Ucraina pune tunurile pe România: Atacuri fără precedent de la Kiev

Atacuri fără precedent de la Kiev: Ucraina pune tunurile mediatice pe România. Măsura este de neînţeles, având în vedere că, în UE, Bucureştiul, alături de Varşovia, a rămas printre puţinii prieteni ai statului vecin.

Atacuri fara precedent – Ucraina pune tunurile pe Romania

La ora actuală, România este singura ţară care reprezintă o ameninţare reală la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei, consideră reprezentantul Institutului de Telecomunicaţii şi Studii globale din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Vladimir Zahmatov. Declaraţia a fost făcută, potrivit Rador, în timpul unei mese rotunde desfăşurate la Kiev.

“Alte ameninţări la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei în afară de România nu există. România a furat o parte din teritoriul nostru, iar guvernul ucrainean nu a opus niciun fel de rezistenţă”, a spus academicianul ucrainean. De asemenea, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloşin (n.a. – ironia face ca numele său în limba slavă sa însemne român-valah), a declarat că “MAE de la Kiev se pronunţă, în continuare, împotriva acordării paşapoartelor romaneşti pentru cetăţenii ucraineni”, în condiţiile în care la ora actuală în Ucraina locuiesc aproximativ 400.000 de români, reprezentând ca mărime a doua minoritate, după cea rusă.

La rândul său, adjunctul directorului filialei Institutului Comunităţii Statelor Independente (CSI) din Kiev, Denis Denisov, citat de presa ucraineană, a afirmat că limba română ar trebui interzisă în Ucraina, împreună cu cea “moldovenească“. Declaraţia a fost făcută ca raspuns a afirmaţiilor ministrului român de Externe, Andrei Marga, care a precizat că România nu este de acord cu aprobarea în primă lectură a proiectului de lege privind limbile regionale în Ucraina, în care se menţionează că limba „moldovenească” ar putea obţine statut regional.

„Cu siguranţă, Ucraina ar trebui să răspundă unor astfel de declaraţii. Este interesant pe ce se bazează un oficial dintr-o altă ţară atunci când ne sugerează ce trebuie şi ce nu trebuie să facem pe teritoriul Ucrainei? Mă refer aici inclusiv la acordarea unui statut regional atât limbii române, cât şi limbii moldoveneşti. Declaraţiile Ministerul Afacerilor Externe al României pot fi privite ca o implicare directă în treburile interne ale unui alt stat. Dacă diplomaţia ucraineană nu consideră că ar trebui să răspundă printr-o notă afirmaţiilor Ministerului român de Externe, atunci ar fi necesar un comentariu pe această temă: să fie eliminată şi limba română”, a declarat Denisov.

Atacuri în presa de la Kiev

Alte atacuri vin, de data aceasta, din presa ucraineană. Astfel, revista „Puterea banilor” (depo.ua) de la Kiev scrie că Ucraina ar trebui să-şi consolideze influenţa în Republica Moldova şi regiunea transnistreană şi să contracareze expansiunea României în această zonă. “Ucrainenii, care sunt pe locul al doilea ca minoritate în Republica Moldova, sunt reprezentaţi de doar trei deputaţi de origine ucraineană în Parlamentul de la Chişinău şi doar de unul la Tiraspol. Kievul trebuie să ia măsuri în această direcţie”, spun autorii materialului.

Potrivit 24h.md, publicaţia se revoltă de faptul că în timp ce România îşi măreşte influenţa în Republica Moldova, Ucraina nu face nimic. „Atâta timp cât Ucraina stă şi priveşte dintr-o parte, România finanţează organizaţii, de felul Platforma Civică Acţiunea 2012. Ea a lansat o puternică activitate în Republica Moldova pledând împotriva Ucrainei”, scrie revista citată.

De asemeena, recent, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureştiului de a creşte numărul cetăţenilor români până la 20% din populaţia regiunii ucrainene Cernăuţi provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor şi moldovenilor din această parte a Ucrainei, transmite Rador. Sunt deja şase luni de când, în satele moldoveneşti din Nordul Bucovinei, emisarii străini (români, n.red) îndeamnă localnicii ca, în timpul următorului recensământ al populaţiei, să se declare români – subliniază sursa, atrăgând atenţia că locuitorii regiunii Cernăuţi sunt convinşi să îşi schimbe identitatea naţională mai ales prin intermediul obţinerii cetăţeniei române, care le oferă posibilitatea să călătorească fără viză în ţările Uniunii Europene.

………………………………………

Ucraina si instabilitatea ei, este unul in motivele pentru care Romania are nevoie de o  Armata bine pregatita si decent dotata. Nu trebuie uitat ca in spatele Ucrainei va fi mai mereu Rusia, iar Rusia este membru permanent in Consiliul de Securitate ONU, este o foarte mare putere, iar in cazul unor sicane pe granita cu Ucraina, bine ar fi ca pana cand birocratia NATO si interesele divergente ale Aliatiilor se vor misca, sa ne putem descurca si singuri.

Articol Ziuaveche

24 de comentarii:

  1. Ucraina este un stat artificial, in care coabiteaza, in partea de vest a tarii, in general, populatie vorbitoare de limba poloneza, in partea de sud-vest sunt vorbitorii de limba romana, iar in partea de est sunt etnicii rusi.Pe langa acestia mai traiesc si alte etnii, inclusiv tatari in Crimeea.In acest moment nationalistii ucraineni simt ca este din ce in ce mai greu sa pastreze integritatea teritoriala a acestui stat creat artificial, din teritorii cucerite de rusi, si locuite de alte etnii, asa ca incep sa latre, legandu-se de cel mai slab stat din zona,interesat de protejarea minoritatii sale, adica de Romania.De Polonia sau Rusia nu isi permit sa se lege.
    Practic majoritari in Ucraina sunt vorbitorii de limba rusa si cei de limba poloneza.

  2. Declaratii stupide… Daca cineva ar consulta presa de acum 100-150 din alte tari vecine ati vedea exact aceleasi atitudini de isterie…
    Reactii tipic pubertine din partea unui stat tanar si instabil cu o identitate precara (un popor care cu greu se diferentieaza de cel rus) prezenta pe mai putin de 50% din teritoriul sau. Singurul motiv pentru care inca nu s-a pus problema concret spargerii ei pe model yugoslav a fost ca, mai rau decat un stat pubertin ucrainiean vecin, e doar un stat nostalgic rusesc vecin.

  3. Cu latrat sau fara oricum lucrurile nu se vor schimba. Si ideea ca au interzis dubla cetatenie nu ii prea ajuta, din fapt stiu ca si cadrul lor de reglementare legala e unul foarte, foarte, foarte prost… nu impiedica pe nimeni sa isi ia practic alta cetatenie si estimarile duc la aproape un milion de ucrainieni ce detin si alta cetatenie. Singurul rezultat juridic este ca statul ucrainiean considera orice cetatean ucrainiean care detine si alta cetatenie ca fiind doar cetatean ucrainean, nefiind specificata vreo avertizare sau penalizare.
    Oricum si de vor incerca sa aplice amendamente se vor izbi de Rusia si minoritatea (majoritara din estul Ucrainei), ce va fi mult mai suparata decat Romania. Atata timp cat dreptul international nu prevede discriminarea pe baze etnice sau nationale si nu o sa fie atat de puternici sa interzica dubla cetatenie la nivel general (incluzand cea rusa), vor trebui sa suporte.

    50 de ani de asimilari si deportari se duc pe apa sambetei din simplul motiv ca Romania e stat UE si cetatenia sa are o valoare infinit mai mare decat cea ucraineana, multi descendenti romani altminteri considerati totalmente asimilati vor redescopri Romania, din proprie vointa sau din interes. Oricum atitudinea va avea pe termen lung efect de bumerang. Cu cat incerci sa izolezi mai mult si sa tii la departarea comunitatea romaneasca de Romania si UE, cu atat ea se va radicaliza fata de statul ucrainean si politica ei stupida privind minoritatile.

  4. valentin vasilescu

    Mie nu mi se pare ca putem sa ne jucam cu Ucraina. E vecinul nostru si daca vrea ne face pilaf resturile necomestibile care au mai ramas din armata romana. Parerea mea.

    • Noua nu ne trebuie armament si nici prea multa armata.
      Noi suntem tari in aliante si parteneriate strategice.

      Si in plus avem si vreo doua brigazi de generali operationalizate si gata de atac.

      Cand i-om trimite pe aia in Ukraina, sa ceara salarii, masina, pensii, mancare, uniforme de parada, vila la munte, secretara plus ordonantza si sofer, soldati sa le puna gresie in bucatarie la vilutza si sa le sape gradina cu flori, sa-si angajeze si neamurile in Armata…Ukraina cred ca o capituleze pt ca nu si-i permite…

  5. Poate asa o sa inteleaga si stimabilul Marga si compania care dovedeste ca e 0 barat la politica externa ( ca om universitar am inteles ca ar fi respectabil ) ca axa cu Moscova nu e posibila decat daca ai 5000 avioane , 100 000 tancuri 1 000 000 rachete, 1 000 nave razboi – Doar asa e posibila o apropiere cu beneficii de ambele parti . Nu inteleg ce-i tot mananca pe toti , din ceata lui Ilievici ( din pacate sunt peste tot nu doar in anumite partide ) sa faca aliante si parteneriate cu Rusia ( si partenerii ei ) in conditiile in care noi avem un potential URIAS de parteneriate , pe care acum nu le fructificam nici 1 % . Oare acesti habarnisti ( poate mai rau : tradatori ) considera ca am ajuns la un nivel asa de ridicat incat a mai ramas o singura directie neexploatata : mama Rusie . Am putea avea parteneriate FOARTE BENEFICE cu tari precum : Polonia, Slovacia, Cehia, Croatia, Turcia,Georgia, Azerbaijan Anglia, Germani,SUA, Canada, Brazilia , China, India , Coreea de Sud, Japonia ……………… un potential urias neexpoatat ……….. sa dea drumul la proiectul AGRI si sa aduca gaze pentru 2-3 tari din zona sa numai depinda de rusnaci ……………..sunt posibilitati imense , dar ei tot o tin pe a lor ca rusi trebuie apropiati , CRED CA E O IDEE EXTREM DE PROSTA SA-TI BAGI IN „CASA” ASA CEVA ……………. poate vor sa traga iar firul rosu : Bucuresti-Moscova ….

    • „Nu inteleg ce-i tot mananca pe toti , din ceata lui Ilievici ( din pacate sunt peste tot nu doar in anumite partide ) sa faca aliante si parteneriate cu Rusia ( si partenerii ei )”

      Probabil au ramas cu nostalghia vechilor tovarasi si preteni…

      In plus, iti dai seama ca si rusii lucreaza aici, daca nu vin cu Iskanderul, o fi mai simplu sa-i controleaze p’astia.

      Gandeste-te ca ‘aproape-presedintele nostru Mihaelele Dragostelelele Noastrelelelelele Mmmmm-tzuuuuc’ parca a dat o fuga pana la Moscova in campanie, daca nu ma insel. Doar nu s-o fi dus sa admire tablouri intr-o expozitie…

      Oare ne-o fi dat ieftin?

      Anyway, daca cacaclasa noastra ‘politica’ ar fi fost preocupata si de ceva de perspectiva pt Romania ar fi scos deja foloasele parteneriatelor alea cu tarile pe care le-ai enumerat tu.

      Semnalul care se vrea transmis pe post o fi ca pt a se mentine la putere astia or fi dispusi sa linga si dosul rusilor.

      Nu stiu cat de bine va fi vazuta de americani o eventuala schimbare d’asta de macaz, pretenia cu rusii. Ca daca tot facuram axa cu Washington, cum te duci la aia sa le explici cum devine axa cu Rusia.

      In fond americanii vor sa puna interceptoare aici, daca se schimba administratia la Washington si noi o dam pe prietenia ‘ruso-sovietica’, aia or sa mai vina sa planteze panselutze la Deveselu. O sa se aleaga praful de ce se facu in ultimii ani.

      In concluzie ne agitam sa ramanem si fara armata si fara parteneriate strategice.

      Noi oricum am fost vazuti de occident ca avand o clasa politica dubioasa, vroiam in NATO si ne dadeam cu americanii dar eram rusofili si vindeam benzina si arme in Yugoslavia si Iran.

      • Lista chiar poate contiua : Australia, India …. aproape tot continentul african ( sunt tari care nu prezinta amentintari pentru noi ) …..tarile nordice …… Noi chiar nu fructificam aproape nimic de acolo ….
        Mihaelele Dragostelelele Noastrelelelelele – a fost luata de urechi si cu traista in spinare a fost trimisa la Moscova ( nu cred ca a mers el asa neindrumat de tovarasul Ilievici ) .

        Un lucru oarecum imbucurator este ca la vot au fost 56 % dintre romani care in majoritate au fost pensionarii pe care i-au prostit a suta oara banda asta a lui ilievici cu pensile lor si pomanagii cu ajutoare sociale ( incep sa cred ca pensionarii in majoritatea lor isi merita soarta – daca pot fi prostiti asa usor de nenumarate ori, asta e – daca nu pot sa inteleaga ca pentru a avea pensii decente IN ACEASTA TARA TREBUIE SA SE PRODUCA SI SA SE RENUNTE LA POMENELE SOCIALE PENTRU PUTUROSI inseamna ca nu a ajuns cutitul la os ) . Nu vreau sa zic ca e un lucru bun ca nu se merge la vot si nicidecum sa jignesc pe cei care au fost la vot DAR MA BUCUR ca restul de 44 % in majoritate lor nu se regasesc in aceasta clasa politica , ACESTA ESTE UN SEMN FOARTE BUN , trebuie doar sa reusim sa ne cuagulam in jurul unor oameni valorosi si integrii si sa incepem sa luam atitudine , asta e o sansa pentru acest popor .

  6. Acest stat dezorganizat, care se numeste Romania, nu este si nu va fi pregatit in viitorul mediu pentru o confruntare armata cu nimeni. Nu avem armata, bani si caracter pentru asa ceva. Iar ceea ce scriu ucrainienii sunt efectiv prostii. Totul e asa cum trebuie sa fie.

  7. @Mihai si gsg9

    Parerea mea e ca Ion Iliescu nu a fost niciodata trecut pe „linie moarta” de catre rusi.

    Nu pot sa nu fiu de acord cu Adrian de mai sus, cu mentiunea ca presupun ca lipsa de caracter se refera la cei care ne conduc. Asta daca suntem intr-adevar condusi de cei pe care ii votam.

    Cred ca trebuie sa mai adaug ceva la numele sub care scriu.

  8. Si Basescu si Iliescu au facut parte din fostul regim, asa ca nu e nici o diferenta intre tabere… Tineti-va supararile politice pentru voi si discutati la subiect, daca nu gasiti 1000 de ziare, forumuri si bloguri unde sa va certati pe teme politice.

  9. valentin vasilescu

    E bine sa nu-i calcam pe coada, daca tot nu vrem sa colaboram cu ei. Orisicit, Ucraina are 3 corpuri de armata operationale inzestrate cu peste 1.000 de tancuri, APR Smerch cal. 300 mm si 12 dn. R.Ta. Tocha, 20 de avioane de transport greu IL-76 si parasutisti antrenati, experienta in operatiuni speciale aeropurtate cu elicoptere si 2 aerodromuri militare ( unul la granita de nord, la 200 km de Luna, altul la Bolgrad, la 150 km de Bacau, Bobocu si Fetesti ). In timp ce noi legam cu sirma rachetele AA Volhov si Kub ( Hawk fiind doar pentru parada ), ucrainienii au si uitat de S-75, vind surplusul de S-300 si Buk ( un Kub modernizat ).

    • iar iti tremura pantalonii de frica altora? Ca sa vina trebuie sa manance bine inainte si sa faca plinul. Cam atat ar fi resursele lor :ultima masa si alimentare doar dus…

      • Asa cred si eu , sunt mai numerosi si cheltuielile cu personalul mia mari , plus ca au multa tehnica invechita care consuma resurse multe ….. este incredibil de crezut ca e posibil asa ceva dar cred ca si coruptia este mai ridicata decat la noi

      • valentin vasilescu

        smardoiala de Ferentari n-are legatura cu legile luptei armate. dar de unde sa fi invatat despre raport de forte, matricea criteriilor, de la alt „conducator”, Gigi Becali ?

        • ………………………

        • situatia economica din Ucraina este teribila, sunt aproape de colaps. Si cand coruptia este generalizata poti sta linistit ca si rezervele de carburant faptice din depozitele statului ucrainian nu sunt cele de pe hartie. Asta ca sa nu spunem despre nivelul de competenta al „ofiterilor” ajunsi pe post pe linie politica (doar se practica si la alte case, nu?)

    • Asta cu toate ca : are o populatie de 45 mil locuitori ( fata de noi 20 ) si un PIB cu 20 % MAI MIC decat al nostru !!! au cheltuieli militare la 2,6-2,7 din PIB fata de 1,36 la noi . Pentru noi inca un 1 % din PIB la bugetul armatei asa cum suntem si obligati de fapt ( 1,2-1,3 mld euro anual ) din care doar 900-1000 mil euro/anual sa mearga pe inzestrare si ar putea „egaliza” putin situatia, in cativa ani !

    • Nu se pune problema sa ne masuram militar cu ei. Nici Ungaria nu face asta cu noi… insa tactica maghiarilor ne-ar fi si noua de folos in acest caz.

    • „unul la granita de nord, la 200 km de Luna” = air comand west
      – Ivano-Frankivsk (MiG 29) e la peste 400 km de Luna; iar o raza de 200 km de Luna este in teritoriul national
      – Starokostiantyniv (Su 24) este la 600 km de Luna
      ” altul la Bolgrad, la 150 km de Bacau, Bobocu si Fetesti „: = air comand south
      – Kulbakino – 500 km
      – Bolgrad din ce stiu eu a fost desfiintat ca si baza militara a fortelor aeriene

  10. Si atacul intra intr-o noua faza: Acordarea cetăţeniei române locuitorilor Ucrainei este o problemă foarte serioasă, consideră conducerea Consiliului Public din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/ucraina-ar-putea-anula-pasapoartele-romanesti-101849.html
    “Autorităţile ucrainene ar trebui să retragă de la cetăţenii Ucrainei paşapoartele româneşti acordate preferenţial de emisarii români în Bucovina“, a declarat zilele acestea adjunctul preşedintelui Consiliului Public din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Rostislav Tomenciuk, citat de portalul ucrainean liga.net, transmite Rador.

    “Problema constă în faptul că stabilirea exactă a numărului şi numelor persoanelor care deţin paşapoarte româneşti, precum şi seria acestor documente, este foarte dificilă. Într-o oarecare măsură, aceasta este sarcina Ministerului de Externe – de a purta un dialog, pentru că această situaţie este foarte problematică. Eu consider că paşapoartele respective (româneşti, n.red) trebuie retrase, dar această politică trebuie să fie bine planificată şi permanent desfăşurată. Trebuie să fie o politică a statului. Ucraina cunoaşte foarte bine această situaţie şi trebuia să abordeze problema respectivă încă de la început”, a mai spus Rostislav Tomenciuk.

    Presa de la Kiev a mai scris în ultima perioadă că, “în unele sate din Nordul Bucovinei (regiunea Cernăuţi, n.red), emisarii români îi îndeamnă pe localnici ca, în timpul recensământului de anul viitor din Ucraina, să se declare etnici români”, acuzând Bucureştiul că “fabrică” români.

    • E o lupta pierduta, aici nu e vorba de raporturi de forta unu la unu. Aici e vorba de stabilitatea unui stat, cat despre afiliere, pozitia Romaniei ne asigura suportul occidental indirect in cel mai rau caz. Aici vedem subiectiv prin experientele trecutului, utile dar totusi TRECUTE. Un eventual conflict cu Ucraina inseamna dincolo de cati bani face Romania in ochii UE si NATO un lucru si un lucru absolut, sfidarea in fata a 2 dintre cele mai puternice organisme mondiale, fiind o chestiune principiala ataci spatiul UE, NATO ii ataci si le subminezi interesele, le desconsideri granitele si le lezezi imaginea mondiala. SUA, UE daca tin la un lucru este acela al imaginii.

      Cat despre puterea militara a ucrainei, imi aduc aminte spusele unui general din timpul primului razboi mondial in 1914 a afirmat ca austro-ungaria va avea unele dintre cele mai proaste si inobendiente armate pe tot timpul razboiului… Cam asa am putea concluziona si cu ucraina, are minoritati ce insumeaza peste 30% din populatia tarii, minoritati grupate ca majoritati in regiuni extinse, ce au putina spre deloc iubire fata de ucraina.

      Ca un contra exemplu, e ca si cum Romania ar deschide centre de recrutare in Harghita si Covasna pentru un eventual conflict cu Ungaria.

      Intr-un razboi este vitala loialitatea si sustinerea populatiei, altfel te poti trezi in situatii complet neprevazute. Se poate intampla la un eventual conflict sa vada o oportunitate in lipsa de atentie a ucrainei fata de problemele interne si sa inceapa miscari de secesiune si revolta cam in orice colt al ucrainei…

      Avem si exemple de la fratii lor rusi care s-au trezit cu revolte in tot caucazul, fix in perioadele cand Rusia incerca sa isi distribuie toata puterea ramasa pe politica externa.

      Statele multinationale sau care cuprind minoritati ostile numeroase si nu au o conducere colectiva si democratica sunt oricand vulnerabile si se pot dezmembra la niste shockuri neasteptate.

      URSS, Yugoslavia – Serbia mai tarziu…
      Sunt probleme in Belgia privind diferendele dintre flamanzi si valoni, Belgia fiind la ani lumina in materie de democratie fata de orice din estul Europei si totusi chiar si acolo mai apar disensiuni…
      E prea hazardat sa spunem ca si Ucraina este o constructie de tip urss sau yugoslavia? Nu prea cred, aceeasi politica fata de minoritati si aceasi abordare.
      Nu stiu daca va exista in viitor Ucraina, dar sunt convins ca si de va exista ea nu va fi sub granitele actuale.

      Poate sa ajunga superputere cu loc in consiliul de securitate, atata timp cat ucraina nu are o identitate bine definita acceptata sau macar tolerata de catre toti cetatenii sai, ea va ramane un stat in pericol de a se destrama la orice tip de shock, politic, economic sau militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *