Romania Military

Tu-22M3 doborat

Un rezultat istoric pentru ucraineni care pe 19 aprilie au reusit doborarea primului bombardier strategic rusesc de la inceperea razboiului. Nefericita onoare i-a revenit unui Tupolev Tu-22M3 care a cazut in Stavropol Krai.

Aparatul facea echipa cu un alt bombardier din aceeasi clasa, ambele aeronave fiind  echipate cu rachete aer-sol iar apararea anti-aeriana ucraineana a reusit doborarea unui aparat si intoarcerea altuia din drum, un succes dublu daca tinem cont de faptul ca in acea zi mai multe rachete rusesti nu au ajuns sa ucida civili si sa distruga case ucrainene.

Conform surselor de la Kiev bombardierele rusesti ar fi avut drept tinta orasul Odesa si ar fi avut la bord rachete Kh-22. De acesta data ucrainenii au fost mai darnici in privinta sistemului anti-aerian folosit, S-200 fiind indicat ca sistem AA care a doborat bombardierul rusesc si este foarte credibila informatia, mai ales daca tinem cont de distanta de angajare – in jurul a 300km.

Din cei patru membrii ai echipajului, trei s-ar fi catapultat in siguranta in timp ce cel de-al patrulea pare sa fi decedat. Rusii nu recunosc insa victoria ucraineana si sustin ca aeronava s-ar fi prabusit in urma unor defectiuni tehnice, lucru plauzibil daca tinem cont de varsta acestor avioane, de faptul ca sunt folosite intensiv in Ucraina si de faptul ca rusii au canibalizat o parte a flotei pentru a mentine la zbor restul aparatelor.

Cu toate acestea, daca ne uitam la imaginile care surprind prabusirea aeronavei in ultimele sale clipe, varianta distrugerii sale de catre o racheta sol-aer pare mai plauzibila, o defectiune tehnica greu sa genereze acest tip de avarii.

Astazi, rusii ar detine o flota formata din 58 de aparate Tu-22M3 dar asta pe hartie pentru ca in realitate nimeni nu stie cate avioane sunt apte de misiune si cate sunt doar pe inventar.

Revenind la pierderile rusilor, acest Tu 22M3 este al doilea aparat pierdut, primul fiind distrus la sol in august 2023 de fortele speciale ucrainene pe baza aeriana Soltsya-2, in regiunea Novgorod.

De asemenea exista informatii, mai mult sau mai putin confirmate, ca inca cateva Tu 22M3 ar fi fost avariate la sol de drone sau fortele speciale ucrainene, dar nu exista o confirmare independata nici pentru numarul avioanelor implicate, nici referitor la gradul lor de avariere.

Pentru ucraineni aceasta doborare este poate o victorie mica, dar importanta pentru ca mic cu mic se face mare si bombardier cu bombardier se distruge o flota. De mentionat ca productia Tu 22 a incetat in anii 1990 si rusii nu au cum sa inlocuiasca pierderile, singurul bombardier strategic pe care inca il mai pot fabrica este Tu-160, un avion extrem de dificil de fabricat si foarte scump dar este tot ce le-a ramas pentru a incerca sa-si acopere pierderile suferite pe frontul ucrainean, atat din cauza anti-aerienei ucrainene cat mai ales datorita uzurii excesive la care intreaga flota aeriana rusa este supusa de peste doi ani.

Tupolev Tu 22M3 este un bombardier strategic rusesc cu geometrie variabila, care poate fi realimentat in zbor, avand si rolul de aparat de patrluare maritima. Aeronava poate folosi o gama larga de munitii, de la bombe gravitationale, la rachete anti-nava sau de croaziera, capacitatea sa maxima de inacrcare fiind in jurul a 24 de tone, putand transporta munitia atat in cala interna cat si pe piloni exteriori. Tu 22M3  poate atinge o viteza maxima de Mach 1.88.

Ironia sortii, sau daca vreti greseala facuta de Kiev cand au avut incredere in cuvantul Moscovei in 1994, este ca Ucraina a mostenit de la URSS un numar 60 de aparate Tu22M2 impreuna cu peste 400 de rachete Kh 22. Daca prin absurd, Kievul ar fi avut astazi operationale macar o parte din Tupolevurile mostenite ca si arsenalul de rachete Kh 22, lucrurile ar fi fost, probabil, foarte diferite. Dar asa a fost mereu, cine a facut greseala sa se increada in cuvantul rusilor a regretat amarnic naivitatea dupa nu foarte mult timp.

In alta ordine de idei, Congresul American a aprobat in sfarsit pachetul de ajutor pentru Ucraina in valoare de 60 de miliarde de dolari si exista speranta ca fluxul de arme si munitii dinspre Statele Unite catre Kiev sa fie realuat foarte repede, spre foarte sincera dezamagire a Moscovei.

GeorgeGMT

Exit mobile version