Sondajul Rumania Military #5: Stema României și Coroana de Oțel

This entry is part 5 of 20 in the series Sondaje RuMil

Coat_of_arms_of_Romania

Ieri a fost promulgată legea prin care, acvilei din stemă, i se va adăuga Coroana de oțel a României, simbol al independenței și suveranității naționale. Din proprie inițiativă, în anul 1990, am înaintat Comisiei guvernamentale însărcinată cu elaborarea noii steme un proiect care, a fost aprobat, cu majoritate de voturi, la data de 19.11.1990.

Dintre cei care au votat pentru Menționez pe : academician Dinu C. Giurescu, gen. Ion Munteanu, director la acea vreme al Arhivelor Naționale, col. Alexandru Savu, directorul de atunci al Muzeului Militar Național și specialiști renumiți în heraldică și genealogie precum Jean-Nicolas Mănescu și Octavian Iliescu.

S-au opus proiectului, pe motiv că acvila era „încoronată”, academician Răzvan Teodorescu și Maria Dogaru, specialist în sigilografie din cadrul Arhivelor Statului care, la rândul său, prezentase un proiect fantezist, respins de comisie. Proiectul meu a fost stopat la Cotroceni, unde era, pe atunci, o mare teamă de eventuala revenire a monarhiei. S-a interpretat greșit Semnificația acestui simbol heraldic, fie din neștiință, fie din rea intenție sau poate că se preconiza ca România să nu mai fie suverană și independentă în deciziile majore care urmau a fi adoptate. Până în anul 1992, când mi s-a comandat de către Parlamentul României realizarea unui nou proiect de stemă, fără coroană, macheta grafică a zăcut în biroul consilierului prezidențial de atunci, gen. Ioan Talpeș. In mai puțin de două săptămâni a trebuit să realizez trei variante color și varianta definitivă cu alte trei anexe: două variante alb-negru și proiectul sigiliului de stat.

Voi reveni cu un material amplu, documentat, despre modul samavolnic în care statul român, cu sprijinul „injustiției”, mi-a contestat calitatea de AUTOR AL MACHETELOR GRAFICE ALE STEMEI ROMÂNIEI ȘI SIGILIULUI STATULUI, cu toate drepturile care decurg din această calitate, ignorând cu rea credință prevederile legale existente.

Surse: Victor Dima  Creatorul stemei României, fără drepturi de autor

______________________

Sondaj RomaniaMilitary

Întrebare: Sunteți de acord cu adăugarea pe Stema României a Coroanei de Oțel?

Puteți vota în sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutăm opțiunile.

Sondajul se va încheia joi-seara, 21 iulie.

coroana-de-otel-a-romaniei

______________________

PS – În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza toate proiectele de stemă au cuprins din start și o coroană, ca simbol al independenței și suveranității deși de facto, România, prin Unirea Principatelor, nu era o monarhie recunoscută. De abia în 1881, domnitorul Carol I a fost încoronat drept Rege al României, care fusese recunoscută ca țară independentă, nemaifiind vasală otomană încă din 1877/78.

______________________

PPS – O variantă mai…”dodoloață” – scut rotund, dacă tot e musai Centenarul Unirii – 1 Decembrie 2018… aș prefera să scot vârful sabiei și măciulia buzduganului în afara aripilor, obținând o stea cu 8 colțuri, ”virtuală”/roza vânturilor/8 puncte cardinale:
1 – Nord, capul încoronat al acvilei,
2 – Sud, coada acvilei,
3 – Est, măciulia buzduganului,
4 – Vest, vârful sabiei,
5 – NV, ”umărul” aripii drepte,
6 – NE, ”umărul” aripii stângi,
7 – SV, vârful aripii drepte,
8 – SE, vârful aripii stângi.

Ramele galbenă și roșie ale scutului albastru rotund (împreună sau doar cea galbenă) nu sunt neapărat necesare.

stema-romaniei-coroana-dodoloata

________________________

3PS – Observați că în proiectul domnului Victor Dima, acoperământul de catifea al Coroanei este purpuriu (culoarea regilor/conducătorilor încă din timpul Imperiului Roman), aceasta fiind de fapt și actuala culoare a acoperământului Coroanei, în simbolistica heraldică reprezentând suveranitatea și justiția.

________________________

*editat, rezultate finale.

sondaj 5

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military de vineri #4: Brexit?Sondajul Rumania Military #6: Erdoğan >>

149 de comentarii:

 1. Deși sunt republican convins, am votat pentru DA, ținând cont de semnificația acestei Coroane de Oțel.
  Pentru cei interesați de toată originea daco-romană, inlocuiți Sabia cu o Gladius și Buzduganul cu Draco/Cârlibana.
  🙂

  • Sabia si buzduganul au semnificatia lor.
   Sabia – dreptul la justitie (adica iti poate taia capul in mod legitim)
   Buzduganul are ca autoritate „civila”, adica sa guverneze, sa dea legi si sa iti ia impozite.

   A da,. Corana inchisa surmontata de cruce. Neatarnare, ca deasupra sta doar Dumnezeu.

   1
   • În două din proiectele stemei din 1990 (Victor Dima și Jean-Nicolas Mănescu/Constantin E. Ștefănescu) se observă buzduganului Regelui Ferdinand I (deoarece era însemn oficial al regalității), iar în varianta Gabriel S. Jivănescu buzduganul e înlocuit cu un sceptru (care însă nu are echivalent, cel mai apropiat fiind Bastonul lui Carol al II-lea – de asemenea un însemn regal oficial).

    Observ că Victor Dima și-a impus ideea ca sabia și buzduganul să fie în interiorul aripilor (idem proiectul lui Gabriel S. Jivănescu), însă cele două elemente erau cu vârfurile în exterior la varianta Jean-Nicolas Mănescu/Constantin E. Ștefănescu.

    Oricum am lua-o, sabia și buzduganul stemei actuale sunt doar generice, nu au corespondent real istoric, iar pe vechea stemă regală din 1921 nu exista un buzdugan ci un sceptru terminat in…Fleur-de-lis!

    • Sceptrul este tot buzdugan.. Insa unu redus la rol ceremonial

     • Da, dar eu merg pe ideea că armele/simbolurile din ghearele acvilei să aibă corespondente istorice reale, nu generice. Eu sunt nemultumit de buzduganul actual, macar al lui Ferdinand insemna ceva, Unirea.

      Până acum, Gladius (în gheara dreaptă) și Draco (în gheara stangă) mi se par ”echilibrate”.

      Dreapta e ”acțiunea”, stânga e ”spiritul” acțiunii. De exemplu, în stema Rep. Moldova e exact invers: în dreapta e ramura de măslin (deci ”Pacea”), în stânga însă e buzduganul (deci ”Lupta”)

      Ce ar fi daca pe acest ”șablon” am extinde și la stemele ministerelor?..câteva exemple:

      Ministerul Sănătății:
      ramură de brad (simbol al nemuririi) în gheara stângă și
      toiagul lui Asclepios (simbol al vindecării) în cea dreaptă.

      Ministerul Agriculturii și Alimentației:
      snop de gâu în gheara stângă și
      seceră în gheara dreaptă 🙂
      dacă vrei și o albină pe scut (căci fără ele, canci polenizare/agricultură), nema problema…

      Ministerul Industriei și Energiei:
      ramură in stânga și
      ciocan în dreapta
      dacă vrei în scut, pui o roată dințată cu spițe intercalate cu fulgere, poftim … 🙂

      Ministerul Apărării Naționale:
      stejar și lauri în stânga și
      fulgerele în dreapta
      în scut pui cocarda tricoloră, cu roșu la exterior și albastru în centru.

      Ministerul Administrației și Internelor:
      ramură de măslin în stânga
      fasces (că doar nu pulanul) în dreapta
      în scut pui cocarda tricoloră, cu albastru la exterior și roșu în centru…deci dispuse invers față de MApN.

      Ministerul Justiției
      ramură laur (sau salcie) în stânga și
      ciocănelul judecătorului în dreapta 🙂
      în scut bagi pe doamna legată la ochi ce ține balanța și sabia 🙂

      etc….ați priceput ideea șablonului:
      acvila identică
      gheara stângă – simbol ”pasiv”, ramură de copac, plantă (deci natură nemodificată)
      gheara dreaptă – simbol ”activ”, unealtă/armă (obținută prin manufacturare)
      scutul central – simbol clar al ministerului

      • sunt foarte sigur ca abia iesiti din Soviete moldovenii nu au avut nici cea mai vaga idee cate castele de nisip darama prin acea inversare

 2. De ce nu punem si lupul dacic?Dacă tot ne uităm în trecut

  • Asta zic și eu. Dar nu în scuturile regiunilor ci ca ”Draco/cârlibana” ținut în gheara stângă (fie inspirat din vreunul de pe Columna lui Traian, fie cel de pe bancnota veche de 5000 de lei …că place la muuultă lume 🙂

   …însă…de Cârlibană a auzit cineva?
   Multă lume nu știe ce reprezintă Cârlibana și relația sa cu (sper că nu stați in picioare)….

   Excalibur! = Caliburn = Cârlibana! 🙂

   Dacă întrebi pe oricine ce este Excalibur, imediat iți răspunde pe nemestecate că este o „sabie lată/broadsword” fie trasă de Regele Arthur din piatră, fie primită de la Doamna Lacului/”Lady of The Lake”..Habar n-au că Excalibur nu e nici măcar o sabie/spadă ci este…Toiagul Păstorului!

   Shepherd’s Crook!

   Simbol al „Cavalerului Trac” = Hercules = Herakles = Osiris = Regele Arthur = Sfantul Gheorghe = Făt-Frumos = Bădica Troian! Același gagiu/erou din atâtea legende/mitologii/religii europene, asiatice si chiar si din nordul Africii.

   • cel putin pe stema Ardealului trebuie sa apara sarpele cu cap de lup dacic pt ca in Ardealul de astazi a fost inima Daciei si a continuitatii daco-romane in spatial carpato-danubiano-pontic. iar stema Ardealului trb redesenata pt a reflecta actuala situatie demografica din Ardeal. actuala stema a Ardealului care apare si acum pe stema mare a Romaniei si pe vechea stema regala romana incepand cu 1918, este vechea stema habsburgica si apoi austro-ungara de pe care romanii majoritari in Ardeal erau exclusi. prin punerea in partea de sus a stemei Ardealului a dragonului dacic se pune simbolul daco-romanilor si apoi romanilor majoritari in Ardeal !!! deci stema Ardealului ar ttrebui sa fie sus desenat cu galben pe fond roshu draconul dacic + inscriptia cu galben a cuvantului SPOR, la mijloc pasarea Turul maghiara neagra incadrata de soarele si semilunar secuiesti albe-galbene pe fond albastru iar jos cele 7 turnuri sasesti gri pe fond galben !!!

    • Proiectul Manescu/Stefanescu a introdus in stema actuala o mobila care sa-i reprezinte pe romanii ardeleni. Va las placerea de a descoperi aceasta mobila si semnificatia sa.
     Ca fapt divers, stema de dupa 1918 a fost intocmita de un…ungur. Asta ca sa va saturati.

    • SPOR sau SPQR?
     SPQR = Senatus Populusque Romanus

     Sincer, eu as lasa o gaura acolo!
     Pentru ca gaura aia a fost un simbol ca romanul se mai trezeste din cand in cand!

     Sau chiar as pune un lup dacic care se intinde pe toata lungimea drapelului.

 3. Am votat nu deoarece consider ca actuala stema a romaniei ar trebui sa semene cu aceasta:
  http://tinypic.com/r/4r3l9z/9
  Bineinteles cocosul sa-l putem inlocui dupa necesitati cu diversi vecini.

 4. E…

  raman al parerea mea. Cel mai bine in 1990 am fi adoptata vulturul SPQR. Ca tit ne zicem romani!

  • E la MApN (ține în gheare, impreuna, fulgerele lui Zeus, iar stejarul si laurul o inconjoară în cunună, n-ajunge? 🙂

  • Asta mai lipsea sa adoptam steagul unui invadator!

   • Lol, repet șefu , stema MApN-ului a cui este?
    Acvila regală (aurie-chrysaetos), fulgerele, frunza de stejar…sunt toate 3 atributele lui Zeus-Jupiter

   • Ghita Bizonu'

    Ai adoptat limba lui. Ai adoptat numele lui. Esti singurul popor care se declara :ROMAN (ma rog ar mai fi si romanșii)
    Cand Caracala a dat celebrul sau decret toti dacii de sub acvila SPQR (adici trebuiesc luate in calcul toate garnizoanele romane .. inclus Cetatea Alba !) au devenit romani si urmasi ai lui Romulus. Cabd Aurelian s-a retras gotii si ceilalti te recunosteau ca ROMAN.
    Primii cronicari scriau ca „de la Ram ne tragem” .
    Colindele romanesti tot o dau cu badita Traian si calul sau Graur cu saua de aur . Marx scria ca ptr romanii de pe la 1800 Traian era un soi de semizeu.

    Atunci ca care invadator?! Ai auzit de unu Regalianus? Era dac si imparat ! Si sustinea ca era din neamul lui Decebal! un urmas al regilor daci (macar pretins) imparat ! Care invadator? Maxentiu , co-imparat cu Diocletian era de origine getica. Ma-sa avea nevoie de sclavi care sa vorbeasca getica ca baba nexam latina!~ Da fi-su co-imparat ! Care ivadator?

    Chestia este cam asa.. sa vulgarizez.
    Acum vreo 6 generatii strastrastrastrabunica unuia care azi este inregistrat ca Brancoveanu sau viconte de Lusignan a fost violata de un care era chiar un Lusignan sau Brancoveanu autentic.. Ca urmare a violului a rezultat un copil. Nepotul siluitei a inceput sa fie numit cam de toti dupa numele violatorului. Acum stranepotul nepotului vrea sa renuntye cumva la numele stralucit numa ptr ca strastrastrastrabunic-su azi ar intra in parnaie ? Si sa isi reia ce nume? Golanu sau Mocofanu? Poate Routurier ori Palefrenier? Si sa renunte si la mostenire?!

    Cam asta este chestia cu cotropitoru….

    SI inca ceva despre vulturul SPQR : ar fi fost un formidabil revers (dos de laba) in mutrele vecinilor acompaniat cu o flegma „BA! adunatura de venetici!~ voi de fapt ne venerati pe noi! Cand va ziceti tzari vreti sa ziceti Cezari, cand va ziceti imparati va luati dupa sttramosii nostri! Noi suntem stapanii legitimi, voi ? Adunatura de migranti nespalati asta sunteti!!” Si asta intr-un mod in care nu se putea protesta : de fapt NOI AVEM DREPTUL !!! Insa am cam pierdut momentul …
    (a da.. eu am avut ocazia sa vizitez Sankt Petersburgul. Sunt ceva sugestii imperial-romane. De la racla-catafalc-altar a sfantului Alexandr Nevski – stil roman inclus 2 spolii f romane ca amprenta) la coloana victoriei din piata Ermitajului (arcada fostului MStM imperial in forma de arc de triumf are si ea spolii ) la colinele rostrale din fata cladirii bursei de pe insula Vasilevski)

    • Troian nu e Împaratul Traian ci Hercules-Sf. Gheorghe..”gregarul”

     Dar în rest, nema problema deși…
     SPQR = Sono Pazzi Questi Romani 🙂

     N-aș avea nimic împotriva unei acvile SPQR, dar numa’ dacă e și un balaur în jurul ei în locul cununei…sau măcar o astfel de stemă sa fie a…Senatului României 🙂

     • Mda si din preferinta in preferinta o sa ajungem sa dam din buze marunt …
      Cat despre dumneavoastra … sa zic asa sunteti cam lipsit de coerenta si capacitate de concentrare. O astfel de stema nu isi are rostul la Senat.. sau numai la senat. Caci SPQR inseman Senatul si Poporul….. si nu poti proclama romanitatea (mostenirea romana) a Senatului fara ca aceeasi sa nu fie si a poporului si a tarii. Pe care dvoastra o refuzati in numele a nu stiu ce fantezii napoleonice Savulesciene.

      Nu-i nimic sunt destui doritori de mosteniri imperaiale romane. Inainte au fost grecii care se aia pe ei ca ar fi fost „romani” .. acum mai sunt si rusii :
      https://d.europe.newsweek.com/en/full/4792/putins-statue.jpg?w=704
      Poimaine se vor inscrie in cursa si tiganii
      Altii deja se proclama urmasi ai legiunilor romane : Evreii au ajuns pe aceste meleaguri binecuvântate la trei decenii după incendierea, năruirea şi trecerea Ierusalimului prin fierul plugului. Coloane lungi de iudei, dintre care şi mulţi zeloţi, însoţiţi de legionarii romani, s-au îndreptat atunci către Roma, după care au fost încorporaţi în legiuni şi cohorte. Dintre acestea, şi Legiunea a XIII-a Gemina a ajuns în spaţiul carpato-dunărean-pontic. Metope, monumente funerare şi monede ale acelui timp vorbesc despre prezenţa iudee, mai ales în Oltenia şi Banat. sau ia si de aici : Puisque les juifs d’europe ne sont pas originaires d’israel pourquoi ne leur donne t on pas un bout de turquie?
      et de roumanie d’où ils sont originaires au lieu de voler les terres des palestiniens.
      si cauatai si cartulia Les Juifs en Roumanie, par Harry Carasso – Jean-François Renaud

      Cum sa zic o multime de interesati insa taman bine mostenitorul refuza maostenirea sa legitima .. pe motve cam obscure.

      Oricum azi este prea tarziu .. stema SPQR putea fi adoptata doar in primele zile ale anului 1990 (din cauza abandonarii stemei RpPR/RSR). Insa cum sa iti zic – asa ii sileam pe altii sa ne intrebe „de ce?” in loc sa ne explice ei cine cred ei ca am fi noi.

      • Mda…”SPQR” pentru ca ”RSR” 🙂 n-așa? Orice, chiar și acvila SPQR, doar-doar să nu mai fie stema actuală cu origini monarhice!..pentru că…Mârrrr, komunistișe partei de anii 50-60! 🙂 cică n-am coerență și stema nu poate fi doar la Senat pentru că ”Caci SPQR insemana Senatul si Poporul….. si nu poti proclama romanitatea (mostenirea romana) a Senatului fara ca aceeasi sa nu fie si a poporului si a tarii”…

       Hahaha!..scuze de doi bani, nu mi le vinde mie…domnule! Orice, numa-numa să dispară dreaqu și cea mai subțire legătură cu monarhia! 🙂
       Apropo, ai votat pentru sau împotriva Coroanei pe Stemă? 🙂 …te întreabă unu ca mine, republican în toată fibra mea…

       Tovarășe, ești exemplu perfect de dat pentru cei ce încă mai cred balivernele demitizatoare Historico-Scânteiești-Pravdiene post 89 că cică-cică-cea în comunism s-a bătut monedă pe dacologie…Ești mai romanizator decât Papa, nu alta!
       Hai să fim serioși, în sistemul instuționalizat propagandistic-educativ-ceaușist, mai ales în anii 80, a fost la loc de cinste…romanizarea/latinizarea!

       Dacii erau de-a dreptul..”extratereștri” (și nu în sensul cretin dacopatic al puțoilor ăstora de mestecă pe nemâncate/mănâncă pe nemestecate într-una ”Dacia n-a fost cucerită decât în proporție de 14%”…ci pur și simplu erau literalmente..”străini”). Originea geto-dacă era în așa fel predată în acea perioadă încât te întrebai dacă ei au fost chiar stămoșii noștri, parcă făceau parte dintr-un univers paralel, nu alta!

       Erau efectiv de pe alt continent, altă planetă! Aveau o aură de obscuritate care dădea impresia că nu prea poți să faci legătură între ei și noi , arc peste timp 1900 de ani!..canci!

       Faptul că Dacia Preistorică a fost editată sub oblăduirea lui Ilie Ceușescu prin 86 parcă…verba volant…e irelevant. Dacologia nu a fost la loc de cinste în comunism, în ciuda unora care tot o dau cu filmul ”Dacii”, Sergiu Nicolaescu șamd…singurul lucru care ”i-a salvat” pe geto-daci și i-a încetățenit în anii 70-80 a fost doar asocierea cu romanii la crearea ”noului popor”.

       Nu-i de mirare că există mai ales printre generațiile mai vechi o încrâncenare împotriva a tot ce înseamna geți/daci.
       Cum faci o aluzie că poate-poate ar merita să fie pe stemă și un simbol al lor, un Draco, o Sica/Falx…ce s-o găsi, o murătură, acolo, ceva… 🙂 Gata! Scandalul începe! Ce mai freamăt, ce mai zbucium!

       Adică învinșii sunt și astăzi la loc de cinste, central, respectați tocmai de romani, mărturii fiind niște ”chestii din pietre” precum Columna lui Traian sau Arcul lui Constantin cel Mare…dar la noi, în Românica, după 19 secole, ne pute!

       Ce aveți, mă?
       Ce v-a făcut Balaurul, mă?
       Voi v-ați uitat recent peste o parte din heraldica militară de după 89?
       Dacă și cei de la FOS au Draco, 2 dintre Divizii (mă rog, din alea 3) sunt numite Getica și Dacica, iar simbolistica lor…numai voi, nu și nu și nu!

       Huo Balaurul, huo Sica/Rhomphaia/Falx (oare numele de „Valah-Falcă-Farcaș” de unde o veni?) 😉

       • Domnule
        va asaftuiesc ca dintai sa invatai sensul cuvintelor din limba romana.
        „Tovarsase” ar insemna :
        a) ca amandoi am fost membri de partid ..
        b) ca ma facut armata impreuna
        c) ca suntem parteneri intr-o activitate (sapam impreuna aceiasi gradina, exploatam impreuna acelasi cazan de tuca samd)
        Daca credtica „tovarase” este peiorativ imid eminstrati un singir lucru – ca nu sunteti tovaras cu mine! Poate sunti cu EBA (aica p-lina de sucesuri care doreste ca titi handicapatii sa beneficieze de scaune .. electrice!)
        Si tit pe aici . scufundati „sica” cu „daca” care acum in urma lecturilior din wiki a devenit „falx„. „Sica” era cutit iar „daca” era sabie. (ceva cam in genul diferentei intre hanger si iatagan sau katana si wakizashi) Acum 40 de ani chiar erau sustineri ca numele de „dac” era derivat din „daca” (sabie) … Mai sigur ca „daca” era sabia folosita de „daci” .

        Cat despre simbolul draco a devenit simbol militar roman. Introdus de Aurelian . Ca amanunt cand Iulian Apostatul a fost proclamat imparat pe post de diadema a fost folosit un colan al unui „antesignan draconarii” (stegar ce purta drapelul draco avand ca semn distincitv un colan aurit. Draco fiind „balaurul” dacic)
        Restu ma abtin sa comnetez. As sugera totusi niste diazepam

 5. Da! o vreau si pe drapel!

  • Actuala stema nu poate fi pusa pe steag in momentul de fata. Culoare pe culoare nu merge. Trebuie hlamida.

   • Aviz steagul si stema Albaniei 🙂

    ce puii mei…

    • Albanezii au eliminat scutul, rezolvand astfel problema.
     In cazul nostru nu este posibila o astfel de solutie, deoarece am avea galben pe galben (ceea ce nu este posibil in vexilologie). Scutul fiind albastru iar nu se poate aseza pe galben (regula culorilor/metalelor din heraldica si vexilologie). Asa ca ramanea mantoul, hlamida ca solutie. Or nici dracu nu va accepta asa ceva (ma refer la politruci). vedeti scandalul cu coroana, inchipuiti-va ce ar fi fost daca se propunea mantoul.

     • Mda, hai să o spunem pe a dreaptă, albanezii au facut ceva pe regulile culorilor, punând sable/negru peste gules/roșu

      Și nici cu stema Ungariei nu mi-e rușine

      Dar de departe cred că ”major violator” al acestor reguli e chiar steagul Vaticanului, alăturând cele doua metale de bază, aur și argint, bașca stema cu cheile în aceleași metale…dar mă rog, probabil au scuză scrisă de la Gee-oh-dee 🙂

 6. am putea sa punem in locul sabiei si a buzduganului casca romanului si cusma dacului 🙂

 7. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Urmeaza anularea „abdicarii” din 1947 si desfiintarea PSD si PMP.

 8. Lasati heraldistii sa se ocupe de steme. Blazonarea unui scut nu este treaba unor neaveniti. Nu stapaniti limbajul. In momentul de fata, avem in tara 7 heraldisti, cu ingaduinta 10.
  Coroana nici macar nu este principala mobila care sa ne intereseze, este un element secundar in toata povestea asta.
  In ceea ce ma priveste, in 1997 am semnat proiectul propus de Jean Nicolas Manescu si Constantin Stefanescu.
  Dogarita, cea care s-a opus acelui proiect, a fost o proasta. Razvan Teodorescu…omul lui Iliescu.

  • Mdeah, si au rezultat niste proiecte de steme Tutti-Frutti.

   Voi expertii ati bagat la steme/scuturi secundare in escutcheon de o facuserati gradina zoologica (nu mai stiu ce FSN-ist o denumise ”menajerie”). in plus era si de un gust indoielnic, era urata cu spume (nu-mi cer scuze, n-avea pic de senzatie placuta ochiului, o echilibrare a spatiului, nimic, era doar o gaina grasa…si da, fac aluzie la a Germaniei 🙂 )
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Heraldica_Rom%C3%A2niei#/media/File:Stema_Romaniei_-_proiect_1992_01_-_color.jpg

   Stii ce-mi casuna cel mai mult la heraldisti? Ca vor sa ramana cu ceva in istorie, facand totul harcea-parcea in subiectivismul lor, uitand insa ca regulile heraldice se respecta dar…se si creeaza, fiind permise evolutiile de la baza.

   A fost un ”ba pe a matii” generalizat atunci in 90 si 92 in privinta stemei. Macar cea actuala are o acvila placuta ochiului

   • Regulile sunt reguli. Nu le-am statuat noi, ci aia care le-au inventat: francezii.
    Dima, autorul stemei din ’92 habar n-are cum se deseneaza o stema. De pilda…ochiul se deseneaza vazut din fata. Dar de unde sa stie Dima asa ceva?
    PSD-istul care a afirmat nazdravania aia este un dobitoc. Am intalnit multi de acest gen, prin toata tara, cand venau la sedintelele comisiilor de heraldica. Cu unii m-am certat rau tare, nu m-au iertat nici pana astazi. Tipa unul, profesoras de istorie la liceu, dupa mine pe strada.

    • Domnule RD, doresc să vă precizez că am colaborat cu dl. Mănescu din anul 1990. La acea vreme era secretar general al Comisiei de heraldică, genealogie și sigilografie. Dacă examinați proiectul din 1990, veți putea constata cum am desenat ochiul acvilei. La proiectul din 1992, comandă a Parlamentului României, am fost obligat să fac tot felul de modificări, la solicitările repetate ale membrilor comisiei, între care doi membri ai Comisiei de heraldică: Dan Berindei și Maria Dogaru. Aceasta din urmă m-a obstrucționat permanent datorită strânsei colaborări avute cu dl. Mănescu (urmare a acestei colaborări, am realizat drapelul de luptă al armatei, însemnele heraldice ale armatei, însemnele actuale de coifură ale armatei s. a.). Dintre multele solicitări ale Comisiei parlamentare Menționez: eliminarea Coroanei de oțel de pe capul acvilei, schimbarea Sceptrului lui Ferdinand (simbol al Marii Uniri) cu un buzdugan oarecare (atribuit de Maria Dogaru lui Mihai Viteazul în mod eronat) , eliminarea stelei din stema Moldovei, ca simbol al Satanei (la solicitarea poetului Ioan Alexandru), introducerea sub scut a unei eșarfelor cu înscrisul ROMÂNIA, înlocuirea Coroanei de oțel (închisă) cu coroana lui Mircea cel Bătrân sau Ștefan cel Mare (coroane deschise care simbolizează vasalitatea) s.a. Între solicitări a fost și cea referitoare la ochiul acvilei, care, fiind redată din profil, trebuie să aibă și ochiul redat astfel. Dacă specialiștii N-au obiectat, eu am fost obligat să modific.

     Tot atunci am dorit să reprezint Transilvania prin cei doi lei afrontați de pe sigiliul din 1601 al lui Mihai Vitezul, simbol al vechii Dacii, în centrul căreia se afla acest principat. La presiunile UDMR, care a amenințat cu boicotarea proiectului, s-a optat pentru actuala variantă din stemă. Precizez că cei doi delfini afrontați nu simbolizează numai Dobrogea ci toate ținuturile românești de la Marea Neagră. Cu toate că am fost publicat în Monitorul Oficial al României ca autor al machetelor grafice (nu al stemei României), această calitate mi-a fost contestată atât de către oficialități cât și de către justiție. În ciuda numeroaselor recunoașteri, ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, ale acestei calități pentru subsemnatul, lucrările nu mi-au fost plătite iar drepturile de autor mi-au fost refuzate. Justiția a considerat că nu sunt eu autorul, cel care a desenat machetele grafice ci autor este Parlamentul, cel care le-a aprobat. Mai mult, Maria Dogaru, in lucrarea „Din heraldica României”, Editura JIF 1994, pag.165, își atribuie paternitatea proiectului: „… Comisia parlamentară, analizând din nou toate propunerile formulate, a reținut pentru a fi prezentată celor două camere legislative varianta datorată Mariei Dogaru, renunțând însă la coroana de oțel, care trebuia să timbrele acvila…”. Mitomană uitase că încă din 1990 se opusese coroanei. Susținerea este penibilă în condițiile în care chiar documentul Comisiei parlamentare, EXPUNERE DE MOTIVE, mă menționează ca autor al machetelor grafice. Aportul său a constat în redactarea descrierii stemei, după ce aceasta a fost aprobată. Modelul de bază a fost proiectul meu din 1990 cu modificările impuse de comisie. Nu pretind că sunt specialist în heraldică dar m-am documentat la Arhivele Statului, m-am consultat cu o serie de specialiști: Jean-NIcolas Mănescu, Carol Koning, Nicolae Moghior, Floricel Marinescu s. a., și am studiat lucrarea lui Dan Cernovodeanu „Știința și arta heraldică în România” pentru ca lucrările mele să fie în consens cu rigorile acestei nobile științe.

     1
     • CNHGS lucreaza in felul urmator: adopta un proiect de stema, cu descrierea clara si completa a scutului si mobilelor heraldice, dupa care se trece la realizarea grafica. Aceasta din urma nu se face dupa cum ii trece prin cap unui desenator, ci urmand niste reguli extrem de clare.
      Personal, nu vad de ce s-ar cauta colaborarea unei persoane din afara CNHGS, atat timp cat printre membri sunt patru desenatori foarte buni, cu realizari de foarte buna calitate. Inclusiv in ’90, la initierea proiectului, se putea cere si obtine colaborarea dlui C. Stefanescu pentru desenarea stemei.
      Cat despre ceea ce s-a vrut si ceea ce a iesit…se vede. O stema facuta pe genunchi, in care s-au implicat asa-zisi specialisti (Dogaru de care am scapat; Berindei etc.). Opinia dlui J.N.Manescu n-a contat atunci.
      Oricum, fiind vorba de o realizare de slaba calitate, de la conceptie si pana la realizarea grafica … eu n-as fi iesit in lume cu asa ceva. Nu ma intereseaza a cui vina este, ma intereseaza doar produsul final, iar acesta este de foarte slaba calitate.

     • Domnilor, vă supun (din nou) atenției scutul principal rotund (aniversarea 1918 – 2018 …ideea de Românie „dodoloață”):

      1 – Medalia din 1860 (instituită în acel an, înmânată în 1866 participanților la luptele de pe Dealul Spirii), Pro Virtute Militari:

      2- Stema Republicii Moldova de pe frontispicul Pcladirii Presedintiei Republicii Moldova:

      Repet ce am mai spus aici, scoaterea în afara aripilor a vârfului spadei și a măciuliei buzduganului creează 8 puncte ”cardinale”/stea în 8 colțuri, dând impresia de cerc.

     • Stimate domnule RD, se pare că sunteți unul dintre cruce se ascultă doar pe sine. Nu ați reținut nimic din răspunsul subsemnatului. Era suficient puțin efort pentru atenție. Așa cum am mai precizat, nu sunt specialist în heraldică dar, înainte de a realiza, din proprie inițiativă, proiectul din anul 1990, cu coroană, am făcut o minimă documentare și am consultat o serie de specialiști în domeniu. I-am nominalizat în primul meu răspuns. În anul 1990 proiectul meu a fost preferat celorlalte variante prezentate, unele realizate de specialiști în domeniu între care dl. Mănescu și d-na Dogaru. Poate au mai fost și alții pe care, să-mi fie iertat, nu-i cunosc. Din câte am aflat, Comisia guvernamentală, care a fost constituită la acea dată, avea în componență specialiști în domeniu. În mod voit ori din neglijență, dv. Ignorați faptul că lucrarea mea a răspuns exigențelor majorității membrilor comisiei, membri care nu pot fi suspectați a fi antimonarhiști. Singurii care s-au opus proiectului, motivul fiind coroana, au fost Răzvan Teodorescu și Maria Dogaru care, la rândul său, prezentase comisiei un proiect cu stindardul dacic. Așa că insinuarea dv. potrivit căreia aș fi colaborat cu Maria Dogaru pică. Menționez cu mândrie și respect că am colaborat cu dl. Mănescu care, nu numai că a aprobat proiectul meu, dar a avut și noblețea să recunoascăcă-i mai frumos decât varianta sa. Cu domnia sa am colaborat apoi la realizarea însemnelor heraldice ale Armatei României și a însemnelor de coifură. Din motive lesne de înțeles, proiectul a fost stopat la președinție până în 1992. Și în anul 1992 s-a constituit o comisie pentru elaborarea noii steme, de astă dată o comisie parlamentară. Comisia Națională de Heraldică a fost reprezentată prin vârfurile sale de atunci: președinte și vicepreședinte respectiv dl. Dan Berindei și d-na Maria Dogaru care, împreună cu experții aleși, au realizat o serie de propuneri de stemă. Deoarece nici una dintre aceste propuneri n-a răspuns exigențelor comisiei, s-a apelat la subsemnatul ca „o soluție de avarie”. Mi s-a făcut o comandă scrisă să realizez un proiect având la bază pe cel aprobat în 1990. Am fost pus în situația ca, în mai puțin de două săptămâni, să realizez cca. 4-5 variante, conform solicitărilor membrilor comisiei, între care eliminarea coroanei, introducerea unei eșarfelor cu înscrisul ROMÂNIA și modificarea ochiului acvilei. În final proiectul meu a fost aprobat în varianta publicată. Printre criteriile de selecție s-a numărat și aspectul estetic. Faptul că în două momente diferite, două comisii compuse din specialiști în heraldică în componență diferită, au ales proiectele mele înseamnă, cel puțin pentru mine, că au fost cele mai bune din ce s-a prezentat. Adevărații specialiști în heraldică n-au avut nici o restricție în a prezenta proiecte mai bune. Vă respect opinia față de proiectul meu dar nu pot trece cu vederea că este subiectivă și n-a întrunit o majoritate. . Nu am calitatea, nefiind specialist în domeniu, să contest susținerile dv. Au făcut-o însă confrații dv. care au aprobat proiectele mele. Pot însă să constat că-i mult mai lesne să critici realizările altuia decât să prezinți un proiect concret, bazat pe argumente științifice și de senat de specialiștii dv. de marcă, autorizați de Comisia de Heraldică. Pe un tânăr domn, de la Iași dacă nu mă înșel, îl apreciez în mod deosebit pentru realizările sale, în mod special pentru partea artistică. Referitor la cea științifică nu am calitatea a mă pronunța. Deasemenea, nu pot să nu remarc că, asemeni celor din contabilitate care nu au, de regulă, o părere comună asupra unei prevederi legale și în heraldică, o știință cu reguli foarte rigide, se întâmplă rar să se armonizeze două păreri, fiind dominante orgoliul și subiectivismul. Poate că dacă s-ar depăși această situație s-ar realiza un proiect mai valoros decât cel actual. Eu, ca nespecialist, am dorit revenirea la vechile noastre simboluri naționale definitorii. Cu părerea de rău că nu vă cunosc identitatea și că lucrările mele n-au putut ajunge la înălțimea exigențelor dv., în sens figurat, vă salut cu respect. PS. N-am colaborat cu d-na Dogaru care, a încercat să mă șantajeze ca pe regretatul Gheorghe Vrabie, autorul stemei Rep. Moldova și care, în cartea dumneaei „Din heraldica României”, își atribuie calitatea de autor al proiectului, în condițiile în care, în calitate de expert a făcut descrierea machetei grafice desenată de subsemnatul.

      • Dogarita nu stia heraldica, asa ca degeaba o bagati la inaintare. Asa-zisele sale lucrari stiintifice sunt pline de erori. Berindei si mai rau, nu stie absolut nimic in acest domeniu. V-ati straduit dvs., insa nu v-a iesit, deoarece nu cunoasteti regulile desenului heraldic. Nici in ruptul capului nu pricep de ce nu s-a apelat atunci la un cunoscator care sa realizeze stema dpdv grafic. Eu inteleg ca ati fost nevoit sa va incadrati in anumite limite, insa chiar si asa desenul trebuia sa respecte regulile heraldicii.
       P.S.: Cel mai bun desenator de steme de la noi este T.R.Tiron, bucurestean.
       P.S.2: Desenatorul nu realizeaza grafic o stema decat dupa ce primeste descrierea comanditarului, nu face stema dupa capul sau. Din pacate, a existat in perioada aceea tendinta de a pune carul inaintea boilor.

       • Cu părere de rău, în ce o privește pe „Dogărița”, nu eu am băgat-o la înaintare ci dv. heraldiștii. Dv. l-ați ales pe Dan Berindei președinte și pe Maria Dogaru vicepreședinte. Vă repet: în 1990 am realizat un proiect din proprie inițiativă, din dorința de a reveni la însemnele heraldice consacrate. Am luat această hotărâre în urma vizionării unei ședințe televizate a CPUN ori FSN , de atunci, în cadrul căreia au fost analizate o serie de proiecte de stemă, menite să înlocuiască vechea stemă ce abia fusese decupată de pe drapel. Acele steme fanteziste nu aveau chiar nimic cu regulile heraldice și cu însemnele tradiționale. Citind lucrarea lui Dan Cernovodeanu, „Știința și arta heraldicii în România”, am conștientizat că un astfel de proiect nu poate fi realizat fără consultarea unor specialiști. Am apelat la câțiva muzeografi de la Muzeul Militar Național, între care Carol Koning , Floricel Marinescu, Neculai Moghior s.a. Floricel Marinescu m-a pus în legătură cu Jean Nicolas Mănescu. J N MĂNESCU A FOST UNICUL SPECIALIST CU CARE AM COLABORAT EFECTIV, LA ELABORAREA PROIECTULUI DIN ANUL 1990. Dovadă a acestei colaborări stau următoarele elemente:
        1. Crearea unui al 3-lea cartier în partea superioară a scutului și aducerea Transilvaniei la același rang cu Muntenia și Moldova.
        2. Introducerea pe scut a stemei Olteniei, din necesitatea echilibrării compoziției, licență combătută cu vehemență de Maria Dogaru, motivând că Oltenia este reprezentată în stema Banatului și a Olteniei.
        3. Introducerea Sceptrului lui Ferdinand, pe care îl definea „Sceptrul Marii Uniri” în locul celui regal. Această propunere avea în vedere încărcătura simbolică deosebită a celor patru personaje feminine, înveșmântate în costume populare românești, menite sămarcheze unirea celor trei provincii românești (Transilvania, Basarabia și Bucovina) cu patria mamă România.
        4. Înlocuirea coroanei regale de pe capul acvilei cu „Coroana de oțel a României”, cea care timbra scutul.
        Precizez că dl. Mănescu ar fi dorit și schimbarea stemei Transilvaniei dar, a renunțat, temându-se de o reacție vehementă a UDMR-ului, foarte vocal la acea dată. Ca variantă posibilă era stema Transilvaniei din sigiliul lui Mihai Viteazul, cu cei doi lei afrontați, din aur pe azur, ținând în labe o spadă ce trece printr-o coroană – leii fiind considerați simbol al vechii Dacii.
        Consider că încă nu-i timpul trecut, ca dv. heraldiștii consacrați, împreună cu Graficienii autorizați și agreați, să prezentați, în locul polemicilor sterile, fără nici o finalitate, proiecte concrete, puternic argumentate științific. Eu eram în California când am aflat de modificarea stemei și am considerat util să realizez o nouă variantă și am realizat. Dacă-mi indicați o adresă de e-mai sau de Facebook vi le pot prezenta dar consider că este o datorie de onoare din partea dv. să prezentați un proiect pe măsura exigențelor dovedite. În ce mă privește, sunt dispus unei benefice colaborări, în măsura în care agreați o astfel de propunere. În rest, numai bine și succes în realizarea proiectului ori a proiectelor.
        Cu stimă, Victor Dima

        • Eu am semnat in 1997, alaturi de alte 70 de persoane, proiectul de modificare a stemei Romaniei, proiect intocmit de J.N.Manescu si C.Stefanescu, inclusiv varianta grafica. Am spus-o de mai multe ori. Indivizii la care ati facut referire (Konig, Marinescu, Moghior, Dogaru, Berindei)) nu aveau si nu au treaba cu heraldica. In ’90 s-au propus pe ei in comisie, singuri. Dan Cernovodeanu nu a fost atunci consultat de acei indivizi deoarece el era singurul in stare sa puna lucrurile la punct. Cei pe care i-ati cunoscut, cu exceptia lui J.N.Manescu, nu aveau nici autoritatea si nici cunostintele necesare.
         A fi desenator de steme implica mult studiu, mult mai mult decat cartea lui Dan Cernovodeanu. Mie treaba cu „graficienii autorizați și agreați” nu-mi place; suna ca un fel de ordin venit de sus: colaborezi cu X deoarece este omul nostru. Or problema nu se pune asa. Sa faca treaba cel care se pricepe.

   • Dle Mihaeanu, nu toti heraldistii sunt si istorici ca pregatire. Dar al naibii, acestia sunt printre cei mai avizati: dl Constantin Stefanescu, coautor la proiectul din ’90, este de profesie asistent medical. Tudor Tiron este jurist.

   • Ghita Bizonu'

    Menajerie mi se pare ca a fots zisa de Doina Cornea.

 9. Mult zgomot pentru nimic ! Poate doar vreo maxim 10 000 de oameni in tara asta sa stie cu ce se mananca heraldica si care sunt semnificatiile stemei!
  Aaa alta era daca se faceau niste notiuni elementare la scoala, atunci avea sens sa se ceara parerea ,ca stia omu cu ce se mananca o coroana de otel! Ca de ce nu e de aur !!!
  La popor trebuie un simbol simplu si pe intelesul lor ,nu unu ocult ,incifrat , care sa fie deslusit doar de initiati!
  Sa fie o stema cum o fi ca eu personal o sa-mi fac una pe gustul meu si cu asta basta!

  • Ha…10.000? De unde dracu? Nu sunt atatia in toata Europa cu Rusia la un loc.

   • @ RD ma refeream la cei care sa stie asa in general ,nu la specialisti in domeniu!

    • Pai uite cum sta treaba la noi: 2 specialisti in Bucuresti, 3 in Iasii, unul la Ramnicu Sarat si unul la Sibiu. Acestia au heraldica drept ocupatie zilnica. Pe langa ei…sa mai adaugam 10 care cocheteaza cu heraldica din cand in cand. Acestia sunt oamenii care stiu sa citeasca un scut. Populatia…se uita la stema ca la un tablou din muzeu, de la o galerie sau de la piata.

     • Cred ca Wandoo se refera la oameni ca mine, care desi nu au cunostinte de heraldica totusi mai recunosc stema moldovei, transilvaniei etc.

 10. capatu' satului

  La mintea mea, stema este depasita cum depasita a fost de la infiintare
  Ar fi fost preferabilă o stemă care sa permită o identificare a natiei cu stema

  De principiu, Rumania este stat national conform lejii fundamentale, punct.
  asa ca simbolul provinciilor istorice nu se justifica
  astfel nu poți sa ai provincii decat daca ai stat federal
  Apoi acvila tine de imperii, mai au nemtii si rusi
  Acvile mari nu prea mai sunt in tara – in ultimii ani s-a încercat repopularea cu acvile dar ariile sunt foarte restrânse
  Sansele unui ruman de a vedea o acvila pe teritoriu tarii sunt aproape 0, la fel zîmbru si delfini
  Era preferabil capu de lup dacic pe scut roman eventual cu o sabie romana
  Eventual cu o bucata din drapelu national pe stema, ma refer la drapelu de la 1821 si cel de Alba 1918 – culorile suprapuse in plan vertical una sub cealalta cum au si alte tari, nu cum arata in prezent
  Măcar la stema sa fim originali daca la altceva nu putem

  • @capatu’ satului de ce nu un cap de roman pe un scut dacic? si o falcata ( ensis falcatus) rezemata asa, la hodina dupa o zi incarcata, langa 😀

  • ”Ar fi fost preferabilă o stemă care sa permită o identificare a natiei cu stema
   De principiu, Rumania este stat national conform lejii fundamentale, punct.
   asa ca simbolul provinciilor istorice nu se justifica
   astfel nu poți sa ai provincii decat daca ai stat federal…”

   Keep it simple, right? 🙂

   http://orig01.deviantart.net/3e0d/f/2013/131/c/b/romania_coa_black_2_by_romaniatricolor-d64yblu.png
   sau
   http://orig06.deviantart.net/5435/f/2012/296/1/3/romania_coa_black_by_romaniatricolor-d48mdpz.png

   desi merge mai bine cel cu 6 raze:
   http://1.bp.blogspot.com/-pj7pY3N3wjk/UTNkOzEzNlI/AAAAAAAAFoQ/EZbfeFcrj2Y/s1600/DSC09551.JPG

   …numai ca -vezi tu- daca scoti regiunile, o sa-ti fie cam greu sa explici moldovenilor de peste Prut unde naiba a disparut bourul…mai ales ca visam la reUnire…

   • Aha, suntem africani, sau de prin Oceania, mai stii. Dar de ce sa nu procedam precum Franta, patria heraldicii? Sa punem un insemn in loc de stema, cum au facut francezii (capul lui Robespierre sau ce naiba o fi aratarea aia).
    Absolut penibil.

    • Te referi la fondul negru? 🙂 Culoarea aia am folosit-o pentru efect contrastant…

     Na, poftim, să te doară ochii!
     http://orig09.deviantart.net/ea58/f/2011/248/5/7/romania_coa_tricolor_abcd_by_romaniatricolor-d48x3ln.png

     A, B, C sau D? 🙂

     • Ceea ce am spus eu nu are legatura cu culorile sau metalele. Ceea ce pui dumneata acolo nu sunt mobile heraldice.

      • La care SUA (sau Ucraina..de ce nu?) si-ar cam băga picioarele…

       Ok, hai s-o luam altfel, pe ideea de simplitate…ce simbol…simplu…definește România?

       Unul singur vreau…o cruce de un anumit tip, un semn sculptat, o pasare maiestra cocoțată pe un stâlp, orice, o cifră regală, o…”dangă” chiar…

       Unul singur.

       • Eu nu inteleg de ce naiba trebuie sa eliminam vechile mobile heraldice ale provinciilor istorice? Le avem pe acestea, care e problema? Ele arata vechimea noastra in acest spatiu. Stiti ce stema are Parisul? O barca. Le este rusine parizienilor cu aceasta stema? Nu, pentru ca arata vechimea lor. Stiti care sunt cele mai vechi steme? Scut antic sau triunghiular, colorat, simplu, nemobilat. Marea Britanie, singura tara europeana in care heraldica mai are inca un rol oficial (a se vedea cartea lui Fox-Davies) nu a apelat la nu stiu ce reprezentari celtice, druizi, Stonehenge sau altele asemenea pentru a le pune pe stema.
        Francezii au fost mai rigurosi si au preferat sa lase lucrurile intepenite in timp, au respectat traditia, heraldica fiind apanajul vechiului regim, asa ca Franta a ramas fara stema.
        La noi heraldica a patruns din spatiul maghiar, urmand exemplul regilor angevini, adica regulile franceze. Mai tarziu s-au adaugat influente poloneze si din spatiul german.
        Nimanui din stiinta si arta heraldica europeana nu i-a trecut prin cap sa puna in stema tarii vreun simbol considerat national. E ca in matematica: 1=1=2 peste tot; clopotul lui gauss; legile din fizica etc.
        Heraldica vine din istorie, dar are cu totul alte legi; de fapt, este singura stiinta auxiliara a istoriei care este guvernata de legi. Cunosti legile, intri, nu le cunosti, stai pe afara.

       • Dle Mihaeanu, ceea ce are Ucraina pe scut (tridentul) este un simbol considerat neregulat, o solutie de avarie (n-au avut alta). In orice caz, aceasta mobila este una extrem de stilizata (se practica, stiu, dar este extrem de controversata).

     • Minuni de genul acela (asa-zise mobile heraldice) sunt frecvente in tarile africane sau asiatice, Oceania, care nu au o traditie heraldica.

     • sorry dar nu pusca de nici o culoare. conturul rotii solare si uniformitatea distributiei intra in discrepanta cu detaliile acvilei.

      separat sunt frumoase toate, chiar o sa ti le copiez ca sunt facute fain . dar nu ca si heraldica.

   • capatu' satului

    @ răzvan
    Uita-te la stema Rusiei si a Germaniei
    Sunt simple
    Nu au atâtea simboluri de tinuturi diferite
    In condițiile in care astea doua sunt state federale sau imperii mari
    La noi pana citesti stema trece ziua
    Tara noastra e Stat National.
    O singura națiune
    Ca am trăit in provincii diferite
    E adevarat, dar a fost rezultatu istoriei si a lipsei de conducători cu constiinta de neam
    Mihai Viteazu si Cuza sunt prea putin la o istorie atât de lunga
    Odată cu unirea ar fi trebuit sa fim un singur trup
    O singura natiune
    Măcar acum la 100 de ani de la unire ar fi cazul sa pricepem ca suntem rumani inainte de a fi munteni, moldoveni, dobrogeni sau transilvaneni
    Stema lui Stefan si restu nu sunt relevante pt. cei de peste Prut
    Ei sunt rumani dinainte de stefan
    Romanii se peste Prut sunt dinainte de Stefan, Bogdan si Dragos
    Cand or pricepe asta o sa accepte scuzele noastre pt. trădarea din 40 se poate sa fie de acord sa se unească din nou cu noi pt. ca sunt de acelasi neam si aceiasi limba

    Bine la capitala patriei se vede altfel provincia,
    Daca ai mai multe provincii tara este mai bogata sau pare pt. unu cu neuroni putini
    Provinciile sunt o prostie daca suntem stat national.
    Parerea mea.

 11. Am votat cu coroana…tara asta are o regalitate in sange. Regalitatea reprezinta subordonare in fata lui D-zeu…asta e extrem de important.

  • @radu cum asa? subordonare in fata lui Dumnezeu intr-un sens diferit fatza de sa zicem un taran?

   • Salut Raster, tocmai…subordonarea in fata lui D-zeu te face in egala masura egal cu taranul de pe camp care si el e subordonat tot lui D-zeu. Coroana pe cap se pune de catre un episcop, cardinal, patriarh, Papa etc etc….iar binecuvantarea recoltei se face tot de catre un preot…spre deosebire de presedinti care sunt votati…cu ghilimele…

    • Salut Radu, se pare ca esti regalist 🙂 eu sunt republican 🙂 intrebare: daca-i asa, de ce nu alege episcopul un taran?

     oh am uitat de influenta ( armata, bani, putere).

     🙂

 12. Votat pentru coroana.

  • Am vrut să te întreb mai demult dar am uitat…care-i faza cu avatarul tău SS, e din vreun joc, ceva, de-ți place așa de mult?

   • @ Razvan Nu vezi ca este SS Eagle? Nu stiu de ce sariti asa repede cu categorisiri… are doua rune si-o gaina! 🙂 Ai vazut ca Roxin si altii au inceput sa repuna in circulatie vechile caractere dacice, vechi simboluri solare, printre care si roata solara cu formele ei stilizate ,in speta svaztica? Acum ce facem cu svaztica ,vechi simbol solar daca un nebun i-a deturnat sensul o scurta perioada( apropo, vezi ca si comunistii au folosit-o in anii de inceput) , o aruncam la gunoi si odata cu ea si vreo cateva mii de ani de istorie?

 13. E un inceput… Eu sunt pentru revenirea la stema interbelica: traditie si continuitate. Cat despre stema Transilvaniei – poate ar trebui schimbata – alta discutie!

  • Să-ți răspundă RD de ce ”ei”, experții…au marșat în 90 și-n 92 pe ”Bathory” 🙂

   …și nu pe Mihai ”Dacul Rău ”Viteazul:

   • Nova plantatio…o stema exceptionala, publicata si interpretata extrem de prost de Dogarita. Nu stiu, zau, de ce nu a fost avuta in vedere. Poate pentru ca nova plantatio a iesit din uz. Sau poate pentru ceea ce este scris in exerga. Un fost profesor, caruia ii port o pioasa amintire, a inchinat un intreg curs interpretarii acestei steme.

 14. interesant subiectul strict istoric,altfel este cea mai mica problema si se mai fac cateva comisii parlamentare ca lucreaza.

 15. Avem o problema. Pe langa coroana (1918) , romanii mai au doua simboluri de baza. Lupul si oaia.
  Ce e de facut?

 16. Adaugati sa putem vota si cu „Noi sa fim sanatosi” :))

 17. il cunosc de ceva vreme pe cel care a desenat initial una din propuneri (Stefanescu)

  aici se vede desenul lui (se pot observa lejer diferentele vs Dima)
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/e/e5/Stema_Romaniei_-_proiect_1992_01_-_color.jpg

  din discutiile avute atunci cu el imi amintesc doua lucruri:
  – prin noua impartire a scutului in sase se aduce Ardealul (Transilvania) la egalitatea cu provinciile Muntenia & Moldova;
  – elementul suplimentar (erau cinci provincii in stema regala, acum am avea sase) este dat de stema Banatului.. injust asimilata in stema Olteniei

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Banatului

 18. Ca parere personala stema actuala este mult prea incarcata, cu sau fara coroana. Pentru noi, poporul, ar trebui sa spuna totul din momentul in care este vazuta, fara a citi fiecare particica a ei.

  Dar daca ne plingem de ea, ce sa mai spun de cele ale oraselor. Chiar daca heraldistii nu vor fi de acord, consider ca ideile din linkul urmator ar trebui urmate de fiecare oras de la noi.

  https://www.ted.com/talks/roman_mars_why_city_flags_may_be_the_worst_designed_thing_you_ve_never_noticed?language=en

 19. Se pare ca schimbarea stemei României este la propunerea expresă a BNR , care intenționează să schimbe toată masa monetara , la cererea acționarilor .
  BNR nu mai este 100% o proprietate a României , ci are acționariat privat ( exact ca pana in 1947 ) .
  Oare de când BNR nu mai este proprietatea României , unde este depozitat tezaurul si de ce , care este procentul de acțiuni deținut încă de stat …
  Acestea sunt câteva întrebări ( formulate de controversatul Mircea Dogaru la TV ) , întrebări care așteaptă răspunsuri decente .
  Cucul de la șapcă ar trebui sa aibă coroană , dar până acum am trăit și fără acea coroană .
  Cui folosește aceasta schimbare ?
  Poporului i se induce speranța pentru Marea Unire , se stimulează ideea de suveranitate absolută , dar e clar că se pregătește un alt tun financiar de către ” cineva ” foarte priceput în arta manipulării .
  Suveranitatea este cedată tacit , de fapt totul este pe dos .
  Cui ii este cedata ?
  Pai Franței , Austriei etc .
  Știți voi , prin acele inginerii financiare celebre prin care averea țării a ajuns la noii ” ocupanți ” .
  Oare mă înșel ?

  • Da, te inșeli.

   De ce? Păi…dacă nu vii cu date concrete ci doar cu teorii conspiraționiste de bocitoare, nici eu nu vreau să-ți explic de ce te inșeli. Te înșeli doar pentru așa zice moi.

   Te înșeli pentru că iarna nu-i ca vara și în România va fi cutremur.

   Si toate astea se intamplă din cauza lui Soroș.

   Neapărat.

   Și Rusia aia nu mai vine să ne salveze!

  • Bati campii. Procesul de schimbare a stemei a fost initiat in 1997, in timpul unui congres de specialitate la care au fost prezenti toti heraldistii din tara, basca o gramada de istorici. Cred ca au semnat atunci peste 70 de persoane.

  • Mircea Dogaru?? :)))) Nici cand e treaz nu e coerent … ce raspunsuri decente sa dai la intrebarile respective? Raspunsurile se gasesc aici:
   http://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=1
   si in general in sectiunea legislatie de pe site-ul BNR.

 20. unde scrie ca BNR are actionariat privat? :)))))

  • @ amz Pai … chiar la vedere nu e dar daca te raportezi la calitatea de mason a lui Isarescu cat si faptul ca raspunde mai intai in fata lojii apartinatoare si abia apoi in fata statului parca esti pe acolo!
   Apropo, de ce zice @Habarnitul ,sa corelam o alta informatie interesanta , Gh. Piperea doreste sa aduca in dezbatere publica necesitatea anularii rezervei fractionare , si mai zice ca in 2017 elvetienii vor fi chemati la referendum in aceasta tema!
   Dupa darea in plata si tipetele ca din gura de sarpe ale bancilor, cred ca cu aceasta noua initiativa domnul Piperea isi semneaza cu mana lui un ”accident regretabil”!

   • Cineva ne crede foarte prosti daca isi inchipuie ca ne va cumpara si indatora iar noi apoi in contrapartida vom merge usurel,sa scoatem castane din foc…
    Dusmanii Romaniei mai au multe de facut. Romanii de azi ,asa nefrecventabili cum sunt, poarta in spirit ceva extrem de vechi.
    Lupul magic.
    Romania este si a fost tot timpul magica. La propriu. Iar daca Dumnezeu ne-a ales sa fim gardienii „gurii de Rai” , o sti el ceva.

   • Auziti oameni buni, chiar uitam ca lojele masonice au facut si lucruri bune pentru Romania ? Nu sunt un mason dar totusi demonizarea asta a unor indivizi, institutii, organizatii, fara probe concrete suna a agresiune, nu neparat teoria conspiratiei. E netul plin de dezinformari…chiar e cazul sa ne ducem toti asa dupa fenta?

    Cat despre rezerva fractionara, nu stiu ce-i aia. Iar Gigi Piperea cred ca e safe din punctul asta de vedere 🙂 Legea falimentului personal, darea in plata erau evolutii normale ale sistemului legislativ…mai devreme sau mai tarziu veneau, bancile stiu asta.

 21. Sistemul nostru de securitate se activeaza cand trebuie. Detecteaza si urs si vulpe….

 22. Votat coroana!
  Romaniei i-a mers bine pe vremea cind a avut regi!
  Monarhia ramine un simbol moral pentru o tara.

 23. Sunt monarhist. Pacat de principele Nicolae.

 24. gandalf cel alb

  Pace voua………
  Am votat, un DA.
  In ceea ce ma priveste cred ca dezbaterea sa incins!
  Poate de la canicula din aceste zile!
  Eu cred ca este un gest firesc, il privesc ca o reparatie istorica, morala(poate), fata de casa regala.

 25. Tomescu Iulian

  Vorba lunga saracia omului. Subscriu pentru lupul dacic ca in autocolantele de mai jos:
  http://daco-romania.ro/autocolant-0003
  http://daco-romania.ro/autocolant-0002

  • Cu stima si cu parere de rau dar dacii or fi ei baza etnica dar Romania inseamna mai mult de atat.
   Poate sigla ar trebui sa fie despre ceea ce esti si spre ceea ce nadajduiesti, ca semnificatie.

   • Tomescu Iulian

    Romania sau Dacia ?. Pina la mijlocul secolului XIX, toate referintele la teritoriul tarii noastre se faceau folosind denumirea de DACIA. Deci normal ar fi ca pina in 2018, parlamentul (si daca nu el atunci prin referendum) sa schimbe denumirea tarii in DACIA si atunci problema stemei se rezolva de la sine.

    • „Pina la mijlocul secolului XIX, toate referintele la teritoriul tarii noastre se faceau folosind denumirea de DACIA”

     Mai exact cine face referire noi insine sau altii ? Si ma indoiesc ca unii sau altii isi/ ne spuneau daci sau „din Dacia”.
     Imi place ca exista o revolta a fondului nelatin dar poate nu ar trebui marsat asa tare pe o revansarda totala dacica caci asa mi se pare aceasta initiativa, o exagerare.
     Din nou, revin, Romania e altceva decat Dacia, inseamna o schimbare majora in bine in multe aspecte.

     • Poate e bine sa se includa elemente specifice culturii dacice in stema dar in nici un caz schimbare asa drastica cum o propuneti.
      Nu sunt istoric dar am mai citit pe ici pe colo si nu cred ca exista o generalizare sub aspectul denumirii teritoriului carpato-danubiano-pontic. Referinte de „Dacia” or fi dar nu sunt asa multe si nu pot sa sustina redenumirea unui stat.

    • Dacoromania , nici cal , nici măgar !
     Eeeee ?

 26. Hai ca se poate.Mai e loc pt cateva brizbrizuri.Cand s=a p.. Carol, cand s-a ba.. Cuza etc.Esti roman te tragi din daci si din romani restul…O manea in loc de imn si gata.Vai mama noastra ce am ajuns .

 27. Ce ziceti de ceva in genul?
  http://i.imgur.com/i6heY9J.jpg

  Mie imi place foarte mult acvila aleasa de Armata Nationala de peste prut.
  Eventual cu cateva modificari ar trebui sa o adoptam si noi 🙂
  Chiar si drapelul Armatei Nationale ar fi bun pentru o Romanie Mare:
  http://www.army.md/img/userfiles/image/image/drapel_lg.jpg

  Cu stema modificata ca in prima poza, eventual mici modificari la acvila(capul acvilei putin modificat, aripi mai lungi, coroana prezenta).
  Ce ziceti?

  • Băăă, ești nebun? Vrei să moară ”ăștia” în spume? 🙂

   …mă refer doar la stemă..Biiig Like!, nu și la drapel (e o orgie acolo de încălcări heraldice între cele două)

   • Nu ma pricep 🙂
    Mi-am dat si eu cu parerea… Mie personal imi inspira mai multa putere decat actuala stema si actualul drapel 🙂

    • Cred că dacă întrebarea din sondaj era ”sunteți de acord cu adăugarea Balaurului pe stemă”…se lăsa cu chestii pe păine, era diferența dintre pro și contra mai mică decât la ăla cu Brexitu!

 28. Ma lasa rece aceasta problema „arzatoare”, a stemei. Cu atat mai mult cu cat „casa regala” (a cui ?) si familia ex-regelui devin tot mai obraznice. La începutul anilor „90 l-am criticat pe Ilici Iliescu ca ni i-a primit in tara. Din motive cu totul diferite, acum sunt de acord ca multi altii
  Aceasta apropiere intre stema si regalitate nu e cuser !
  Romania este una si indivizibila ! Ne putem lipsi de stema sau poate una f simpla, fara provincii !!!
  Cineva mai sus, a spus un adevar, stema interbelica a fost facuta de un ungur, cu gândirea respectiva !
  2. Cineva mai are un interes ! Va dati seama ce bani se vor cheltui când va trebui pusa noaua stema pe toate hartiile oficiale din ministere, pe bani, pe actele de identitate si permise de conducere, etc,etc ? ! ?

 29. Problema nu este coroana,ci faptul că stema este greșit aleasă.Puteți viziona argumentele istoricilor Mircea Dogaru și Ioan Silviu Nistor aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=gdLs-It5BYw

 30. Mai bine punem sfânta cruce, ca să vadă lumea ce credincioși și loiali suntem. Că oricum scorul biserici-spitale cam bate la ochi.

  • @Unix, pai ce, popii tre sa construiasca spitale? popii isi fac biserici, bravo lor ca se descurca, daca managerii de spitale sau aia de la min sanatatii s-ar fi descurcat ca si popii, sigur nu aveam atatea infectii acuma si sigur spitalele nu erau in halul in care sunt… numa’ din banii pe „studii de fezabilitate” facute aiurea se construiau cateva spitale, moderne si cu tot ce trebe… de ce nu te deranjeaza asta? sau salile de sport si terenurile in panta?

 31. Aici pare mai inchis acoperamantul, un rosu-sange-inchegat ca la medicii din Armata (rosu de Burgundia)…tinde spre maro-purpuriul morado republican al spaniolilor:
  http://legestart.ro/cum-arata-noua-stema-a-romaniei/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *