Romania Military

Da’ turela, cat e turela?

Lance 35

Mai in gluma, mai in serios, o turela mai moderna echipata cu un tun de calibru mediu si eventual rachete antitanc, nu e ieftina deloc!

Pornind de la sasiuri, dupa cum stim deja, achizitia daneza de Piranha V a insemnat un pret de 1,6 mil.euro/bucata (490 mil. euro/600mil.$ pentru 309 vehicule in varianta APC preponderent), in timp ce la noi s-a anuntat 895 mil. euro pentru 227 de masini: 3,9 mil. euro/masina echipata pret mediu, 4,65 mil euro per transportor cu turela.

Si ca sa reluam firul discutiei cu producatorul PiranhaV si IIIC, o varianta propusa de cei de la GDLS pentru armata americana este turela teleoperata Kongsberg MCT-30. Reamintim ca au fost doar 83 de turele in prima faza, a caror achizitie a costat 286 mil.$ in FY2016 (deci 3,45 mil.$/turela) iar 0,77 mil.$/bucata costand integrarea&instalarea lor, pretul total/turela de 2 tone instalata pe Stryker fiind de 4,22mil.$. Despre caracteristicile acestei turele vs Lance am mai discutat aici, ea cantarind 2-3,3 tone, in functie de echipare (nivel blindaj, echipaj/teleoperare si calibru tun: 30, 35 si 40mm) ceea ce nu este deloc rau comparativ cu Nexter 40mm CTWS (cu echipaj in interior) de 4,2 tone sau cu GDLS IFV-35 (BushmasterIII), tot cu echipaj, de 4,9 tone.

Piranha V IFV cu Samson MKII

Intre timp, am reusit sa gasim mai multe date despre achizitia lituaniana de Boxer (Vilkas), care include si turela israeliena Rafael Samson MKII, aceeasi cu cea prezentata bulgarilor pe un PiranhaV IFV. Lotul de turele de instalat pe 88 de vehicule Boxer i-a costat 100 mil.$ pe lituanieni, adica 1,14 mil.$/bucata, nefiind cunoscut cat i-a costat integrarea si montarea prin subcontractorul ARTEC, dar daca ar fi sa adaugam costuri similare cu Kongsberg MCT pe Stryker, ar rezulta un pret de aproape 2 mil.$/turela montata. In fine, costul turelei in programul lituanian este estimat la 1/4 din costul total de 400 mil.$, Boxer-ele lituaniene costand 4,54 mil.$ bucata.

Samson MKII este prezentata si ca turela „de casa” a GDLS (prezentarea pentru bulgari in aceasta configuratie nu cred sa fie doar o simpla coincidenta), cantarind 1,5 tone si putand atinge nivel 1 la 4 de protectie balistica Stanag 4569. Poate fi incarcata din habitaclu („under-armour”), prin trapa si poate duce o arma principala calibru 25mm, 30mm sau chiar 40mm, dupa cum ne spune fisa tehnica:

Trapa de incarcare din compartimentul echipajului pentru Samson MkII

Overall Combat Weight (including main and secondary weapons, full ammunition load, external and internal units, ATGM Missile Launcher and 2 missiles) (excluding additional armor protection: ±1500 kg
Armor-Protection (optional) Can support up to STANAG Levels 1-4
Weapons (partial list)  Main Armament:  M242 25mm gun/  Mk44 30mm gun /  2A42 30mm gun
Secondary Armament 7.62mm Machine Gun /  40mm Automatic Grenade Launcher (AGL)
(optional)
Effectors (optional) • Anti-Tank Guided Missile (ATGM) launcher + Smoke Grenade Launcher (SGL)
4 Ammunition Types – ready for use
• 23mm – 40mm: 200 rounds, including ABM
• AGL 40mm (optional): 32 rounds
• 7.62mm : 230/500 rounds

Ca si o paranteza, se poate remarca ca Samson II nu poate integra tunuri de calibru mai mare decat cal.30mm, spre deosebire de Lance. Munitia „superforty” cal.40mm cu care se poate retuba tunul Bushmaster cal.30mm, are masa mai mare decat cea de 35mm si penetrare mai slaba, nefiind neaparat o solutie buna daca ataci tinte blindate, fiind interesanta pentru tinte „soft”.

Comparatie 25, 30mm, 35mm, superforty, 40mm Bofors/CTWS si 50mm: energie, dimensiuni si masa

In comparatie se poate observa ca tubul munitiei 35x228mm Oerlikon/BushmasterIII constituie baza si pentru munitia Mauser MK50 CTA 50×330 „SuperShot”. Aceasta va putea fi folosita de tunurile pentru cal.35x228mm (fiind in studiu si munitia antiaeriana ghidata EAPS-ID cal.50mm) cu un minim de modificari si va putea penetra 230-250mm RHA la 1km, comparativ cu doar 180mm RHA pentru CTAS 40mm sau doar 130mm pentru S-60. Totodata, sistemele antiaeriene Oerlikon GDF si Gepard SPAAG ar putea folosi si munitie cal.50mm, mai apropiata de capacitatile vechiului S60/57x348SR mm sovietic, pe care rusii il refolosesc pentru a combate tinte la sol. Atunci cand luam in considerare tunul pentru configuratia IFV a unui nou transportor blindat destinat Romaniei, este bine sa ne gandim si la posibilitatile de evolutie ulterioara a turelei dar si munitiei de tun, alaturi de masa, costuri si capacitate si distanta de lovire.

 

Oerlikon 35mm si 50mm Supershot

Revenind la Samson MKII, Aceeasi turela intr-o versiune mai protejata a fost prezentata pe platforma ASCOD GDLS:

 

Daca turela ar costa pana in 2 mil.$, aceasta inseamna ca platforma ne costa peste 2 mil. euro, adica un plus de 4-500.000 euro/masina, ceea ce s-ar apropia de costul suplimentar estimat de Rheinmetall pentru productia locala a Agilis-ului. Deci nimic nu e gratuit!

Unii mai spera ca Rheinmetall se va misca suficient de repede pentru a oferi in programul GDLS PiranhaV turela Lance si un tun macar cal. 30mm, produse partial in tara (fabrica de tunuri de la Resita, unde s-a realizat integrarea Oerlikon GDF cal. 35mm, fiind unul dintre obiectivele vizate). Mai trebuie mentionat ca spaniolii, care au optat si ei pentru Piranha V, sunt deja operatori de Piranha III, la infanteria marina, vehicul pe care au instalat inclusiv turela Lance 35.

Piranha IIIC spaniol cu Lance 35

Aceasta ar putea fi si o varianta de dotare ulterioara a Piranha IIIC pe care le avem in uz, putand fi, pe acelasi model mutate la batalionul de infanteriei marina, pana la aparitia Agilis-ului amfibiu.

Si iata, la final, cum arata ultra-scumpa turela Kongsberg MCT30 instalata pe M1296 Stryker ICVD (prioritate a avut 2nd Cavalry Regiment, care a primit deja primele vehicule la sfarsit de decembrie 2017 in Germania, unde este stationata unitatea):

Mai trebuie mentionat ca deocamdata nu este instalat lansator de rachete antitanc pe turela MCT, insa infanteria este dotata cu lansatoarele Javelin (care pot fi instalate ulterior si pe turela MCT).

In dotarea regimentului, alaturi de Stryker APC exista si Stryker MGS (tun cal. 105mm), M1134 Stryker-BG-71 Tow, ultimele care vor fi probabil transformate in alte vehicule, preponderent APC, pe masura ce intra in uz Javelin (a se vedea urmatorul video):

… precum si cu versiunea echipata cu turela CrowsII cal.12,7mm care integreaza si lansator Javelin:

Din panoplie lipseste deocamdata Stryker MSL:

Cam asa ar arata o dotare completa a unui regiment, fara a lua in calcul aruncatoarele de proiectile, ambulantele sau alte vehicule specializate.

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.globes.co.il/en/article-rafael-lands-100m-lithuania-missile-launcher-deal-1001149034

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap

http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta

http://www.rumaniamilitary.ro/noua-ce-ne-lipseste

http://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

http://www.rumaniamilitary.ro/sisteme-aa-romanesti-evolutii-i

http://www.tehnomil.net/2012/12/31/evolutii-episodul-1/

http://www.rumaniamilitary.ro/oportunitati-si-atmos-ul-polonez

http://www.rumaniamilitary.ro/alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

https://www.rumaniamilitary.ro/eaps-id-cal-50mm

 

Exit mobile version