Romania Military

Un ministru pe placul Rusiei

Un+ministru+pe+placul+Rusiei_477651

Dan Cristian Turturica

Ați remarcat ultimul tip de discurs manipulator pro-rus? El sună cam așa: România nu are de ce să se teamă de ofensiva începută de Putin deoarece ambițiile țarului KGB-ist se limitează doar la recâștigarea controlului asupra Ucrainei. Adică asupra unei țări care, potrivit propagandiștilor săi, aparține istoric – și implicit de drept – spațiului de influență militară, politică și culturală rusească. Prin urmare, conform acestei retorici care pare susurată în urechile mai multor jurnaliști și intelectuali români direct de la Kremlin, Rusia și-a trimis comandourile paramilitare să destabilizeze Ucraina deoarece este îndreptățită să-și apere „spațiul vital“. Acțiunile ei se numesc autoapărare și nicidecum neo-imperialism!

…………………………

În acest context, este de neînțeles cum Guvernul României, care susține de câte ori are ocazia că respectă aceste parteneriate strategice, menține într-o poziție-cheie un ministru care nu se mai bucură de încrederea deplină a aliaților noștri.

Este vorba de Titus Corlățean, ministrul de Externe, care a reușit performanța negativă de a nu avea, în aproape doi ani de mandat, nici o întâlnire bilaterală cu vreun secretar de stat american. Toate întâlnirile lui Titus Corlățean cu Hillary Clinton și cu John Kerry au avut loc în marja unor evenimente cu participare largă, gen dineul transatlantic din 25 septembrie 2012 sau conferința organizată de Consiliul Atlantic al SUA, de săptămâna trecută.

……………………………………

În schimb, Corlățean se poate lăuda cu un alt succes. O bilaterală cu Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. După cum explica profesorul Armand Goşu, expert în politica rusă şi a relaţiilor din fostul spaţiu sovietic, la vremea respectivă, faptul că lui Corlățean „i s-a organizat o vizită de trei zile, că i s-a facilitat un interviu cu agenţia Interfax, preluat prompt şi în România, şi că a fost invitat să rostească un discurs la Academia Diplomatică a MAE rus reprezintă un nivel de recunoaştere de care nu s-a mai bucurat un ministru de Externe român de foarte multă vreme“. Poate nu întâmplător, din primul comunicat de presă al Ministerului nostru de Externe după invazia Rusiei în Crimeea lipsea exact numele țării agresoare.

………………………

Dacă ar fi fost prima declarație de acest fel a lui Corlățean, poate că nimeni nu ar fi luat-o în serios. Dar nu este. Corlățean revine constant, ritmic, la acel moment și ține să arate lumii întregi că privește și azi SUA și Germania ca pe niște stăpâni de colonie care își salvează guvernatorii servili de furia poporului asuprit – texte pe care, coincidență, le repetă de doi ani încoace și propagandiștii SVR-ului.

 

Cum poate avea John Kerry un dialog sincer și constructiv cu cineva care îi spune, de fapt, că nu îl respectă și că nici nu îi pasă de consecințele sfidării sale? Cum își poate pleda România cauza pentru a primi mai mult sprijin militar american prin vocea unui om care repetă aceleași idei pe care le răspândește „Răcnetul Kremlinului“?

…………………………………

Potrivit unor surse oficiale care doresc să rămână anonime, Titus Corlățean i-a spus Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, că Traian Băsescu intenționează să încalce Constituția și să candideze pentru un al treilea mandat prezidențial. În ciuda faptului că un astfel de scenariu era aberant, a fost nevoie de asigurări de la cel mai înalt nivel că informația este complet falsă. De ce? Pentru că nimeni în lumea civilizată nu își poate imagina că un ministru de Externe poate minți cu atâta nerușinare.

 

Faptul că la Washington și la Bruxelles nimeni nu îl mai crede pe cuvânt pe Corlățean nu îl privește doar pe el. Ne privește pe fiecare dintre noi, pentru că el reprezintă România. Ar fi o tragedie ca de puterea lui de convingere să depindă vreodată soarta acestei țări. Așa cum s-ar putea întâmpla dacă războiul care mocnește în Ucraina se va întinde, iar România va avea nevoie ca militarii NATO să-și dea viața pentru a ne apăra granițele.

Articolul complet, pe care vi-l recomand cu multa caldura, il gasiti pe Romania Libera

 

Exit mobile version