Romania Military

Ucraina pune tunurile pe România: Atacuri fără precedent de la Kiev

Atacuri fără precedent de la Kiev: Ucraina pune tunurile mediatice pe România. Măsura este de neînţeles, având în vedere că, în UE, Bucureştiul, alături de Varşovia, a rămas printre puţinii prieteni ai statului vecin.

Atacuri fara precedent – Ucraina pune tunurile pe Romania

La ora actuală, România este singura ţară care reprezintă o ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei, consideră reprezentantul Institutului de Telecomunicaţii şi Studii globale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Vladimir Zahmatov. Declaraţia a fost făcută, potrivit Rador, în timpul unei mese rotunde desfăşurate la Kiev.

“Alte ameninţări la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei în afară de România nu există. România a furat o parte din teritoriul nostru, iar guvernul ucrainean nu a opus niciun fel de rezistenţă”, a spus academicianul ucrainean. De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloşin (n.a. – ironia face ca numele său în limba slavă sa însemne român-valah), a declarat că “MAE de la Kiev se pronunţă, în continuare, împotriva acordării paşapoartelor romaneşti pentru cetăţenii ucraineni”, în condiţiile în care la ora actuală în Ucraina locuiesc aproximativ 400.000 de români, reprezentând ca mărime a doua minoritate, după cea rusă.

La rândul său, adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de presa ucraineană, a afirmat că limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea “moldovenească“. Declaraţia a fost făcută ca raspuns a afirmaţiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care a precizat că România nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menţionează că limba „moldovenească” ar putea obţine statut regional.

„Cu siguranţă, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declaraţii. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă ţară atunci când ne sugerează ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât şi limbii moldoveneşti. Declaraţiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomaţia ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmaţiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată şi limba română”, a declarat Denisov.

Atacuri în presa de la Kiev

Alte atacuri vin, de data aceasta, din presa ucraineană. Astfel, revista „Puterea banilor” (depo.ua) de la Kiev scrie că Ucraina ar trebui să-şi consolideze influenţa în Republica Moldova şi regiunea transnistreană şi să contracareze expansiunea României în această zonă. “Ucrainenii, care sunt pe locul al doilea ca minoritate în Republica Moldova, sunt reprezentaţi de doar trei deputaţi de origine ucraineană în Parlamentul de la Chişinău şi doar de unul la Tiraspol. Kievul trebuie să ia măsuri în această direcţie”, spun autorii materialului.

Potrivit 24h.md, publicaţia se revoltă de faptul că în timp ce România îşi măreşte influenţa în Republica Moldova, Ucraina nu face nimic. „Atâta timp cât Ucraina stă şi priveşte dintr-o parte, România finanţează organizaţii, de felul Platforma Civică Acţiunea 2012. Ea a lansat o puternică activitate în Republica Moldova pledând împotriva Ucrainei”, scrie revista citată.

De asemeena, recent, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureştiului de a creşte numărul cetăţenilor români până la 20% din populaţia regiunii ucrainene Cernăuţi provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor şi moldovenilor din această parte a Ucrainei, transmite Rador. Sunt deja şase luni de când, în satele moldoveneşti din Nordul Bucovinei, emisarii străini (români, n.red) îndeamnă localnicii ca, în timpul următorului recensământ al populaţiei, să se declare români – subliniază sursa, atrăgând atenţia că locuitorii regiunii Cernăuţi sunt convinşi să îşi schimbe identitatea naţională mai ales prin intermediul obţinerii cetăţeniei române, care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în ţările Uniunii Europene.

………………………………………

Ucraina si instabilitatea ei, este unul in motivele pentru care Romania are nevoie de o  Armata bine pregatita si decent dotata. Nu trebuie uitat ca in spatele Ucrainei va fi mai mereu Rusia, iar Rusia este membru permanent in Consiliul de Securitate ONU, este o foarte mare putere, iar in cazul unor sicane pe granita cu Ucraina, bine ar fi ca pana cand birocratia NATO si interesele divergente ale Aliatiilor se vor misca, sa ne putem descurca si singuri.

Articol Ziuaveche

Exit mobile version