Romania Military

Spionaj cibernetic: F-35 furat cu totul, prin Internet, de chinezi!

Asa cum scriam si noi  in articolul „Americanii si tehnologia informatie”, aparut in februarie, spionajul cibernetic chinez a reusit sa creeze mari probleme americaniilor, inclusiv unele din intarzierile in programul JSF, avanad la mijloc aceeasi problema.

…………………………

Într-una dintre dimineţile trăite în Beijing, am privit, de la fereastra hotelului, o ceremonie pe care nu am uitat-o până azi. Tunşi scurt, echipaţi cu sacouri albe şi pantaloni negri, tinerii din personalul hotelier erau aliniaţi…ca la armată, pentru verificarea ţinutei – obligatoriu impecabilă.

 

 

Atunci mi-am lăsat legitimaţia de jurnalist pe noptieră, ca din întâmplare, sub o coală de hârtie. Imaculată. La întoarcere, după ore bune petrecute în capitala chineză, am găsit legitimaţia la vedere şi un bileţel scris în limba engleză.

Am citit doar primele cuvinte:“Dear person/Dragă persoan㔺i m-am pomenit cu bătăi puternice la uşă. Dincolo de aceasta se afla unul dintre tinerii inspectaţi dimineaţa. El mi-a explicat că îmi poate îndeplini orice dorinţă legată de confortul în hotel şi chiar sugestii pentru locuri interesante, de vizitat, în Beijing. Am surâs. Serviciul secret chinez era la datorie…

Mi-am amintit clipele trăite atunci, în metropola ce are acum un număr de locuitori cât populaţia…României, când am dat cu ochii de dosarul electronic – schiţat de surse oficiale complementare, din instituţii titulare de informaţii militare, de peste Ocean -, dedicat avionului F-35.

Prima supoziţie interesantă fiind a Pentagonului, care face o legătură între întârzierea producţiei de avioane F-35 şi o operaţiune cibernetică a spionajului chinez!

J 20, inspirat de…americanul F 35

Iată ce susţine intelligence-ul militar american:”se pare că spionii chinezi au penetrat sistemul de securitate al teleconferinţelor şi astfel au putut să asculte discuţiile purtate la brainstorming-urile vizând tehnologii secrete, ce urmau a fi instalate la bordul avionului F-35.”

Şi cum chinezii sunt meticuloşi, tăcuţi şi eficienţi, spionii lor au reuşit să fure datele necesare reproducerii sistemelor de comunicaţii, antenelor şi altor componente deloc publice ale aeronavei militare menţionate.

Dar nu au fost furate doar informaţii despre F-35!

Astfel, hackerii angajaţi de statul chinez au pătruns în bazele de date ale contractorilor ce lucrau pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite. Ei au sustras tot ce viza noile tehnologii de luptă, care au facilitat, ulterior, realizarea avionului invizibil, de luptă, chinez Chengdu J-20!

James Clapper, directorul structurii naţionale de intelligence a declarat că dezvoltarea tehnologiei specifice Internetului a condus la reuşita unor furturi extraordinare de capital intelectual.

În acest context, documentaţia specifică pentru avionul de luptă F-35 a fost în mod clar o ţintă. Iar contra unor asemenea atacuri, generate de persoane fizice sau agenţii de spionaj trebuie luate măsuri adecvate.

Furtul – pe cale electronică – a datelor despre F-35 a fost confirmat şi de David Shedd, directorul adjunct al D.I.A./Agenţia de Informaţii a Apărării.

El a recunoscut că asemenea nedorite scurgeri de informaţii – abil provocate dehackerii chinezi – au constituit o lovitură serioasă pentru eforturile de menţinere, în secret, a principalelor caracteristici tehnice ale avionului de luptă, oferind în schimbBeijingului şansa de a le folosi la producerea unei aeronave similare. Dar şi avantajul cunoaşterii preocupărilor pentru modernizarea dotării tehnice a Forţelor Aeriene Americane.

David Shedd l-a informat şi pe secretarul apărării, Leon Edward Panetta, că ori de câte ori se constată scurgeri de informaţii, din zona cercetărilor vizând dezvoltarea tehnologiei militare, sunt afectate deciziile de prevenire a acţiunilor unor potenţiali adversari, asemenea practici fiind etichetate ca extrem de dăunătoare – pentru comunitatea americană de informaţii.

După ce furtul de date a fost descoperit, programul secret pentru producereaF-35 a fost oprit, până la punerea în funcţiune a unui sistem cibernetic de securitate. Nou. Costisitor. Dar, după cum se vede, extrem de necesar.

Un proverb chinez susţine că: „ai casă, nu te teme de frig, vânt şi ploaie; ai copii, nu te teme de sărăcie şi necazuri la bătrâneţe.” Carevasăzică, dacă mai ai şi avioane construite după planurile furate de la americani, nu te teme că SUA rămâne superputerea lumii…

 

Articol Ziuaveche

Exit mobile version