Romania Military

Buletin naval. Schimbări dramatice în marina australiană?

Schimbări dramatice în marina australiană? Ei bine, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, australienii au publicat recent noua lor „Defence Strategic Review – DSR” (rom.: „Analiza strategică a apărării”).

Astfel, australienii au ajuns la concluzia că lumea s-a schimbat și că armata lor curentă nu mai face față provocărilor generate de conflictele moderne… Scurt rezumat din DSR:

Renunțarea australienilor la submarinele diesel-electrice pe care urmau să le producă împreună cu francezii de la Naval Group a fost primul semnal major al Schimbării. Decizia de a renunța la submarinele diesel-electrice a fost motivată de rațiuni geostrategice, tehnico-tactice și mai puțin de explozia costurilor aferente dezvoltării programului, că nu degeaba australienii au plătit compensații financiare către Naval Group.

A urmat mai apoi AUKUS (urât nume!), tratatul care are în vedere în primul rând întărirea tuturor relațiilor de cooperare militară dintre Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii (deja membri ai clubului Five Eyes) chiar dacă decizia Australiei de a achiziționa submarine de atac cu propulsie nucleară a ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Conform celor de la Defense News, Departamentul american al Apărării a cerut Congresului să autorizeze transferul de submarine cu propulsie nucleară către Australia în cadrul acordului trilateral AUKUS. Pe 2 mai 2023 au fost prezentate trei propuneri legislative care pregătesc cadrul legal necesar vânzării către Australia a două submarine din clasa Virginia, instruirii cetățenilor australieni întru operarea submarinelor și care va permite australienilor să investească în baza industrială americană de submarine.

Acordul pare să se bucure de sprijinul Congresului, reprezentantul Joe Courtney (Connecticut) declarând: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu toți colegii mei din Congres pentru a îndeplini aceste obiective. Propunerile legislative ale Departamentului Apărării sunt cel mai recent exemplu al angajamentului președintelui Biden de a îndeplini acordul AUKUS. Este important faptul că propunerile precizează o cale clară de urmat pentru a facilita transferul submarinelor din clasa Virginia către Australia, asigurându-ne în același timp că dispunem de aprobările necesare pentru a accepta investițiile guvernului australian pentru a spori capacitatea bazei noastre industriale de submarine și pentru a asigura formarea personalului australian.”

AUKUS stipulează că Australia va cumpăra cel puțin trei până la cinci submarine din clasa Virginia în anii 2030, ca parte a fazei a doua a acordului. Propunerea din acest an cere Congresului să aprobe doar două dintre aceste submarine fără a preciza un termen limită pentru efectuarea transferurilor și fără a preciza navele care urmează să fie transferate.

Acest transfer depinde de disponibilitatea Australiei de a opera submarinele, ceea ce va implica dezvoltarea și formarea bazei industriale australiene și o infrastructură adecvată a șantierelor navale australiene. În acest scop, o a doua propunere legislativă ar autoriza exporturile de servicii de apărare ale SUA direct către sectorul privat din Australia pentru a-și instrui proprii lucrători din domeniul submarinelor.

În cadrul celei de-a treia propuneri legislative, Pentagonul cere permisiunea Congresului în vederea acceptării contribuției financiare australiene pentru consolidarea bazei industriale americane de submarine pentru că Australia s-a oferit să investească o sumă nedeclarată în baza industrială americană de profil în cadrul programului AUKUS.

Conform ultimelor știri, SUA vor transfera Australiei două submarine de atac cu propulsie nucleară de clasă Virginia, nave aflate în prezent în serviciul US Navy (dar cu o durată de viață de minim 20 de ani) la care se va adăuga ulterior încă o unitate proaspăt produsă, cumpărată direct de pe linia de fabricație.

Informațiile disponibile ne arată că, cel mai probabil este vorba de unități ale clasei dotate cu sisteme de lansare verticală a rachetelor de croazieră (Block 3, două tuburi cu câte șase rachete de croazieră) ceea ce se coroborează destul de bine cu prioritizarea armelor cu rază lungă de acțiune concretizată de altfel prin intenția Australiei de a cumpăra rachete Tomahawk (achiziție aprobată de Congresul SUA, detalii aici).

Distrugător purtător de rachete ghidate, specializat în lupta antiaeriană, clasa Hobart.

Speculând, poate că o componentă a acestui program este și cooptarea Austal SUA în programul american de construcție a submarinelor. Filiala americană a companiei australiene Austal va deschide o nouă unitate la șantierul său naval din Mobile, Alabama, pentru a începe construcția modulelor de submarine nucleare pentru șantierul naval Electric Boat al General Dynamics care produce atât submarinele din clasa Virginia, cât și pe cele din clasa Columbia.

Propunerea legislativă notează că fondurile australiene „vor fi aplicate pentru recrutarea, formarea, stimularea și păstrarea meseriilor calificate cheie, a personalului de inginerie și de planificare atât în discipline nucleare, cât și non-nucleare, care sunt necesare pentru volumul de muncă suplimentar al AUKUS”.

Închei aici cu nebunia submarinelor pentru a trece la navele de suprafață, afectate direct de prognozata achiziție.

Conform DSR, din punct de vedere al structurii flotei, prioritățile marinei australiene vor consta în optimizarea mijloacelor tehnice navale pentru a putea opera atât în imediata vecinătate a Australiei cât și pentru a putea asigura protecția liniilor de navigație și securitatea comerțului. (eng. „8.18 Australia’s Navy must be optimised for operating in Australia’s immediate region and for the security of our sea lines of communication and maritime trade.”)

În principiu, cele două deziderate – protecția apelor teritoriale și a zonei economice exclusive și protecția comerțului/liniilor de navigație, necesită nave diferite din punct de vedere al dimensiunilor generale și al capacităților tehnico-tactice.

Dar să continuăm, citez:

Logica este destul de clară. Unul dintre cele mai eficiente mijloace de luptă cu care SUA și aliații săi pot ține China în șah sunt submarinele. Acestea nu numai că pun în pericol major orice potențial desant amfibiu chinez în Taiwan dar sunt și un excelent mijloc de atac împotriva țintelor din adâncimea teritoriului chinez. Marea Chinei de Sud este un teren propice pentru submarine iar chinezii ar putea fi rapid copleșiți de aliați. Pe de altă parte, distanțele sunt foarte mari în Oceanul Pacific ceea ce implică faptul că submarinele australiene vor avea nevoie de autonomie mare și, mai ales, viteză mare și susținută de tranzit către raionul desemnat. Nevoi care nu pot fi îndeplinite în mod optim decât de un submarin cu propulsie nucleară.

Este clar că perioada în care „mergea și-așa” în marina australiană s-a cam terminat. Australia dispune de trei distrugătoare de luptă antiaeriană dotate cu sistemul AEGIS, adaptare a unui proiect spaniol. Au aprobat achiziția fregatelor britanice Type 26 (clasa Hunter) pe care intenționează să le modifice, puțin prea radical aș zice. Spre amuzamentul meu, „fregatele antisubmarin” vor avea un deplasament superior „distrugătoarelor antiaeriene” și, dacă le iese australienilor pasiența, s-ar putea ca „fregatele antisubmarin” să fie chiar mai capabile în lupta antiaerienă decât „distrugătoarele antiaeriene”. Nu cred totuși, sper că bunul simț și limitele fizicii vor prima și vor lăsa fregatelor rolul antisubmarin și, în secundar, cel de lovire la mare distanță cu rachete de croazieră. La cum arată pentru moment lucrurile, e clar că bătrânele fregate Anzac (proiect Meko) vor mai rămâne ceva timp printre noi fiind proaspăt modernizate.

Type 26 în versiunea australiană. Se va numi Hunter.

Prin urmare, s-ar părea că dolce farniente cu nave fitted for but not with se cam apropie de sfârșit! În acest sens a se vedea și modernizarea de dată relativ recentă a fregatelor de clasă Meko.

Nu știu cum au de gând australienii să-și catalogheze navele ca fiind de primă linie sau nu. Distrugătoarele de clasă Hobart pot fi considerate nave de Nivel 1 (primă linie, operațiuni de luptă de mare intensitate). Fregatele de clasă Anzac s-ar încadra mai degrabă în a doua categorie (Nivel 2) dar, având în vedere că australienii mai au și nave mai mici de patrulare, e posibil ca Anzac-urile să fie încadrate în prima linie – Nivel 1. Aș zice că viitoarea flotă de suprafață va avea ca nave de Nivel 1 distrugătoarele de clasă Hobart și viitoarele fregate de clasă Hunter. La Nivel 2 vor putea fi încadarate navele de patrulare de clasă Arafura despre care umbla vorba-n târg că vor fi înarmate ceva mai serios decât fusese plănuit inițial.

Australienii sunt îngrijorați de zona nordică, slab populată, greu accesibilă și, totodată, expusă incursiunilor inamice. În acest scop, australienii intenționează să opereze nave ceva mai mici dar în număr suficient astfel încât să asigure o prezență constantă în zonă. În principiu, acest rol ar trebui preluat de navele de patrulare de clasă Arafura, doar că acestea sunt momentan prevăzute doar cu un tun rapid de 25mm și câteva mitraliere de 12,7mm, armamentul fiind mai degrabă specific unei nave a gărzii de coastă. După cum spuneam mai sus, s-au făcut auzite voci care au cerut ca navele clasei Arafura să fie mai bine înarmate.

Ultimele două puncte vorbesc despre efectuarea unei analize independente a capacităților tehnico-tactice ale actualei flote de suprafață australiene din perspectiva integrării lor cu noile submarine de atac nucleare. În urma analizei (termen de finalizare în trimestrul 3 din 2023) vor fi trase concluziile de rigoare și se vor formula recomandări astfel încât flota de suprafață să ajungă la nivelul cerut de provocările geopolitice curente, astfel cum au fost evidențiate în DSR. Recomandările vor fi extrem de detaliate și vor cuprinde bugetele necesare, programul de construcții navale, practic vor stabili structura și capacitățile tehnico-tactice ale viitoarei flote de suprafață a marinei australiene.

În concluzie, undeva prin toamnă vom ști ceva mai bine cum va arăta flota australiană de suprafață.

Exit mobile version