Zona Arctica in atentia Kremlinului

182030549

Cum zona nordica a Rusiei a devenit, conform lui Vladimir Putin, o zona zero pentru Armata si interesele economice ale Rusiei pe termen lung, Ministerul Apararii de la Moscova a cerut fabricii de elicoptere din Ulan-Ude, la jumatatea lunii decembrie, ca aceasta sa gaseasca solutii pentru ca elicopterele de transport Mi-8 sa poata fi folosite fara probleme in zona Arcticii, tot timpul anului.

Astfel fabricatul Mi-8 a anuntat ca are in dezvoltare o varianta “arctica” a Mi-8 destinata operarii in conditiile dure de dincolo de Cercul Polar de Nord. Modificarile fata de elicopterul clasic vor avea in vedere un motor mai puternic, o unitate APU (generator electric autonom fata de motoare), sisteme de protectie anti-gheata, dotarea trenului de aterizare cu schiuri/talpici pentru operatiuni in zone cu zapada sau mlastini, iar sistemul de incalzire din interior va avea la baza tehnologia dezvoltata pentru vehiculele spatiale.

Rusia a auntat deja alocarea unei flote navale numai pentru zona arctica, stationata permanent in zona,  modernizare/constructia de noi baze militare si aeroporturi este in curs, iar in urmatorii ani doua brigazi arctice vor fi desfasurate in Zona Nordica.

Aceasta relocare de forte are in vedere pe de o parte banuiala ca sub Oceanul de Nord ar fi zacaminte foarte mari de hidrocarburi, dar in acelasi timp Rusia tine cont de cresterea treptata a temperaturii pe intreaga planeta, iar acest lucru ar putea face ca Ruta Navala Nordica sa fie navigabila tot tipul anului.

In aceasta zona Moscova are deja dispute cu tarile riverane Oceanului de Nord: Canada, SUA, Danemarca si Norvegia. Norvegienii cel putin ii iau foarte in serios pe rusi intarindu-si capacitatea de lupta pe mare prin achizitii de fregate si submarine ultramoderne, totul garnistit cu avioane multirol F-35…

Iar Vladimir Putin anunta la inceputul anului 2012, pe vremea cand era inca premier, ca pana in 2020 Rusia va investi 63 de miliarde de dolari in dezvoltarea economica a zonei de dincolo de Cercul Polar de Nord, majoritatea acestor sume fiind investitii ale unor companii rusesti. Gazpromul este deja prezent in zona cu platforme de foraj, iar investitiile MoD rusesc sunt si ele conform graficului.

 Ria Novosti

GeorgeGMT

24 de comentarii:

  1. Nenea Putin de cand e la putere tot arunca cu sute de miliarde in toate domeniile. Si cat se concretizeaza?

    • Exista o perioada de acumulare, de ciclu economic. Cand Putin a preluat puterea de la betivanul de Eltin, Rusia era la pamant din toate punctele de vedere…Vor aparea si roadele in urmatorii ani.

    • @ sebi s-a investit demult in acea zona prin faptul ca de pe vremea Urss s-au tot construit spargatoare de gheata din ce in ce mai mari si nave de cercetare , s-au facut si multe expeditii . Ca se mai investeste (tu zici aruncat) si acum asta e dar acum e din ce in ce mai serios si nu cred ca o fac degeaba ci stiu ca vor avea si rezultate .
      Deja au trecut la fapte si arata destul de clar cine-i ursul alb sau rosu pe acolo.
      Ete film http://www.youtube.com/watch?v=_b5OLN2cIgo .

    • nimic nu se concretizeaza imediat si totul inseamna si o investitie in timp.
      In acest caz este vorba de investitia initiala care de obicei se cheltuie in R&D si apoi se introduce in fabricatie.
      Nu sunt de acord ca nu se concretizeaza nimic.
      Rusii au avut o marire masiva a exportului si si-au revenit masiv din criza in care i-a lasat Eltin.
      Totusi sunt lideri in domeniul rachetelor ghidate de orice fel care sunt cu mult mai ieftine decat avioanele, tancurile si avioanele pe care trebuie sa le combata..
      De acord ca Rusia are zone care arata ca acum 150 de ani dar nici SUA nu este foarte departe de asta avand peste 20 de milioane care traiesc din food stamps (bonuri de masa) si cu o discrepanta intre paturile sociale din ce in ce mai mare.
      Rusia a trecut la o tactica oarecum similara cu cea a Chinei prin atragerea de investitori straini pentru tot felul de proiecte economice de larg consum. Practic i-a pus pe altii sa aibe grija de cetatenii sai si in acelasi timp obtine fonduri suplimentare si tehnologii pentru propriile proiecte considerate strategice.
      In Romania abia de vreo 2-3 ani incepem sa vedem influenta multinationalelor prin migratia oamenilor in afaceri proprii sau alte companii foste de stat care incet incep sa se ridice (mai putin la cele de stat care sunt spoliate de rubedeniile politice).
      Noi suntem abia la inceput comparativ cu Polonia, Cehia si Ungaria care au cam 8-10 ani in plus fata de noi si totusi Romania si-a depasit nivelul din 1989 de vreo 2 ani.
      Daca guvernele nu vor face vreo tampenie gen scumpirea combustibililor (afecteaza direct IMM-urile) sau reinventarea unor noi rute de autostrazi fara cerere economica, atunci in vreo 10 ani bugetul Romaniei s-ar putea sa fie cu vreo 60-80% mai mare decat acum.
      Totul depinde si de situatia externa.

      nu poti trai bine fara sa investesti nimic in viitor.

  2. Tocmai a fost un atentat terorist in Rusia, in gara de la Volgograd. Vreo 20 de oameni au murit. Atac tip kamikaze.

    • Iar rad rusii 2-3 sate…mai ales ca se apropie Olimpiada de Iarna si sunt extrem de nervosi.

    • As-Safir scrie că prinţul Bandar a promis că ţara sa va proteja baza navală a Rusiei din Siria dacă regimul lui Assad este înlăturat şi a trecut la ameninţări sugerând că Jocurile Olimpice de Iarnă din staţiunea rusească Soci vor fi perturbate de atacuri teroriste din partea cecenilor dacă nu se ajunge la un acord cu Moscova.

      „Pot garanta că vom proteja Jocurile Olimpice de anul viitor. Grupările cecene care ameninţă securitatea Jocurilor sunt con­trolate de noi. Le folosim în faţa regimului sirian, dar nu vor avea rol în viitorul politic al ţării“, a spus Bandar.

      Reuters scrie că Arabia Saudită a încercat să „mituiască“ Rusia cu 15 miliarde de dolari, bani cu care ar cumpăra arma­ment rusesc prin reactivarea unui contract mai vechi.

      „A fost o comandă de tancuri T-90 care a fost stopată din motive misterioase, iar dacă aceasta este o reactivare a acelei co­menzi, atunci putem suspecta că saudiţii vor ceva în schimb, iar acel ceva poate avea legături cu Siria“, a explicat Ruslan Pukhov, directorul institutului de cercetare militară CAST. El colaborează cu ministerul rus al apărării.

      Rusia şi Arabia Saudită au încheiat în 2008 un contract pentru furnizarea a 150 de T-90, a peste 100 de elicoptere de atac Mi-17 şi Mi-35 şi a mai multor vehicule de luptă pentru infanterie BMP-3. Publicaţia rusă Kommersant a scis la acea dată că prin acest contract saudiţii au vrut să convingă Rusia să-şi reducă relaţiile cu Iranul.

      Continuarea: http://www.zf.ro/zf-24/bani-arme-petrol-si-garantia-ca-rusia-va-ramane-sursa-de-gaze-a-europei-in-schimbul-siriei-11278650

  3. Imi pare rau pt acei oameni nevinovati, dar sincer Rusi si-au cautato… sa lase Cecenia libera si termina cu toata suferinta asta!

    • @arsenie92 da restul tarilor ,mai ales aia de prin vest de ce nu lasa alte tari in pace ?!
      Intotdeauna asa se intapla mor oameni nevinovati dar asta se intapla datorita jocului FACUT DE TOATE MARILE PUTERI NU NUMAI RUSII.

      • @Caporal Musat E adevarat ca de multe ori interesele marilor puteri in cautare de resurse/trasari de granite nu coincid intotdeauna cu interesele localnicilor, dar asta nu scuza in nici un fel actele de terorism.
        Eu am observat urmatoarele:
        1 Tarile bogate in resurse naturale care coopereaza cu marii importatori de asemenea resurse o duc foarte bine daca negociaza totul cu cap, in interesul tarii, si fara coruptie(exemplu pozitiv Norvegia, Canada, Arabia Saudita + vecinii, exemplu negativ Nigeria, Venezuela).
        2 Faptul ca esti cetatean rus nu inseamna ca trebuie sa renunti la Islam (asta legat de Cecenia). Faptul ca esti cetatean rus de religie islamica nu inseamna ca ai mai putine drepturi, sau nu faci parte din comunitate.

    • „sa lase Cecenia libera si termina cu toata suferinta asta!”
      Ma indoiesc de asta, islamistii visau emirat sau republica islamica cu Daghestanu’ si ce mai e pe acolo; si daca-i lasai in pace sa-si faca si emirate su republici islamice nu te lasau ei in pace si incepeau propovaduiala, razboaiele, convertirea cu taiatul gaturilor necredinciosilor si detonatul pe oriunde ca sa-si realizeze visele pasnice…ca stii matale ca Allah e mare da’ mintea lor nu e proportionala cu maretia lui Allah…
      Asta e o religie agresiva si se potriveste cu mentalitatea lor, ca e mai usor sa cuceresti pe altii si dupa aia sa huzuresti exploatandu-i decat sa muncesti tu ca ‘fraeru’…cum faceau otomanii cand veneau de-si luau birurile si ienicerii de pe aicea atatea sute de ani…

      • O fi religia alora agresiva, dar nici cu rusii n-am teama si astia sunt la fel de „angelici”. Nu-s de ce dar daca maine m-as face terorist-islamist, as prefera sa ma iau de bucle cu McDonald’sii lu’ Varu’ Sam, dar in nici un caz cu rusii.
        Americanii sunt ceva mai umani.
        Rusii au prostul obicei sa-ti recunoasca drepturile dupa ce te-au „linistiti” definitiv, si au o aplecare traditionala as zice, catre solutii total definitive si le mai plac si numerele mari.
        Iar imaginea satelor si oraselor pustii din Cecenia ma nedumereste si acum!
        Si nu ma refer la lipsa oamenilor, ci la faptul ca nu erau nici macar pasari…Absolut pustiu ramansese.

    • Nu stiu daca sunt implicati numai cecenii, si in privinta cautatului aia ar trebuii sa se linisteasca.

      • Pai cel putin pana acum prima femeie kamikaze a fost identificata ca fiind din vaduvele negre ala DAGESTANULUI alta tara unde rusii au de furca dar nu la nivelul celor din Cecenia . De cautat altcineva o cauta si cred ca agentu Putin o stie si poate ca in curaand va contraataca . Mai demult am citit ca si cecenii si cei din Daghestan au primit si ei sprijin mai ales cecenii de la cine credeti?!
        Doua indicii mari unii care culmea au venit cu o oferta generoasa la rrusi si acum i au mai sprijinit pe unii tare de tot dar din nou in contra li sa pus tovarisci Putin.
        Acu ceva timp s a facut ceva valuri cu o presupusa interventie a rusilor asupra a unei nave ce transporta jucarii pt rebelii din Siria si le cumparasera tot astia , acu cred ca au vrut sa egaleze dar tare mie ca se joaca taman cu cine a inventat ruleta ruseasca si or sa si o ia drept in scafarlia acoperita de fata de perna.

    • Cam greu sa lase Cecenia libera. Nu de alta dar ar insemna sa isi dea singuri palme. Sa nu mai zic de alte republici care ar incerca sa profite de un astfel de precedent.

  4. Din cate situ eu disputele dintre Rusia si vecini s-au cam rezolvat. Cel putin cu Norvegia si-au delimitat clar zona economica exclusiva in marea Barents. Prietenul meu cel mai bun (il cheama Wiki) zice ca resursele naturale importante sunt deja concentrate in zonele economice exclusive.
    „The potential value of the North Pole and the surrounding area resides not so much in shipping itself but in the possibility that lucrative petroleum and natural gas reserves exist below the sea floor. Such reserves are known to exist under the Beaufort Sea. However, the vast majority of the Arctic known to contain gas and oil resources is already within uncontested EEZs. When these current uncontested Exclusive Economic Zones (EEZ) of the Arctic littoral states are taken into account there is only a small unclaimed area at the very top potentially available for open gas/oil exploration.[29]”
    Deci mare atentie cu cheltuitul de miliarde pe armament. Nu cumva sa se cheltuie mai multi bani pe armament si, eventual mai tarziu, tehnologii de extractie, decat valoreaza resursele alea.

    • Degeaba sari intr-un picior! Romania cu armata care o are nu isi permite sa recupereze nici macar un sat cu Ungaria, Bulgaria si Serbia iin spate si de altfel populatia romana din zona e pe cale de disparitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *