Spania a ales Pirahna 5

Pirahna 5 Dragon

Consiliul de Miniștrii spaniol a aprobat încheierea unui contract de producere a transportoarelor blindate pe roți (vehiculos de combate a Ruedas, denumirea locală MOWAG Piranha 5) 8×8. În primul lot de producție a Ejército de Tierra (forțele terestre), vor fi 348 VCR în 13 versiuni diferite, cu armament adecvat, protectie, senzori, comunicații și echipamente de comandă și comunicatie, precum și sprijin logistic.

În cele din urmă Spania intenționează să cumpere 1000 VCR “Dragon”.

Compania spaniola Santa Bárbara Sistemas a fost desemnata contractor local. Se estimează că producția de VCR va genera aproximativ 650 de locuri de muncă directe și 1000 in mod indirect.

Un oficial al guvernului spaniol a explicat ca decizia de a achizitiona noi transportoare blindate, cu un grad mare de protectie, a fost luata dupa ce in anul 2007 sase militari spanioli au murit in Liban datorita vulnerabilitatii transportoarelor aflate in uz in armata spaniola. Noul VCR “Dragon” va inlocui cam toate vehiculele blindate aflate astazi in dotare. Astfel,  Medium Armored on Wheels (BMR) “Pegaso” – majoritar, Pegaso VEC-M1, Iveco LMW Lince (aici este de mirare, Iveco este un 4×4 blindat similar Humvee), RG-31, un MRAP (?!), batranul TOA M-113 si varianta de vehicul tehnic derivat din MLI Pizzaro – VCZ.

Se pastreaza doar vehiculele 4×4 URO Vamtac, peste 1500 in dotare. Ideea are si o latura pragamtica, armata spaniola dorind o uniformizare in dotare si optand pentru o masina foarte modulara care le poate face pe toate la costuri minime – platforma Pirahna 5.

Primul VCR va fi livrat armatei până la 2022. Asadar, primul lot va numara 348 de bucati, in 13 configuratii, cel de-al doilea lot va avea 365 de vehicule, iar ultima transa va avea 287 de masini.

Costul total de achiziție, al intregului program VCR, este estimat la 3.840.000.000 euro.

PS In cazul nostru, cand militarii romani au inceput sa moara prin Afganistan, nu s-a facut absolut nimic, mai apoi au cumparat Pirahna 3 (gata defecte dar tot din vina prostilor nostri, inlcusiv din MApN), transportoare care s-au dovedit mai comode dar la fel de “folositoare” in TO ca si B 33 Zimbru.

Mai apoi ne-au dat americanii de mila (si pentru imaginea lor de aliati seriosi) Humvee si mai de curand MRAP-uri. Conducerea noastra de partid(e) si de stat a avut doar dureri in posterior pentru soarta militarilor trimisi tot de ei in TO, ca cei mai buni ambasadori ai Romaniei.

Macar la faza cu ambasadorii au avut dreptate…

PS In cazul Pirahna 5 romanesti, nu mai pisati la cap 🙂 nici o noutate; alea opt stocate la UMB si restul vreo 20 la elvetieni, la ei in tara, asteptand ceva minuni biblice la sistemul de comunicatii care nu functioneaza.

GeorgeGMT

66 de comentarii:

  1. ” minuni biblice la sistemul de comunicatii care nu functioneaza.” Cred ca la spanioli „minunile biblice” functioneaza ! Adica ei plateasc spre deosebire de guvernul PSD ( sa nu mai zicem niciodata „noi” – ei nu sunt noi si nici Romania !) care-si unfla buzunarele.
    Stie cineva daca s-a platit ceva mai mult decat cele 5 P5

    • S-au platit vreo 300 milioane de euro, daca nu ma insel.

      • George, nu vreau sa te „pisez”, dar poti detalia un pic despre ce probleme vorbim? Am mai auzit in alt articol, tot in treacat, ca ar fi probleme la sistemul de comunicatii si cam atat. Despre ce sistem vorbim? Statia radio? Sistemul care asigura teleoperabilitatea turelei? Sistemul a fost ales de MAPN independent de variantele propuse de GDLS? Nu pot schimba solutia aleasa? Si ce nu merge mai exact la sistem? Mulutumesc mult.

      • Santa Barbara Sistemas nu sunt spanioli. Proprietarul este GDLS.

      • 97 de bucăți parca ?

  2. daca nu se decurca hispanicii cu sudura…ne bagam noi? 🙂 sau 🙁
    unde am ajuns…

  3. Asta ca să vă scoateți din cap rahaturile cu Panzere L2, corvete, fregate, submarine, avioane, rachete antinava. La așa popor, așa conducători, că doar cine îi alege, și așa dotare.

    • capatu satului

      @ corral este foarte urat ce spui
      din nefericire am vazut ca multi imbratiseaza aceasta opinie ca o conducere defecta la cap ar fi oglinda poporului ruman,

      io nu cred chestia asta,
      este cum ai spune ca noi ne nastem prosti, defecti, etc.
      in timp ce alte natii se nasc direct cu doctoratu,

      este adevarat, pana la la urma ca si mediul, colectivitatea, societatea, are un cuvant de spus in constiinta si dezvoltarea intelectuala a fiecaruia dintre noi,
      dar de aici pana la prostia ca societatea seamana cu incapabilii de la conducere e mare distanta,

      ma gandesc ca fiecare dintre noi are pana la urma o parere buna despre el,
      noi toti suntem parte a natiunii rumane,
      asa ca nu putem fi noi oglinga celor care prin smecherie/hotie/imoralitate au ajuns la conducerea temporara civila sau militara,

      ca am ajuns aici este si vina educatiei si a incapacitatii serviciilor si a autoriotatii judecatoresti de a-si realiza menirea,
      dar asta e alta discutie,

      • DA….e vina educatiei
        la rectificarea bugetara propusa ieri ,…..cine are bani in plus…..?/
        SIE … MIE…. MAU…….si alte organizatii….
        CINE ARE BANI IN MINUS..??….EDUCATIA!!!
        …despre ce discutam?
        ..

      • @capatu satului

        Ba foarte corect spune. Din ce știu România e un stat democrat iar alegerile sunt libere, cel puțin așa era de dimineață.

        Dacă oile merg și votează an de an PSD-ul pentru o pungă de orez și 2 litri de ulei – exact asta reflectă conducerea statului.

        Cei „intelegenți” merg la vot ori când impozitul e mai mare decât salariul net, ori nu merg deloc că ei sunt apolitici.

        Zi te rog, cum se numește asta dacă nu prostie?

        • Pai „oile” n-au votat de fiecare data PSD, ci au mai incercat si altceva si nu o data.
          Daca pana acu’ mai numa’ reminiscente ale FSN-ului s-au perindat prin politica romana, pe cine sa votezi ?!

        • Herr Von Renn Weg

          @Dienaris ok, o parte semnificativa din popor sunt, cum vrei sa spui, prosti… dar daca acelor oameni li s-a turnat propaganda si intimidare comunista pe gat si pe la ceafa, de cand s-au nascut pana ce le-a trecut perioada de productivitate maxima a vietii, e greu acum sa ii mai trezesti! Iar spaniolii nu i-au avut in coasta pe otomani sau pe rusi cu toate formele hoardelor lor… ei si-au vazut linistiti de pescuit bacalao, cu fata spre atlantic si coloniile americane si cu fundul spre tumultul european! Si pana la o adica, si noi am semnat contractul cu aceeasi firma pentru acelasi produs… ok, variaza turela si aparent sistemul de comunicatii, dar pana la urma e acelasi producator, nu le facem doar noi de capul nostru si nici conceptia nu e a noastra… dar o sa vedem cum decurge productia la ei, si daca merge mai bine ca la noi, poate ca ar trebui sa tragem furnizorul de maneca!

          • E acelasi lucru si la ei
            Nici mai sus , nici mai jos
            Au si ei unele esecuri pe la inzestrare
            Din ce mi se pare mie , la ei au mers snur programele cu armament american
            In general sunt cam in ambele barci , sunt si in programeke europene ..sunt si cu armament american
            Piranha 5 pare sa fie o platforma buna si sa se „standardizeze” in mai multe tari europene ca fiind baza
            Poate si la noi ies din impas ..si ii dau inainte cu piranha 5 ..personal nu mi se pare mare chestie „subcontractarea” umb-ului ..ptr ceva lucrari si eventual asamblare ..in final sper sa se faca

          • Mai oameni buni… Romanii nu sunt prosti. Problemele la noi sunt mai multe:
            1. Majoritatea care merg la vot sunt pensionari, adica persoane care au votat de o viata cu PSD-ul, si ei acolo stiu sa puna stampila. Nu exista nici unul din ei care sa creada ca daca va pune in alta parte stampila s-ar pitea schimba ceva in tara asta.
            2. Manipularea in masa.. pai bine, la noi este un teatru ieftin pe toate canalele tv care „spala” mintile celor slabi.
            3. Sistemul de guvernare stil mafiot. Pai agaricii aia de la conducere tin cu dintii de posturile lor, desi majoritatea sunt incompetenti dpdv profesional, si se acopera unul pe altul, pentru ca sunt constienti ca daca se rupe o veriga, s-ar rupe lantul. Amintiti-va doar cand puscariasu’ PSD-ist schimba legile la miezul noptii prin OUG-uri, lumea era in strada sa ii ceara demisia iar el nu a demisionat, ci isi cauta scuze.. asta spune multe. Timpul a trecut si el e la bulau, dar pentru alte chestii..altele decat alea grave pentru care ar fi trebui sa primeasca o pedeapsa cu mult mai mare.
            Un alt exemplu este Veorica. Rade o tara intreaga de cultura ei in materie de coerenta gramaticala si ea nu a avut vreodata bunul simt sa isi ceara scuze in public macar, ca sa nu vorbim de demisie..si exemplele pot curge garla..de fapt le stiti si voi..
            4. Profitatul de saracia oamenilor. Pai noi criticam faptul ca omul din mediul rural da un vot pentru o punga de faina..dar in unele locuri saracia e atat de mare incat o punga de faina poate face diferenta intre cateva zile cu ceva in stomacel, sau continuarea zilelor cu stomacelul aproape gol.. nici acei oameni nu ar putea crede ca s-ar putea schimba vreodata ceva daca ei ar renunta la punga aia de faina si ar vota altceva…
            Judecam prea aspru populatia, fara sa fim constienti de realitate.. poate multi dintre noi o duc bine, si i-am scuipa in fata daca ar veni cineva sa ne „cumpere” cu o punga de faina si un litru de ulei..dar totusi nu mergem la vot din alte motive..
            Eu sunt de parere ca ar trebui sa dam dovada de inteligenta si sa intelegem situatia asa cum este ea. Pana nu vom scapa de sistemul de tip caracatita de la conducere, nu va merge nimic cum trebuie. Isi vor cumpara in continuare voturile, ministrii vor fi numiti pe motive de „loialitate” si nu pe motive de competenta si vom avea mereu o conducere care ne va indrepta spre un mare faliment..e trist dar adevarat..

            • Răspunsul e simplu. Uite, socrul meu care e pensionar, a fost maistru la o fabrică de țevi din Roman. Pensia lui e de 2900 ron. Soția mea care e farmacist șef la o farmacie din Iași, câștigă 3200 ron. Pomeni electorale. Socrul nu va vota nicio dată cu alții decât cu pzd. Și ca el sunt mulți. Nu mai vorbim de pensii speciale, de salarii imense pentru nemunca. Pzd va avea întotdeauna un bazin mare de votanți capturați.

              • Florin, socrul tau, ca majoritatea bugetarilor si pensionarilor de altfel, vor vota intotdeauna PSD deoarece ei au impresia ca vor fi mai favorizati. Asta nu inseamna prostie, ci o „oarecare siguranta a viitorului” care este doar in mintea lor. Aminteste-ti cate promisiuni fac Pzd-istii in campanii. Aminteste-ti cata manipulare e la TV…Sunt convins ca socrul tau desi voteaza Pzd din obisnuinta sau „siguranta”, este un om cu scaun la cap, iar cand vine vorba de surubareala legata de meseria lui stie ce are de facut. Ca el sunt multi altii, care ne sunt parinti, unchi, bunici, etc. De vina nu sunt ei, ci sistemul bolnav de la noi din tara. Una din problemele grave eu consider ca e teatrul asta ieftin din mass media care are rolul de a distrage atentia de la realitate si de a crea o obisnuinta in mintea populatiei ca situatia asta e normala si ca nu se poate schimba..e posibil sa gresesc, dar asta e parerea mea..

        • @Herr Von Renn Weg

          E frumos ce spui tu, iar mulți ar fi chiar de acrod cu tine. Însă lumea uită cu desăvârșire de țările baltice, Polonia, Croația, hai să zicem și Cehia.

          Ăștea n-au avut comuniști?

          Problema României e că Revoluția nu s-a terminat. Au ieșit omenii în stradă în 1989. Comuniștii mai ageri la minte rapid au pregătit melu de Crăciun și mulțimea a plecat pe la case cântând că îl votează pe Ion cu neamu’. Nici tu lustrație, nici tu reforme. Toați fericită, trăiescă Hristos. Amin.

          Iar ce ține de ”pe cine votăm, că toți îs comuniști”. @Protopopeus dacă e așa cum spui tu șo toți înțeleg atât de bine că pentru putere se bat doar comuniștii, cine i-a opirt pe necomuniști să își facă porpriul partid – Partidul Corect și Reformator și să ia 99% la alegeri? Nu tot ”poporul” (primul pas de a rezolva o problemă e să recunoști că există o problemă, iar atât timp cât ne ascundem după eufemisme, batem degeaba în apa în piuă) care vota cu uleiul?

  4. Ce draci caută țara asta în NATO. Dar în UE!?! Rămâi blocat când vezi ce fac vecinii, și nu doar în armată. Noi ar natural să ne comparăm doar cu Republica Moldova. Nu cu Bulgaria, Macedonia sau Albania. Ce naiba au țările de mai sus de reușesc să avanseze, noi tot dăm înapoi?!?!

    • Nu se poate face nimic pt nu scapam de PSD, iar asta nu se poate face anul asta. Trebuie sa avem rabdare pana la anul, pana vom avea alegeri parlamentare, anticipate sau la termen.
      Iar atunci va trebuie sa ne mobilizam sa umplem parlamentul de oameni noi. alta solutie nu exista

      • problema e ca situatia Economica si financiara se deterioreaza accelerat, de la o luna la alta. Cu cat asteptaam mai mult, va fi tot mai greu si va dura mai mult sa ne revenim…

        • Nu doar PZD este de vina. Si in USR, PNL sunt aceeasi hoti si tradatori.Alti oameni, alti politicieni, alte partide. La asa evenimente prin alte tari apar partide de extrema dreapta. Aici nici macar nu exista o miscare concreta, doar cativa hastagi.

          • Nu ne inviti acum sa: emigram in masa … sa nu mai votăm. . Sa nu mai luptam (fiecare cum putem.. mai bine sau mai putin bine) pentru tara ?? Hai explica-ne acum cum tara asta nu mai are nici o sansa .. si cum suntem mai rau ca aia din bangladesh

          • Din pacate asta e tristul adevar. Intreaga clasa politica este setata doar pe interesul mafiot de clan. Dar nu sunt numai ei de vina. Institutiile statului care trebuiau sa respecte si sa aplice separatia puterilor au tolerat si au devenit complici la aceasta situatie de cacat si se vor impotrivi schimbarii. O mizerie gretoasa. Cred ca schimbarea nu poate veni decat ca urmare a manifestarii unui spirit civic ferm in acest sens. Iar daca vom vrea intradevar sa schimbam ceva, atunci trebuie sa fim constienti ca va fi o lupta lunga si inegala, pt. ca ei mizeaza pe faptul ca suntem slabi si neuniti si nu avem vlaga, ca mai bine acceptam asa raul cum este decat sa ne obosim sa schimbam ceva. Mamaliga explodeaza greu si pe bucati.

          • Hai sa îi lichidăm pe nenorociți! Apropo și eu, momentan, sunt în Spania! Nu ne putem compara cu ei. Și Leopardurile 2 nemodernizate (le-au scos la vânzare) sunt mult mai bune ca și T 55 – urile noastre. Au nevoie doar de un sistem de ochire performant și putem face peste vreo 5-6 ani la cleștele format de unguri la vest și rusnaci(… Crimeea…) la est.Vorbind terestru. Prima lovitura va veni din Est – desant maritim și aerian) după aceea ungurii. Sa nu uităm de bulgari care nu ne prea iubesc. Ucraina va fi scoasa din ecuație. Degeaba ne facem iluzii.ce politie aeriana, ce povesti. Vom fi pe plaja savurând berea Ursus contrafacuta și micii expirați. Omuleții verzi vor trece fără probleme în drum spre Dâmbovița! Americanii vor fi foarte ocupați cu chinezii. Vom rămâne singuri. Și acum nu facem nimic! Pentru asta, zic, guvernele de după 90 ar trebui toate trase la raspundere(lichidate) pentru vânzare și trădare de Țară!

            • Leo2 A4 spaniole sunt intr-o stare deplorabila, au fost prost stocate si va costa multisor sa le repuna pe picioare, motiv pentru care au fost refuzate si de altii iar noi abia am reusit sa gasim 60 de bucati modernizabile:

              „Furthermore, the German government agreed to lend the Spanish army 108 Leopard 2A4s for training purposes for a period of five years.[23] These vehicles were delivered between November 1995 and June 1996.[21] In 1998, Spain agreed to procure the ceded Leopard 2A4s and reduce production of the brand-new Leopard 2E to 219 vehicles. In 2005 it was declared that the 108 Leopard 2A4s were to cost Spain just €16.9m, to be paid by 2016.
              Spain offered its Leopard 2A4 for comparative tests to be conducted by the Peruvian Army for possible acquisition. By September 2013, the Leopard 2A4 had been disqualified by Peru due to logistical complexities”

          • ce hoti sunt in usr? i-ai prins talica la furat? ca la putere nu au ajuns inca ca sa fure

            • Politica a fost, este si va fi, intotdeauna, la fel
              Remember Mihai Eminescu in ziarul Timpul din 21 aprilie 1881
              ,,Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”.”
              Iar I.L Caragiale a scris o replica celebra atunci si acum
              „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez?” (un cetățean turmentat, O scrisoare pierdută)

              • Gresit. Sunt orase cu conducatori buni (ex: Oradea) si orase cu conducatori rai (ex: Bacau). Nu toti politicienii sunt Boris Johnson, unii sunt si Thatcheri.

    • Asta ma intreb si eu ce cauta tara asta in NATO/ UE cand e populata de specimene ca tine 🙁 specie mizera de om

      • Bine că ești tu performant în muncă și patriot. Dacă suntem în UE și NATO, nu înseamnă că e rost de somn, hoție și fraiereala. Ne credem mai deștepți ca ei dar ne furăm singuri căciula. Și ca să ne lămurim, de la ce minister s-au luat banii ieri?. Asta spune multe.

        • Da de la educație intradevar 🙁 De aici trebuie sa incepem .. de la educatie .. dupa .. ar trebui sa fie prioritara sanatatea…. infrastructura (mare) dar piatra de temelie este educatia .. si chiar daca sistemul educational nu functioneaza prea bine acum sunt si copii (si nu sunt putini) care vor fi cetateni MODEL peste 5 …10… 15 ani .. si de aici vine speranta mea cand latru pe aici ca ar trebui sa nu mai vedem totul in negru … chiar daca ma supara faptul ca generatia mea si cea anterioara .. au fost de sacrificiu si ne-am cam irosit viata .. macar .. copii mei sa trăiască ALTFEL

  5. Am inteles.SUA nu stiu sa faca un amarit de sistem de comunicatii.Stirea mai veche era ca pe acele transportoare SUA nu vor accepta nici o piesa din garajul lui Dragnea de la Tel Aviv….Deci piranha v nu va avea nicodata porcari de la Elbit….sau nu va fi deloc.

  6. Sistemele de telecomunicatii nu trebuiau instalate tot de Elvetieni? Sau fac parte din turela?.

    • Oare de ce MAPN-ul cauta si prin alte curti turele cind tocmai a inaugurat o magazie dragnea de turele tremuratoare Elbit???Nu s-a inteles ca Piranha v va fi cu turele agreate de producator ….sau nu va fi deloc????

      • Din cate am inteles eu (citand mai multe surse media), ministerul economiei vrea o oferta industriala pentru MA pentru sustinerea industriei nationle etc , adica pentru achiziti/modernizarii viitoare. Pentru P5 Elbit ar trebui sa fie batut in cuie pana la terminarea contractului.

    • The communication system is only a cover for problems with Israeli turrets working (badly) in low temperature. Ones (like Poles) realized that before contract signing, the other (like Czechs) didn’t check that and now they blame it till the present day.

      You should give Elbit the financial penalty for those problems and replace turrets at PV with ones from Cockerill.

  7. Eu vad doua variante… sa le fabrice ei pe ale noastre… sa le fabricam noi pe ale lor… supunem la vot? 🙂

  8. O versiune P5 spaniola echipata cu blindaj suplimentar:

    https://pasteboard.co/IsuPzrh.jpg (SNAFU!)

    De remarcat motorizarea spaniola SAPA (Scania+SAPA) (650cp) pe care au ales-o si danezii in final vs MTU (580cp).

  9. „Iveco LMW Lince (aici este de mirare, Iveco este un 4×4 blindat similar Humvee)”
    George, da de unde e stirea asta? La fel ca tine am si eu dubii ca vor sa-l inlocuiasca pe Iveco LMW caci ala e de conceptie relativ moderna si multe tari l-au cumparat chiar recent. Spun unii ca ar fi mai bune protejat decat HUMVEE-ul. De ex Rusii l-au facut sub licenta ca au considerat varianta mai convenabila decat sa mearga pe productia proprie de 4×4 pana la momentul sanctiunilor cand s-au suparat, s-au dat cu fundu’ de pamant au accelerat productia de GAZ Tigr, au bagat mana adanc in buzunar si cu ultimile copeici au inceput productia unui alt vehicul pe care il aveau printr-o fituica, pe nume VPK-3927 Volk. Daca nu ar fi fost sanctiunile cred ca l-ar fi tras la xerox in cateva mii de exemplare..
    E adevarat ca si britanicii au ales sa scape de ale lor Iveco LMV, dar sa presupunem ca aia sunt mai pretentiosi iar aceasta masina nu avea loc pentru un aragaz unde sa isi poata face si aia un ceai ca tot britanicu..

    • L_au luat ptr Afganistan.. Număr mic

    • El ‘LMV Lince’ es un vehículo blindado todoterreno, que a pesar de estar supuestamente diseñado para proteger a sus ocupantes de ataques terroristas, no está resultando muy efectivo. El gobierno, en varias ocasiones, se ha vanagloriado de la robustez que poseen estos vehículos, pero en las últimas fechas estos no están demostrando su capacidad frente a los explosivos, o más bien frente a una determinada cantidad de estos. 20 kilos parecen suficientes para poner en riesgo las vidas de nuestros soldados, pese a ir en uno de los blindados citados, a tenor de las explicaciones que desde Defensa se dan tras los ataques. La causa común es una cantidad superior a la que los insurgentes usaban hasta la fecha en otros atentados contra las tropas de la ISAF y con la que parece que no se ha contado.

    • Un conductor de lince se plangea de faptul ca sunt foarte greoaie , dificil de manevrat , balanseaza mult ..mai ales in teren accidentat
      A fost un vehicul „la moda” , facut sa protejeze la maxim , altele avand de suferit

  10. Off topic. “Intreaga clasa politica este setata diar pentru interesul mafiot de clan” RS.
    Subscriu, in mare masura da, cu mici exceptii nu.
    Aseara citeam o carte scrisa de istoricul Calin Hentea despre istoria romanilor. Se intreba cum au reusit regimul comunist sa reziste atat de mult fara mari schimbari de lideri sau registru politic fata de colegele Ungaria, Polonia, Cehoslovacia? De ce revoltele ascunse cu grija de constiinta poporului din 77 de pe Valea Jiului, 81 de la Motru- cand intreg orasul s-a rasculat, din 87 de la Uzina Roman Brasov nu au schimbat in bine soarta romanilor?! Pentru ca oamenii astia care si-au luat inima-n dinti si s-au batut cu regimul criminal comunist n-au fost sustinuti de populatie. Nu mai vorbim de organizatiile din munti anti comuniste. Ca parere personala Ca popor cel mai mult ne lipseste: 1. Lipsa de Solidaritate noi sa supravietuim sa traim bine, nu ma intereseaza de celalalt. Toti au facut ce-au vrut cu noi pt ca au jucat cartea dezbinarii nationale divide et impera, numai ca la noi era mult mai usor.
    2. Frica- cu pantalonii-n vine. Cati intelectuali au murit in temnitele comuniste fara ca noi sa ripostam deloc? Am acceptat prea usor sa ne conduca toti prostii si analfabetii fideli comunistilor care, era un partid insignifiant in interbelic.
    3. Slugarnicia, resemnare, fatalismul, si obisnuinta de a ne supune. Toate ne-au adus aici in punctul unde suntem. Nu va mintiti- politicienii sunt doar oglinda poporului.

    • da,din ’47 incoace au lucrat le mentalul individual si colectiv.
      asta e mostenirea rosie si ăsta trebuia sa fie omul nou roșu….nu e târziu,generațiile noi si noi suntem altfel.
      in mementele cheie oamenii au reacționat dar scoala de cadre stefan gheorghiu inca are absolventi activi.

    • Nu-i chiar asa, sa nu uitam ca Romania a fost singura tara bolsevizata care a avut rezistenta armata pana prin anii „50.
      Noi ne-am pierdut elitele intelectuale, politice n-am avut niciodata, si asta conteaza chiar mai mult decat pierdere industriei, pt ca locul adevaratei elite romanesti a fost luat de imbecilii care ne conduc astazi.

  11. la Pirana 3 parca Integrated Communication Systems s-a ocupat de sistemul de comunicatii

    • Interactive Group

      https://intersystems.ro/

      Tot astia se ocupa si acum si de Piranha V.

      • Stai putin ca ametesc!
        Adica tot delay-ul asta e pentru ca prin principiul sustinerii industriei nationale statul roman a mandatat o companie autohtona sa se ocupe de comomunicatii ca parte de offset insa aceasta genereaza intarzieri in process? Hmm….
        Am 2-3 intrebari:
        1. Les spunea ca o sa penalizeze Mowag …, dar nu a sustinut ca ar fi vina noastra, ba dipotriva a marjat cu penalizari la producator (?)
        2. E aceeasi companie care se ocupa de C4ISR care din cate am inteles are probleme in implementare platformei (potivit media) si nu stiu cum MA ar fi recunoscut
        ca ar fi probleme (?!)
        3. Nu cu mult in urma un fost general (implicat in resuscitarea industriei nationale de aparare prin investitii si contracte cu MAPN etc) sustinea prin presa ca facem fata provocarilor tehnologice dar batalia asta economica/financiara intre producatorii mondiali ne afecteaza etc. Pai din cate se pare esecul pare sa fie pe mana noastra!
        Hai sa zicem ca ar fi/avem probleme pe partea noastra – daca cumva e asa avem puterrea sa ne recunoastem limitele? Sau mergem cu nationalismul pana la limitele bunului simt?
        Unde ne putem noi pozitiona din punctul de vedere al capacitatilor tehnologice si inovative in domeniul militar? Care ar fi pretentiile nostre in ce ne priveste () si sunt ele realistice? Putem noi sa avem „failures” in capacitatetile mlitare doar ca sa sustinem afacerile locale? Avem noi timp de asa ceva sau trebuie sa ne inzestram rapid ca sa supravietuim? Ii trimitem noi pe miltarii nostri on TO pe baza nationalisului exarcerbat sustinator al industriei impotente locale si nu verificam nicidecum in TO tehnologia inainte de implementare? Ce vrem noi sa facem/inovam va fi viabil in timp si economic?
        Dar mai ales/si inca o data avem timpul operational necesar de experimente?
        Parerea mea e ca nu!
        Inarmare asap masiva si dupa ce luam mentenanta si dezvoltare cu partenerii strategici discutii despre viitorul nostru tech

      • „Successfully provided 6 C4I Systems to the Romanian Army (NATO DCIS Design)”
        „NATO certified supplier”
        „ICS for IFV / SICMLI (Integrated Communications System for MLI)”
        https://intersystems.ro/isbc/solutions/integrated-cis-vehicular-systems/scimli-integrated-communications-system-for-mli/
        „Installed into all Battalion Platforms delivered under the MLI-84M Program on:
        118 IFVs – Integrated Communications
        42 IFVs – Battle Management System
        Battalion Mobile Command Post”

        Si restul?

  12. Fara sa fiu neaparat un fan al d-lui general Balaceanu, am retinut urmatoarele idei ref. P5 din interviul cu dansul de pe defense romania:
    – blocarea programului P5 se datoreaza faptului ca furnizorul nu se respecta hotararea de guvern in cauza
    – ca subcontractorul pe armament nu doreste ca turela mare 30 mm sa se produca in Romania, se doreste eliminarea industrei autohtone si dependenta de furnizori externi
    – totusi industria romaneasca produce turela mica-cu mitraliera 12.7 mm
    – ca este ciudat ca testele pt turela 30 mm s-au facut in Norvegia si Slovenia
    – ca toate esecurile inregistrate se datoreaza nefunctionarii corespunzatoare a structurilor statului roman
    – ca suntem slabi, nu stim sa negociem. Polonii de exemplu, au negociat taios programul Patriot, G2G, au amenintat inclusiv cu reziliere, si au primit offset mai bun ca noi. Ce ne deosebeste? Structural sunt altfel, politic altfel, patriotic altfel.

    • A negociat o laie. Au fost sfatuiti ca si romanii sa semneze unde trebuie si asta a fost totul.

    • De restul nu comentez, dar polonezii au negociat atat de „taios”, incat au ajuns sa plateasca Patriotul cam cu 50% mai scump decat noi, la un offset jenant. Adica de la „minimum” 50%, cat doreau initial s-au ales cu 2%…

      • Da, nu le-a mers la patriot, dar la restul au avut succes, restul programelor, nu neaparat cele militare.

        • Care succese bubi? Au semnat la fel pentru HIMARAS, pentr JASSM, pentru munitii de precizie, etc. Lista poate continua.

        • Nu stiu unde ai vazut tu ca au avut succes cu vreun program de offset dar eu din ce am citit sunt chiar stupefiat. Mai ca imi vine sa rad.

          Prin comparatie (extrema cei drept) ai nostri au fost chiar genii in ale negocierii.

          Problema la ei a fost faptul ca au avut gura mare si usor spurcata fara sa aiba si o sustinere ptr amenintari. Nici financiara si nici politica.

          • Yap, si la HIMARS incepusera meciul cu dorinta de victorie, cereau ca rachetele sa fie fabricate in Polonia, transfer de tehnologie, offset bineinteles, la final n-au primit decat permisiunea de a semna pe linia punctata.
            La fel ca si noi.

            Polacii au insa dotare serioasa si industrie de aparare decenta.

            • Polonezii au obținut offset la primele avioane ..f 16 block 50/52…..Si cică au obținut peste prețul de achiziție al avioanelor … totusi nu am vazut o analiză pe ce au obținut din acel contract , sau mia scapat mie …. dar sa lăsăm polonezii , observ ca bulgarii au obținut ceva pt cele 8 avioane dorite …plus in 2 baze ceva investiții….am o singura problema de ce nu negociem ? Trebuie negociat la sânge și obținut un maxim posibil ….poate mai refacem si noi vreo industrie ceva ….habar nu am care , pt ca toate sunt la pământ…si necesita invesitii ….problema noastră este incompetenta si interesele de la vârful ministerului apărării…

  13. Se aude ceva de o licitatie pt UAV ? Sau o colaborare?

  14. Tot corupția, bat-o vină…
    Elbit a pus ochii pe o felie din contract, având consultanți pe lângă primul ministru și pușcăriașul draknea, aka turelele… Care e defecte…pe frig (thx @Zadlo).
    Pe viitor, feriți-va de turela Elbit, luați Cockerill, să nu pățiți ca cehii!

    • Turela de la elbit stiu ca la australieni nu a trecut testele , asa ca au venit cu o nouă turela ….pana la urmă nici nu trebuie sa le facem teste , e de ajuns sa mai citeasca, fruntașii din mapn ceva presa externă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *