SR-72

sr72_2650

Pe 1 noiembrie Lockheed Martin a anuntat oficial ca este gata sa dezvolte un urmas al celebrului SR-71 Black Bird, de aceasta data fara pilot uman. Astfel LM-ul are in plan constructia unei drone hipersonice care sa fie folosita atat pentru recunoastere cat si pentru executarea unor atacuri asupra unor obiective indepartate.

Aparatul va fi capabil sa zboare cu o viteza de 6 Mach, insa viteza dorita creaza foarte multe probleme tehnice. Astfel la decolare si pana la atingerea vitezei de 3 Mach, avionul va fi propulsat de motoare cu turbina, iar pentru atingerea pragului de 6 Mach se vor folosi motoare de tip ramjet. Ori LM-ul se cazneste de ceva timp sa optimizeze folosirea celor doua tipuri de propulsie intr-un sistem solid si cat mai usor.

sr72_3650

Miza acestui proiect este bineinteles viteza de reactie. Este avuta in vedere atat cresterea posibilitatilor americane de a reactiona cu maxima promtitudine in cazul in care este nevoie, oriunde in lume, cat si faptul ca un avion hipersonic, dotat la randul sau cu rachete hipersonice, ar putea lovi pe neasteptate si distruge astfel orice tip de aparare antiaeriana inamica. Daca tinem cont ca in acest moment sistemele de aparare AA ar avea dificultati serioase in a incadra un astfel de avion cu viteza hipersonica, sansa ca un aparat de tipul SR 72 sa fie doborat este foarte mica. Dar in acelasi timp, tinand cont de viteza fantastica, un astfel de avion ar fi pentru foarte putin timp in raza de actiune a oricarui sistem AA, reusind sa strabata semi-sfera protectoare din jurul unui obiectiv inainte ca lansatoarele cu racheta sa devina active.

Folosirea pentru atacul la sol a rachetelor hipersonice ar adauga un mare atuu acestui nou concept, care este gadit sa loveasca fulgerator, nedetectat si care ar trebui sa se afle in bataie inamicului doar cateva secunde.

SR 72 ar putea insa genera ceea ce la vreamea lui a generat si programul „Razboiul Stelelor”, numit in mod oficial “Initiativa de Aparare Strategica”: un dezechilibru strategic intre marile puteri.

Beneficiind de o astfel de arma Statele Unite ar detine un avantaj major impotriva oricui, putand lovi oriunde in lume intr-un interval masurat in 1-2 ore, ar avea capabilitatea sa depaseasca fara efort, sau cu riscuri minime, orice tip de aparare integrata AA si in esenta ar capata un avantaj strategic covarsitor, cu atat mai mult cu cat Lockheed spune ca drone hipersonica ar putea deveni activa catre anul 2030, asadar peste foarte putin timp.

Deocamdata Rusia dispune de rachete AA care pot depasi 6 Mach, dar variantele rusesti sunt de fapt rachete anti-balistice nefiind proiectate sa doboare tinte manevriere. Insa daca scoatem Rusia din ecuatia, cu toata tehnologia ei, restul lumii ar ramane destul de neputincioasa in fata vitezei de atac a unei astfel de arme, extrem de greu de interceptat si combatut.

Sursa: Defense-update

GeorgeGMT

22 de comentarii:

  1. SR-71 Black Bird nu a fost niciodata doborat, desi au fost multe incercari in acest sens. Era suficent sa accelereze la viteza maxima ca sa lase in urma racheta. E drept, mai mult ca sigur ca era vorba de sisteme AA vechi, gen SA-2, SA-6 etc.

    In schimb, noile sisteme rusesti precum S-400 si S-300V4 nu cred ca vor avea probleme sa doboare un hipersonic chiar si la mach 6, doearece sunt gandite sa lovesca orice obiect zburator la viteze mult mai mari, indiferent ca e manevrabil.

    Alte tari in afara de Rusia si China probabil ca nu detin sisteme AA atat de performante si, prin urmare, nu se vor putea apara in fata atacului unui SR-72.

    • S 400 are in dotare patru tipuri de racheta si din cate stiu doar cele cu raza foarte lunga -40N6 pot accelera pana la 12 Mach, celelate fiind mai lente, pana la 5-6 mach. iar 40N6 este o racheta anti balistica de o manevrabilitate redusa.
      S-300VM are o racheta care poate atinge 7-7,5 Mach, dar este gandita sa doboare tinte balistice si rachete de croaziera, asadar desi are o viteza cu aproximativ 20% mai mare decat SR 72, nu are nici pe departe manevrabilitatea unei rachete AA clasice, plus ca SR-ul va fi cel mai probabil stealth, iar rachetele cu raza lunga si foarte lunga isi gasesc tinta si cu ajutorul radarului propriu, ori radarul unei rachete nu are nici pe departe suficienta putere, basca ca radarul-mama al complexului de rachete AA il va descoperi mai tarziu si astfel timpul de reactie va fi considerabil micsorat.
      Dar ce va fi in 2030 nu putem sa stim…

      • Daca vrea sa deschid cala nu o sa o poata face la 6M asa ca va reduce mult viteza, iar daca nu are si o cisterna dupa el atunci nu va opera la viteza maxima decat peste state mici. Daca vrea sa treaca Rusia la viteza maxima apoi o sa cam fie greu .

        • Dar daca este sub-orbital?! Atunci poate zbura cu 6 Mach si poate lansa la aceasta viteza…

          • Atunci da, poate dar merita? Nu cred ca va fi rentabil decat daca foloseste arme de distrugere in masa ca altfel sa lovesti un tanc sau o baterie AA cam scump. Maibine ii coplesesti cu rachete ieftine si mici. Inca nu cred ca este disponicila tehnologie de zbor suborbital operational. Ar mai fi o treaba ….si pentru unii sa amplaseze AA in cosmos nu este mare lucru la cat cara navetele rusesti. Dar de fapt cred ca nu este voie sa militarizezi spatiul cosmic.

            • Tratatul respectiv cred se refera la arme care sa aiba ca baza de lansare spatiul cosmic, adica baze de lansare sau altceva, geostationare, nu se refera si la tranzit, insa in alta ordine de idei chiar nu stiu daca este militar rentabil, pe mine ma entuziasmeaza doar tehnologia.

          • Daca este suborbital atunci nu va fi nici o diferente intre el si o racheta ballistica din punctul de vedere al unei rachete antibalistice. Iar in afara atmosferei manevrabilitatea lui va fi ciuciu, mai mica chiar decat a unei rachete asta daca nu ii vor pune mericanii si motoare racheta ceea ce va creste si mai mult consumul de combustibil. In plus de unde si pana unde ati auzxit voi de conceptul de avioane hipersonice „manevrabile”. SR-71 odata ce trecea de Mach 2,5 nu mai mergea decat drept. Daca vroia sa faca stanga dreapta ii lua cel putin doua tari, sau republici sovietice sa intoarca 90 de grade. La Mach 6 schimbarea directiei va fi si mai grea.

          • In filme cred si eu:)

      • Rachetele de S-400 si S-300VM pot intercepta tinte cu viteze de pana la 4500 m/s, adica mai mult decat poate baga SR-72, si sunt suficent de manecrabile.
        Oricum, racheta AA intercepteaza tinta din lateral de obicei.

        Nu stiu cat de stealth va putea fi facut un SR-72, deoarece aerodinamica lui nu va permite nici un compromis ca la suprafetele in unghi folosite la F-117, B-2 sau F22 pentru a disipa undele radar.
        Iar in infrarosii sigur nu va fi stealth: la o viteza atat de mare, numai frecarea cu aerul va genera o semnatura termica imensa, suficienta pentru un senzor de racheta.
        Blackbird avea o semnatura radar si infrarosie imensa, cu toate ca americanii s-au straduit din rasputeri sa o reduca, folosind inclusiv si un aditiv special pe baza d ecesiu in combustibil.

  2. La mach 6 nu pfea vad ce manevrbilitate ar avea, in fata sistemului rusesc s-400 sau s500 , atuul de baza ar fi invizibilitatea , iar daca acest sr 72 va fi descoperit de instalatia radar s400/s500 va fi doborat fara nici o problema.

    • Avionul in sine nu prea are cum sa fie super-manevrier si se va baza pe stealth si timpul de reactie foarte scazut pe care defensiva il va avea la dispozitie. Insa o racheta anti-balistica este inca si mai putin manevriera.

    • La 6 ori viteza sunetului ii mai greu sa fie stealth fiindca aerul din jur se formeaza intro plasma care reflecta undele radar.

  3. Asta nu e proiectu ala …aurora, marele secret de la area 51???

  4. NU sunt nici pe departe aficionado al rachetelor(in afara de 2-3 carti citite despre inceputurile rachetelor) dar cat dracului de manevrabil sa fie la 6 ori viteza sunetului? Mai mult decat sa zboare spre fata si cu o mare greutate sa faca sus-jos si stg-dreapta in zeci de kilometri?
    Adica la 2041.74 m/s se fac manevre de evitare a unei rachete? Gen ratele si vanatorii? =))
    una de anul trecut http://www.independent.co.uk/news/world/americas/mach-6-aircraft-reaches-3600-mph-for-5-minutes-8046603.html

  5. Orice studii de acest gen vor conduce la o singura directie in cele din urma, fie ca implica sau nu si lupte interumane planetare : „DEZVOLTAREA UNUI SSTO-RLV VIABIL !”

    Ce are una cu alta ? Este o problema de resurse.
    Off-topic … Pentru ca nu ma pot abtine … La 5 ani dupa ce am citit pentru prima data „Ender’s game” aseara am vazut si filmul. Recomand filmul si pentru cine isi doreste sa inteleaga ce inseamna sa-ti folosesti ratiunea la maximum si sa actionezi in egala masura atat militar cat si civil (responsabil sau nu), recomand si romanul „Ender’s game” (Jocul lui Ender).

    Si daca cineva vine cu argumentul ca este un simplu SF (film sau roman) sa reciteasca Jules Verne si apoi Isaac Asimov si sa se gandeasca la cate din ceea ce au scris s-au materializat pana in prezent.

    • Ce mi-ar placea sa dau un comentariu pe tema asta prin care americanii vor sa dezvolte o tehnologie de combatut alienii si in realitate aduc democratie in locurile potrivnice intereselor lor…. dar nu e locul.
      Daca tot va plac SF-urile as zice ca vremurile nasoale ale Vulcanului de dinainte de Surak ne asteapta. Din pacate.
      But what’s really going to bake your noodle later on is… „those who marched beneath the Raptor’s wings.” Intrebarea este cine este raptors pe pamant?
      http://en.memory-alpha.org/wiki/Surak

  6. Am citit Jocul lui Ender cand eram copil acu vreo 20 de ani. Si intre timp i-am citit si cateva dintre sequel-uri. De cinspe ani aproape (din 99) de cand au fost primele zvonuri despre film il astept si de’abia astept sa am timp acu sa-l vad. Totdeauna am considerat-o una dintre cele mai bune carti. Iar in contextul acestui blog este un foarte bun studiu de caz despre cum poate asigura un guvern capabil apararea impotriva unui inamic superior.

    SPOILER ALERT SPOILER ALERT 😀 a nu se citi mai departe daca nu vreti detali despre sfarsitul filmului (de fapt cartii da trailerul ma face sa cred ca este si al filmului)

    Adevaratul geniu in carte nu este Ender ci planul care i-a condus practic toate actiunile el fiind practic un pion.

  7. Nici Orbiterul din „Ender’s game” – filmul, nu este o solutie geniala. In fond este o imagine cosmetizata a lui X-33. De fapt ma astept ca acest „SR-72” sa nu fie nici el mai mult decat o platforma de experimentare pentru un propulsor aeroreactiv trans-atmosferic hipersonic realist. Sunt cateva elemente care s-ar putea imbina intr-un astfel de propulsor. Deocamdata nu au aratat decat „motorul de decolare”. Din ce am citit pe net (inclusiv pe site-ul S&T) nu se vorbeste nimic despre fenomenele care stau la baza propulsorului de croaziera.

    In cazul unui Orbiter SSTO-RLV un MTR poate fi scos din discutie ca „motor de decolare. In fond e mai usor sa construiesti o infrastructura care ramane la sol si poate imprima la desprindere 1-1,2 km/s ceea ce eu cred ca este suficient pentru amorsarea functionarii unui screm-jet. Evident ca ma astept sa existe ajutaj aerospike in toata treaba asta si un generator de gaz care sa se foloseasca de „efectul Coanda” pentru injectarea gazelor combustibile in zona de admisie a motorului de croaziera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *