Romania Military

Brexit si Marea Neagra

Foarte apropiatul referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE ne-ar putea arata in ce directie si in ce forma va merge UE mai departe.

Se discuta foarte mult despre cum s-ar face iesirea UK din UE, despre care vor fi relatiile politice si economice UK-UE dupa Brexit, despre ce se va intampla cu Scotia care-si doreste sa ramana in UE.

Despre UE se spune ca va suferi putin dar va continua.

Cred ca uitam cateva detalii: Marea Britanie este singura putere din UE care, chiar daca a facut, prin firmele ei, afaceri cu Rusia, nu si-a pierdut mintile in asemenea hal incat sa-si saboteze securitatea de dragul combinatiilor cu Putin. Britanicii continua sa-i priveasca pe rusi cu suspiciune si si-au pastrat relatiile privilegiate cu SUA, fiind principala parghie de influenta a SUA in deciziile europene.

Iesirea Marii Britanii din UE va debalansa puternic decizia politica a bogatilor europeni in directia Rusiei. Franta, Italia, Germania si Olanda sunt bagate pana in gat in combinatii economice cu Moscova, de multe ori in detrimentul membrilor est-europeni ai UE, cel mai puternic exemplu fiind proiectul NorthStream II, proiect menit sa elimine de pe traseul gazelor Polonia si Ucraina.

Odata plecata Marea Britanie, decizia europeana se va duce spre o colaborare cu Rusia, evident, cu avantaje pentru Rusia si bogatii UE si cu un puternic impact negativ asupra intereselor de securitate ale estului Europei.

Decizia militara o va urma pe cea economica si vom vedea treptat o dezangajare a “grasilor” din obligatiile de membri NATO, in privinta estului (nu ca s-ar fi rupt de entuziasm pana acum).

Intr-o astfel de situatie, Polonia, Romania si balticii nu vor avea alta optiune decat sa-si construiasca alte aranjamente de securitate, intarind colaborarea cu SUA.

Nu m-ar mira ca un eventual Brexit sa fie urmat, in cativa ani, de reformarea UE in jurul “grasilor”  (estul fiind lasat de izbeliste) si de golirea de continut a NATO, care sa fie inlocuit de o structura de securitate cu Marea Britanie, Norvegia, Danemarca, Polonia, Romania, balticii si Turcia, eventual cu aderarea Suediei, si cu spate militar asigurat de SUA si Canada.

 

In privinta cascadoriilor Bulgariei pe tema gruparii navale NATO la Marea Neagra, nu inteleg ce-a  fost in mintea decidentilor nostri cand si-au imaginat ca Bulgaria e un partener serios si loial in NATO. Bulgaria a intrat in UE si NATO pentru avantaje economice dar asteapta ora exacta tot de la Moscova. Dupa mine, n-ar trebui sa-i includem nici in structura brigazii multinationale.

Tot raul spre bine. Acum se va sti clar ca, daca vrei sa construiesti ceva credibil la Marea Neagra, te poti baza doar pe Romania si sper ca asta sa se traduca in sprijin politico-financiar si militar american pentru echiparea armatei romane si in gasirea unei solutii pentru o prezenta permanenta a navelor americane in Marea Neagra.

 

In privinta intaririi militare a Romaniei la Marea Neagra nu putem achizitiona nave si submarine care sa rivalizeze, ca numar si capacitati, cu cele rusesti. Va trebui sa gasim solutii mai ieftine pentru a acoperi cat mai mult din deficientele noastre de moment.

 

In prima etapa (probabil 2016-2020):

– modernizarea celor doua 22-uri dar facuta bine, nu cu Sea Wolf si Goalkeeper;

– baterii de rachete antinava, pentru protectia coastei si a zonei economice exclusive. De preferat rachete similare celor care vor fi instalate pe nave, operare integrata, cu bateriile de coasta primind date de la radarele navelor si cu navele primind date de la radarele de coasta;

– aparare antiaeriana integrata a litoralului si Dobrogei, cu rachete de acelasi tip pe nave si la tarm si posibilitate de transfer de date intre radarele de la tarm si nave si invers, transfer de date de la radarele navelor catre bateriile de coasta;

– cresterea numarului de IAR330 Naval, apte sa opereze antisubmarin;

– sisteme de senzori submarini, USV-uri si UAV-uri pentru supravegherea 24/7 a celor trei medii (aerian, naval, subacvatic);

– 1-2 avioane de patrulare maritima (inchiriate sau adaptare Spartan);

 

In etapa urmatoare (2021-2025):

– achizitionarea de corvete antisubmarin (construite, in cooperare, la noi);

– dezvoltarea capabilitatilor antinava ale avioanelor F-16;

– achizitionarea de rachete tactice cu raza de 300km (LORA/ATACMS);

– achizitionarea de sisteme CAPTOR sau echivalente;

– upgrade al Tarantulelor (radar, CMS, rachete antinava, rachete antiaeriane, teleoperabile, contramasuri, drone);

– reconversia Marasestiului pentru misiuni antipiraterie, peacekeeping, supraveghere si interdictie, S&R (reducerea suprastructurii si a armamentului de bord la: 1 x76mm, 1 CIWS, 2-4 teleoperabile, posibilitati imbarcare UAV, 4RHIB/USV, imbunatatirea conditiilor de trai si a razei de actiune). Cand ai doar doua fregate apte de lupta in Marea Neagra, nu-ti permiti sa le trimiti dupa somalezi, asa ca trimiti Marasestiul (oricum consuma mult mai putin).

Pentru asigurarea unei prezente navale permanente a navelor americane la Marea Neagra ar fi de explorat trei solutii, dar trebuie sa-si dea cu parerea juristii in privinta modalitatilor de cooperare si a eventualelor modificari legislative necesare.

 Cea mai realizabila solutie ar fi de tip “Deveselu plutitor”.

Navele transferate Romaniei, in baza unui contract de vanzare (plati esalonate pe termen lung), pavilion romanesc, echipaj mixt, comandant roman (dublat de un ofiter american de comanda/ofiter cu operatiunile, cu autoritate completa in privinta ducerii actiunilor de lupta), echipajul american operand sistemele de senzori si armamente. O solutie mai ciudata dar nu cu totul inedita, practic am avea trupe americane operand sub comanda romaneasca si totul ar functiona doar pe perioada in care ai nostri s-ar familiariza cu echipamentele americane.

Avantajul ar fi dat de intrarea rapida a noilor nave in serviciul operativ.

 

 

Una peste alta, cu sau fara Brexit, situatia se impute in regiunea noastra si trebuie sa jucam extrem de inteligent pentru a ne creste speranta de supravietuire si rolul in regiune.

Eu stiu o chestie: daca are fata de idiot, n-are cum sa fie un tip destept!

PS – Dupa cate vedem Germania si Austria sunt foarte pro-Moscova, ambii ministri de externe iesind cu declaratii ferme impotriva intaririi flancului estic al NATO, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier,  macar a fost foarte drastic (ca sa stim si noi pe cine ne putem baza), in timp ce imberbul ministru de externe austriac, Sebastian Kurz, a iesit si el dand din cap a aprobare fata de Berlin, scancind dupa ridicarea sanctiunilor asupra Rusiei.

PPS – articolul de fata nu face un pronostic in privinta Brexit ci doar evalueaza ce s-ar putea intampla in cazul in care britanicii parasesc UE.

 

Eroul Bula

Exit mobile version