Americanii gata sa treaca la compas si rigla

800px-EA-18G_VX-31_over_Ridgecrest_CA_2009

Americanii, in particular militari lor, sunt oameni seriosi si cu carte multa, astfel ca in lumina ultimelor intamplari pe frontul spionajului informatic, au ajuns la concluzia ca sistemul militar american poate fi vulnerabil in fata unor atacuri cibernetice. Si cum in acest moment si cea mai banala operatiune militara se bazeaza pe GPS sau alte sisteme electronice de orientare si comunicatii, yankeii s-au gandit sa-si invete militari sa se descurce si fara atat electronica.

Primii care au luat in serios posibilitatea ca in cazul unui conflict sa ramana, fie si partial, fara uneltele lor electronice, au fost cei din Air Forces, care au inceput sa-si pregateasca personalul, mai ales pilotii, in tactici care sa excluda folosirea sistemelor de orientare electronice.

Astfel antrenamentul include acum si metode clasice de orientare si comunicatii, metode folosite in anii “50 si care sunt in afara posibilitatilor unei forte inamice de a le bruia sau dezactiva. Ceea ce au inceput acum americanii sa faca, chinezii si rusii fac de mult, constienti fiind de faptul ca infrastructura electronica americana este superioara celei detinuta de ei.

Rusia isi pregateste dintotdeauna trupele sa se poata orienta sau poata comunica prin mijloace considerate astazi empirice, iar pilotii rusii stapanesc cu totii arta navigatiei clasice, cu busola, stele si compas, in timp ce  chinezii au exact aceleasi preocupari precum amici rusi.

Teama cea mare a americanilor sta in posibilitatea ca spionajul cibernetic sa ofere informtii delicate despre modul de functioanare a sistemelor lor de comunicatii si navigatie, informatii care sa poata fi folosite in caz de conflict pentru bruiajul acestora. Bineinteles ca o astfel de problema poate fi relativ usor rezolvata prin modificari de softwere, dar desi nu este un lucru greu de facut, necesita timp, iar in cazul unui conflict cele cateva zile cand sistemele de comunicatii si navigatie americane ar fi nefolosibile, ar putea sa faca diferenta intre victorie si infrangere.

Asadar, desi yankeii continua sa-si modernizeze sistemele cibernetice s-au gandit ca n-ar fi rau ca actuala generatie de militari sa cunoasca cate ceva si despre cum duceau razboiul tatii si bunicii lor, intr-o era in care electronica fie nu exista inca, fie era la o varsta foarte frageda.

 

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. vedeti, daia nu investeste romanu in sisteme electronice si sta cu T-55, pac, le-am luat-o in fata cu 30 de ani….fraierii

  2. Pai noi, romanii, suntem asi la asa ceva.Busola, azimutul si proiectiile sunt materie de examen in scolile militare romanesti;).

  3. Buna George.
    Ce avion ii ala din poza de mai sus?

  4. Busola, roportorul si compasul nu au disparut nicio data. De fapt inainte de toate inveti cu aceste implemente de baza….pana sa-ti puna cineva la mana un GPS sau sa te lase sa te joci cu instrumente optronice pentru dirijarea tirului ai de facut multa ucenicie cu aceste intrumente. Acesta este un lucru valabil pentru toate serviciile in uniforma ale Statelor Unite. Chiar si in ziua de astazi atat US Army cat si USMC folosesc in contiuare busola magnetica pentru anumite misiuni de „fire support.”

    • Am si eu o intrebare, am observat in media ca exista un mit cu privire la aviatorii americani: numai cei navali stiu sa foloseasca Codul Morse.
      True or false?
      🙂

      • Asa e din filme bre, si eu am auzit de chiestia asta, dar nu cred ca mai invata cineva morse astazi.

      • Este adevarat….intr-un fel. In US Navy tot personalul care face cart trebuie sa stie Codul Morse irespectiv ca esti ofiter, subofiter sau gradat pentru simplul fapt ca se comunica prin metode vizuale (very lights) cand se mentine „radio silence.” La Air Force cred ca nu mai face parte din curicullum de aproape 4 decenii. In rest tot personalul care au MOS (miitary occupational specialty) de comunicatii, semnale, critografie sau critanaliza il invata de asemenea.

  5. Intrebare,stiti cumva daca in timpul razboaielor mai cara burger king dupa ei sau se intorc la conservele cu fasole

    • Nope…incearca steak and eggs, dar preferam surf’n turf (presupun ca stii ce este) urmat de Ben and Jerry’s Cherry Garcia. La banii pe care ii aruncam in razboaie cred ca ne permitem o sursa mult mai buna de proteina decat фасоль консервированный.

  6. la ce foamete e in armata rusa eu am auzit ca iau si conserve de fasole cu ei sa le ofere la celoveci ca momeala sa ii imblanzeasca. arma psihologica
    Dupa aia ivanii tai o dau pe vodka si cazacioc propulsati de energa fasolara si incep sa se si iubeasca intre ei.

    McDonalds e restaurant de lux in moscova, cica un meniu e cat juma de leafa minima in ruble. Daca iau burger king nu mai consuma munitia mai ales cu reducerile bugetare,
    http://karber.org/russia03/moscow/DSC03990moscowmacdonalds.jpg
    http://burgerking.ru/ru/ru/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *