Romania Military

Tancul nu se perimeaza niciodata…

Asa cum credeau multi “experti” inainte de 24 februarie 2022. Si nu numai ca nu este o arma perimata dar se pare ca desi pe campul de lupta de astazi dronele sunt extrem de importante, tancurile isi pastreaza “felia” lor de front in pofida tuturor celor care credeau ca epoca deschisa de Renault FT 17 (primul tanc modern din istorie) este pe cale sa apuna.

In razboiul ucrainean, rolul tancurilor este destul de clasic si nu are legatura foarte mare cu lupta directa tanc vs tanc (situatia intalnita in sub 20% din luptele duse de tancuri) ci cu sprijinul infanteriei, ruperea frontului inamic, puterea de foc enorma, coroborata cu mobilitatea acestei arme, totul sustinut de un nivel rezonabil de protectie.

Stiu ca este foarte usor ca pe timp de pace sa explici oricui te asculta cum tu – un posibil mare razboinic daca ai avea ocazia – ai trimite orice tanc la fier vechi prin: lucrari de fortificatii anti-tanc, rachete AT autoghidate, drone cu munite AT, artilerie clasica, artilerie cu munitie dedicat AT, MLI-uri cu rachete, aviatie, campuri de mine etc.

Doar ca in viata reala de front, cand spre tine vine un tanc adevarat, lucrurile devin mult mai complicate, iar daca tancul respectiv face parte dintr-o formatiune de blindate bine pregatita, bine coordonata si bine comandata, chestia devine ingrijoratoare.

Dar nu trebuie sa ne facem prea mult sange rau, nici macar militarii profesionisti nu au inteles cum merge de fapt razboiul real pana cand n-au vazut Ucraina post februarie 2022, de te si intrebi ce-i mai invata pe ofiterii din zilele noastre prin scolile de ofiteri, cine-i invata si ce manuale au?

Sa ne aducem aminte ca inainte ca Rusia sa dea semnalul de desteptare, majoritatea tarilor considerate serioase isi diminuasera arma tancuri la o chestie mai mult simbolica decat reala. Mari tari producatoare de tancuri si-au redus parcul de vehicule pana aproape de disparitie si la imposibilitatea reluarii productiei in caz de nevoie, cu cateva exceptii notabile:

Europenii insa, inteligenti cum ii stim in materie de aparare, s-au trezit tarziu, dar intr-un sfarsit chiar s-au trezit, cu Polonia in frunte. Deocamdata francezii nu dau semne de trezire la realitate, spaniolii stau bine unde stau, grecii au o flota sanatoasa. Necazul in UE este dat de faptul ca razboiul din Ucraina a prins aripa europeana a NATO cu un singur producator de tancuri: Germania.

Italienii in schimb se misca mai cu talent.

Astfel, de la un total de aproximatim 200 de tancuri C 1 Ariete, din care doar un batalion operational, au intentia sa ajunga la 125 de C 1 Ariete modernizate si 125 de Leopard 2A7/A8 comandate in Germania. In acest moment se asteapta aprobarea politica pentru demararea achizitiei dar lucrurile devin clare: Italia, care de fapt nu prea avea arma tancuri in dotare decat la nivel statistic, doreste sa detina tancuri de lupta.

Dolce Vita s-a terminat cu strigaturi si oamenii cauta tancuri acolo unde se mai gasesc de vanzare: Germania si Coreea de Sud, pentru ca intregul continent european a ramas in acesti doi producatori. Britanicii – pe care inteligenta in materie de politici de aparare i-a cam dat afara din insulele lor de ani buni incoace si inventatorii tancului, nu mai pot produce deloc tancuri, francezii sunt blocati cu modernizarea Leclercurilor avute deja in dotare iar alti producatori nu mai sunt in Europa, deocamdata cel putin, sau pana cand Polonia va demara productia de K2.

Bravo din nou, din fruntea lumii, undeva la mijlocul clasamentului!

PS Pe de alta parte, arma tancuri isi incepuse obstescul sfarsit printre armatele europene. Olanda nu mai avea tancuri decat simbolic, Belgia a renuntat la ele iar alte armate urmau sa renunte si ele. Nici in cazul Italiei nu sunt sigur daca C 1 Ariete ar fi avut un urmas, dar odata cu 24 februarie 2022 lucrurile s-au schimbat dramatic.

PPS In acelasi timp trebuie sa ne intrebam cat vor mai trage germanii de Leopard 2, cat il vor mai moderniza si bibili, pentru ca vedem cum coreenii merg deja pe varianta K 3, un alt tanc fata de K 2, rusii au si ei altceva in vedere cu T 14.

GeorgeGMT

Exit mobile version