2% pentru aparare!

Nu discutam despre bugetul nostru ci despre o propunere fara precedent in politica japoneaza postbelica.

Astfel, Partidul Liberal Democratic japonez, aflat la guvernare, are in platforma sa politica propunerea ca Japonia sa-si creasca cheltuielile militare pana la atingerea pragului de 2% din PIB.

De mentionat ca in Japonia vor fi alegeri generale in luna octombrie. Ce inseamna 2%? Pai ar insemna dublarea bugetului militar al tarii, daca propunerea va fi acceptata de clasa politica japoneza, pana la suma de 100 de miliarde dolari.

Nu este de asteptat ca aceasta crestere spectaculoasa sa fie una rapida, de pe un an pe altul, ci mai degraba vom asista la o crestere treptata a cheltuielilor.

Mai trebuie mentionat ca Japonia este una dintre cele mai indatorate tari din lume, cu o datorie care depaseste 200% din PIB, dar cu toate acestea economia nationala este una foarte puternica, bazata pe export si produse de cea mai inalta calitate.

Pana astazi, bugetul militar al Japoniei a fost in jurul a 1% din PIB, o cifra respectata cu sfintenie de guvernele de la Tokyo din motive istorice, nu neaparat economice dar, asa cum am vazut in ultimii ani, japonezii au inceput incet-incet sa incerce sa-si dezvolte capabilitatiile militare, marina avand deja doua portavioane aproape gata de lupta.

Ce ar insemna 2% din PIB (la magnitudinea economiei japoneze) pentru fortele armate ale Tarii Soarelui Rasare nu putem sa intelegem inca, pentru ca daca privim ce au in dotare japonezii cu doar 1%, 2% pare ceva ce va duce Japonia in randul super-puterilor regionale, cu o forta armata care singura ar putea sa tina China la respect in anii ce vin.

Chiar daca PLD castiga alegerile si va forma viitorul guvern, este foarte posibil ca o hotarare de crestere a cheltuielilor militare sa nu fie luata imediat. Deocamdata a fost lansata idea, se asteapta reactii, dar lucrurile incep sa devina clare: Tokyo isi doreste (are si forta economica) sa redevina o mare putere militara in Pacific.

Japonezii au lasat timiditatea la o parte si, sustinuti probabil de americani, revin acolo unde erau inainte de WW2, doar ca de data aceasta o fac la brat cu aliatii lor si au in fata o China foarte puternica, nicidecum China din anii “30 sfasiata de razboi civil.

Ramane de vazut care va fi reactia Beijingului, a Coreei de Sud si in ce anume vor investi japonezii suma enorma despre care discuta acum. Rusia, ca de obicei, se bazeaza pe arsenalul sau nuclear…

Bugetul apararii japonez se situeaza astazi in jurul valorii a 50 de miliarde de dolari, dublarea lui spre 100 de miliarde va fi un salt enorm, iar cu aceasta suma la dispozitie Japonia isi va permite sa detina o flota militara mult mai mare si mai bine dezvoltata decat are in prezent, in mod sigur mai multe portavioane, poate submarine etc.

Amiralul Yoji Koda, fost comandant al marinei japoneze explica: “The Self Defence Force is well trained and well equipped, but its sustainability and resilience is one of the most serious problems.”

Ministrul apararii de la Tokyo doreste mai multi bani pentru programul de dezvoltare al aparatului stealth de generatie a V-a si pentru rachete de croaziera si anti-nava cu raza de 1000km. In cazul submarinelor, tocmai ce a fost lansata a doua nava din clasa care va inlocui navele clasei Soryu.

Oricum, chiar daca toata lumea va fi de acord, nu este deloc simplu ca fortele armate japoneze sa absoarba inca 50 de miliarde de dolari pe an intr-un timp foarte scurt, astfel ca o crestere a cheltuielilor militare de asemenea amplitudine va trebui sa fie una lenta si sa mearga mana-n mana cu noi programe de inzestrare, cresterea posibila a numarului de militari etc.

Nu este o chestiune care se va materializa rapid, ceea ce este important aici este faptul ca o astfel de problema a fost ridicata de un partid de guvernamant intr-un document oficial si arata de facto intentiile Japoniei pentru anii ce vin.

Timiditatea de dupa WW2 s-a dus si avem in fata o Japonie care vede lucrurile diferit de cum o facea in urma cu 20 de ani.

PS Prioritatiile Japoniei in problema securitatii sale sunt si astazi relativ similare cu cele care au dus la intrarea tarii in cel de-al doilea razboi mondial: accesul la resurse, accesul la piata economica globala, doar ca astazi Japonia nu mai are in vedere atingerea acestor obiective prin cucerirea de teritorii ci prin pastrarea libera a cailor de navigatie.

Astfel, interesul strategic al japonezilor se afla spre sud pe axa Japonia-Okinava-Taiwan si pana in Filipine, ori aceasta axa trece fix prin Marea Chinei de Sud acolo unde China incearca sa-si intareasca dominatia.

PPS Mergand pe logica apararii cailor de navigatie, ramane de vazut cand va anunta Tokyo demararea constructiei pentru primul sau portavion CATOBAR, pentru ca odata ce China va dispune de patru astfel de nave este exclus ca Marina Imperiala sa se multumeasca doar cu nave de tip STOVL din clasa “Izumo”.

GeorgeGMT

40 de comentarii:

  1. Japonia nu are nici un fel de materii prime în țară.
    Tot vine prin import.
    Asa au obligația să aibă cu ce controla și apăra rutele maritime.
    Iar chinezii cu pretențiile lor sunt la o azvârlitură de bat.
    PS.
    Pentru cine nu știe :
    1- japonezii sunt pe primul loc mondial la economisire bănească și de zeci de ani.
    2- că urmare punct 1 , Japonia are peste 90 % din datoria de stat în mână japonezilor. Persoane fizice și juridice.
    3- punctele 1+ 2 au permis Japoniei sa fie independentă financiar. Investitorii străini nu au puterea financiara de a impune ceva guvernului.
    4- yenul e si valută internațională puternic folosita in speculații bănești internaționale.

    Comparați cu o țară care a depășit 50 % datorie publică dar în procent de 95 % in mână străinilor . Direct cu creditori de pe piata internațională sau prin filialele autohtone a băncilor străine.
    Independenta financiara 0 (zero) barat.
    Japonia a investit datoria in folosul tuturor. Sunt exemplu mondial de eficienta in transport, electronică, auto, mașini unelte.
    Au cu ce dar și cu cine cheltui aia 2 % PIB pentru apărare.

    Japonezii nu se pensionează la 40 de ani cu reintrarea în administrația bugetară din aceiași zi. Prosti și se vede. ??

    61
    • Stefan60 – excelent comentariu! Cei ca tine dau plus valoare acestui site si de aceea si imi place Romilitary si va citesc din 2016. Sectiunea de comentarii este foarte interesanta! As vrea sa te intreb, sa va intreb de fapt pe toti in legatura cu acest subiect. Cum este posibil asa ceva, desi este detinuta in proportie de 90% de catre japonezi, ca o tara, ei sa aiba 200% datorie? Inteleg caci marea majoritate a tarilor ruleaza deficite bugetare, din cauza scaderii natalitatii, implicit a taxarii, etc; insa 200% este enorm! OK, la ei exista ” deceniul pierdut „, insa tot nu imi explic! Puteti va rog sa ma lamuriti? Sau de fapt, majoritatea datoriei reprezinta de fapt ” investitii ” care se vor amortiza in timp? Multumesc ?

      1
      • @Octavian,

        Chiar 266%. Cea mai mare datorie publică a unei țări civilizate.

        Însă 45% din această datorie este deținută de Banca Națională a Japoniei iar restul de companii japoneze și de persoane private care au cumpărat obligațiuni de stat pe 10+ ani (cu toate că nu e un randament foarte bun in Japonia, dar este considerat un instrument sigur căci au mare încredere în stat).

        2
      • 200 % datorie de stat japoneza nu a apărut peste noapte.
        Sunt zeci de ani că statul japonez folosește puternic deficitul bugetar.
        Diferența cu alții , pe ce au cheltuit banii ăștia.
        La ei se vede fructul investiților finanțate prin deficite in :
        – școlarizare foarte buna
        – sistem de sănătate eficient și modern
        – infrastructura auto/ feroviară/ aeriană/ maritimă de referință planetara.
        – industrie de top mondial .De la electronică la auto și nave, mașini unelte, roboti.
        – exportul este masiv. ( Au creat fabrici in China unde mana de lucru e din belșug și din cauza efectului demografic . Care e in scadere in Japan. )
        Mult export = intrări valutare in tara mai mari ca ieșirile valutare prin import.
        Basca export de produse cu multa valoare adăugată. Chestii complicate , complexe și la calitate deosebita.

        Toate cumulat asigura amortizarea investiților. Plus au bani in caz de cutremure și inundații. Reparatii ultrarapide.

        La alții porniți in 1990 cu datorie de stat 0,00% și vreo 2,5 miliarde dolari în banca centrala, au ajuns în 2021 la peste 50 % datorie publică fara să aibă: – o autostradă, măcar una cap coada funcțională .
        – nu au eradicat buda in gradina casei .
        – sistem feroviar ca în perioada interbelică.
        – școlarizare catastrofală.
        – sistem sanitar depășit calitativ și cantitativ.

        Borduri ultra lux peste tot. Bugetari milionari cu grămada.
        Super armata cu pușca Cugir model 1986 ( standard sovietic) , MIG 21 Lancer , Super Puma construite cînd eu eram eu tânăr revoluționar ?, taburi cu care am făcut tot eu cătănia.
        Diferența între a fura deficitul bugetar și a face ceva util națiunii cu el se vede , se simte.
        PS.
        Japonezul are și o altă mentalitate.
        Taranul ajuns nu cumpără RR să dea cu ranga in el iar cetățeanul de rând nu împrumută bani sa cumpere plasma sau vuittoane.
        Economisește pentru viitorul lui și al nației.

        Tot cumulat face exact diferența din fabula ” greiere și furnica „.

        16
        • @Stefan,

          Nu compara mere cu pere.
          Ce productivitate are un muncitor japonez? Câte ore muncește un japonez?

          În plus, „datorii 0” e o prostie. Datorii 0 și săraci ca in lumea a treia. Așa am plecat!

          Nu exista economie relevanta cu datorii mici (nu zic de „0”).

          4
    • „Japonia are peste 90 % din datoria de stat în mână japonezilor. Persoane fizice și juridice.”

      Gresit. Banca Japoniei detine cam 46% din datoria suverana. Persoanele fizice nipone detin mai putin de 2% din datoria suverana. Restul este in mana bancilor, companiilor de asigurare multinationale si a anumitor fonduri de pensii din SUA si Canada. Partea frumoasa este ca Japonia se imprumuta numai in yeni si este in aceasi pozitie ca si Statele Uimite in care banca centrala poate tipari bani sa plateasca aceasta datorie in caz de nevoie.

      15
  2. asta e pentru cei la care numarul ăsta inseamna mai mult decat un inscris pe o bucata de hartie vârât sub ochii americanilor….

    5
  3. Pot creste procentul si la 5% din PIB, fara arma nucleara toate achizitiile lor sunt zero barat in fata unei chine cu sute de focoase nucleare. E ca si cum noi sau polonezii am aloca 15-25% din pib in ideea ca un buget asemanator cu al federatiei ruse ne va asigura victoria impotriva lor. Orice putere nucleara isi va folosi in ultima instanta arsenalul nuclear. De asta nu cred in eventualitatea unui razboi( clasic unitial) intre rusia-nato, china – usa, china-india, coreea de nord-usa sau chiar iran-usa(sunt sigur ca iranienii au focoase nucleare datorita prietenilor de zeci de ani nord coreenii).

    2
    • Nu au si nu vor avea arme nucleare din motive evidente. Dar nici nu au nevoie, pt ca are unchiul indeajuns, iar soldatii cu stars and stripes sunt deja in Japonia. Sa lansezi arme nucleare peste ei e aproape la fel ca si cand ai lansa spre America.
      Armele nucleare mai au 20-30 de ani, si apoi vor aparea mijloace de aparare mai eficiente, arme cu energie dirijiata

      11
    • armele nucleare sunt de descurajare. nici o putere nucleara nu isi va folosi arsenalul nuclear in caz ‘de ceva’, ca nu sunt cretini. actionarea optiunii nucleare inseamna si distrugerea proprie. tu crezi ca, hai sa fim un pic fantezisti, daca China da cu nuke in japonezi, americanii stau si se uita? In Japonia aia atacata cu bombe atomice nu sunt cumva si niste baze cu soldati americani care sunt la fel de amenintate? De la WW1 incoace, fie ca ne place sau nu, conflictele sunt globalizate. Nu mai este China vs. Japonia si Rusia vs. USA, cred ca atata lucru am invatat si noi pana acum din istoria recenta.

      4
    • Tehnologia armei nucleare are peste 70 de ani. Cat de greu ar fi pentru Japonia sa o produca atat timp cat si noi stapanim tehnica? Arma atomica e arma disperatului, cine o va folosi se sinucide.

      2
  4. La ce pib au, daca baga 2%, se simte nu gluma.
    La noi, ce pib avem, bagam 2% dar de fapt nu-s chiar doi, ci facem o romaneasca, adica intoarcem masina pe dubla continua a contabilitatii. Mai exact 2%-le ala inseama 1,4 sau 1,5 din care restul sunt credite de angajament. Deci banii aia sunt cu „if”. Mai bine de atat, din 1,4 sau 1,5, ai 50% cheltuieli cu personalul… mai socotim?

    10
  5. Tare anticipez repornirea productiei pentru F 2 si o medernizare masiva a F 15J….
    Apoi putem fi siguri ca F 35 va fi prezent in toate variantele in fortele lor de autoaparare.
    Nu ar fi o surpriza ca sa cumpere inclusiv F 35C – da ala de portavion in viitorul apropiat daca ajung la PIB-ul asta pentru aparare.
    O sa fie o surpriza cand in cateva luni o sa aibe in aresenal si rachete balistice si nucleare tactice dar eu tind sa cred ca proiectele deja exista.
    In 10 ani practic Japonia a redevinit putere regionala!

    7
  6. Japonezii sunt baieti destepti si seriosi. Ma bucur sa aflu ca incet incet se desteapta (spre deosebire de altii) si vad pericolele din jurul lor anume China si poate si Rusia, de ce nu ?!

    Si Polonia o sa-si creasca incet incet bugetul de Aparare, se pare.

    Daca am face si noi asta ar ramane mai multi bani pentru bateriile de vin de la Marina. Zic si eu…

    6
  7. China a pornit o cursa a inarmarilor care a cuprins toata Asia, iar asta nu se poate termina bine. Toate tarile majore din zona isi sporesc cheltuielile militare in ritm alert.
    partea proasta e ca orice razboi acolo va duce la o criza economica profunda si va forta Europa si America sa readuca productia acasa mai repede.
    Poate nu e un lucru rau, daca reusim sa supravietuim crizei economice si politice (vezi valul de populism si nationalism gaunos)

    6
  8. Japonia nu prea are multe optiuni.Toti vecinii îi urăsc. O să stea cuminți sub umbrela US. De nevoie.

    1
    • „O să stea cuminți sub umbrela US.”

      Japonezii nu sunt romani.

      5
      • Da, vor sta cuminti. Nu sunt români dar nici nu au alternative. Ce pot face ? Practic , Japonia de azi există din mila si datorită intereselor US. Sunt muncitori cinstiți, luptători dar înfrângerea din WW2 le-a frânt spiritul. Pur si simplu nu sunt iubiți niciunde iar vecinii lor i-ar da morții intr-o clipită.

        4
        • Si pe buna dreptate nu sunt iubiti. Este o „lupta” stransa intre rusi, nemti si japonezi, care au fost mai salbatici. Daca nu sunt pe primul, sunt pe 2, la foto finish.
          Stiu ca acum sunt de partea buna, dar tot nu-mi sunt prea simpatici.

          4
  9. Japonia are diferente teritoriale cu Rusia , China sufla in ceafa , sunt si ei constienti ca au nevoie de o schimbare vor achizitiona din State 105 F35A si 42 F35-B plus ca au nevoie de o marina mai mare si eficienta.Au un buget bunicel 50 de miliarde , vedem cu ce se vor dota cand vor ajunge la 100 .? Au 20 de submarine dar in fata Chinei si a Rusiei na. Bugetul nostru e absorbit de salarii si de credite , noii cu razboiul langa noii si nu reusim sa ducem la capat un program de dotare , toata ineficienta asta e parazitara si distrugatoare, cand tu ca si guvern dai intr-un an sub 80 km de autostrada ce sa mai spui?.Daca Taiwan ar fi atacata de China e clar ca Japonia, Coreea de Sud si US vor colabora , cat despre armele nucleare nu cred ca sunt o optiune fiabila in razboi, argumentand ca si-ar da foc la valiza folosindu-le, ar pierde economic, ar pierde credibilitate si ar fi amenintata direct de statele din jurul sau China si nu stiu daca ar face fata unei aliante de state din jurul sau China . Parerea mea.

    2
    • Flota de submarine este calcaiul lui Ahile pentru flota chineza. Au printre cele mai necompetitive submarine din zona. Acolo au cel mai mult de recuperat chiar daca par da dea prioritate flotei de suprafata.
      Fata de SSN urile americane si rusesti sunt inca mult in urma.

      3
  10. Nu zice nimeni ca japonezii fortati sa poarte arme sant precum berbecii trasi cu arcanul la insuratoare ?
    De prin 45 ei si-au vazut linistiti de treaba,lasandu-i pe americani sa-si fluture armele prin casa lor.Nici acum nu ar fi semne ca ar fi dornici sa-si plimbe testosteronul prin lume .
    Dar una vor ei si alta hotarasc altii ..
    Nu stiu cati au idee ce inseamna sa puna presiune americanii pe tine ..care este magnitudinea unor asemenea presiuni ..Sa zicem doar ca aliatul e un godfather pus la 4 ace,care-si etaleaza cu mandrie brizbrizurile lui sclipitoare.Intelegator si plin de empatie fata de tine.Dar pana la punctul in care ai calcat pe interesele lui ..
    Daca americanii au decis indiguirea Chinei,ceilalti se vor conforma.Cea mai amuzanta mi se pare atitudinea Vietnamului.Nu ca i-ar iubi pe americani mai mult ca acum 50 de ani.Doar ca au realizat ca-i detesta mai mult pe chinezi decat pe americani..
    Revenind la japonezi,avem de cativa ani indiciile unei dure lupte de culise.Purtata in stil orientali,parlamentari,ocazionale giugiuleli,dar de fapt cedari pas cu pas.
    Intrebarea cruciala care se pune este daca sant japonezii dispusi sa intre in razboi pentru Taiwan.Si pana unde ar fi dispusi sa mearga pentru asta ?Dpdv militar,Japonia este un portavion zonal,iar atata timp cat aliatul are flota number one,nu are motiv pentru cosmaruri strategice.
    Din ambiguitatile americanilor,se pare ca nici ei nu sant siguri 100% de ce vor face japonezii.Se pare ca japonezii reusesc sa-si joace destul de bine cartile,diplomatii americani cam transpira pe acolo ..
    Deci eu consider ca anuntarea unui portavion de atac japonez ar fi confirmarea ca au batut palma ce americanii.La fel cum ar insemna declaratia non verbala adresata Chinei,semnata,stampilata si parafata ca daca aia pleaca spre Taiwan,armele Japoniei se vor seta spre ei ..

    5
  11. Hunter (Scythia Minor)

    Nu există “super-puteri regionale”. Ori sunt super puteri, fie sunt puteri regionale…

    2
  12. Tot vorbim de Japonia. Inca imi sta pe creier faza cind prim ministrul Japonez , al mai mare jupin se da jos din avion in Romania si nu are practic cu cine vorbi .
    Asta spune mult .

    14
    • Nu spune nimic.
      Pe TV rulează serialul “pupat piața independentei”, iar Tudose se fataie sa iasă in fata.
      Toți zâmbește (sic).

      1
  13. Si faptul ca ala care l-a tratat cu sictir are sanse acum sa ajunga ministrul apararii, spune si mai mult despre nerusinarea clasei noastre politice

    5
  14. Nu stiu prea multe despre Japonia, doar ce se publica pe ici pe colo. Dublarea bugetului apararii mi se pare insa, o chestie destul de grava. Imi imaginez ca au motive serioase sa treaca la o asemenea majorare. Nu-mi dau seama in ce masura aceasta majorare ii va ajuta, le va garanta siguranta, dar e un trent de care trebuie tinut seama.
    Pacea se apara cu arma-n mina!

    7
    • Planeta se îndreaptă către o penurie de energie.
      Datorita unor politici ” verzi” care refuza sa calculeze cite zeci de mii de MW de curent electric sunt necesari zilnic pentru a avea mașini electrice și încălzire electrică majoritară.
      ( de unde vor scoate capacitățile astea suplimentare , mister. Înainte cu marota eoliene și fotovoltaic )
      Asta va duce la posibile războaie.
      Cum au existat mereu pentru aur , resurse minerale / petroliere , opiu, etc.

      „si vis pacem, para bellum” .
      Unii nici acum nu pricep ce știau deja latinii din Roma cindva.

      16
      • @Stefan,

        Aici de acord 100%

      • la anu vine lightyear one
        https://lightyear.one/

        autonomie electrica de la panouri fotovoltaice 60 km/zi,
        cu actuala tehnologie la baterii,
        se incarca si noaptea bateriile de la lumina luni si a stelelor,
        numai sa fie cer senin,

        viitoru este electric, indiferent ca vrem ca nu vrem,
        diferente mari de costuri intretinere si randament cu mult superior al motoruluii electric,
        si daca este o certitudine ca viitoru este electric,
        vehiculele electrice de zi cu zi vor fi fotovoltaice si nu la priza,

        sigur pe distanta mare va fi nevoie in continuare de racordare la retea,

        noi mai asteptam,
        cu montarea de baterii pe tancuri si vehicule blindate pt silentionzitate la viteza mica,
        nu are rost,
        avem factoru uman la noi,

  15. Coreea de Sud e prima care ar trebui sa se ingrijoreze in legatura cu inarmarea japonezilor.

    Nu-i iubeste nimeni pe japonezi prin zona, nota de plata pentru atrocitatile comise de japi in WW2 o sa vina intr-o zi.

    2
  16. astia is aia de i-am trimis la plimbare de nebuni prin parc intr-o vizita oficiala….

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *