Romania Military

SR-72

sr72_2650

Pe 1 noiembrie Lockheed Martin a anuntat oficial ca este gata sa dezvolte un urmas al celebrului SR-71 Black Bird, de aceasta data fara pilot uman. Astfel LM-ul are in plan constructia unei drone hipersonice care sa fie folosita atat pentru recunoastere cat si pentru executarea unor atacuri asupra unor obiective indepartate.

Aparatul va fi capabil sa zboare cu o viteza de 6 Mach, insa viteza dorita creaza foarte multe probleme tehnice. Astfel la decolare si pana la atingerea vitezei de 3 Mach, avionul va fi propulsat de motoare cu turbina, iar pentru atingerea pragului de 6 Mach se vor folosi motoare de tip ramjet. Ori LM-ul se cazneste de ceva timp sa optimizeze folosirea celor doua tipuri de propulsie intr-un sistem solid si cat mai usor.

Miza acestui proiect este bineinteles viteza de reactie. Este avuta in vedere atat cresterea posibilitatilor americane de a reactiona cu maxima promtitudine in cazul in care este nevoie, oriunde in lume, cat si faptul ca un avion hipersonic, dotat la randul sau cu rachete hipersonice, ar putea lovi pe neasteptate si distruge astfel orice tip de aparare antiaeriana inamica. Daca tinem cont ca in acest moment sistemele de aparare AA ar avea dificultati serioase in a incadra un astfel de avion cu viteza hipersonica, sansa ca un aparat de tipul SR 72 sa fie doborat este foarte mica. Dar in acelasi timp, tinand cont de viteza fantastica, un astfel de avion ar fi pentru foarte putin timp in raza de actiune a oricarui sistem AA, reusind sa strabata semi-sfera protectoare din jurul unui obiectiv inainte ca lansatoarele cu racheta sa devina active.

Folosirea pentru atacul la sol a rachetelor hipersonice ar adauga un mare atuu acestui nou concept, care este gadit sa loveasca fulgerator, nedetectat si care ar trebui sa se afle in bataie inamicului doar cateva secunde.

SR 72 ar putea insa genera ceea ce la vreamea lui a generat si programul „Razboiul Stelelor”, numit in mod oficial “Initiativa de Aparare Strategica”: un dezechilibru strategic intre marile puteri.

Beneficiind de o astfel de arma Statele Unite ar detine un avantaj major impotriva oricui, putand lovi oriunde in lume intr-un interval masurat in 1-2 ore, ar avea capabilitatea sa depaseasca fara efort, sau cu riscuri minime, orice tip de aparare integrata AA si in esenta ar capata un avantaj strategic covarsitor, cu atat mai mult cu cat Lockheed spune ca drone hipersonica ar putea deveni activa catre anul 2030, asadar peste foarte putin timp.

Deocamdata Rusia dispune de rachete AA care pot depasi 6 Mach, dar variantele rusesti sunt de fapt rachete anti-balistice nefiind proiectate sa doboare tinte manevriere. Insa daca scoatem Rusia din ecuatia, cu toata tehnologia ei, restul lumii ar ramane destul de neputincioasa in fata vitezei de atac a unei astfel de arme, extrem de greu de interceptat si combatut.

Sursa: Defense-update

GeorgeGMT

Exit mobile version