Romania Military

Bombardierul strategic in faza de Logan

bombardier

Adica poti avea un pseudo-bombardier strategic pe bani foarte putini, adaptand pentru acest rol un banal si modest avion de transport militar.

Bineinteles ca pentru asta ar fi util sa ai ceva avioane de transport (Hercules este cel mai indicat).

Americanii au pus banii jos pentru demararea programului Strategic Development Planning and Experimentation (SDPE) care merge brat la brat cu programul Palletized Munitions Experimentation Campaign.

Mai pe romaneste se are in vedere modificarea unor aparate de transport C-130 Hercules si C-17 Globemaster II pentru transportul si lansarea de arme ghidate cu raza foarte mare de actiune.

Avantajele ar fi mari. In primul rand bombardierele sunt si foarte scumpe si foarte putine, pe de alta parte acestea nu sunt chiar imprastiate prin toate bazele americane ci stau cuminti pe teritoriul american (rar le mai vezi prin baze de peste mari) in cateva baze aeriene, pe cand avioanele de transport tot zbarnaie prin toata lumea, pot opera in conditii mult mai precare si intr-un final – la mare nevoie – pot suplimenta rapid numarul de avioane care pot efectua bombardamente de precizie, la mare distanta de bazele proprii.

Plus ca un B-1B, B-52, nu mai vorbim de B-2 cam atrag atentia cand zboara pe langa granitele cuiva, pe cand un banal Hercules nu atrage atentia numanui, dar logica principala vine de la cresterea capacitatii de atac, a vitezei cu care munitia ajunge in capul inamicului dar cred ca are legatura si cu costurile ceva mai scazute in cazul unui C-130 fata de un B-1B Lancer.

Asa ca Lockheed Martin a primit cateva milioane de dolari sa vaza cum sta treaba.

Se are in vedere in primul rand Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range (JASSM-ER) cu +900km raza, rachete care ar putea fi lansate in numar foarte mare de cele doua aparate de transport.

Se va dezvolta un sistem modular de lansare a rachetelor, sistem care sa poata fi folosit fara ca aparatul de transport sa-si piarda principala menire, cea de caraus. Cand vine vremea, sistemul va fi instalat la bordul avionului, impreuna cu munitia aferenta.

Deja s-au efectuat cinci lansari de proba de la mare altitudine din C-130J si C-17, toate incununate de succes. Cum lanseaza un Hercules o JASSM-ER? Deschide rampa si-i face vant.

Noi avem Hercules mai avem nevoie doar de ceva arme stand-off ghidate.

P.S. Dreptu-i ca americanii folosesc deja Hercules-ul pe post de bombardier, nu cu foarte mult timp (prin 2017) in urma i-au fericit pe unii de prin Afganistan cu o M.O.A.B. direct in bot. Adica o termobarica de mai multe tone lansata cu o parasuta.

GeorgeGMT

Exit mobile version