Romania Military

Zona Arctica in atentia Kremlinului

182030549

Cum zona nordica a Rusiei a devenit, conform lui Vladimir Putin, o zona zero pentru Armata si interesele economice ale Rusiei pe termen lung, Ministerul Apararii de la Moscova a cerut fabricii de elicoptere din Ulan-Ude, la jumatatea lunii decembrie, ca aceasta sa gaseasca solutii pentru ca elicopterele de transport Mi-8 sa poata fi folosite fara probleme in zona Arcticii, tot timpul anului.

Astfel fabricatul Mi-8 a anuntat ca are in dezvoltare o varianta “arctica” a Mi-8 destinata operarii in conditiile dure de dincolo de Cercul Polar de Nord. Modificarile fata de elicopterul clasic vor avea in vedere un motor mai puternic, o unitate APU (generator electric autonom fata de motoare), sisteme de protectie anti-gheata, dotarea trenului de aterizare cu schiuri/talpici pentru operatiuni in zone cu zapada sau mlastini, iar sistemul de incalzire din interior va avea la baza tehnologia dezvoltata pentru vehiculele spatiale.

Rusia a auntat deja alocarea unei flote navale numai pentru zona arctica, stationata permanent in zona,  modernizare/constructia de noi baze militare si aeroporturi este in curs, iar in urmatorii ani doua brigazi arctice vor fi desfasurate in Zona Nordica.

Aceasta relocare de forte are in vedere pe de o parte banuiala ca sub Oceanul de Nord ar fi zacaminte foarte mari de hidrocarburi, dar in acelasi timp Rusia tine cont de cresterea treptata a temperaturii pe intreaga planeta, iar acest lucru ar putea face ca Ruta Navala Nordica sa fie navigabila tot tipul anului.

In aceasta zona Moscova are deja dispute cu tarile riverane Oceanului de Nord: Canada, SUA, Danemarca si Norvegia. Norvegienii cel putin ii iau foarte in serios pe rusi intarindu-si capacitatea de lupta pe mare prin achizitii de fregate si submarine ultramoderne, totul garnistit cu avioane multirol F-35…

Iar Vladimir Putin anunta la inceputul anului 2012, pe vremea cand era inca premier, ca pana in 2020 Rusia va investi 63 de miliarde de dolari in dezvoltarea economica a zonei de dincolo de Cercul Polar de Nord, majoritatea acestor sume fiind investitii ale unor companii rusesti. Gazpromul este deja prezent in zona cu platforme de foraj, iar investitiile MoD rusesc sunt si ele conform graficului.

 Ria Novosti

GeorgeGMT

Exit mobile version