Romania Military

Tu-22M cu ochii oblici si noua China!

000-Backfire-C-Nose-1S

Tupolev-22M3 

Desi nu este prima oara cand acest zvon erupe pe internet, 2005 si inceputul lui 2012, acum se pare ca a treia oara ar putea fi cu noroc. Astfel China si Rusia s-ar fi inteles pe 1.5 miliarde de dolari pentru vanzarea catre Dragonul Chinezesc a liniei si tehnologiei de fabricatie a bombardierului strategic rusesc Tu-22M3. Daca tranzactia va fi in sfarsit oficializata, indicativul Tupolevului in China ar fi H-10.

Intentia Chinei este de a folosi Tu-22M3 ca avion de atac pe mare, cu rachete de croaziera sau anti-nava, si de asemenea in rol de atac la joasa altitudine, sub nivelul radarului.

Tu-22, sau linia Tu-22, este un bombardier strategic (are/avea si capacitatea de alimentare in aer) sovietic cu raza lunga si geometrie variabila, supersonic, proiectat  si folosit de URSS/Rusia si ca avion de atac maritim.

Raza Tu-22 este de peste 6000km si poate incarca pana la 24 de tone , in functie si de tipul aparatului sau de tipul de misiune.

Aici trebuie remarcat si faptul ca incepand cu 1 ianuarie China intentioneaza sa emita noi pretentii asupra unei bune partii din Marea Chinei de Est, declarand ca aceste ape fac parte din zona sa economica exclusiva, iar tranzitarea de catre nave care apartin altor state, va necesita un fel de pasaport eliberat de autoritatile chineze.

SUA si statelele riverane Marii de Sud a Chinei au anuntat deja ca nu vor lua in considerare aceste pretentii, iar americanii au anuntat foarte clar, dar prietenos deocamdata, ca se asteapta ca traficul maritim prin respectiva zona sa fie in continuare liber si fara restrictii, conform cu legiile internationale.

Unii analisti militri spun ca aceste noi conditii impuse de China, nu reprezinta nimic altceva decat o incercare a regimului de la Beijing de a impinge navele si avioanele de supraveghere americane, in afara zonei pe care Marina militara chineza o considera curtea din spatele casei. Pactic chinezii se pare ca inceraca sa-i impinga pe americani cat mai departe de bazele si zonele lor de antrenament, creand o zona sanitara de excludere, zona in care fortele navale si aeriene chineze sa-si poata face pregatirea linistite.

In afara oricaror indoieli, China are o obsesie in privinta Marii de Sud si inceraca prin toate mijloacele sa impiedice pe oricine altcineva sa-si faca veacul prin zona. Este insa foarte putin probabil ca aceste incercari ale chinezilor sa aiba la baza doar motive economice, ci dimpotriva sunt semnale din ce in ce mai clare ca au legatura cu strategia militara a Chinei.

Si toate aceste se contopesc cu schimbarea conducerii de la Beijing. Noul lider  Xi Jinping, a fost foarte clar in favoarea unei structuri militare mai puternice dacat in prezent, dar mai ales a unei politici militare mult mai agresive, mai ales in zona Marii Chinei de Sud.

Printre primele reactii ale noi conduceri a fost interzicere participarii, sau organizarii, conducatoriilor militari la banchete somtuase si in general a tuturor liderilor comunisti la astfel de evenimente, prea capitaliste. Lupta impotriva coruptiei si a unui stil de viata luxuriant va fi dura si multi din veteranii Armatei Populare vor fi trasi pe linie moarta de noul presedinte. In privinta coruptiei, noua conducere a fost foarte clara: toti liderii, mai ales cei din armata, vor raspunde personal pentru orice acte de coruptie sau trafic de influenta pentru care s-ar face vinovati ei sau chiar membrii lor de familie. Iar aceste avertismente sunt extrem de serioase.

Revenin la Armata, noua conducere a asigurat ca fondurile pentru noi sisteme de armament nu vor fi o problema. Se au in vedere avioane de lupta stealth, UAV-uri, arme anti-satelit, etc. Fondurile pentru antrenamentul trupelor vor fi si ele majorate.

Iar nou conducere a Chinei pare ca este intradevar dura. A fost anuntat oficial ca Armata Populara trebuie sa fie gata oricand pentru un razboi regional cu unul sau mai multi dintre vecini Chinei.

In tot acest algoritm al fortei, India pare a avea un regim aparte, diferit fata de asteptarile noastre. Astfel patrularile marinei chineze in Oceanul Indian se vor intensifica, insa China a anuntat ca doreste sa faca acest lucru in cooperare cu tarile din regiune, in special cu India. Ori o reconciliere, chiar si partiala cu “ vechiul dusman” ar putea prinde bine Chinei. Deocamadata declaratile Beijingului, mai ales cele agresive, nu vizeaza India sau zona ei geografica, ci in mod constat au ca principale beneficiare tarile bazinului Marii Chinei de Sud, ape considerate de chinezi ca fiind ale lor.

Asadar noul an va debuta cu o noua si foarte hotarata conducerea in China, si poate cu declaratii niciodata atat de belicoase si de directe. Daca in 2013 vom fi martorii unui conflict deschis in Asia, cu China in prin plan ramane de vazut, speranta ramane insa ca toate se vor rezolva prin negociere, iar tarile “beligerante” se vor marginii in a se stramba una la alta si as arata muschii. O criza militara in respectiva zona ar afecta extrem de puternic si asa fragila economie globala.

 

Surse: The Aviationist.com & Strategypage

 

PS Si cand te uiti la pacalicii nostri de lideri, ferm convinsi ca daca suntem in NATO, la ce dracu ne mai trebuie armata?! Ca epoca razboaielor s-a terminat de mult…Bietii idioti!

 Multumiri lui Albert

 GeorgeGMT

Exit mobile version