Romania Military

UAV-uri romanesti

UAV-uri romanesti: Hirrus

Cu ocazia expozitiei Eurosatory 2012, doua firme romanesti, TeamNet si AFT (Autonomous Flight Technology) au prezentat un nou UAV destinat aplicatiilor militare si civile de recunoastere fotografica, cautare-salvare si cartografiere: Hirrus.

UAV-ul este de tip aripa zburatoare cu elice propulsiva antrenata de un motor electric. Un al doilea motor poate fi montat in tandem pentru antrenarea unei elice tractive. Hirrus este lansat de pe o  rampa si recuperat cu ajutorul unei parasute.

 

Are o sarcina utila de 0.7kg, sub forma unei platforme giro-stabilizate retractabile, o greutate totala de 7kg, o raza de actiune de 15km/30km (in functie de modul de control) si o altitudine maxima de zbor de  3.000m. Viteza maxima atinsa este de 130km/h, viteza de croaziera este de 90km/h si  autonomia maxima de 180min.

Variante Hirrus – Sursa : www.aft.ro

 

Hirrus pe rampa de lansare – Sursa : www.aft.ro

 

 

Detalii turela senzori – Sursa: www.aft.ro

 

Hirrus – Sursa: www.aft.ro

AFT (Autonomous Flight Technology / Another Flying Team) este cunoscuta pentru avioanele fara pilot Soim 1&2 folosite atat pentru tractarea manselor cat si ca tinte propriu-zise pentru tragerile aeriene. Exista informatii, neconfirmate insa, care ar indica si implicarea in proiectul mini-UAV SACT-5 Boreal.

 

Sursa: Tehnomil.net

 

 

UAV-uri romanesti: Argus XL merge inainte

Desi la un moment dat parea tras pe o linie moarta, unul dintre cele mai interesante proiecte de UAV romanesti, Argus XL, face acum parte dintr-un Sistem de Supraveghere si Recunoastere (SISUAR) complet dezvoltat de INAV Bucuresti.
Scopul proiectului este folosirea unei platforme UAV si a unei statii de sol pentru culegerea de imagini video in timp real in raza de acoperire radio directa (<200km) sau stocarea lor in afara acestei raze si transferul lor ulterior la sol.

Argus XL
Domeniile de utilizare sint misiunile de tip IMINT, detectarea si monitorizarea obiectivelor de interes, supravegherea frontierei precum si misiunile de cautare-salvare.
Conform cerintelor proiectului, componenta UAV a sistemului trebuie sa asigure o viteza maxima de 200km/h si o masa de decolare mai mica de 150kg, parametri care sint indepliniti de Argus XL.

La  final, o comparatie intre Argus XL si echipamentul cel mai apropiat ca performante aflat (inca) in dotarea curenta a Armatei, AAI Shadow RQ-7 600:

Shadow 600   Argus XL
Lungime                           4.79m              4.1m
Anvergura                        6.83m              5m
Sarcina Utila                   41kg                  40kg
Greutate Maxima           265kg               140kg
Putere Motor                   52CP                20CP
Viteza Maxima                200km/h        230km/h
Anduranta                        12-14hr
Raza de actiune               200km

Conform Jane’s, aparatele Shadow romanesti au fost livrate ca parte a unei tranzactii in valoare de USD20mil si au fost dotate cu echipamente de origine Infametrics (camera video de zi + camera termoviziune).
Daca tinem cont de necesitatea achizitiei unor UAV-uri asemanatoare pentru refacerea stocului si de faptul ca este foarte probabil ca pretul actual al unui sistem complet Shadow 600 sa fi crescut fata de momentul achizitiei lotului initial, alternativa domestica Argus XL devine interesanta, atat timp cat si performantele sint comparabile.

 

Sursa: Tehnomil.net

Exit mobile version