Romania Military

Ce sisteme de arme au capatat o noua sansa?

Discutam bineinteles despre sisteme de arme aflate la capat de drum (sau care numai intrau in vederile multor armate pentru achizitii serioase) si carora multi le cantau deja prohodul sau nu le mai vedeau utilitatea.

Si acestea sunt doar cateva exemple mai vizibile, cum o sta treaba pe zona aruncatoarelor de grenade, a grenadelor de mana, a munitiei pentru armele de asalt, a echipamentelor militare necesare militarului de rand, a sistemelor de razboi electronic etc, nimeni nu stie cu exactitate dar se vede ca lucrurile nu stau asa cum trebuie.

Si este evident pentru toata lumea ca vorbim de fapt de intreaga gama de sisteme de armament, pentru ca pe absolut nici un palier, nici o tara nu este multumita cu ce are astazi in dotare sau prin depozite. Iar cererea crescuta va genera cresteri de preturi, unii se vor simti dati la o parte si vor protesta stand la coada iar cine mai are ceva industrie prin ograda proprie se poate sincer auto-felicita: va avea de lucru multi ani de acum incolo.

Dar sunt si orfani lasati in urma de conflictului din Ucraina, elicopterul de atac fiind unul dintre ele. Extrem de scumpe din absolut toate punctele de vedere si suficient de vulnerabile ca sa-si stea inima-n loc la fiecare misiune, doar cei mai bogati si le mai permit, restul vor merge probabil pe asa-numitele elicoptere multfunctionale sau pe drone.

Elicopterele de atac rusesti s-au dovedit extrem de vulnerabile in fata oricui a vrut sa le doboare, de la omul cu MANPADSul, la sisteme AA cu baza la sol, iar rusii le mai folosesc astazi cu mare atentie, protejate de aviatia de vanatoare.

Pataniile rusilor cu elicopterele lor au pus la foc mic multe minti din zona militara: mai sunt sau nu utile elicopterele de atac intr-un viitor razboi, atat timp cat ucrainenii relativ modest echipati au facut carnagiu?

Avioanele de atac la sol. Aici doar americanii mai detin A-10 Warhog, dar ar fi de bagat la cap si pentru ceilalti, atat timp cat Suhoi Su-34, un avion nou-nout a suferit pierderi incredibile in Ucraina, similare ca numar cu Suhoi Su-25, un aparat din era Afgansitan.

Ce este clar in momentul de fata este ca drona, ca sistem de cercetare, ca arma in sine, ca sistem de cercetare in folosul artilertiei, infanteriei etc si-a aratat intreaga forta, iar sistemele de aparare anti-aeriana au fost cu totul luate prin surprindere.

Apararea AA face ce poate dar pare a fi in aceeasi situatia in care era atunci cand in primul razboi mondial, aviatia incepea sa-si arate coltii de lapte, la fel ca dronele in Ucraina. Si tot ca in zorii aviatiei, trupele de la sol aveau putine de facut impotriva aviatiei, ceva tunuri, mitraliere si cam atat.

Ramane de vazut daca apararea cu baza la sol va recupera si daca o va face in cat timp.

GeorgeGMT

Exit mobile version