Romania Military

2% pentru aparare!

Nu discutam despre bugetul nostru ci despre o propunere fara precedent in politica japoneaza postbelica.

Astfel, Partidul Liberal Democratic japonez, aflat la guvernare, are in platforma sa politica propunerea ca Japonia sa-si creasca cheltuielile militare pana la atingerea pragului de 2% din PIB.

De mentionat ca in Japonia vor fi alegeri generale in luna octombrie. Ce inseamna 2%? Pai ar insemna dublarea bugetului militar al tarii, daca propunerea va fi acceptata de clasa politica japoneza, pana la suma de 100 de miliarde dolari.

Nu este de asteptat ca aceasta crestere spectaculoasa sa fie una rapida, de pe un an pe altul, ci mai degraba vom asista la o crestere treptata a cheltuielilor.

Mai trebuie mentionat ca Japonia este una dintre cele mai indatorate tari din lume, cu o datorie care depaseste 200% din PIB, dar cu toate acestea economia nationala este una foarte puternica, bazata pe export si produse de cea mai inalta calitate.

Pana astazi, bugetul militar al Japoniei a fost in jurul a 1% din PIB, o cifra respectata cu sfintenie de guvernele de la Tokyo din motive istorice, nu neaparat economice dar, asa cum am vazut in ultimii ani, japonezii au inceput incet-incet sa incerce sa-si dezvolte capabilitatiile militare, marina avand deja doua portavioane aproape gata de lupta.

Ce ar insemna 2% din PIB (la magnitudinea economiei japoneze) pentru fortele armate ale Tarii Soarelui Rasare nu putem sa intelegem inca, pentru ca daca privim ce au in dotare japonezii cu doar 1%, 2% pare ceva ce va duce Japonia in randul super-puterilor regionale, cu o forta armata care singura ar putea sa tina China la respect in anii ce vin.

Chiar daca PLD castiga alegerile si va forma viitorul guvern, este foarte posibil ca o hotarare de crestere a cheltuielilor militare sa nu fie luata imediat. Deocamdata a fost lansata idea, se asteapta reactii, dar lucrurile incep sa devina clare: Tokyo isi doreste (are si forta economica) sa redevina o mare putere militara in Pacific.

Japonezii au lasat timiditatea la o parte si, sustinuti probabil de americani, revin acolo unde erau inainte de WW2, doar ca de data aceasta o fac la brat cu aliatii lor si au in fata o China foarte puternica, nicidecum China din anii “30 sfasiata de razboi civil.

Ramane de vazut care va fi reactia Beijingului, a Coreei de Sud si in ce anume vor investi japonezii suma enorma despre care discuta acum. Rusia, ca de obicei, se bazeaza pe arsenalul sau nuclear…

Bugetul apararii japonez se situeaza astazi in jurul valorii a 50 de miliarde de dolari, dublarea lui spre 100 de miliarde va fi un salt enorm, iar cu aceasta suma la dispozitie Japonia isi va permite sa detina o flota militara mult mai mare si mai bine dezvoltata decat are in prezent, in mod sigur mai multe portavioane, poate submarine etc.

Amiralul Yoji Koda, fost comandant al marinei japoneze explica: “The Self Defence Force is well trained and well equipped, but its sustainability and resilience is one of the most serious problems.”

Ministrul apararii de la Tokyo doreste mai multi bani pentru programul de dezvoltare al aparatului stealth de generatie a V-a si pentru rachete de croaziera si anti-nava cu raza de 1000km. In cazul submarinelor, tocmai ce a fost lansata a doua nava din clasa care va inlocui navele clasei Soryu.

Oricum, chiar daca toata lumea va fi de acord, nu este deloc simplu ca fortele armate japoneze sa absoarba inca 50 de miliarde de dolari pe an intr-un timp foarte scurt, astfel ca o crestere a cheltuielilor militare de asemenea amplitudine va trebui sa fie una lenta si sa mearga mana-n mana cu noi programe de inzestrare, cresterea posibila a numarului de militari etc.

Nu este o chestiune care se va materializa rapid, ceea ce este important aici este faptul ca o astfel de problema a fost ridicata de un partid de guvernamant intr-un document oficial si arata de facto intentiile Japoniei pentru anii ce vin.

Timiditatea de dupa WW2 s-a dus si avem in fata o Japonie care vede lucrurile diferit de cum o facea in urma cu 20 de ani.

PS Prioritatiile Japoniei in problema securitatii sale sunt si astazi relativ similare cu cele care au dus la intrarea tarii in cel de-al doilea razboi mondial: accesul la resurse, accesul la piata economica globala, doar ca astazi Japonia nu mai are in vedere atingerea acestor obiective prin cucerirea de teritorii ci prin pastrarea libera a cailor de navigatie.

Astfel, interesul strategic al japonezilor se afla spre sud pe axa Japonia-Okinava-Taiwan si pana in Filipine, ori aceasta axa trece fix prin Marea Chinei de Sud acolo unde China incearca sa-si intareasca dominatia.

PPS Mergand pe logica apararii cailor de navigatie, ramane de vazut cand va anunta Tokyo demararea constructiei pentru primul sau portavion CATOBAR, pentru ca odata ce China va dispune de patru astfel de nave este exclus ca Marina Imperiala sa se multumeasca doar cu nave de tip STOVL din clasa “Izumo”.

GeorgeGMT

Exit mobile version