Romania Military

A-545, rivalul lui AK-12

Kovrov A-545, descendent pe linia calibrului 5,45mmx39 din AEK 971 al uzinei Dgtyarev, este concurentul mai putin cunoscut al Izhevsk/Izhmash (Kalashnikov Grup) AK-12 din cadrul programului rusesc al infanteristului viitorului, Ratnik.

Kovrov A-545 – prototip

            A-545, ca si stramosul sau, se remarca printr-un mecanism automat de re-echilibrare a armei in urma reculului tragerii, astfel ca arma este mult mai stabila decat armele familiei AK-47/74. Mecanismul consta intr-o contrabalansare intre ansamblul mecanismului de tragere-recul, care culiseaza spre in spate, si o contragreutate care se misca spre inainte, spre gura tevii, compensand tendinta armei de a se misca spre in spate si in sus in urma tragerii, atat in regim foc cu foc cat mai ales automat. Astfel acuratetea tragerii in mod foc automat creste, conform prospectului producatorului, cu un 50-70% fata de cazul mecanismelor clasice apartinand familiei AK (AK-12 in cazul de fata, a progresat, reducand decalajul), 15-20% fiind probabil castigul in mod foc cu foc.

AEK-971

            A-545, mai cunoscut sub denumirea AEK-971 in anii 1990, are o masa de 3,3kg, o lungime de 960mm (720mm cu patul rabatat), o cadenta de tragere de 900 lovituri/minut o viteza a proiectilului la gura tevii de 880m/s si o distanta de tragere eficienta de 1km.

Pentru comparatie, prototipul AK-12, prezentat prima oara in 2012, are o masa de 3,2 kg, o lungime de 940mm (730mm cu patul rabatat), o cadenta de tragere de 650 lovituri/minut, o viteza a proiectilului de 900m/s si o distanta maxima de tragere eficienta de 1km.

AK-12

            De-a lungul programului de dezvoltare pentru arma destinata Ratnik, cele 2 arme au fost evaluate in paralel, cu versiunile arma de asalt, mitraliera usoara si arma de lunetist, iar AK-12 a avut  de compensat mai multe runde de deficiente si decalajul semnificativ de precizie al prototipului initial fata de A-545 , fiind la un pas de descalificare. In final armata a admis sa cumpere mai multe sute de exemplare din fiecare dintre modelele concurente, in cele 3 versiuni, care sunt acum in faza finala de testare. In aceste conditii este foarte probabil ca in toamna acestui an ministerul apararii rus sa ia o decizie cu privire la arma de asalt ce va fi integrata in Ratnik, care in versiunea completa a fost intarziat de competitia armei de asalt.

 

Video AEK-971:

https://www.youtube.com/watch?v=SNx9kxgUQzg

Rusii tind sa evolueze catre arme ceva mai bine finisate si echipate, pastrand totusi simplitatea caracteristica. La fel, Ratnik-ul este o varianta de echipare mult mai simpla, mai spartana, comparativ cu Felin-ul frantuzesc spre exemplu. Mai putin tehnologizat insa probabil mai robust, dar si mai ieftin, permitand echiparea fortelor ruse intr-un procentaj ridicat.

Cand te gandesti la o echipare pe scara larga a infanteriei iar banii nu te dau afara din casa, e recomandat sa ai un echilibru intre simplitatea sistemului&costul sau de productie pe de o parte si calitate&fiabilitate pe cealalta parte. Iti pastrezi si un acces facil pe pietele mai putin pretentioase, unde potentialii utilizatori n-au nevoie de precizie exceptionala (marksman) sau gadget-uri super-tehnologizate – in extremis, pentru a executa trageri „free-style”, de la sold (gen Rambo), la distante de cateva zeci de metri sau de deasupra capului (cum e la moda in conflictele africane, in Mali de exemplu).

Depinde apoi de fiecare producator cum se pozitioneaza pe scara pret-calitate si la ce buget de R&D are acces… In cazul Cugirului, daca isi doreste sa mai aibe vreo sansa la echiparea armatei romane cu noua arma de asalt si nu doar sa exporte „AK-uri civile”, ar trebui sa vina cu un proiect  evolutiv a ceea ce stie sa faca mai bine, daca bani de solutii inovatoare nu sunt, cu un plus de calitate totusi fata de ceea ce am vazut pana acum la prototipul armei de asalt cal. 5,56mm. Si totul la un pret (cu certitudine sensibil inferior a ceea ce am vazut in cazul polonezilor si cehilor, daca nu si croatilor) care sa permita si MApN-ului sa cumpere in cifre semnificative un echipament semnificativ superior fata de ceea ce au deja in dotare,!

Idem pentru proiectul romanesc de „soldat al viitorului”, posibil uitat prin vreun sertar, proiect la care SAGEM a dat o mana de ajutor…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://survincity.com/2012/06/ak-12-against-a-545-weird-news-about-the-contest/

https://en.wikipedia.org/wiki/AEK-971

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/kalashnikov_ak-12_assault_rifle_to_finish_trials_soon_52007162.html

https://21stcenturyasianarmsrace.com/2014/03/01/the-assault-rifles-of-the-near-future-2-updated/

 

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/kalashnikov-sk-16

http://www.rumaniamilitary.ro/ak-alfa-concept-kalashnikov-imprimat-3d

http://www.rumaniamilitary.ro/ares-16-pachet-2-1-lmgamg

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-precizie-m1400-cu-trackingpoint

http://www.rumaniamilitary.ro/mgk-bur-intra-inzestrare

http://www.rumaniamilitary.ro/gm-94-shotgun-termobaric

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-de-asalt-cz-805-bren-un-pret-prea-mare

http://www.rumaniamilitary.ro/derivati-ak-47-ak-63mf-si-nu-numai-2

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-arma-de-asalt-canadiana-colt-sipes

http://www.rumaniamilitary.ro/arma-tavor-rom-sc-tohan-sa-israel-weapon-industries-2008

http://www.rumaniamilitary.ro/arme-cu-2-tevi-gilboa-snake-si-dp12

http://www.rumaniamilitary.ro/felin-sagem-fantassins-equipements-liaison-integres

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

Exit mobile version