Romania Military

Turcii si sauditii ameninta ca intra in Siria

Problema

Rusia a anuntat ca un astfel de… demers ar putea duce la razboi mondial. Eu nu cred ca razboiul mondial se declanseaza atat de usor (desi WW1 arata contrariul), dar amenintarile Moscovei nu sunt – de aceasta data – chiar vorbe in vant.

Sambata, artileria turca a atacat tinte kurde si apartinand armatei siriene guvernamentale. Deocamdata aviatia turca nu a intrat in lupta in Siria, dar odata cu ajungerea pe baza aeriana de la Incirlik a avioanelor saudite lucrurile se pot schimba.  Atacurile artileriei turce asupra kurzilor sirieni vine dupa ce acestia, cu ajutorul aviatiei ruse, au cucerit o baza aeriana – din mana rebelilor anti-al-Assad – de langa orasul Azaz.

Le-am cerut kurzilor sirieni și altor forțele afiliate PYD (Partidul kurd al Unității Democratice) să nu profite de confuzie cucerind noi teritorii. Am primit, de asemenea, informații despre tiruri de artilerie dinspre partea turcă a graniței și am îndemnat Turcia să înceteze aceste tiruri„,  a comentat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Motivatia

Insa stirea saptamanii trecute a fost anuntul ministrului turc de externe care spune ca Turcia si Arabia Saudita au ajuns la o intelegere prin care cele doua tari sa desfasoare operatii aeriene si terestre in Siria.

In acest sens avioane saudite au fost deja dislocate in Turcia. In mod oficial cele doua tari ar intra in Siria pentru a lupta impotriva ISIS, dar o astfel de declaratie ar starni zambete chiar si unui copil de cinci ani, in conditiile in care, toata lumea stie, Arabia Saudita a fost si este inca principala finantatoare a rebelilor sirieni, iar Turcia il vrea si ea mort pe Bashar al-Assad.

Adevaratul scop al unei interventii aeriene si  terestre il gasim in ultimele evolutii de pe teren. Astfel, principala preocupare a acestor actori regionali este ofensiva forțelor regimului Bashar al-Assad, susținute de trupele iraniene și în special de aviația rusă împotriva rebelilor de toate culorile si orientarile.

Ofensiva loialiștilor regimului în nordul Alepului a redus teritoriile controlate de rebelii susținuți de Turcia, Arabia Saudită și Qatar, reușind, recent, să taie coridorul vital dintre Turcia și cel mai mare oraș sirian, parțial controlat de opozanții regimului al-Assad.

Propaganda

Ankara și-a arătat foarte vocal nemulțumirea față de bombardamentele masive ale Rusiei, care au alungat din zona orașului Alep zeci de mii de oameni ajunși între timp la granița turcă.

Practic turcii si sauditii nu dau doi bani pe ISIS, cele doua tari sunt ingrijorate de faptul da protejatii lor din Siria o incaseaza din ce in ce mai rau de la fortele guvernamentale siriene, tot asa cum nici rusii nu sunt foarte interesati de ISIS, atacurile lor vizand de fapt opozitia siriana.

Si acum apar rusii in ecuatie, care rusi au amenintat cu bataia orice interventie turco-saudita. Pe noi nu ne intereseaza cine are dreptate, din punct de vedere moral, ci ne preocupa cum ar reactiona in realitate turcii, sauditii si rusii ajunsi fata in fata in Siria si de aici incolo apar scenariile…

Practic aliatii turco-sauditi trebuie sa faca in mare doua lucruri: sa-si sustina acolitii cu aviatia proprie si sa blocheze aviatia rusa sa mai atace tinte de interes pentru turci si sauditi.

 

 Intrebarea este: cum s-au gandit s-o faca?!

Rusia se afla in Siria in mod oficial, la cerea singurului guvern recunoscut (cat de cat) de ONU, astfel ca avioanele rusesti sunt in legalitate si nu pot fi date la o parte decat prin forta. Au arabii sauditi si turcii forta morala (adica tupeul) sa faca acest lucru? In mod clar aviatia turca poate  castiga suprematia aeriana in Siria: are avioane multe si suficient de bune, are bazele aeriene aproape (logistica), etc, rusii in schimb au destul de putine avioane.

DAR, vor indrazni turcii si sauditii sa atace avioanele Moscovei deasupra Siriei?! Pentru ca daca nu o fac, degeaba intervin, daca aviatia rusa isi va putea indeplini in continuare misunile, despre ce interventie vorbim?

Nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, interventia, daca va fi, are ca scop primordial scoaterea din joc, sau macar ingradirea aviatiei ruse, care aviatie este principalul factor in avansul trupelor loiale regimului al-Assad, asadar problema pentru sauditi si turci va fi neutralizarea, fie ea si partiala, rusilor, dar conform declaratilor premierului rus, Dimitri Medvedev, acest lucru nu se va putea face fara ca rusii sa riposteze cu tot ce au prin Siria.

Americanii nu par nici ei incantati de idee, dar Ankara si Riadul par hotarate sa-si proiecteze forta militara deasupra Siriei, mergand pe ideea ca sunt doua puteri regionale care nu mai au nevoie de OK-ul Washingtonului. Chiar asa sa fie?!

Viitorul si…

Vom vedea daca turcii chiar vor face pasul inainte spre Siria si vom vedea cum vor reactiona rusii, insa este bine de stiut ca odata intrate in Siria trupele turce (avioanele) vor iesi cu totul de sub scutul protector al NATO (vor fi in ofensiva intr-o tara ne-membra NATO) si vor fi efectiv singure, fata in fata cu rusii.

…morala

Poate ca Erdogan chiar isi doreste o confruntare, poate ca sauditii sunt disperati (si prosti facuti gramada), insa in zona mai este un mare jucator implicat si el in Siria, chiar mai profund decat rusii: Iranul!

Astfel vom avea (eu sper ca nu vom avea) ocazia sa vedeam o inclestare intre doua puteri regionale (Turcia si Arabia Saudita), iar de partea cealalta Rusia si Iranul (indirect poate chiar si Irakul ). Iranul are de multi ani trupe la sol in Siria plus Hezbollahul si sprijina financiar regimul al-Assad. Rusia sprijina si ea Siria tot cu arma in mana dar si politic si prin livrari de furnituri militare, dovada ca aviatia siriana este foarte vie si zglobie…

Acum ramane doar sa vedem daca Ankara doar sondeaza piata, sa vada ce reactii vor fi, sau turcii si sauditii chiar vor intra in Siria. Daca vor intra, ramane sa vedeam reactia rusilor si pana la urma ce se va intampla cand rusii si sauditii/turcii vor da nas in nas deasupra Siriei, cum vor reusii sauditii sa blocheze sprijinul aerian rusesc pentru trupele loiale guvernului si cum vor face turcii sa atace aerian trupele guvernamentale fara sa se incaiere cu avioanele rusesti…

Speculatii

Si poate vom afla si cate parale face S 400 Triumf, cate parale fac avioanele „castrate” saudite, sau cat de bine este pregatita armata Ankarei. Pe de alta parte trimiterea in Siria a cinci Suhoi 35S s-ar putea sa nu fie cu totul intamplatoare, desi ca numar avioanele Moscovei sunt intr-o inferioritate absoluta in fata unei coalitii turco-saudite, exista un mic amanunt care ar putea sa dejoace aceasta superioaritate.

„Amanuntul” este de facto singurul avantaj al Rusiei si este dat de cvasi-superioritatea in materie de sisteme anti-aeriene cu baza la sol, acolo unde Turcia nu are ce sa opuna, in timp ce rusii si-au cam edificat un sistem destul de sanatos si stratificat, compus din Pantisr S 1, Buk M si S 400, plus sisteme de razboi electronic, plus dracu stie ce-or mai fi carat ivanii pana acum prin nisipurile Siriei.

My point of view

Pentru noi (si implicit pentru mine personal) un caft de zile mari intre rusi, turci si sauditi, pe pamantul selucizilor, nu ma impresioneaza chiar atat de tare, decat – poate – din punct de vedere artistic si profesional, sa vedem adica care-i doar gura de el si care are si tupeu si tehnologie.

Cu cat Rusia se ingroapa mai mult in Siria cu atat mai bine pentru noi in Basarabia si in general cu atat mai bine pentru noi, pe de alta parte cu atat de multa instabilitate in regiune Romania devine cu atat mai importanta, si pe cale de consecinta poate ne merge chiar mai bine…

GeorgeGMT

Exit mobile version