Romania Military

Sondajul Rumania Military #5: Stema României și Coroana de Oțel

This entry is part 5 of 20 in the series Sondaje RuMil

Coat_of_arms_of_Romania

Ieri a fost promulgată legea prin care, acvilei din stemă, i se va adăuga Coroana de oțel a României, simbol al independenței și suveranității naționale. Din proprie inițiativă, în anul 1990, am înaintat Comisiei guvernamentale însărcinată cu elaborarea noii steme un proiect care, a fost aprobat, cu majoritate de voturi, la data de 19.11.1990.

Dintre cei care au votat pentru Menționez pe : academician Dinu C. Giurescu, gen. Ion Munteanu, director la acea vreme al Arhivelor Naționale, col. Alexandru Savu, directorul de atunci al Muzeului Militar Național și specialiști renumiți în heraldică și genealogie precum Jean-Nicolas Mănescu și Octavian Iliescu.

S-au opus proiectului, pe motiv că acvila era „încoronată”, academician Răzvan Teodorescu și Maria Dogaru, specialist în sigilografie din cadrul Arhivelor Statului care, la rândul său, prezentase un proiect fantezist, respins de comisie. Proiectul meu a fost stopat la Cotroceni, unde era, pe atunci, o mare teamă de eventuala revenire a monarhiei. S-a interpretat greșit Semnificația acestui simbol heraldic, fie din neștiință, fie din rea intenție sau poate că se preconiza ca România să nu mai fie suverană și independentă în deciziile majore care urmau a fi adoptate. Până în anul 1992, când mi s-a comandat de către Parlamentul României realizarea unui nou proiect de stemă, fără coroană, macheta grafică a zăcut în biroul consilierului prezidențial de atunci, gen. Ioan Talpeș. In mai puțin de două săptămâni a trebuit să realizez trei variante color și varianta definitivă cu alte trei anexe: două variante alb-negru și proiectul sigiliului de stat.

Voi reveni cu un material amplu, documentat, despre modul samavolnic în care statul român, cu sprijinul „injustiției”, mi-a contestat calitatea de AUTOR AL MACHETELOR GRAFICE ALE STEMEI ROMÂNIEI ȘI SIGILIULUI STATULUI, cu toate drepturile care decurg din această calitate, ignorând cu rea credință prevederile legale existente.

Surse: Victor Dima  Creatorul stemei României, fără drepturi de autor

______________________

Sondaj RomaniaMilitary

Întrebare: Sunteți de acord cu adăugarea pe Stema României a Coroanei de Oțel?

Puteți vota în sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutăm opțiunile.

Sondajul se va încheia joi-seara, 21 iulie.

______________________

PS – În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza toate proiectele de stemă au cuprins din start și o coroană, ca simbol al independenței și suveranității deși de facto, România, prin Unirea Principatelor, nu era o monarhie recunoscută. De abia în 1881, domnitorul Carol I a fost încoronat drept Rege al României, care fusese recunoscută ca țară independentă, nemaifiind vasală otomană încă din 1877/78.

______________________

PPS – O variantă mai…”dodoloață” – scut rotund, dacă tot e musai Centenarul Unirii – 1 Decembrie 2018… aș prefera să scot vârful sabiei și măciulia buzduganului în afara aripilor, obținând o stea cu 8 colțuri, ”virtuală”/roza vânturilor/8 puncte cardinale:
1 – Nord, capul încoronat al acvilei,
2 – Sud, coada acvilei,
3 – Est, măciulia buzduganului,
4 – Vest, vârful sabiei,
5 – NV, ”umărul” aripii drepte,
6 – NE, ”umărul” aripii stângi,
7 – SV, vârful aripii drepte,
8 – SE, vârful aripii stângi.

Ramele galbenă și roșie ale scutului albastru rotund (împreună sau doar cea galbenă) nu sunt neapărat necesare.

________________________

3PS – Observați că în proiectul domnului Victor Dima, acoperământul de catifea al Coroanei este purpuriu (culoarea regilor/conducătorilor încă din timpul Imperiului Roman), aceasta fiind de fapt și actuala culoare a acoperământului Coroanei, în simbolistica heraldică reprezentând suveranitatea și justiția.

________________________

*editat, rezultate finale.

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military de vineri #4: Brexit?Sondajul Rumania Military #6: Erdoğan >>
Exit mobile version