ordine publica. Din interese personale, meschine, și nu raționale, obiective. Din aceste considerente avem și mai multe servicii de informații. Ar trebui sa avem doar 3 servicii de informații. SIE, DIA și SRI.

                    • 1.) In Austria nu au disparut ci au fost amalgamati cu altii si au primit alt nume: „Federal Police”
                      „The reorganization of the Austrian law enforcement bodies started in 2002. It was decided that the Gendarmerie, federal safety guard corps and Kriminalbeamtenkorps should be amalgamated.
                      At the time of the amalgamation from Gendarmerie, Federal Safety Guard Corps and Kriminalbeamtenkorps to the Federal Police there were approx. 15,000 officials. ”

                      2.) la nemti denumirea de Gendarmerie a fost folosita de politia militara, care a avut si unitati de Feldjäger, iar dupa razboi PM au primit denumirea de Feldjäger:
                      https://en.wikipedia.org/wiki/Feldjäger

                    • Yeap, ai dreptate consitutia se cere revizuita, ar fi si normal doae e o constitutie din 2003…..a lui Nastase;)))

                  • Faptul ca nu se justifica existenta ei e un lucru cert poate si faptul ca acei ofiteri de dinainte de ”89 apartinand fostei securitati nu mai sunt in sistem, doar ca cei care au ,,infaptuit revolutia” au dainut si dupa acei ani si inca dainuiesc si astazi, eu am rezerve serioase ca ofiterii activi ai actualei jandarmerii nu au reminiscente ale fostei securitati, vorba aia aschia nu sare departe trunchi, in conditiile in care e o institutie militarizata.

              • Draga Marius, MAI-ul sta beton(pe hartie) la orice tematica, si eu nu ma dau mare cunoscator al acestui minister ci eu constat doar dupa propile experiente si povestile unor oameni pe care ii mai stiu pe acolo.
                Normele metodologice au fost aprobate in 2017 si stau bine merci intr-un sertar. La fel au facut in 2006 cand s-a renuntat la serviciu obligatoriu si au aparut SG(V)-ii atunci respectiv SGP-ii de acum. Adica pe MACii lor i-au facut subofiteri si din acel punct urma de soldat profesionist nu a pus piciorul in unitati militarizate MAI.
                De ce este asa, foarte buna intrebare. Tot timpul mi s-a parut interesant un minister care nu are trupa, structural vorbind, ci gradul cel mai mic de acolo este de sgt-maj. Am prieteni/fosti colegi si mai rautaciosi(le-am dat o palma peste incheietura de la mana sa mai fi asa rai!) spuneau ca singurul motiv de ministerul ii militarizat, lipsind ierarhia structurala deci trupa, avand locotenenti pe functii de colonei si insectori sefi la judet maior cu 3 colonei plini in subordine, ar fi aspectul financiar respectiv uriasul beneficiu in materie de pensii si solde.
                Eu nu sunt atat de rau ca ei, desi ma deranjaza vizibil chestia asta, eu cred ca ar trebui sa existe structuri militarizate insa cu ierahie, daca efectivele la judet(pompier/jandarm) sunt de batalion, la comanda lt-col si nimic mai mult.
                Si nu scriu chestilea astea ca om rau si chitros ce sunt cam mai ales pentru pompieri am doar cuvinte de lauda si urias respect. Totusi curatenia asta i-ar ajuta.
                Pe mine rationalizarea acestui „sistem” ma depaseste, deci sincer nu stiu ce sa spun mai mult de atat.
                Adevarat ca jandarmeria parca ar mai trebui sa primeasca ceva atributii pe sectorul asta, si mai luate din atributile de ordine publica.

              • Am vorbit, în timp, cu câțiva absolvenți ai Academiei de Politie, arma Jandarmi. Oameni care au terminat școala în anii 2002 și 2014.Acesti oameni mi-au spus ca nu au urmat pregătirea militara de infanterist. Pregătirea lor se rezuma la tragerea cu PM, pistolet și acțiunea ca scutie în cadrul unei formații. Jandarmeria ar trebui sa aibă pregătirea și dotarea unei unități de infanterie. În caz contrar, as desființa Jandarmeria, trecând personalul și atribuțiile sale la Politie asa cum au procedat și austriecii în anul 2006.

                • Jandarmii sunt pregătiți sa acționeze ca scutieri și la masuri de ordine publica. La nivel de inspectorate au pluton AT însă cât de performant este cu adevărat acel pluton, nu ma pot pronunța. În rest, jandarmii executa misiuni de ordine publica, ca cei de la politia locala sau națională și paza unor instituții de stat.

                  • ordine publica……au batut copii pe la meciuri si mosi pe la proteste. hai sa vorbim adevarul si sa nu ne mai ascundem dupa termeni.

                    nu au pregatire de nimic in rest. sunt doar firma de paza a politicienilor

            • Eu as merge pe modelul britanic. Orice infanterist ar trebui sa se specializeze, în timp, și ca sanitar(cursuri de prim ajutor ar trebui sa se facă încă de la grădiniță, gradual, ca și complexitate) , vânător de tancuri, genist, operator de aruncător de mine de 82mm sau lansator portabil de rachete AT și AA pentru ca pe câmpul de lupta se întâlnesc cu diverse situații, unele extreme în care dobândirea acelor cunoștințe te salvează dar te duc și la victorie.

          • Obligatoriu, orice militar ar trebui sa aiba cunostinte de sanitar.

            • macar de prim ajutor, bazele se invata in cateva zile si apoi pot fi reamintite la 1-2 ani, eventual extinsa incet baza de cunostiinte.

            • Categoric. De asta pregatirea in rezerva este benfica atat pentru instutie cat si pentru persoana. Dintr-o data ai oameni care stiu sa se organizeze minim necesar, sa puna uns sac de nisip cand creste apa, sa dea o mana de (prim) ajutor cand se intampla ceva.

  7. Daca este posibil , doresc sa primesc un raspuns avizat de la cineva care cunoaste mai bine situatia … Mai exact ma refer la urmatoarea speta: persoana de gen masculin , armata facuta la termen lung, pe cale de a implini 47 de ani, stare de sanatate buna ( poarta ochelari ),studii de baza liceu plus diploma de bacalaureat plus diverse cursuri de formare ( scurte, acreditate, prin AJOFM, inclusiv agent de securitate cu atestat ), permis B,doreste sa acceada in randurile militarilor rezervisti voluntari! Are vreo sansa … ? Daca Da ar putea aspira cumva , nu neaparat instant, ptr rezervist voluntar subofiter ? Practic vorbind ca soldat-gradat sau subofiter rezervist voluntar ce indemnizatie ar putea primi lunar , in varianta Basic ptr soldat rez.voluntar sau Basic ptr subofiter rezervist voluntar ? P.S. Daca ajuta , din toamna incepe curs studii ID ( invatamant de la distanta ) ptr licenta ( autorizata si acreditata ) in domeniul stiintelor economice . Multumesc anticipat ptr un eventual raspuns pertinent !

    • Da puteti accede pe functia respectiva daca aveti astfel de functii disponibile in judet sau imprejurimi. Anul asta sunt multe posturi de soldat-gradat rzv si foaaarte puntine functii de subofiter si aproape zero de ofiter. Deci va puteti conform studilor incadra direct pe o functie de subofiter.
      Asadar, medical singura problema poate fi daca aveti dioptrii +/- 2.50 si mai mari. Daca da la examinarea medicala sunteti declarat inapt.
      Acum partea veniturilor – va spun in linii mari ca variaza in functie de specialitate – aveti 10% din solda personalului activ(functie+grad) – in jur de 140 de lei pt soldati, 200 de lei pentru subofiteri.

  8. Si asa se naste ramborezervistul roman ) .Santem romani si facem de toate si nimic bun.Acum realizez de ce nu va baga nimeni in seama.

  9. Tre’ sa ne explici acel „va” din „de ce nu va baga nimeni in seama”.

  10. Recomand aplicarea directa la FOS pt cei care se incadreaza in conditii. Pe facebook se pot obtine info, sau daca sunteti in zona sunati la poarta, baietii asteapta noi colegi.
    E nevoie de luptatori si la VM, Cc, Pst.
    Pt rezervisti se iau 12 mil si ceva, net, pt 15 zile pe an de pregatire. 12 mil pe luna pt15 zile pe an, sper ca e clar

    • Vlad, 12 mil pe luna? Au gresit pe site, am vazut ca le-au semnalat oamenii. Pe luna poti lua undeva pe la 140 ron sg, 200 subofiter. Cat faci activ, primesti bani de activ insa aia ii separat si nu-i lunar.Daca iei 12 mil pe luna, cf legii:
      Art. 6
      Rezervistii voluntari, in perioada in care nu participa la instruire sau la misiuni in cadrul structurilor in care sunt incadrati sunt, in continuare, declarati in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj, beneficiaza lunar de o remuneratie, in cuantum de 10% din suma reprezentand solda de functie pe care sunt incadrati, conform contractului incheiat si solda gradului detinut. In aceasta perioada, rezervistii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurari sociale, iar remuneratia lunara este venit supus impozitului pe venit si baza de calcul al contributiilor sociale, datorate potrivit legii.
      Bine ar fi doamne ca acel 12 mil sa fie 10% din solda activa.

    • Cu cât se plătește acum un salt din elicopter și avion(AN26, Hercules)?

      • Nu stiu asta din pacate. Mai aveam ceva cunoscuti pe la c dar nu para. In rezerva astfel de elemente nu se pregatesc inca, la activ nu stiu. Acum s-au inchis mai mult deoarece toate batalionele para fac parte din opspec. Si asta sincer nu mi se pare ok, adica la nivel de SMG/AP ar trebui sa exista macar un batalion/regiment para separat de opspec.

        • Am intrebat deoarece in perioada 1989-1990, am facut armata la parasutisti ca si personal navigant.Atunci, un salt din AN26 era 250 lei, din elicopter MI8-180 lei iar din AN2-107 lei, din cate imi amintesc.Asta la militarii in termen.Nu stiu cum erau platite cadrele militare pentru acelasi lucru.Acum am intrebat doar din pura curiozitate.Sa vad cum au evoluat lucrurile.
          In anii 1989-1990, erau 4 regimente de parasutisti plus compania de cercetare diversiune de la Buzau+alte subunitati de cercetare prin parasutare, inclusiv cea de la Huedin care azi este regiment de cercetare.
          Din ce stiu eu, azi sunt 6 batalioane din care 3 pentru misiuni speciale iar 3 compun o brigada aeromobila.

          • Nu stiu sa va spun, si nu as dori vreaodata sa dau informatii aproximative sau inexacte.
            Din pacate in prezent stam asa: Batalionul 610 Operaţii Speciale „Vulturii”, Batalionul 620 Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni”, Batalionul 630 Paraşutişti „Smaranda Brăescu”, fostul 498 . Atat. O brigada aeromobila in prezent nu mai exista mai exista insa mai sunt unitati de cercetare dispozitiv in adancime care au parasutisti dar nu este unitate de parasutisti spre exemplu 317 Vladeasa.

            La nivel de SMFT brigazi in subordine directa sunt 1 mecanizata „Argedava”, 8 artilerie Larom, 6 Operatiuni Speciale Tg Mures, 10 Geniu „Dunarea de jos”. Nici o aeropurata din pacate deci, si cred ca ne-ar prinde bine asa ceva dar acolo ar fi vorba de investitii serioase.
            Acum inapoi la para, spre exemplu 630-ul apartinea de Divizia 4 Inf. Cj si acolo figura in organigarama. Din pacate in prezent in structura marilor unitati nu mai figureaza nici o structura la nivel batalion macar de parasutisti, deci nu opspec ci para.

            Postez aici intreaga structura, tocmai ca sa ramana pentru cine-i interesat:

            Structura celor 2 divizii „rămase” (după desființarea Diviziei 1 Infanterie ”Dacica” la 31 august 2015 și folosirea Comandamentului acesteia pentru Divizia Multinațională Sud-Est: MND-SE http://www.mndse.ro/) + Comandamentul ForTer (ce unități au fost transferate de la Div.1 Dacica sunt îngroșate) + Unitățile de Învățământ/Pregătire Militar(ă):

            Divizia 2 Infanterie „Getica”, structura:

            -Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”-Buzău;

            -Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”-Constanța (Batalionul 341 Infanterie pentru Protecția Forței ”Rechinii Albi”-Topraisar; Batalionul 911 Infanterie ”Capidava”-Medgidia; Batalionul 912 Tancuri ”Sciția Minor”-Murfatlar; Batalionul 345 Artilerie ”Tomis”-Medgidia; Batalionul 348 Apărare Antiaeriană ”Dobrogea”-Basarabi; Batalionul 168 Sprijin Logistic ”Pontus Euxinus”-Constanța);

            -Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”-Focșani (Batalionul 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”-Focșani; Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”-Galați; Batalionul 284 Tancuri ”Cuza Vodă”-Galați; Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”-Brăila; Batalionul 288 Apărare Antiaeriană ”Milcov”-Focșani; Batalionul 469 Sprijin Logistic ”Putna”-Focșani);

            -Baza 3 Logistică „Zargidava”-Roman (Batalionul 43 Transport ”Roman I Mușat”-Roman; Centrul 83 Mentenanță ”Est”-Roman);

            -Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”-Bârlad;

            -Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”-Medgidia;

            -Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”-Huși;

            -Regimentul 528 Cercetare „Vlad Țepeș”-Brăila;

            -Batalionul 47 Comunicații și Informatică „General Nicolae Petrescu”-Buzău;

            -Batalionul 200 Sprijin „Istrița”-Buzău.

            __________

            Unități ce au fost transferate de la Div.1 Dacica:

            -Brigada 2 Infanterie „Rovine”-Craiova (Batalionul 20 Infanterie „Dolj-Scorpionii Negri”-Craiova; Batalionul 22 Infanterie „Romanați”-Caracal; Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab-Scorpionii Roșii”-Craiova; Batalionul 325 Artilerie ”Alutus”-Caracal; Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu-Scorpionii Albaștri”-Craiova; Batalionul 116 Sprijin Logistic ”Iancu-Jianu-Scorpionii Aurii”-Craiova);

            -Brigada 2 Vânători de munte „Sarmizegetusa”-Brașov (Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”-Predeal; Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”-Câmpulung; Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”-Curtea de Argeș; Batalionul 206 Artilerie ”General Mihail Lăcătușu”-Ghimbav; Batalionul 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului”-Brașov; Batalionul 229 Sprijin Logistic-Brașov);

            -Batalionul 96 Geniu „Joseph Kruzel”-București;

            -Regimentul 51 Artilerie Mixtă „General Cornel Paraniac”-Slobozia.

            Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, structura:

            -Comandamentul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”-Cluj-Napoca;

            -Brigada 18 Infanterie ”Banat”-Timișoara (Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu”-Brad; Batalionul 32 Infanterie „Mircea-Scorpionii Galbeni”-Timișoara; Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu”-Arad; Batalionul 183 Artilerie ”General Ion Dragalina”-Lugoj; Batalionul 184 Apărare Antiaeriana „Timiș”-Giarmata; Batalionul 185 Sprijin Logistic „Mureș”-Lipova);

            -Brigada 61 Vânători de Munte ”Gl. Virgil Bădulescu”-Miercurea Ciuc (Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”-Vatra Dornei; Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”-Sfântu Gheorghe; Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”-Miercurea Ciuc; Batalionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”-Odorheiu Secuiesc; Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuș”-Lunca de Sus; Batalionul 435 Sprijin Logistic ”Ciuc”-Miercurea Ciuc);

            -Brigada 81 Mecanizată ”Gl. Grigore Bălan”-Bistrița (Batalionul 811 Infanterie „Dej-Dragonii Transilvani”-Dej; Batalionul 812 Infanterie „Bistrița-Șoimii Carpaților”-Bistrița; Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”-Turda; Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareș”-Prundu Bârgăului; Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”-Turda; Batalionul 405 Sprijin Logistic ”Năsăud”-Bistrița);

            -Baza 4 Logistică ”Transilvania”-Dej (Batalionul 41 Transport ”Bobâlna”-Dej; Centrul 88 Mentenanță ”Ardealul”-Cluj-Napoca);

            -Regimentul 69 Artilerie Mixtă ”Silvania”-Șimleul Silvaniei (Batalionul 7 aruncătoare Proiectile Reactive ”General Vasile Danacu”-Florești-Cluj; Batalionul 315 Artilerie ”Simion Bărnuțiu”-Șimleul Silvaniei);

            -Regimentul 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureșianu”-Florești-Gilău;

            -Batalionul 72 Apărare CBRN ”Negru Vodă”-Sighișoara;

            -Batalionul 53 Geniu ”Scorilo”-Deva;

            -Regimentul 317 Cercetare ”Vlădeasa”-Someșeni;

            -Batalionul 55 Comunicații și Informatică ”Napoca”-Someșeni;

            -Batalionul 400 Sprijin ”Feleacu”-Cluj-Napoca;

            ___________

            Unități ce au fost transferate de la Div.2 ”Getica”:

            -Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt”-Iași(Batalionul 151 Infanterie „Războieni”-Iași; Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”-Piatra Neamț; Batalionul 631 Tancuri „Oituz-Urșii Băcăuani”-Bacău; Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun”-Botoșani; Batalionul 635 Apărare Antiaeriană „Precista”-Bacău; Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”-Iași).

            • Si mai vreau sa spun o chestie sa ramana scrisa, ca eu am prins ceva din vremea aia: Foarte multi pulifrici(sa-mi fie iertat) spun ca dom’le, NATO ne-a obligat sa decimam armata, nato ne-a spus sa reucem efectivele, noi am redus ca sa ajungem la „standard NATO”. Nu este adevarat, fals, pe toata linia si o spun cu toata responsabilitatea.Am auzit chiar un general in rez, care parea un om responsabil, vorbind despre cum vestul s-a speriat de noi si ne-a pus a ne dezarmam.
              Nimeni in nato nu iti spune cat de mare sa iti fie armata ci ei potrivesc doar un standard de echipare cu un standard structural. Nu poti avea o brigada cu suficienta inzestrare cat pentru un batalion. La ei nu merge chestia asta ci doar la noi ca unii sa primeasca o steluta.Pe langa asta, politicianul roman, pe care nu-l voi ierta veci, a mai vazut si o oportunitate sa taie din chetuieli, poate va mai amintiti de cei care spuneau prin 2006 ca suntem aparati de NATO acum, nu mai trebuie eforturi atat de mari.
              Daca ai batalion te-ai oprit la lt col nu cum am facut noi functie de comanda la batalion de col plin pana prin 2016 cand pe baza de interoperabilitate ne-au spus si nemtii si frantujii si in final si americanii. Ba! comandantul de bataliion ii lt-col, ala de regiment ii col plin. Daca vi cu un col plin la masa hai cu efective de regiment. Spun ce spun si in articol, alba – neagra cu astia nu merge.

              • de asta avem inflatie de grade superioare in această struțocămilă numită armata membru nato.
                se toacă resursă financiară cu o armată prost gândită si construită de dragul „fonctiilor” si stelelor pe umăr că doar are cine plăti.
                sincer am crezut că odată cu intrarea în nato ofiterimea de carton va fi trimisă la muncă in economia reală dar fiind toti neamuri si „preteni” au tăiat unde nu trbuie si ce trebuie pentru ca famiglia să prospere.
                deci mai sus de vrancea-galati apartinem de ardeal?nu-i rău.

            • Plin de „scorpioni” de toate culorile prin armata noastra 🙂

              Acum, ce-i drept, unele nume par destul de dubioase dpdv militar, nu le-as cauta nod in papura ca au vrut si ei ceva mai rasunator. Nici Simion Barnutiu, nici Andrei Muresanu (la intamplare) nu s-au remarcat prin ceva militar. Iar Iancu Jianu, desi se pare ca a fost un soldat extrem de capabil in armata austriaca, s-a remarcat la noi prin … haiducie, deci gherila.

              Pana la urma, desi pare „sovietic”, tot numele unor batalii e mai sonor.

          • Huedin e la Someseni acum
            La Buzau erau celebrul 404 plus 386

      • La americani vreo vreo 200 coco,depinde de salt, troleibuz, HALO,HAHO,HANO. La noi no comment

    • Bro, eu stiu de 12 virgula 6 nush cat mil pe luna, nu pe an. Ma interesez

      • Fratele meu, sa dea Dumnezeu sa ai tu dreptate si militarii romani sa fie respectati in primul rand si platiti nu decent ci DEMN. Daca vad asta in timpul vietii mele eu mor multumit.
        Sa dea Dumnezu sa ai dreptate.

      • 15 zile pe an, doispe mil si ceva,plata pe luna

        • Vlad, asa mi-a spus si mie la recrutare, vreo 2000 brut, ceva de genul. Am dat din cap, sincer, nu prea am studiat oferta financiara. Dar trecand zilele, m-am tot interesat. La ora actuala se ofera 10%plus solda de grad. Banii aia, deduc eu, sunt dupa ce se va aproba (daca se va…) proiectul de lege prin care se mareste de le 10% la 30%.
          La mine e o chestie, daca nu imi arati ceva scris, eventual semnat, ceva din sursa sigura, sunt doar vorbe. Recrutorului nu i-o fi fost greu sa-mi zica suma aia si dupa sa ma trezesc cu 3 lei si 20 de bani pe card.
          Plus ca, semnezi angaramentul INAINTE sa vezi contract in fata ochilor. Si constractul abia dupa ce ti-ai facut bube in cap plecand de la locul de munca, 2-3-5 luni.

  11. Unde sunt locurile alea pt VM,CC,Pst?

    .

    • Buna intrebare. Ca nu-s.

    • Nu sunt pt rezervisti
      Te duci la Predeal sau la Braila,Someseni, Bucuresti,suni la punct control si afli.
      Sa-ti trimit si o harta cu GPS incorporat?
      Daca nu te descurci sa afli o info cum vrei sa faci parte din elita?

      • Stiu sa folosesc harta si busola o idee mai clar decat a iesit exprimarea dvs.Daca discutia e despre rezerve,locurile pt activi (fara a preciza ca sunt pt activi)sunt irelevante.

        • Ne certam aiurea intre noi pt prostii facute de mapn.

        • Au siteuri pe facebook daca nu poti ajunge, Mihai, hai ca esti destept, te descurci, le gasesti, da-le mesaj si obtii detalii

          • Chief,ideea e ca pe tot arealul brigazilor VM nu e vreun rezervist luptator.Sunt alocati muncitori si soferi in uniforma rezervisti cu duiumul.Cati or merge sa fie sanatosi cei de la Mobilizare.De aia parea o ciudatenie sa apara plin de luptatori si inca pt arme mai sportive la Cluj sau Bacau,iar Arges si Brasov sa fie incadrati 100%.
            Ca sunt la SGP posturi libere,te cred pe cuvant.Le doresc succes noilor veniti.
            Doar ca locurile astea libere vor fi de 4-5 ori mai multe dupa primele 48 ore de razboi si nu are cine sa vina in loc,atunci,pe loc.Pt ca planificare.

            • Pai o parte dintre veteranii rezervistii inregistrati,ma refer la ofiteri top notch, sunt prin America sau Europa de Vest

              • Dupa cateva zile de conflict intens,vom avea la structurile luptatoare pierderi .X morti,5X raniti.In medie.La exercitii force on force se pierde si 50% din efectiv in cateva ore .Chiar si pt invingatori.Din experienta razboaielor,la 30% pierderi unitatile dau dosul,iar dupa asta trebuie reorganizate si refacute.La nivel de batalion,inseamna vreo 40-50 morti si vreo 200 raniti,care pot fi “obtinuti” al naibi de repede.Asta e premisa de la care pornim.Si pt fiecare cuvant pot sa vin cu m-spe exemple care sa-l justifice.

                Din ofiterii aia rezervisti or sa vina cati or veni.Sa zicem,prin absurd ca dupa 10 ani de facut altceva,la tanara varsta de 50-55 ani sunt la fel de brici ca la 30.Am rezolvat cu ofiterii.

                Ce facem cu restul gradelor si functiilor?Pt ca daca vrei sa-l iei pe ala de 60 de ani si sa-l pui sa vaneze tancuri se cheama Volksturm la asediul Berlinului si e o forma de crima.

                Pt asa ceva nu exista nici un fel de planificare.Pur si simplu ne gandim ca razboiul se termina victorios dupa 5 -10 cat poate dura o lupta de intalnire iar noi nu suferim pierderi.

                • Da, Mihai, asa e.

                  • No,daca-i asa , e asa pt ca onor institutia nu a dat 2 foi prin care se infiinteaza cate o companie de rezervisti pe langa fiecare batalion activ de manevra.Asta nu tine de politica,inzestrare,licitatii si alte chestii de care sa zici ca ar fi scuze.Vorba aliatului,failing to plan is planning to fail.

  12. Sistem făcut si nascut de români. Curat mestesug de prostie- vorba lui Creanga. Cred ca intentia asta a si fost – sa facem ceva sa nu mearga, ca sa nu se zica ca n-am facut nimic, da suntem ghinionisti si nu merge, asa ca timpu trece, leafa merge noi cu drag (nu)muncim. La alte chestii s-au copiat sistemele de afară si de bine de rau a mai functionat câte ceva. Asta e original romanesc – precum democratia lui Ilici sau mașina Lastun, care isi mai aduce aminte de ea.

    • sunt asa de prosti ca nu sunt in stare sa faca nimic. n-au citit in viata lor mai mult de o pagina sunt promovati doar pe ochi frumosi si servilism

      • Da, asta cred si eu. Vorbeam cu un prieten de cazul caracal, si asta imi zice: tu iti dai seama ce soc pe politistii aia de acolo, a venit cineva sa le spuna dintr-o data sa fie competenti si sa isi faca treaba, mai mult sa nu mai fie tov. cu infractorii. La care astia: pai domnu’ noi suntem incompetenti de 20 de ani, cu dracu sa imi spui sa devin competent peste noapte. Infractorul-sef mi nas de cununie. Cam asa-i si aici, dintr-o dat NATO asta, americanii astia de ne fac colonie ne-au spus halo! Faceti-va ba ceva rezerva, ca la voi ala care centreaza da si cu capul. Si s-au pus romanii pe facut, asta dupa ce 20 de ani au stat la umbra marelui GRAD.
        Enervant ii ca nici nu vor sa discute subiectele astea, nici nu apeleaza la consultanta de la parteneri care deja sunt mult mai evoluati, polonezii spre exmeplu, americnaii ca tot vad ca vine priodic cineva de US National Guard Alabama pe la SMFT. Dar no’ asta inseamna munca in primul rand.

      • Promovarile se fac de regula, la stat, strict pe relatii personale insa de dragul imaginii, aparentelor, pe baza de concurs unde cel mai bine pregatit, castiga.Ca aceste concursuri sunt doar formalisme si aranjate din timp, este alta poveste.

  13. Ca sa avem suficienti rezervisti, ar trebui reintrodus serviciul militar obligatoriu , dupa modelul elvetian.Recrutului sa ii fie respectata demnitatea(fara capraria si batjocura din trecut, specifica serviciului militar obligatoriu) si instruit exclusiv pentru a lupta pe front in linia 1.Fara pierderi de timp cu pas de defilare, salutul din mers si manuiri de arma, corvezi, etc.In 6 luni, daca selectia pentru specializari este facuta eficient, putem avea oameni instruiti decent.
    O mobilizare de 14 zile pe an, cu scoaterea din productie, platita, pentru instruire, pana la varsta de 30-35 de ani, nu este un mare efort pentru stat dar nici rezervist mai ales daca este tratat cu respect si beneficiaza de o adevarata pregatire de lupta.
    Inclusiv la nivel de scoala gimnaziala, scoala profesionala si liceu ar trebui sa existe cursuri de pregatire militara reala, si nu formala, cum a fost la PTAP, pana in decembrie 1989.

    • Uite ca ne uitam la idei si gasim numitor comun. Da, ar fi excelent la liceu, cl XII si la facultate, pentru cine doreste, un curs, o pregatire.

    • Eu as fi de acord sa invat astfel de lucruri, dar fara micro-vatafii care caracterizeaza sistemul de stat. Cum draq sa ma astept sa fiu respectat acolo, daca la Politie nu sunt respectat?l….

  14. Herr Von Renn Weg

    Stai putin… care era mistoul de pe facebook? Urmaresc un pic greu articolul… am inteles faza ca nu faci misto de un candidat oricat de potrivit ar fi el pt serviciul militar, apoi ca ar fi bine sa ai intai un plan general, o structura cu ofiteri si tot ce trebuie si apoi sa o umpli, ca polonezii… dar in rest articolul nu este in tocmai usor de urmarit… nu intentionez sa jignesc pe nimeni sau ca oi sti eu mai bine sa scriu un articol… dar pur si simplu nu cred ca am prins tot desi am citit de doua ori… no ofence

    • Bateam apropouri la utilizatorii de pe site care ne-au raportat situatii pertinete in care au intrebat chestiuni legate de proiect si li s-a rapuns in mod neprofesionist cu „Unde va grabiti”, „Nu stim, ca nu le stim noi pe toate”. Au fost persoae care au adus critici constructive, cu bun simt si li s-a raspuns ca si vulpea spune ca strugurii sunt acrii. Un caz in mod particula imi aduc aminte de cineva care insista totusi sa se comunice ceva pe subiect ca totusi efortul din partea civilului este mare, trebuind sa paraseasca locul de munca pentru pregatire si i s-a raspuns: „Daca treceti probele…” Asta deja se numeste nesimtire.
      Vazusem si eu cateva din acestea, insa din pacate nu le mai gasesc, Probabil unele au fost sterse daca li s-a atras atentia ca nu asa se raspunde si nu asa vorbim cu potentiali candidati.
      Stiu ca nu-i usor de urmarit, si mi s-a mai spus ca am tendita sa abordez tema de parca toti cititorii lucreaza la RU.
      No offence taken, facem mai bine pe vitor.
      Multam de feedback.

      • Apropo, ajuta daca cititi toate 9 articolele din serie si voi incerca sa fac unul in care voi explica legea si ordinul de ministru.

        • Herr Von Renn Weg

          lt(rez merci frumos! chiar nu stiam de raspunsurile acelea… dar suna exact ca raspunsurile date de o anume categorie de functionari romani! adica aia total fara chef de munca, in ciuda salariului mediu net de 5000 de lei (la nivelul celor 211000 de functionari din administratie), care sunt nepregatiti si prosti cizma! Aia care cand nu stiu ceva (asta des) spune ori ca nu se poate, ori ca nu la el trebuia sa vii! Ar trebui sa ne curatam putin de moliile astea!
          Pe de alta parte, am citit fiecare articol din serie cand a aparut… si va multumesc pentru munca gratuita depusa! Poate isi prinde urechile cele ascutite pe aici vre-un elf al lui Gabriel Nu-Stiu Les!

  15. După cum văd, o altă suveică de sifonat bani, la sfârșit să iasă că s-au cheltuit 2% din PIB pe înarmare.. fix că la drumuri…
    Nu contează ce se face, important este să se plătească studiile de fezabilitate!
    Așa și cu rezerva militară… Contabilizăm costuri, dar nu cumva să apară pe aici cineva din afara sistemului, că ne facem de râsul curcilor!
    Trist e că, în caz de doamne-feri, tot pe iobag o să dea vina, că e neinstruit, și o să își negocieze trădarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *